Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

05

4. FEBRUAR  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Novy prednosta okresneho uradu

Prveho februara menovali do funkcie prednostu Okresneho uradu v Brezne Ing. Daniela Backa, ktoreho sme sa pri tejto prilezitosti opytali:

h0305k.jpg (6958 bytes)o S akym pocitom ste prijali spravu o vasom menovani?
- Po parlamentnych volbach z vladnych stran v okrese Brezno najlepsi vysledok dosiahla Aliancia noveho obcana, v ktorej zastavam funkciu predsedu okresnej rady. Z toho sa dalo predpokladat, ze najvyssi statny post v okrese obsadi tato strana. Aj ked do poslednej chvile sme nemali tuto skutocnost potvrdenu, konecne rozhodnutie vlady ma potesilo. Netajim vsak, ze mojim prvoradym cielom bolo uspiet v komunalnej politike vo volbach za primatora mesta.
o Mate uz predstavu o vasom posobeni v tejto funkcii?
- Oboznamil som sa s povinnostami a pravomocami prednostu okresneho uradu, ktore vyplyvaju zo zakona. Pravdaze, musim si ich rychlo osvojit. Predstavu o posobeni v tejto funkcii pravdaze mam. Co urobim najskor? Prehodnotim cinnost kazdeho odboru a po zvazeni prijmem opatrenia, o ktorych vas budem rad informovat.

 

h0305a.jpg (15465 bytes)

 

V den 58. vyrocia oslobodenia Brezna predstavitelia mesta, protifasisticki bojovnici a obcania si pripomenuli tuto udalost polozenim vencov k pomnikom padlych. Este predtym primator mesta Ing. Jaroslav Demian prijal jubilujucich clenov Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov.

V Benusi excelovali zvolenske posadky

Rekordny pocet pretekarov, krasne pocasie, vyse dve tisicky divakov, aj takto by sme mohli charakterizovat sobotnajsie krnohove preteky v Benusi.
Podobne ako vlani, na zaciatku tyzdna prsalo a teplomer sa nechystal klesnut pod nulu. Organizatori mali hlavy v smutku, ale priroda si asi uvedomila, ze je este zima. Naplno to potvrdila v sobotu rano. Sedemdesiatdva posadok Benus vital krasnym mrazivym ranom, perfektne pripravenou tratou a vobec neplatilo: Hromnice - koniec sanice. Svoje kvality potvrdili krnohari zo zvolenskeho Stresu, ktori v muzskej kategorii obsadili prvych pat priecok, prve miesto si odniesla aj zenska dvojica.
h0305j.jpg (12009 bytes)Aj napriek tomu, ze zaujimava sportova akcia sa konala aj v Polomke, do Benusa prislo viac ako dvetisic divakov, ktori urcite neobanovali. Od rana totiz vyhravala ludova hudba Jula Bartosa - Suka, heligonkari i reprodukovana muzika. Organizatori sa postarali aj o deti, tie najmensie pretekali na ,,loparoch" a starsie na sankach, samozrejme za sladku odmenu. Divakov nezaujal len kulturno-spolocensky program, ale aj hodnotne ceny v tombole a prekrasna sceneria horehronskej prirody. Najlepsich krnoharov dekorovali poslankyna NR SR Mgr. Kamila Janzikova, prednosta Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Milan Kepena a prednosta Okresneho uradu v Brezne Ing. Daniel Backo.
,,Priebeh pretekov hodnotim velmi kladne, comu pomohlo aj pekne pocasie. V tomto roku sa na start postavilo az sedemdesiatdva posadok, co je najviac zo vsetkych rocnikov konanych v Benusi", povedal nam na zaver starosta Benusa Martin Gonda.
Vysledky: muzske posadky: 1. Kamensky, Liska, 2. Kuric, Striz, 3. Seles, Onderus (vsetky tri Stres Zvolen), horehronske posadky: 7. Sperka, Kupcok (Benus), 9. Mak, Hroncek (Helpa), 14. Sperka, Repciak, 16. Krkoska, Fasko (obe Benus), 18. Rusko, Chramec (Myto), 19. Bartos, Duhan (Brezno - Halny), 20. Botos, Luptak (Bravacovo), 21. Pobis, Cisarik (Benus), 22. Kovacik, Kvietok (C. Balog), 24. Petrik, Matula (D. Lehota), 26. Kralik, Lopusny (Myto), 27. Horvath, Sisiak, 30. Skorsepa, Skorsepa (obe Benus), 31. Luptak, Divok (Bravacovo), 32. Stulajter, Gonda (Halny - Jasienok), 33. Halka, Krstenik (Brezno), 35. Mak, Koren (Helpa), 37. Svantner, Caban (C. Balog), 38. Caban, Babela (Benus), 41. Jasensky, Janecka (Brezno), 42. Pikula, Kliman (Halny - Jasienok), 43. Saling, Chovanec (Stiavnicka), 44. Medved, Muransky (Brezno), 46. Strelec, Mozola (Vrchdolinka), 48. Vrbovsky, Gubza, 49. Vrbovsky, Gregus, 52. Gilian, Lipnican (vsetky tri Brezno), 53. Michalko, Bartos (Halny - Jasienok), 54. Sajgalik, Sidor, 56. Baliak, Libic (obe Bravacovo), 57. Kan, Gonda (Brezno), 58. Durica, Mak (Helpa), 59. Butora, Licko (Benus), 60. Figlus, Figlus (Lopej), 61. Gasperan, Knapcok, 62. Luptak, Knapcok, 65. Baliak, Skacan (vsetky tri Benus), 68. Brozman, Trajtel (Halny - Jasienok), 69. Baliak, Malik (Brezno), zenske posadky: 1. Gasperanova, Krizova (Stres Zvolen), 2. Pischova, Ciliakova (Jakub), 3. Pobisova, Kovacova (Benus).

Jan Pompura st. opat najlepsim furmanom

h0305h.jpg (20007 bytes)Uplynulu sobotu v Polomke usporiadali uz treti rocnik celoslovenskej sutaze taznych koni. Podujatie Hromnice - koniec sanice sa tesi z roka na rok vacsej oblube nielen u divakov, ktorych organizatori - Obecny urad v Polomke a Asociacia furmanov Slovenska - zaznamenali asi tisic, ale aj furmanov kazdorocne pribuda, na tento rocnik ich prislo az dvadsatdva.
Okrem furmanov z nasho regionu (Polomka, Pohorela, Sumiac, Filipovo), kde je toto remeslo tradicne, svoju obratnost a silu si vyskusali aj ich kolegovia z Kosic, Kovacovej, Velkeho Folkmanu, Terchovej, Niznej Slanej, Modry, Dohnian, Badina, Krupiny, Zvolena, Vrutok. V areali SKi centra Bucnik sutazili vo furmanskom slalome s konmi zapriahnutymi do vlacuh, v nakladani zrdoviny, jej prevezeni a zlozeni na stanovene miesto v co najkratsom case, v tahani kmena na presnost, v najrychlejsom zapriahani koni a prejdeni s prazdnymi vlacuhami polkilometroveho okruhu. Nechybali ani kuriozne situacie, ked zo sani vypadol pomocnik furmana, vysypala sa pracne nalozena metrovica, alebo sa vyvratili sane. Pretekom prialo aj pocasie a napriek celodennemu mrazu vsetkych hrial pocit z nezabudnutelnych zazitkov, no a usporiadatelov z vydareneho podujatia.
Upornu snahu vyhrat bolo vidiet nielen na furmanoch, ale zapalisto sutazili aj ich zverenci, ktori sa nechceli dat zahanbit a predvadzali nielen svoju krasu, ale hlavne silu a poslusnost. Kazda z disciplin bola postavena na inej vlastnosti konika. Jedna na rychlost, druha na poslusnost, dalsia na obratnost a silu.
V silnej konkurencii dobre obstali aj domaci furmani z Polomky, ktori mali pochopitelne asi najvacsiu podporu divakov. Po vyhodnoteni vysledkov sa celkovym vitazom - furmanom sampionom - stal opat Jan Pomupra starsi z Pohorelej s konmi Sanom a Pejom


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT