Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

34

27. AUGUST  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Vojensky folklor v Helpe

uz po desiatykrat

h0234i.jpg (18456 bytes)Len par dazdovych kvapiek, ktore ako prisli, tak aj odisli, zneprijemnilo jubilejny X. rocnik prehliadky vojenskych folklornych suborov Helpa 2002, ktory sa uskutocnil tuto nedelu.
Po slavnostnej svatej omsi, ktoru celebroval vojensky duchovny 2. mechanizovanej brigady Levice Mgr. Juraj Sitas, na pietnom akte kladenia vencov k pamatniku SNP sa zucastnili predstavitelia SZPB, Vojenskeho utvaru 8261 v Brezne, velitelstva Pozemnych sil - OS SR a obce. Na oficialnom prijati u starostu Helpy zakladatelia prehliadky a funkcionari, ktori sa uz desat rokov podielaju na jej uspesnej organizacii, prevzali spomienkove predmety. Uderom strnastej hodiny v amfiteatri pod reziserskou taktovkou Pavla Papaca v troch blokoch, ktore konferoval Igor Hrasko, asi tisicka divakov sledovala vystupenie vojenskych folklornych suborov Janosik zo Zvolena, Breznan z Brezna, Haviar z Roznavy, Fatran z Martina, Nitran a Nitrancek z Nitry, spevackej skupiny Suche karki z Presova, ludovej hudby Kolibrici z Brezna, folklornych suborov Vah z Vojenskej akademie a Maj zo Strednej vojenskej skoly v L. Mikulasi, Borievka z Vojenskej leteckej akademie v Kosiciach. Hostom festivalu bol domaci folklorny subor Priehyba.
V Sumiaci, Bravacove a v Telgarte v sprievodnych programoch festivalu v sobotu vystupili subory Nitran, Nitrancok a Haviar.

(mv)

Polomka opat zabodovala

Po uspesnej prezentacii Polomky na Horehronskych dnoch spevu a tanca v Helpe v juni tohto roka Polomcania pokracovali v realizovani zamerov rozvoja cestovneho ruchu v obci na festivale agroturistiky Regiontour 2002 v dnoch 15. - 20. augusta v ramci veltrhu Agrokomplex v Nitre.
Vo svojom stanku potencialnym turistom a navstevnikom ponukali moznost prezit dovolenku prave v Polomke. Snazili sa propagovat zaujimavy a bohaty program pobytu v lete i v zime. Okrem prirodnych kras a kulturnych pamiatok odporucali navstevu kulturno-spolocenskych a sportovych podujati organizovanych pocas celeho roka. Ozivenim stanku bolo prehravanie videonahravok zo sutazi taznych koni, westernu a rodea, pretekov psich zaprahov a vystupenia suboru Brezinky. Navstevnikov pozyvali objavovat atraktivity obce, informovali ich o moznostiach ubytovania, stravovania, o sluzbach. Cely vystavny panel venovali lyziarskemu stredisku Bucnik.
Najvacsiu pozornost putali vystavene prace remeselnikov, ktore o obdivavtelov, ale aj kupychtivych navstevnikov Agrokomplexu nemali nudzu. Vyrobky Ing. Frantiska Ocela, Jana Maruskina, Mareka Piliara a Jozefa Mikloska ocarili nielen laicku verejnost, ale vzbudzovali aj odborny zaujem. Stanok neobisli ani vyznamne osobnosti kulturno-spolocenskeho zivota. Pristavilo sa aj vela rodakov a ludi, ktori maju v Polomke znamych, alebo ti, ktori uz v Polomke boli a odniesli si dobre spomienky.
Zivou uputavkou stanku boli polomske kroje, ktore pocas vystavy s hrdostou nosili a prezentovali pracovnicky obecneho uradu Anna Vojtkova a Stefania Kubandova, remeselnici Peter Ocel a Jan Maruskin i Kamila Maruskinova. Plne ruky prace pri obsluhovani hosti a pri podavani informacii mali hostesky Marta Zaturecka, Milota Jackova, Maria Kohutova a Greta Maruskinova.
Pri tejto prilezitosti vydali novy propagacny material Pozyvame vas do Polomky, v ktorom su obsiahnute vsetky informacie o tom, co moze turista a navstevnik obce najst, zazit, co nemoze nevidiet a neskusit, cim moze vyplnit volny cas a cim si moze sprijemnit dovolenku.
Aj ked takato prezentacia obce a sirenie jej atraktivity vyzaduju urcite naklady, tie su zarukou, ze cestovny ruch v Polomke sa bude nadalej rozvijat a prinesie ocakavany zisk.

(dd)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT