29. JUL  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) V Ciernom Balogu bez pitnej vody

Katastrofalne sucho sposobilo, ze vyse 5000 obyvatelov Cierneho Balogu zo dna na den ostalo bez pitnej a uzitkovej vody. Voda v obci totiz obsahuje vela bakterii a kovov a pre nedostatok zrazok ich koncentracia prekrocila povolene limity. Hygienik preto zakazal pouzivat vodu z obecneho vodovu a v obci vyhlasili havarijny stav. Pitnu vodu do Cierneho Balogu kazdy den rozvazaju cisterny z Brezna. Takato nepriazniva situacia potrva pravdepodobne az do konca roka.

(r)

Solidarita s malym vlacikom

Solidarita s malym vlacikom, to bol nazov aktivity mladych francuzskych Meudoncanov, ktori prisli v juli pomoct na Ciernohronsku zeleznicu. Tyzdnovy pracovny pobyt spolu so studentmi breznianskeho gymnazia bol prinosom pre obe strany, zeleznicku i mladez. Rovnako obom patri vzajomne podakovanie. Priatelske kontakty Brezna a Meudonu sa teda rozvijaju spravnym smerom. Poznanie nasho regionu po stranke prirodnej, historickej, kulturnej, spolocenskej umocnene vytvorenim trvalych priatelskych vztahov ma isto svoj obrovsky vyznam. Dojmy mladych studentov z Meudonu z pobytu na Horehroni vam prinesieme v niektorom z dalsich cisel.

(js)

Na cestach pozor!

V case od 18. do 25. jula sa v okrese Brezno stalo devat dopravnych nehod, ktore az v osmich pripadoch zapricinili vodici. V pondelok zaznamenali jednu, v utorok, v stredu, v piatok a v nedelu po dve nehody, vacsinou v popoludnajsich a vecernych hodinach. Dvojmesacne liecenie si vyziadalo tazke zranenie, ktore utrpela cyklistka v Ciernom Balogu o stvrt na sedem vecer 20. jula. Na bicykli viezla dieta, ktoremu sa nozky zaplietli do kolesa, zena neudrzala rovnovahu a spadli na zem. Dieta utrpelo nastastie len lahsie zranenie.

(ts)

Opytali sme sa za vas

veducej odboru socialnych veci Okresneho uradu v Brezne Ing. Ivany Kruzliakovej:

o Kto ma narok na prispevok na byvanie a za akych podmienok?
- Prispevok na byvanie (PB) je statna socialna davka, ktorou stat prispieva na uhradu vydavkov spojenych s uzivanim bytu alebo rodinneho domu (RD). Narok na prispevok ma fyzicka osoba, ktora je: najomca bytu; vlastnik bytu; vlastnik RD. Podmienky naroku na prispevok su:
1. Uzivat byt alebo RD (t. j. byvat v byte, RD), na ktory sa uplatnuje PB a byt tam prihlaseny na trvaly pobyt.
2. a) Najomca bytu – mat zaplatene najomne a uhrady za plnenia poskytovane s uzivanim bytu za kalendarny polrok predchadzajuceho kalendarnemu polroku, na ktory si uplatnuje narok tzv. za rozhodujuce obdobie (napr. uplatnenie na ll. polrok/2003 – najomne zaplatene za obdobie 1. januar – 30. jun 2003).
b) Vlastnik bytu – zaplatene preddavky do fondu prevadzky, udrzby a oprav a uhrady za plnenia poskytovane s uzivanim bytu za rozhodujuce obdobie.
c) Vlastnik RD – zaplatenu dan z nehnutelnosti za kalendarny rok, ktory predchadza obdobiu, na ktory si uplatnuje PB, pokial nie je oslobodeny od platenia dane z nehnutelnosti (uplatnenie na l. alebo ll. polrok/2003 zaplatena dan za rok 2002).
3. Vypocitana vyska PB musi byt zaokruhlena na cele koruny smerom nahor, najmenej 50 korun mesacne.
Narok na PB nevznika, ked vlastnik bytu alebo RD, v ktorom ma trvaly pobyt, prenecha do najmu alebo podnajmu inej fyzickej alebo pravnickej osobe.
Vyska PB sa vypocita podla vzorca: PB = MVB x (R x Y). MVB – minimalne vydavky na byvanie urcene v zavislosti od poctu osob – uzivatelov bytu, RD podla trvaleho pobytu: jedna osoba – 1680 korun mesacne, dve osoby – 2090 korun mesacne, tri osoby 2490 korun mesacne, styri a viac osob – 2900 korun mesacne, R – koeficient – 0,29, t. j. stanovene percento z prijmu domacnosti na uhradu vydavkov na byvanie = “29%”, Y – jedna sestina celkoveho penazneho pijmu ziadatela a dalsich osob uzivajucich byt, RD podla trvaleho pobytu, napr. trojclenna rodina: MVB = 2490 Sk, R = 0,29, Y = 6443 Sk, (prijem za polrok 38 658 korun: 6 mesiacov = 6443 Sk/mesacne), PB = MVB x (R x Y), PB = 2490 x (0,29 x 6443), PB = 622, mesacne stat bude tejto rodine prispievat sumou 622 korun.
PB sa uplatnuje v okresnom urade, odbore socialnych veci (OSV) podla trvaleho pobytu ziadatela podanim pisomnej ziadosti (tlaciva ziadosti su v OSV). K ziadosti sa priklada: doklad o prijme vsetkych spolocne posudzovanych osob (vsetci prihlaseni na trvaly pobyt, spravnost tychto udajov overuje prislusny obecny urad, v zmysle zakona bez ohladu na to, ci vsetci prihlaseni skutocne byt, RD uzivaju); najomca bytu – kopiu najomnej zmluvy, zaplatenie najomneho za rozhodujuce obdobie; vlastnik bytu – kopiu listu vlastnictva, zaplatenie preddavkov do fondu prevadzky...; vlastnik RD – kopiu listu vlastnictva, zaplatenie dane z nehnutelnosti za rozhodujuce obdobie.
Ak ziadatel splna podmienky naroku na RB okresny urad, OSV prispevok vyplati, ak nesplna, vyda rozhodnutie o zamietnuti ziadosti. PB sa vyplaca mesacne pozadu na ucet v banke v SR alebo v hotovosti (prostrednictvom posty). PB sa uplatnuje najviac na jeden kalendarny polrok. To znamena, ze ak ziadatel splnil podmienky naroku na PB v l. kalendarnom polroku a ma zaujem o jeho vyplacanie aj v ll. kalendarnom polroku, musi o jeho vyplacanie poziadat v zmysle zakona opatovne. Spravidla sa ziadosti podavaju v mesiacoch januar a jul. Ziadatel samozrejme moze podat ziadost v ktoromkolvek mesiaci a oznacit, na ktory polrok si PB uplatnuje.
Ziadatel, ktoremu sa PB vyplaca, je povinny pisomne oznamit OSV zmeny, ktore maju vplyv na narok a vyplatu PB do patnastich dni od ich vzniku a pouzit PB len na ucel, na ktory sa vyplaca. Ak tieto zmeny nenahlasi nacas, je mozne ziadat vratit nepravom prijate sumy.
V praxi sa najcastejsie stretavame s tymito problemami: nenahlasovanie zmien, ktore maju vplyv na vyplatu prispevku (pocet spolocne posudzovanych osob); nezdokladovanie prijmu vsetkych osob, ktore su prihlasene na trvaly pobyt ziadatela (praca v zahranici, nezdrziavanie sa na trvalom pobyte, na zaklade coho nemozno ziadost posudit a je zamietnuta).
Narok na PB sa posudzuje v zmysle zakona c. 300/1999 Z. z. v zneni neskorsich predpisov. Podrobnejsie informacie vam poskytneme v oddeleni rodinnych davok (2. poschodie, c. dveri 209). 


h0330e.jpg (10778 bytes)  

V sobotu 26. jula v Obecnom urade v Jarabej na spestrenie zivota dovolenkarov otvorili vystavu prac horehronskych vytvarnych umelcov. Obrazy a vyrobky z koze mozu jej navstevnici obdivovat do polovice augusta.

Snimka: Stefan Vozar


Hej, na Dumbieri

h0330f.jpg (13760 bytes)Uz po trinastykrat sa uplynuly vikend stretli mladi krestanski demokrati v Myte pod Dumbierom na tradicnom stretnuti. Tento raz rozlozili tabor na novom mieste – Skicentre Myto v piatok 25. jula. Po veselom veceri pri gitarach a speve sa v sobotu rano presunulo asi 170 ucastnikov autobusmi a autami na Trangosku a odtial pesi vystupili ku Chate M. R. Stefanika pod Dumbierom. Pokracovali na vrchol Dumbiera ku slovenskemu dvojkrizu, ktory bol pred rokom obnoveny a vysvateny, kde si zaspievali narodnu hymnu, hymnicku piesen Slovensko moje a pomodlili sa motlidbu Anjel pana. Podvecer v tabore odsluzil pater Kristof z Podbrezovej svatu omsu za mladeznikov, ucastnici stretnutia zapalili vatru a nasledovala diskoteka, spev az do rana. V nedelu mladeznici zbalili stany a rozlucili sa.
Na stretnuti sa zucastnili a na Dumbier vystupili aj hostia – predseda NR SR Peter Hrusovsky s manzelkou, minister spravodlivosti Daniel Lipsic, minister vnutra Vladimir Palko, poslanec NR SR Peter Muransky a dalsi poslanci NR SR. Stretnutie tiez pozdravil v zakladnom tabore starosta obce Myto pod Dumbierom Juraj Misani a primator Brezna Jaroslav Demian. Za uspesny priebeh stretnutia dakuju mladi krestanski demokrati vedeniu Skicentra Myto i domacim spoluorganizatorom.

Marian Kvackaj

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT