11. MAREC  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Firma Bohus s certifikatom kvality
V stredu 5. marca zastupca bratislavskej pobocky TUV SUDDEUTSCHLAND Ing. Vaclav Folbrecht odovzdal konatelovi firmy Bohus, s. r. o., v Zavadke nad Hronom Ing. Antonovi Bohusovi TUV certifikat AD 2000 - Merkblatt W O. Spolocnost Bohus zamestnava 160 pracovnikov, produkuje fitingy, rurove navaracie obluky, rurove prechody priame, elipsoidne tlakove dna, rozne ocelove konstrukcie, v posledny februarovy tyzden otvorila nove kovacske pracovisko. Udeleny certifikat sa stal zarukou kvality tychto vyrobkov.

Zrusili rozsirene strankove hodiny
Do 28. februara mali vodici moznost vymenit si stary vodicsky preukaz, vydany do 31. decembra 2002, za novy. Podla informacii hovorkyne Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dany Kmetovej v nasom okrese to k tomuto datumu nestihlo spravit 4170 vodicov. Vodicske preukazy si vymenilo 22 980 vodicov. Od 1. marca je zruseny rozsah strankovych dni a hodin na useku evidencie vodicov (v utorok od 7.30 do 12.00 a od 13.00 do 15.00, vo stvrtok od 7.30 do 12.00). Strankove dni a hodiny v pondelok, stredu a v piatok v Okresnom dopravnom inspektorate v Brezne ostavaju nezmenene (v pondelok od 7.30 do 12.00 a od 13.00 do 15.00, v stredu od 7.30 do 12.00 a od 13.00 do 17.30, v piatok od 7.30 do 12.00).

Od 1. aprila budeme u lekara platit
Narodna rada Slovenskej republiky vo stvrtok 6. marca schvalila vladny navrh zakona o zdravotnej starostlivosti. Obcania budu od aprila platit za navstevu ambulancie 20 korun, za den v nemocnici 50 korun, za navstevu pohotovosti 20 korun. Za sanitku sa bude platit dve koruny za kilometer. Poplatky v nemocnici nebudu platit tehotne zeny, matky prijate s chorym dietatom do jedneho roka, pacienti, ktori vyzaduju sustavnu zdravotnu starostlivost, nositelia minimalne striebornej Janskeho plakety, hospitalizovani v psychiatrickom a infekcnom oddeleni a zvlast tazko postihnuti. Poplatok by sa nemal odvadzat ani za dopravu na dialyzu, transplantaciu, onkologicke a srdcovocievne zakroky.

 

h0310f.jpg (13532 bytes)

Pochovanim basy fasiangy definitivne skoncili. Snimka Stefana Vozara zachytava ostatny fasiangovy vecer v Ciernom Balogu.

 

Opytali sme sa za vas

starostky Sumiaca Ing. Marie Betakovej:

o Ako chcete riesit nepriaznivu situaciu obyvatelov romskych chatrci?
- K dvom chatrciam, ktore zostali v roku 1990, pribudli rozne prilepky a z nich sa vytvorili dalsie chatrce. Dnes je ich spolu devat. Zial, napriek vykonanemu statnemu dohladu nie je mozne tento problem doriesit, pretoze obec nema ziadne obecne byty.
V nasej obci sme vytvorili novy stavebny obvod, kde si mozu i tito obyvatelia kupit pozemky na vystavbu rodinnych domcekov. Zatial tak spravili tri rodiny z tychto chatrci. V roku 2002 prebehlo uzemne konanie, co zabezpecila obec. K stavebnemu konaniu je potrebny vykonavaci projekt na meno stavebnika, ktory pre jednu rodinu by mal stat 11 000 korun. Obec uz nema rezervne financne prostriedky, aby mohla za kazdeho zaplatit projektovu dokumentaciu. Socialne alebo najomne byty, ktore v inych obciach (napriklad vo Valkovni) stavali, obecne zastupitelstvo neschvalilo a sami Romovia chcu stavat vlastne rodinne domy. Nazor obyvatelov Sumiaca je taky, ze ak si vedia nasetrit na ojazdene auta, mozu si zaplatit aj projekty a odporuca sa im cerpanie uveru cez stavebne sporenie alebo hypotekarne uvery. Aj oni musia nieco urobit pre svoje byvanie.
Ja ako starostka obce som na viacerych rokovaniach hovorila, aby aj oni mohli cerpat financie z Fondu rozvoja byvania a sami sa zaviazali takuto podporu i splacat, ci desat alebo dvadsat rokov. Tymto by sa ich vztah k nadobudnutej nehnutelnosti urcite zlepsil a tesili by sa. Nie je teda mozne bez vlastneho podielania sa na rieseni problemov tuto zalezitost vyriesit.

(r)

Nam Slovensko krasa je

vo fotografiach V. a B. Majlinga

V piatok 21. marca v Stredoslovenskom muzeu v Banskej Bystrici slavnostne otvoria vystavu Nam Slovensko krasa je, ktora vo fotografiach Vojtecha a Branislava Majlingovcov zachytava hory, krajinu, cloveka, ludove remesla, zvyky a obycaje.
Vojtech Majling je citatelom Horehronia blizky nielen fotografiami, ale aj clankami, v ktorych priblizuje zvyky na Horehroni. Narodil sa 24. marca 1938 v Harmanci, zije a tvori v Banskej Bystrici. Celym jeho tvorivym zivotom sa ako zlata nit vinie myslienka R. Rollanda: ,,Ak chce clovek spoznat dusu naroda, to, co je v nej najhlbsie skryte, musi sa naucit porozumiet reci a piesnam ludu". Uz pred styridsiatimi rokmi sa upisal svojej vasni - fotodokumentacii ludovych zvykov, obycajov a starych ludovych remesiel. Jeho fotografie nie su len dokladom krasy slovenskej prirody, s ktorou zacinal, ale su predovsetkym oslavou ducha a srdca jednoducheho cloveka.
Svoju put s fotoaparatom, magnetofonom a poznamkovymi blokmi zacal v lete 1963 ako dokumentator rozhlasovej relacie Klenotnica ludovej hudby. Odvtedy presiel devatdesiatpat slovenskych dedin. Objavil a navstivil viac ako seststo ludovych vyrobcov. Hlboke clovecenstvo, laska a priatelstva s ludmi, ktorych na svojich cestach stretaval, boli tou najkrajsou odmenou za vynalozene usilie.
Jeho objektiv pritahuje stare tvare, v ktorych su vyryte osudy. Tvare vyzarujuce dobrotu a ludske teplo. Vnutorny optimizmus, dusevnu silu. No fotografie Vojtecha Majlinga su vsak predovsetkym narodopisnym dokumentom. Zaznamenavaju momenty vyrocnych a rodinnych zvykov, ktore autor vo viacerych pripadoch zachytava v hodine dvanastej. Jeho fotografie ziju, lebo dej sa odohrava v prostredi, kde sa zvyk ci obycaj zachovava v starej izbietke, na starom dvore, na poli pri praci, v slovenskej krajine.
Vojtech Majling nie je len fotograf, ale vynikajuci organizator podujati, kde kraluju ludove remesla. Akcie v starom Priore, trh ludovych remesiel pocas Dni mesta Banska Bystrica ci posledne dva rocniky celoslovenskej prehliadky kraslic a ich tvorcov. Kazde jeho dielo, kazda robota nabada k pokore a ucte k cloveku - tvorcovi hodnot.
Ako vidiet, jablko nespadlo daleko od stromu a v otcovych slapajach kraca aj syn Branislav, coho dokazom je ich spolocna vystava.

(ab)

wpe1.jpg (3104 bytes)Navsteva sa nevydarila
Nestastne skoncila navsteva B. P. zo Sumiaca a jej syna v Brezne. Desat minut po piatej popoludni 21. februara oznamila, ze chlapca napadli a zbili neznami mladici. Od riedidla, ktore mu naliali do oci, chlapcovi opuchli oci a nevidel. Privolana sanitka ho odviezla do nemocnice.

Kradnu ako straky

Dvadsiaty februar lakal zlodejov do supermarketu v obchodnom dome. Pri kradezi tu pristihli az troch dlhoprstych, M. M. z Brezna o 9,20 hodine s tovarom bezmala za 150 korun, R. M. z Helpy o 12.20 s lupom za 584 korun, desat minut pred tretou L. B. z Brezna a M. S. z Polomky s ,,nakupom" dovedna za 45,20 koruny a v rannych hodinach nasledujuceho dna M. K. z Brezna, ktora zabudla zaplatit 39,20 koruny. Aj v Bille zaznamenali bohatu zlodejsku nadielku, 22. februara o stvrt na dve prichytili S. S z Brezna, o stvrt na pat J. W. z Brezna a den na to D. G. z Brezna. V potravinach Paliva na namesti 22. februara tesne pred jedenastou kradol E. G. z Brezna. V M-Markete na Nalepkovej ulici mali skodnu 28. februara o tristvrte na desat, odkial chcel bez zaplatenia s nakupom v hodnote 144 korun ubziknut M. B. z Podbrezovej. A tak opat ,,uradovali" blokove pokuty.

Zbil manzelku
Po informacii, ze na Ulici CSA J. G. napadol svoju manzelku, 21. februara o jedenastej vecer sem vystartovali. Sprava bola pravdiva, v byte bola kuca-paca v kuchyni a zranena zena. Odporucili jej vyhladat lekarske osetrenie, o co sa uz postarala hliadka obvodneho oddelenia Policajneho zboru.

V pyzame popred postu
Desat minut pred deviatou rano 26. februara sa popred postu spaciroval starsi muz v pyzame. Hliadka zistila, ze na nedovolenu prechadzku z liecebne dlhodobo chorych na Razusovej ulici sa vybral E. P. z Brezna.

Ohrozoval ju
O tristvrte na pat popoludni 4. marca prisla na mestsku policiu R. B. z Brezna, aby poziadala o pomoc. Bala sa vyhrazok svojho byvaleho druha G. O., ktory ju ohrozuje na ulici i v byte, hoci uz spolu neziju. Pripad oznamili Policajnemu zboru.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT