Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

17

29. APRIL  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Jarna slavnost svateho Juraja

fAni uprsane pocasie, ktore v nedelu 27. aprila sprevadzalo tohtorocnu Jarnu slavnost svateho Juraja v Lopeji, nic neubralo na jej tradicne vynikajucej atmosfere.
Stvrty rocnik tohto podujatia, ktore organizuju banskobystricky regionalny odbor Ministerstva podohospodarstva SR, obec Podbrezova a Farsky urad v Lopeji, sa niesol v komornejsom duchu ako tie predchadzajuce.
Po slavnostnej svatej omsi v kostole sv. Juraja divaci sledovali pestry alegoricky sprievod, popoludni otvorili polnohospodarsky rok a letnu turisticku sezonu, samozrejme ze nechybala ani prehliadka ludovych umeleckych suborov, remeselnej tvorby a na zaver ludova veselica. Z velkeho mnozstva ucinkujucich zaujala skupina historickeho sermu Berezun z Brezna, posluchaci Fakulty divadelnych umeni Akademie umeni z Banskej Bystrice, folklorne subory Klasok z Podbrezovej, Kycera z Cierneho Balogu i Ciertaz z Nemeckej.

Sumiacanik a Brezinky postupuju do krajskeho kola

h0317a.jpg (14342 bytes)Uplynulu nedelu Polomka ozila spevom a tancom detskych folklornych suborov, ktore sa stretli na 23. rocniku Detskeho folklorneho festivalu. Tento rocnik prehliadky bol postupovy, a preto motivacia suborov podat maximalny vykon bola o to vacsia.
Na festivale sa zucastnili subory Mala Kycera z Cierneho Balogu, Radost zo Zavadky nad Hronom, Mladost z Pohorelej, Helpancok z Helpy, Sumiacanik zo Sumiaca, Telgartcok z Telgartu, Brezinky z Polomky a hostujuci subor Cizicek z Tisovca.
Po otvoreni riaditelkou Stredoslovenskeho osvetoveho strediska Banska Bystrica Mgr. Mariou Paluchovou a starostom Polomky Ing. Janom Lihanom uz nebranilo niz pozornemu oku poroty sledovat vystupenia prihlasenych suborov. Vsetky sa uprimne snazili a ziarive usmevy tancujucich a spievajucich deti roztlieskali salu kulturneho domu. Postupit do krajskeho kola vsak mohol iba jeden subor. V kategorii starsich deti to bol Sumiacanik zo Sumiaca a v kategorii mladsich deti na velku radost domacich folklorny subor Brezinky z Polomky - skupina mladsich deti pod vedenim Mgr. Miroslavy Farkasovej. Autorkami vitaznej choreografie su Anna Turcinova a Marta Pisarova.

(dd)
Snimka: Stefan Vozar
 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT