8. JANUAR  2002 Strana 9

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vo vianocnom obdobi, medzi sviatkami ani v novom roku dopravni policajti nezaznamenali vaznejsiu dopravnu nehodu. Tragicky vsak skoncila ta, ktora sa stala 19. decembra tesne pred piatou popoludni na ceste prvej triedy za Benusom. Vodic Citroenu, M. P. zo Zavadky, ktory smeroval z Brezna do Zavadky, na rovnom useku cesty neprisposobil rychlost jazdy stavu a povahe vozovky, dostal smyk, presiel do protismeru, kde narazil do oprotiiduceho autobusu. Ten zostal skrizeny zadnou castou na vozovke. V tom case tadial prechadzala M. C. z Telgartu s Renaultom a aby zabranila dalsej nehode, zbehla do priekopy po pravej strane cesty. Za nou iduci vodic Renaultu narazil do zadnej bocnej strany autobusu. Pri tejto nehode utrpeli zranenia spolujazdci vodica Citroenu, M. P. z Hornej Stubne zraneniam na mieste podlahla, M. T. z B. Bystrice sa z tazkeho zranenia bude liecit 42 dni a s lahkym zranenim vyviazla V. P. zo Zavadky. Preveruje OUV PZ Brezno.

...

Neprijemne "vianocne prekvapenie" cakalo na niektorych majitelov po prichode do ich chat. Prvy sviatok vianocny na V. P. z Brezna, ktoremu z jeho chaty na Hliniskach v katastri Jarabej ukradli radiomagnetofon Sony, dioptricke okuliare, elektricky konvertor, rychlovarnu kanvicu a rozne oblecenie, vsetko dovedna za 12 400 korun. Druhy sviatok vianocny na H. V. z Brezna, ktorej z jej chaty na Hlbokej v katastri Brezna chyba elektricky a plynovy ohrievac a fotoaparat (skoda za 10 500 korun). Preveruje OO PZ Brezno.

...

V skorych rannych hodinach 26. decembra od ohna zalozeneho v krbe v podkrovi rekreacnej chaty v Ciernom Balogu na Fajtove vznikol poziar. Ohen sa rozsiril na cele podkrovie a poschodie, cim majitelovi z Bratislavy sposobil skodu za 500 000 korun. Eviduje OO PZ Brezno.

...

Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania PZ v Brezne zacal 28. decembra trestne stihanie voci K. I. z Trencina. V ten den o tretej rano po predchadzajucej hadke pred vchodom do rekreacnej chalupy v Bravacove fyzicky napadol P. I. Zenu kuchynskym nozom pichol do lavej casti chrbta a do pravej ruky, sposobil jej pomliazdenie v pravej casti krku, zranenia s pravdepodobnym casom liecenia do siedmich dni. Pachatel je stihany na slobode. Vysetruje OUV PZ Brezno.

V blizkosti lyziarskeho vleku v Myte pod Dumbierom 28. decembra neznamy pachatel ukradol Mercedes Benz E-280 majitela M. J. z Nemecka. Vo vozidle, ktore bolo zabezpecene centralnym uzamykanim, alarmom, imobilizerom a bezpecnostnou pakou na volant, sa nachadzali osobne veci majitela a vybava vozidla. Kradezou auta vznikla skoda za 600 000 korun a kradezou veci za 45 000 korun. Vysetruje OUV PZ Brezno.

...

Na Novy rok z parkoviska pred rekreacnou chatou v katastri Bystrej zmizol cerveny Mercedes 124 T 250 D combi ev. c. BS 2037 (SRN). Zlodej auto otvoril a odisiel na nezname miesto, cim majitelke D. Z. sposobil skodu za 400 000 korun. Vysetruje OUV PZ Brezno.

...

V areali Miniatur Golf clubu na Nabrezi dukelskych hrdinov v Brezne doslo 1. januara k poziaru drevenej budovy, ktory likvidovali breznianski poziarnici. Zhorenim zariadenia budovy vznikla najomcovi objektu skoda asi za 100 000 korun. Eviduje OO PZ Brezno.

...

Na prelome rokov sarapatil ktosi na Sanskom v katastri Cierneho Balogu. Zo zaparkovanej Skody Felicie odmontoval dve zadne kolesa a dva striekace celneho skla, cim majitelovi V. P. sposobil skodu za 6300 korun. Z dalsej Skody Felicie chybaju styri kolesa, dva stierace, okrem toho zlodej rozbil okienko na dverach auta, z ktoreho ukradol predny ovladaci panel autoradia a zdvihak kolies, cim majitelke R. B. vznikla skoda dovedna za 16 300 korun. Preveruje OO PZ Brezno.

...

Cierna panska a damska kozena bunda do pasa, hnedy zimny damsky kozuch, hifiveza Pioneer s CD prehravacom a dialkovym ovladanim - takyto lup za 51 000 korun si v silvestrovsku noc odnasal kmin z bytu R. I. na Malinovskeho ulici v Brezne. Okrem toho na zariadeni nechal skodu za tri tisicky. Preveruje OO PZ Brezno.

...

Pravdepodobne pod ruskom tretej januarovej noci sarapatil vykradac chat v Ciernom Balogu na Dobroci, ktora patri majitelke z Bratislavy. Kradezou siestich parov lyzi s viazanim a siestich parov palic sposobil trom navstevnikom chaty ujmu bezmala za 67 000 korun. Preveruje OO PZ Brezno.

Co sa udialo v tyzdni od 14. decembra do 4. januara

Snehova kalamita v decembrovych a prvych januarovych dnoch sposobila mnoho dopravnych nehod. V stredu devatnasteho doslo v Benusi k celnej zrazke autobusu s osobnymi vozidlami, ktoru neprezila starsia zena v Citroëne. Poziarnici vytahovali z priekopy na vozovku havarovane auta v mnohych horehronskych obciach. Nestihli si vydychnut ani pocas vianocnych sviatkov, kedy vystartovali k viacerym poziarom. V prvy sviatok vianocny na Certovici horela chata, ku ktorej museli slapat peso tri kilometre a takuto trasu si zopakovali aj den pred Silvestrom ku chate na Krpacove. V skorych rannych hodinach na Novy rok uhasili vodou horiacu drevenu vratnicu na golfovom ihrisku v Brezne. Na druhy den "vdaka" silnej vichrici odstranili spadnuty strom z vozovky v Myte pod Dumbierom.

154.jpg (4764 bytes)

V tychto burlivych dnoch bohatych na sneh zamestnanci NAMK odtiahli mnoho vozidiel, a to hlavne po dopravnych nehodach - Audi z Trangosky do Banskej Bystrice, Feliciu z Dubovej do Tisovca, Citroën z Benusa do Lopeja..., narocnejsiu trasu absolvovali z Nemeckej do Bratislavy. Z technickych pomoci bola najtazsia vymena prevodovky v Avii v Predajnej. Silvester v porovnani s ostatnymi dnami bol celkom pokojny. Konstatuju, ze vozidla su malo prisposobene na zimnu prevadzku - mnohi vodici si este nevymenili letne pneumatiky a cinnost pri vykonavani prace im stazovala aj malo upravena vozovka.

155.jpg (4763 bytes) Zachranari absolvovali dovedna 69 vyjazdov, z toho 20 k nahlym prihodam srdca a obehu, 18 k mozgovym prihodam, po 9 k urazom a k inym pripadom, 4 k umrtiam, po 2 k prihodam dychacieho systemu a k brusnym prihodam, styroch pacientov previezli do Banskej Bystrice a zaznamenali jedno zneuzitie. Asi o tretej poobede v piatok 28. decembra doviezli z Bravacova do breznianskej nemocnice zenu dopichanu nozom. Stary rok sa nie dobre skoncil pre prazdninujucu maloletu lyziarku v Ciernom Balogu. Po poskytnuti prvej pomoci ju so zlomeninami spodiny lebecnej previezli do Banskej Bystrice.

hs.jpg (5636 bytes) Clenovia Horskej sluzby nadviazali spolupracu s lyziarskym arealom v Ciernom Balogu - Medvedove, kde zaznamenali aj niekolko urazov. Pocas vianocnych sviatkov poskytli pomoc 10-rocnemu dievcatku, ktore zrazil lyziar, a urychlene privolali sanitku RZP. Zimne prazdniny a dovolenkove obdobie si na horach vychutnavalo mnoho turistov, i ked prevladalo nepriaznive pocasie - fukal silny vietor. Upozornuju na velke lavinove nebezpecenstvo, preto treba vyuzivat len zjazdne lyziarske trate a chodniky so zimnym znacenim na hlavnom hrebeni.

    
Uzreli svetlo sveta image Anna Maria Harvanova z Telgartu, Robert Skultety z Brezna, Juraj Baran z Valaskej, Daniela Petrovska z Hronca, Adam Dovala z Brezna, Andrej Stulajter z Brezna, Viktoria Oravkinova z Helpy, Radoslav Mikula z Budce, Samuel Anestik z Brezna, Monika Pustajova z Telgartu, Jakub Blazeniak z Pohronskej Polhory, Natalia Varlova z Jasenia, Oliver Kovacik z Cierneho Balogu, Marko Adamek z Trencina, Lucia Duricova zo Zavadky nad Hronom, Denis Hanuska z Pohronskej Polhory, Radana Makova z Brezna, Samuel Belko z Brezna, Jakub Misurda zo Sumiaca, Marta Raschmannova zo Zavadky nad Hronom, Marianna Muranska z Brezna, Vanesa Pustajova z Polomky, David Kuchar z Valaskej, Denisa Vernarska z Polomky, Andrea Pustajova z Brezna, Vanesa Bartosova zo Sumiaca, Tereza Kralova z Brezna, Vincent Veverka z Brezna, Kristian Svantner z Bacucha, Kristian Nosko zo Zavadky nad Hronom, Alex Achberger z Banskej Bystrice, Debora Lenartova z Brezna, Katarina Kopcanyova z Brezna, Peter Bosela z Brezna, Pavol Durica z Pohorelej, Katarina Matejcikova z Banskej Bystrice, Sara Ambrosova z Brezna, Marek Kupec z Cierneho Balogu, Sebastian Oksa z Lopeja, Richard Kessel z Jasenia.


Opustili nas_image Jozef Michalko (70) zo Zavadky nad Hronom, Maria Cesnakova (82) z Brezna, Magdalena Predajnova (63) z Polomky, Julia Babiakova (83) z Pohronskej Polhory, Ludovit Laubert (43) z Benusa, Maria Kassova (75) z Brezna, Vojtech Cunderlik (86) z Podbrezovej, Anna Javorcikova (100) z Brezna, Jolana Selcanova (84) z Brezna, Zlatko Felner (57) z Brezna, Alzbeta Horvathova (78) z Jasenia, Maria Obernauerova (89) z Brezna, Kornelia Schüserova (68) z Valaskej, Pavol Stulajter (37) z Cierneho Balogu, Michal Jarabek (48) z Brezna, Maria Makovecka – Pemerova (78) z Brezna, Roman Oravcik (74) z Brezna, Frantisek Scherer (79) z Predajnej, Karol Domovec (76) z Brezna, Jozef Kluciarovsky (82) z Brezna, Stanislav Malus (67) z Brezna, Rudolf Peihoffner (74) z Brezna, Imrich Francisty (43) z Brezna, Antron Vetrak (78) z Predajnej, Stefania Svantnerova (81) z Hronca, Emilia Longauerova ( ) z Predajnej, Jolana Selcanova (84) z Brezna, Alzbeta Pravotiakova (96) z Bacucha, Anton Mesaros (75) z Raztoky, Pavol Stulrajter (37) z Cierneho Balogu, Vlastimila Horcikova (77) z Hornej Lehoty, Paula Belkova (84) z Hronca, Maria Luptovciakova ( ) z Predajnej, Milan Jankov (31) z Helpy, Jozef Klimko (62) z Helpy, Juraj Lilko (53) z Helpy, Ludovit Laubert (43) z Gasparova, Peter Medved (83) z Cierneho Balogu, Stefan Miklosko (66) z Polomky, Helena Teplicanova (81) z Valaskej, Ondrej Sekelsky (82) z Valaskej, Eduard Pokos (61) zo Sumiaca, Anton Kaman (66) z Lopeja, Michal Jarabek (48) z Brezna, Everina Turisova (67) z Podbrezovej, Rudolf Bartovic (54) z Valaskej, Roman Oravcik (74) z Brezna, Zuzana Longauerova (89) z Valaskej, Jozef Uhrik (65) z Valaskej.

 

SPOMIENKY

Len kyticku kvetov z lasky ti na hrob mozeme dat, pokojny spanok ti priat, modlitbu tichu odriekat a s bolestou v srdci na teba spominat.

Dna 20. decembra sme si pripomenuli rok od umrtia

Rozalie Stipankovichovej z Valaskej.

Spominaj dcera a synovia s rodinami.

...

Kto zije v srdciach tych, ktorych opustil, ten nezomrel a navzdy ostane v nasich srdciach.

Dna 22. decembra uplynulo desat rokov od umrtia nasej mamy

Marie Belkovej z Cierneho Balogu – Pusteho.

Spominaju dcery, syn s rodinami, vnucata a pravnucata.

...

Dna 1. januara uplynul rok plny bolesti a zarmutku odvtedy, co ma nahle vo veku styridsatsedem rokov opustil moj syn

Marian Nather.

V modlitbach na neho spominaju mama, sestra a bratia s rodinami.

...

Navzdy prestali pre vas hviezdy svietit, slnko hriat, ale ti, co mali radi, neprestanu spominat.

Dna 2. januara uplynulo sest rokov odvtedy, co nas opustil otec a stary otec

Jan Michno z Brezna

a 21. januara uplynie desat rokov odvtedy, co nas opustila mama a stara mama

Katarina Michnova rod. Lukacova.

Spominaju dcery Jana s rodinou a Zdena s priatelom.

...

Tak velmi chcel si zit, ale osud rozhodol, ze si musel este mlady z tohto sveta do vecnosti odist.

Dna 3. januara sme si pripomenuli prve vyrocie umrtia nasho jedineho milovaneho syna

Ing. Frantiska Svantnera z Brezna,

ktory nas opustil vo veku nedozitych tridsatdva rokov

S laskou a s velkym bolom v srdci spominaju rodicia, rodina Benadikova a ostatna blizka rodina. Kto ste ho poznali, venujte mu tichu spomienku.

...

Odisiel, uz nie je medzi nami, ale zit bude v nasich srdciach navzdy.

Dna 8. januara uplynuli dva roky odvtedy, co nas navzdy opustil

Andrej Jursa z Brezna

Spomina manzelka s detmi a ostatna rodina.

...

Zavrel si oci, chcelo sa ti spat, ani si netusil, co to ma znamenat, srdce ubolene prestalo bit, nebolo lieku, aby si mohol dalej zit. Smutok a ticho dolieha na nas dom, velmi nam chybas, otec v nom. Nic viac ti uz nemozeme dat, len kyticu kvetov na hrob a spominat.

Dna 9. januara uplynuli dva roky od smrti

Jozefa Majchuta z Brezna.

S laskou a uctou spominaju manzelka, dcera Viera, synovia Jan, Ladislav, Frantisek s rodinami a ostatna rodina.

...

Podakovanie

Dakujeme vsetkym, ktori prisli dna 15. decembra odprevadit na poslednej ceste nasho milovaneho syna, otca a stareho otca

Jana Balaza z Brezna.

Zaroven dakujeme za kvetinove dary a za prejavy sustrasti, ktorymi zmiernili nas zial.

Smutiaca rodina

Baran

Postavili vas pred tazku ulohu, bez odbornej rady si nepomozete. Dobre si rozmyslite, o koho sa chcete opierat. Ti, co sa najviac ponukaju, su najmenej spolahlivi.

Byk

Uz mate plne zuby stereotypneho vikendoveho upratovania a nudnych sobotnajsich programov, ale kto vam ich vnucuje? Navrhnite zmenu, aj partner bude mat radost.

Blizenci

Mate na nevydrzanie zvysene zivotne tempo. Najdite si cas na relax. Venujte sa svojmu zovnajsku, vyhladajte plavaren, alebo urobte turisticky vylet do prirody.

Rak

Tentoraz ste na nic nezabudli, vikendovy program slubuje vela prijemnych chvil a perspektivne prilezitosti. Ale nezabudnite na to, ze ste zabudlivi, robte si zaznamy.

Lev

Ste vycerpani a rozladeni, nie ste schopni usporiadat svoje zalezitosti, ba ani lasku nedokazete iniciovat. Hrdost vam nedovoluje, aby ste urobili rozhodujuce kroky.

Panna

Chceli by ste prijemne prekvapit svojich najmilsich. K tomu vsak potrebujere vediet, po com tuzia, ake maju zaluby. Ked toto budete respektovat, uspech sa dostavi.

Vahy

Cely den, ba aj noc stravite so svojou laskou. Prestanete rozmyslat o buducnosti, budete sa venovat iba radostiam krasnej pritomnosti. Nevytvarajte kompllikacie.

Skorpion

Vikend sice spravidla patri rodine, ale tentoraz urobte vynimku. Potrebujete aj taku prilezitost, ked sa rozhodnete suverenne podla svojich osobnych zalub a predstav.

Strelec

Tyzden, ktory mate stastne za sebou, vam dal poriadne zabrat a buduci by ste mali stravit v lone sladkej necinnosti. V zaujme kondicie nezabudajte na sport.

Kozorozec

Aj najsladsie cukrarenske vyrobky maju zarucnu lehotu, po ktorej sice zostanu nadalej sladke, ale bez zaruky. Chapte to aj vo vztahu.

Vodnar

Daljte si zalezat na priprave vikendoveho programu. Nezabudnite na terminovane ulohy. Nepockaju.

Ryby

Najradsej by ste cely vikend stravili v posteli, lenze treba aj varit a upratovat. Po dlhsom vahani nakoniec zvitazi zmysel pre povinnosti. Vyuzite partnerovu pomoc.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT