Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

06

10 FEBRUAR  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Zapalisto sutazili furmani aj ich zverenci

Podujatie Hromnice - koniec sanice sa tesi z roka na rok vacsej oblube nielen u divakov, ktorych organizatori uplynulu sobotu v Polomke zaznamenali niekolko stoviek, ale aj u furmanov. Na stvrtom rocniku sutaze taznych koni sa zucastnili furmani z nasho regionu, kde je toto remeslo tradicne, ale svoju obratnost skusali a sily si merali aj furmani z Presova, Kovacovej, Velkeho Folkmaru, Brusna, Pavloviec, Tisovca, Vrutok, Hanusoviec, Badina, Lipovca, Krupiny, Pohorelej a z Filipova. Sutaz bola o to napinavejsia a konkurencia vacsia.

Pre velke mnozstvo zucastnenych furmanov hlavny rozhodca musel z programu vypustit jednu disciplinu, pretoze by sutaz trvala do noci. Nechybali kuriozne situacie a adrenalin divakom dvihali koniky, ktore kubicny kmen potiahli ako nic. Sutaz napokon stazili tym, ze ku kmenu pridali betonovy stlp. Vtedy sa uz ukazala sila jednotlivych koni.
Pretekom prialo aj pocasie. Napriek obavam o mnozstvo snehu a hroziacemu odvolaniu pretekov, vsetkych zucastnenych hrial dobry pocit z mnohych nezabudnutelnych zazitkov a organizatorov z vydareneho podujatia.
Upornu snahu vyhrat bolo vidiet nielen na furmanoch. Zapalisto sutazili aj ich zverenci, ktori sa nechceli dat zahanbit a predvadzali nielen svoju krasu, ale hlavne silu a poslusnost. Kazda disciplina bola postavena na inej vlastnosti konika (rychlost, poslusnost, obratnost, sila). Vsetky vsak simulovali priame cinnosti, ktore furmani a kone kazdodenne musia vykonavat v hore.
V silnej konkurencii dobre obstali aj domaci furmani z Polomky Ondrej Rolko a Cyril Durco, ktori mali pochopitelne asi najvacsiu podporu divakov. Po vyhodnoteni vysledkov sa celkovym vitazom - furmanom sampionom - stal Peter Chobor z Pavloviec, druhe miesto obsadil Jan Francisty z Krupiny a tretie miesto patri horehronskemu furmanovi Marianovi Zahorecovi z Filipova.

(dd)
Foto: Ferdinand Hrablay

 

Vo futbalovej jedenastke kvarteto z C. Balogu

V sportovom areali Futbaloveho klubu Jasenie sa v sobotu 7. februara stretli delegati a zastupcovia futbalovych klubov na konferencii Oblastneho futbaloveho zvazu (ObFZ) Banska Bystrica, aby zhodnotili svoju cinnost v uplynulom roku a obdobie od poslednych volieb. Okrem delegatov konferencii predsedajuci Julius Kliment privital hosti, podpredsedu Slovenskeho futbaloveho zvazu PhDr. Jozefa Parsu a predsedu Stredoslovenskeho futbaloveho zvazu a starostu Jasenia Ing. Michala Povraznika.
,,Futbal je spolocensky a kulturny jav, neoddelitelne patri k dennemu zivotu. Tuto hru hral a hra takmer kazdy chlapec ci mladenec, hraju ju aj dievcata. Futbal hybe myslami ludi, rozplamenuje vasne, pri neuspechoch vie aj zahasit nadsenie obetavcov, tvorcov a vodcov tejto hry. Dlha je cesta nasho futbalu, zlozita, miestami kamenista a hrbolata, uznojena usilim mnohych funkcionarov, hracov, trenerov, ba aj cestnou podporou navstevnikov zapasov. Futbal, aj ten nas ObFZ Banska Bystrica, ma svoju minulost a historiu, ktoru treba poznat, aby sme mu mohli pripravit lepsiu buducnost," uviedol v uvode J. Kliment.
V obsiahlej hodnotiacej sprave predseda ObFZ Vladimir Lehotan vyzdvihol pracu funkcionarov futbalovych klubov v sucasnom obdobi, ze dokazali udrzat tento sport za velmi tazkych financnych a ekonomickych podmienok. A nielen sport, ale aj starostlivost o sportoviska, ihriska a zariadenia. Poukazal na dobru uroven futbalu vo futbalovych druzstvach, ktorych obrazom je dobre umiestnenie pri postupe a zaradenie sa vo vyssich sutaziach, co znamena, ze futbal v ObFZ B. Bystrica je na dobrej urovni. Dobra praca v kluboch sa prejavuje aj pri mladezi, ale problemom zacina byt ubudanie mladeze a ziactva.
O situacii v najvyssich sportovych organoch hovoril PhDr. J. Parso. Ocenil pracu v kluboch, z ktorych ObFZ B. Bystrica oznacil za jeden z nosnych clankov v stredoregione. Starosta Jasenia Ing. M. Povraznik srdecne privital delegatov a priblizil im situaciu v Jaseni nielen z hladiska sportoveho.
Futbalove kluby, clenovia vykonneho vyboru do futbalovej jedenastky ObFZ B. Bystrica navrhli najlepsich futbalistov, z ktorych trenersko-metodicka komisia v 6. rocniku vyhlasenia futbalovej jedenastky urcila poradie: Peter Uradnik, brankar Tatranu C. Balog, Marcel Turna, SK Partizan C. Balog, Miroslav Kliment, Tatran C. Balog, Jozef Kascak, Jupie Podlavice, Radovan Benak, Biotika S. Lupca, Peter Svantner, Slovan Benus, Daniel Klesken, SK Partizan C. Balog, Norbert Dikacz, Sokol Jakub, Radoslav Pacera, Partizan Osrblie, Stanislav Vais, Mier Myto pod Dumbierom, Jan Weisenbacher, Druzstevnik Jasenie. Ocenili aj troch rozhodcov, Martina Citaru, Jozefa Ridzona a Jana Piara. Vo vybere sa objavilo niekolko hracov, ktori v minulosti posobili vo vyssich sutaziach, pocinajuc I. ligou, co dokumentuje slova predsedu ObFZ o dobrej urovni futbalu v nasich druzstvach.

(jk)
Foto: Stefan Vozar


Prepadli starenku

V utorok 3. februara desat minut pred piatou popoludni na Ulici Dr. Clementisa v Brezne vo vchode c. 14 sa na prvom poschodi odohral trestny cin lupeze. Dvaja neznami muzi tam napadli osemdesiattrirocnu J. S., pricom ju jeden z nich chytil zozadu za usta a tahal dozadu, druhy jej z pravej ruky nasilim vytrhol nakupnu tasku, v ktorej mala 980 korun. Muz, ktory starenku drzal za usta, ju strhol na zem a potom obaja usli.
Zena utekala za nimi. Pred vchodom stretla dve dievcata, ktore jej povedali, kadial zlodeji bezali. Policia ziada tieto dievcata, ako aj obcanov, o pomoc pri objasnovani tohto skutku. Informacie oznamte telefonicky na linku 158 alebo osobne v utvare Policajneho zboru.

(mk)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT