11. FEBRUAR  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Na policii zaviedli prijimacie hodiny pre verejnost

Od marca moze kazdy obcan prvu stredu v mesiaci od 14. do 17. hodiny navstivit Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezne, stretnut sa s jeho riaditelom a zoznamit sa s policajnym prostredim. Ako nas informovala hovorkyna npor. Mgr. Dana Kmetova, spoznaju tak nazory na pracu policie, vypocuju si podnety a namety na jej zlepsenie, ale pomozu aj pri rieseni problemov. Zdoraznila, ze im zalezi na priaznivom obraze o cinnosti policie ako sluzby v zaujme obcanov a pre obcanov.

(r)

Najde fotografiu lavinou zniceneho drevorubacskeho zrubu?

Spisovatel Michal Spisiak z Kosic napisal knihu Smrt prisla v bielom o najvacsej lavinovej tragedii na Horehroni i v Nizkych Tatrach, pri ktorej 8. marca 1956 nad Dolnou Lehotou zahynulo strnast muzov a dve zeny z Telgartu a z Pohorelej. Kniha je pripravena do tlace, ale M. Spisiak nevie zohnat fotografiu dreverobucaskeho zrubu, v ktorom sa v case nestastia obete nachadzali. Podla jeho informacii udajne v Brezne su ludia, ktori by ju mohli mat. Dokonca je celkom mozne, ze by sa u niektoreho nasla starsia fotografia - pohlad na zasnezenu panoramu hor, kde je v popredi pamatnik obeti. Ak vlastnite takuto fotografiu, ozvite sa M. Spisiakovi (c. t. 055/6424009, 0905 711210).

(r)

Okresne kolo matematickej olympiady

Dvadsiateho deviateho januara sa v Zakladnej skole na Pionierskej 4 v Brezne uskutocnilo okresne kolo matematickej olympiady. Predsednicka okresnej komisie matematickej olympiady Mgr. Maria Reginova a Mgr. Peter Macko z odboru skolstva okresneho uradu privitali ziakov, ktori mali chut zasutazit si v rieseni nelahkych matematickych uloh. Z 51 sutaziacich v kategorii Z5, urcenej ziakom 5. rocnika zakladnej skoly a 1. rocnika osemrocneho gymnazia, bolo 19 uspesnych. O 1. miesto sa podelili Katarina Adamekova (P. Polhora) a Natalia Leitnerova (Pionierska 4), 3. miesto obsadili Matej Kunzo (Polomka) a Jan Svinciak (Pionierska 4). Sutazne ulohy v kategorii Z9 (ziaci 9. rocnika zakladnej skoly a 4. rocnika osemrocneho gymnazia) boli zrejme narocnejsie, pretoze z 20 zucastnenych pre nedostatocny pocet ziskanych bodov nevyhlasili ani jedneho uspesneho riesitela. Najvyssi pocet bodov ziskal Marius Sajgalik z gymnazia, co vsak nestaci na postup do krajskeho kola.

(rv)

Policia1.jpg (9101 bytes)Potrestani zlodeji
Tiesnovym volanim z potravin Durajova na namesti 24. januara minutu po tristvrte na tri privolali hliadku. Mali tu totiz zlodejku A. P. z Brezna, ktora ukradla tovar za 90 korun. V M-markete na Nalepkovej ulici 27. januara o stvrt na tri kradol S. S. z Banskej Bystrice, ktory ,,zabudol" zaplatit za tovar v hodnote 68,90. Blokova pokuta ho nezastrasila a 29. januara predpoludnim ho prichytili v M-markete na Ulici Frana Krala s lupom za 207 korun. T. C. z Brezna sa 3. februara o pol desiatej vybral kradnut do potravin Satel na Mazornikove, vsimli si ho a ,,nakup" bezmala za 35 korun musel vratit. Podobne obisla aj V. F. z B. Bystrice v obchodnom dome 4. februara popoludni, ktora ma na rovasi nemalu polozku 605,50 koruny. Niektori z tychto dlhoprstych uz blokove pokuty zaplatili, na niektorych to este len caka.

Sarha v uliciach mesta
Dvadsiateho stvrteho januara opat navstivil Brezno sarha, ktory za asistencie mestskej policie odchytil sedem tulavych psov. Dvoch z nich vratili majitelom, ktori za porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o chove psov museli zaplatit blokovu pokutu.

Nezakuril si
Po prevzati spravy o nicitelovi porastu v Zadnych Halnoch 27. januara pred jednou hodinou popoludni vyrazili na miesto. Nasli tam V. M. z Brezna a zistli, ze poskodil niekolko stromov, z ktorych poodtinal haluze. Pripad je v stadiu objasnovania.

Nepozna mieru?
,,Pri bare Metalik lezi na zemi muz", po tejto informacii 31. januara o pol deviatej vecer hliadka vystartovala smerom k malej stanici. Muz nebol triezvy a mal rozbitu hlavu. Privolali sanitku, ktora ho odviezla do nemocnice.

Zlakol sa?
Prveho februara minutu pred piatou hodinou rano sa ozvalo signalizacne zariadenie, ktore avizovalo poplach v budove okresneho uradu prace na Nabrezi dukelskych hrdinov. Dvere do objektu boli vylomene, preto zavolali Policajny zbor. Podozriveho zo spachania tohto trestneho cinu coskoro zadrzali.

,,Cistici hor" v akcii
Dvoch muzov pri kradezi dreva v Prednych Halnoch prichytila hliadka 2. februara o pol druhej popoludni. ,,Cisticov hor" J. B. a L. P. trest neminie.

Pozor na pokutu!
Mestski policajti si v priebehu januara vzali na musku vozidla bez evidencnych cisiel, parkujuce v roznych uliciach mesta. Ich majitelia coskoro dostanu oznamenia s upozornenim na odstranenie tychto aut. Kto tak nespravi, dostane pokutu.

 

Ako v zakliatej krajine

Vytrvale snezenie a silny narazovy vietor nepotrapil len obyvatelov vychodneho Slovenska. Snehovu vichricu v stredu 5. februara zazili aj Sumiacania.

Od siestej rano snezilo, metelica zurila zo vsetkych stran, a tak opat ostali odrezani od sveta. Vstup do dediny sa nepodarilo prepluhovat vozidlu Slovenskej spravy ciest, dokonca zasypalo aj druhy pluh. Takze darmo cakali na autobus, ktory mal do dediny dorazit o stvrt na sedem. Ostali bez chleba, mlieka, lekar ani robotnici z nocnej sluzby sa nemali ako dostat do dediny. Deti a ludia prichystani vycestovat do skoly a do prace zostali doma. Zachrana prisla az o 17. hodine, kedy bol uspesny sipovy pluh, ale aj ten sprejazdnil len jeden pruh cesty. Pritom nadalej snezilo a fukal vietor. Az vo stvrtok predpoludnim ,,oslobodili" celu cestu. Zavialo aj mnohe ulicky, na ktorych spristupneni svojimi mechanizmami pomahalo miestne rolnicke druzstvo.

Sumiacania si uz na taketo vyciny pocasia pomaly zvykaju. Opakuju sa kazdorocne, vlani ich ,,zasypalo" 3. a 4. januara. Podla slov starostky Ing. Marie Betakovej, podobne to bolo pred piatimi rokmi vo februari, v tomto roku ich nastastie vyslobodili o nieco skor ako vtedy. ,,Sme ako zakliata krajina, cakame, co sa este vyskytne do konca februara, ale ani v marci si nebudeme isti", obava sa pani starostka.

(r)

Strajk zelezniciarov bez CHZ

Po tom, co zelezniciari v pondelok 3. februara akceptovali predbezne opatrenie Okresneho sudu Bratislava I a tri dni trvajuci strajk prerusili, zeleznicna doprava v celej sieti zeleznic SR sa opat rozbehla. V utorok rano odisli vsetky osobne vlaky a rychliky podla redukovaneho cestovneho poriadku platneho od 2. februara. Do strajku sa zapojili vsetci zelezniciari okresu Brezno, okrem Ciernohronskej zeleznice v Ciernom Balogu, pricinu nam vysvetlil jej riaditel Ing. Ales Bilek: ,,Strajk sme samozrejme moralne podporovali a zasadne nesuhlasime so zrusenim dopravy na dvadsiatich piatich tratiach. Strajkovat sme si nemohli dovolit, pretoze nie sme dotovani statom a nase trzby zavisia od zmluv s partnermi, t. j. so Smrecinou Banska Bystrica. Z toho dovodu sme dopravu dreva nemohli prerusit."

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT