5. FEBRUAR  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Prezident Ciechanowa Marcin Stryczynski hovori:

“Na polskeho turistu sa treba pripravit”

Od 19. januara bol v penzione Adika v Myte pod Dumbierom na sukromnej dvojtyzdnovej dovolenke prezident polskeho mesta Ciechanow Marcin Stryczynski s rodinou. S tymto mestom uzatvorilo Brezno v minulom roku medzinarodnu partnersku zmluvu o spolupraci a jej cielom jej aj rozvoj aktivneho cestovneho ruchu, takze sukromna dovolenka predstavitela mesta Ciechanow je prvym krokom k dosiahnutiu tohto ciela. Jeho pozitivna skusenost a nazory na uroven sluzieb cestovneho ruchu su velmi dolezite pre tento region, pretoze prave polski turisti su nasimi potencionalnymi navstevnikmi. Preto sme sa ho na jeho nazory a skusenosti z pobytu v nasich horach spytali.

o Vasim hlavnym cielom na dovolenke bolo lyzovanie. Ktore lyziarske arealy ste navstivili a ktore povazujete za najkvalitnejsie?
- Kedze sme ubytovani v Myte, najviac casu sme stravili tu. Ski-centrum v Myte poskytuje pre lyziarov velmi kvalitne sluzby, vleky su vhodne pre menej narocnych aj narocnych lyziarov, trat je denne upravovana, boli sme velmi spokojni. Velmi nas zarmutila skutocnost, ako to vyzera na juznej strane Chopku. Na Chopok sme sa vobec nedostali, nic tam nepremava, hotely nefunguju. Pacilo sa nam aj na Taloch. Toto stredisko ma urcite velku perspektivu, je vyborne vybavene. Na Certovici je na velkom vleku teren narocny a malo upravovany.
o Ako ste spokojni s ubytovanim a stravovanim v penzione Adika?
- Ubytovanie a stravovanie je vyborne. Tento penzion zrejme vsak nie je pripraveny na polsku klientelu. Jedalny listok by mohol obsahovat aspon par zakladnych polskych slov (druh masa a pod.), na satelitnych programoch nie je polska televizia, ani rozhlas sa v polstine neda pocuvat. Mozno po dokonceni prestavby bude poskytovat komplexnejsie sluzby.
o Po utlme strojarskej vyroby vidi tento region velku perspektivu v rozvoji aktivneho cestovneho ruchu. Ako sa vam javia moznoti zvysenej navstevnosti turistov?
- Aj napriek tomu, ze tento region a juznu stranu Nizkych Tatier povazujem za vyhodnu pre turistov, z hladiska komplexnosti a urovne sluzieb je urcite menej navstevovana ako severna strana Chopku. Vela negativneho v tomto urcite urobila situacia na juznej strane Chopku, ved tento areal bol v minulosti aj pre nas velmi znamy. Mozno chyba propagacia, pretoze je tu mnozstvo hodnotnych penzionov. Tento region ma vsak urcite velke perspektivny, predurcuju ho k tomu prirodne hodnoty.
o Za potencialneho navstevnika vo vacsej miere chceme povazovat aj polskeho turistu. Co by preto mohlo mesto urobit?
- V Ciechanowe mame taktiez turisticku informacnu kancelariu, tam treba dorucit vsetky potrebne informacie o tomto regione, o meste a okoli. Pomozeme vam zviditelnit tento region aj prostrednictvom tyzdennika Ciechanowski, ktory moze vami dorucene informacie uverejnit v rubrike Vstupujeme do Europy. Prve kontaky pracovnikov mestskeho uradu s redaktormi sa uz zacali, treba v tom pokracovat. A potom, treba sa na polskeho turistu pripravit. Je nevyhnutne, aby v penzionoch boli informacie o aktivitach v celom regione. Velmi sa mi paci novovydany bedeker Brezno a okolie aj s kalendarom podujati, ale tento by mali mat vo vlastnom zaujme vsetky penziony a hotely. Aj mesacny program kulturno-spolocenskych a sportovych podujati, ktory vydava TIK v Brezne, by mal byt v zariadeniach, kde su ubytovani turisti. Z Myta nie je daleko do Brezna, poobede alebo vecer tu turisti mozu navstivit podujatia. Treba ich vsak aj tu v Brezne poriadat viac, zaslat informacie do penzionov a zamerat sa tak na turistov. Budu tak minat peniaze aj v Brezne. To pochopitelne plati vseobecne, netyka sa to len polskeho turistu.

PhDr. Anna Stulrajterova

Tyzden v Bombura klube

h0205i.jpg (16821 bytes)V tyzdni na prelome januara a februara sa v Bombura klube v Brezne uskutocnili az dve podujatia. Vo stvrtok (na hornej snimke) sa mladi ludia stretli na multimedialnom vystupeni skupiny 7-8 bojazlivych, ktore bolo zostavene z rozpravania o experimentalnych filmovych formach. Nechybala ani prednaska spojena s kratkymi filmovymi ukazkami, audiovizualnym vstupom zlozenym z obrazov trojprojekcie a so zivou improvizovanou hudbou.
Sobotnajsie vecerne chvile (na dolnej snimke) ozivili Martin Valihora & Friends z USA v zlozeni Dan Brantigan (USA) - synteticka trubka, Oskar Rozsa - bass a Martin Valihora - bicie.

Snimky: Viktor Sajgalik

So starostami horehronskych obci na temu

rok sa s rokom stretol

Minuly rok rekapituluju a ocakavania od tohto zhrnaju starostovia Helpy a Hronca:

Jozef Fillo, starosta Helpy:
- Hodnotiac vsetky roky po neznej revolucii musim konstatovat, ze minuly rok bol financne najzlozitejsi. Cena energii aj cena vstupnych materialov na udrzbu a investicne akcie sa zvysila. Navysenie pridelu zo statneho rozpoctu nepokrylo potreby obce, co sa odzrkadlilo v mnozstve investicnych akcii. Obec s pomocou dotacie jedneho miliona korun zo Statneho fondu zivotneho prostredia SR pokracovala v budovani kanalizacie, co bola jedina investicna akcia v roku 2001. Vlastne prostriedky ledva vystacili na beznu cinnost, na udrzbu verejneho osvetlenia, miestneho rozhlasu a miestnych komunikacii. S pomocou pracovnikov na verejnoprospesnych pracach sme vymalovali obecny urad, zrekonstruovali prirodny amfiteater, opravili ulicne sachty na kanalizacii, upravili futbalove ihrisko, vysadili zelen, upratovali zatravnene plochy, odstranovali nedovolene skladky komunalneho odpadu, rekonstruovali pramene vody v intravilane obce, opravovali dopravne znacenie na miestnych komunikaciach a vykonavali dalsie cinnosti, ktore priniesol zivot. Nebyt tychto pracovnikov, Helpa by sa nachadzala v horsom stave.
Rok odisiel, mnohe problemy vsak ostali. Budeme musiet hladat prijatelne sposoby na ich odstranenie v roku novom.
Igor Nemky, starosta Hronca:
- Na rok 2001 nebudu obcania Hronca spominat v najlepsom. Bol to rok, kedy nas postihla zivelna pohroma - poveden v noci zo 16. na 17. jula, pri ktorej vznikli nemale skody na majetku obce i obcanov. Aj napriek zlej financnej situacii pre neplnenie si danovych povinnosti pravnickych subjektov, snazime sa v ramci nasich moznosti zrealizovat planovane akcie. Patri medzi ne plynofikacia, podarilo sa nam vypracovat projektovu dokumentaciu na dalsiu etapu a vdaka vybornej spolupraci s firmou, ktora tuto stavbu realizuje, prace trvali do neskorej jesene. Verim, ze aj v tomto roku budu uspesne pokracovat. Zrealizovali sme aj prekladku vodovodu na Strednej ulici, kde potrubie bolo v zlom technickom stave. V tomto roku by sme chceli spravit prekladku vodovodu na Mlynskej ulici a na Ulici 29. augusta.. V zmysle novych platnych predpisov sme museli zmenit prevadzkovatela televizneho kabloveho rozvodu. V spolupraci s novou spolocnostou sme pred Vianocami spustili nove televizne programy. V sucasnosti maju ucastnici kabloveho rozvodu k dispozicii patnast televiznych programov. V najblizsom obdobi bude mozne tym obcanom, ktori prejavia zaujem, zaradit do vysielania dalsi balik. V minulom roku pokracovali aktivity Vodohospodarskej vystavby, s. p., Bratislava na vybudovani vodarenskej nadrze Hroncok. Pri rokovaniach s tymto podnikom obecne zastupitelstvo stanovilo poziadavky a jednou z nich je aj vypracovanie uzemneho planu obce, co by z vlastnych zdrojov nebola schopna. Nemalym problemom, ktory sme museli riesit, bolo zachovanie prevadzky zakladnej a materskej skoly. Po niekolkych rokovaniach sa nam podarilo podpisat dohodu s okresnym uradom o financnej pomoci na prevadzku zakladnej skoly a v skolskom roku 2001/2002 skolu zachovat.Jej dalsi osud je neznamy, pretoze od 1. jula prechadzaju kompetencie v oblasti skolstva na obec a rodicia na obecnom zastupitelstve neprejavili zaujem o udrzanie skoly. O dalsom postupe rozhodne obecne zastupitelstvo. V druhej polovici roka sme sa zamerali najma na odstranovanie nasledkov povodne a postihnutym obcanom sme pomahali v ramci verejnoprospesnych prac. K prijemnejsim strankam zivota patria kulturno-spolocenske a sportove podujatia, ktore uz tradicne organizujeme aj vdaka sponzorskym prispevkom. Detom sme pripravili fasiangovy karneval, rozpravkovy les, sportove popoludnie pri prilezitosti MDD a tradicne stretnutie s Mikulasom. Na spomienkovych oslavach sme si pripomenuli oslobodenie obce a vyrocie SNP. Pri prilezitosti 57. vyrocia SNP sme odovzdali cestne obcianstvo francuzskemu partizanovi J. Boyerovi za ucast v protifasistickom odboji a sirenie dobreho mena Hronca v zahranici. Cestne obcianstvo sme udelili aj nasmu vyznamnemu rodakovi Ladislavovi Chudikovi. Nasim dochodcom sme v mesiaci ucty k starsim pripravili posedenie. Medzi vyzmane sportove akcie patri tradicny polmaraton Sokolov Hronec, vlani sme zorganizovali aj futbalovy turnaj.
S novym rokom prisli aj nove problemy. Na obce prechadzaju kompetencie vo viacerych oblastiach, ale presne pravidla na ich realizaciu nie su nam este celkom zname. V ramci financnych moznosti sa budeme snazit aj v tomto roku zabezpecit riadny chod zivota obce. V plane je vystavba socialnych bytov nad kulturnym domom, cim by sa vyriesil problem so zatekanim do tohto objektu. Jej realizaciu sa snazime zabezpecit prispevkom zo statneho fondu rozvoja byvania. Verim, ze sa nam podari prekonat vsetky problemy, ktore nas v tomto roku stretnu. Na zaver sa chcem podakovat vsetkym spoluobcanom za podporu a pomoc, dakujem poslancom obecneho zastupitelstva, clenom komisii, clenom dobrovolneho poziarneho zboru a sukromnym podnikatelom z nasej obce.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT