10. FEBRUAR  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Kam smeruje hotel Dumbier?

Z kratkych informacii od primatora mesta, ale aj z regionalnej tlace sa dozvedame, ze hotel Dumbier ako majetok mesta je schvaleny na prenajom alebo na predaj.

Akakolvek transakcia sa vsak dotkne nas, pracovnikov hotela, ktori sa snazime po materialnej, ale aj po stranke sluzieb hotel zveladit. Alebo pricina je niekde inde?
Z dovodu roznych polemik sme sa rozhodli aspon ciastocne z nam dostupnych kusych podkladov tymto clankom priblizit vznik a vyvoj hotela az do dnesnych dni nielen obcanom mesta a okolia, ale predovsetkym poslancom mestskeho zastupitelstva. Ved pre spravne rozhodnutie je dolezite poznat historiu a stav hotela.
Na terajsom mieste hotela Dumbier boli aj v minulosti pohostinske zariadenia. Pravdepodobne zaciatkom druhej polovice 17. storocia bol postaveny prizemny mestsky hostinec, ktory v roku 1682 vyhorel. Znova postavili prizemny. Je zaujimave, ze sluzby zajazdoveho mestskeho hotela v roku 1855 na prechodne ubytovanie pri navsteve Brezna a okolia vyuzila aj velka ceska spisovatelka Bozena Nemcova.
V meste sa konali slavne jarmoky, dobytcie trhy nielen z blizkeho okolia, ale aj zo vzdialenejsich oblasti vtedajsieho Rakusko-Uhorska. Kedze obchodne zariadenie (na rozdiel od sucasnosti) bolo jedine, osoh z jeho prevadzky mal magistrat.
Hotel Dumbier bez pristavby postavili asi v rokoch 1908 - 1910, pretoze v tom case bola postavena aj budova terajsieho mestskeho uradu (vtedajsia ucastinarska spolocnost Tatra banka). Prislusny sloh, tzv. narodny, uhorsky dava predpoklad, ze hotel Dumbier (vtedy mestsky hotel) postavila ta ista firma, co postavila vtedajsiu Tatra banku. Celu budovu hotela aj s traktom na Kuzmanyho ulici po predajnu Ozeta projektoval architekt Stefan Padlicka - brezniansky rodak. Takto sa dostavame k tomu, ze na starom historickom namesti sa nachadza niekolko mestianskych domov, ktore v renesancnom, barokovom i secesnom slohu dotvaraju impozantnu polohu namestia, pricom tu dominuju dve budovy (okrem veze) v majetku mesta a sice mestsky urad a hotel Dumbier.
V historickej publikacii o meste sa mozeme docitat, ze ,,Vo venci okolitych vrchov najsugestivnejsie posobi mohutny Dumbier, ochranca udolia a mesta." Preto doslo aj k zmene nazvu z mestskeho hotela na hotel Dumbier, co ma svoje historicke, ale aj pragmaticke opodstatnenie.
Toto zariadenie ako mestsky hotel sluzilo svojmu ucelu az do konca druhej svetovej vojny. Potom hotelova cast sluzila ako kancelarske priestory a tiez ako osvetove stredisko. Mnohi nasi obyvatelia si pamataju, ze v terajsej kaviarni bola drogeria, neskorsie prva samoobsluha potravin, kde veducim bol pan Volfram. Sucasna jedalen bola zaroven kaviarnou, kde okrem stredy denne hravala ziva hudba. Zadna cast, dnesne bisto, sluzila ako vycap, neskor polovnicka vinaren a pivaren. Tolko snad z historie.
Co sa tyka sucasnosti, vedenie mesta v roku 1968 odovzdalo budovu do spravy Restauracii Banska Bystrica s ucastou obnovit a zriadit hotel. Pod spravou Restauracii Banska Bystrica sa zacala rekonstrukcia prestavbou hotelovej casti v objeme asi 6,5 miliona korun (informativny udaj), ktora nebola dokoncena ani pri zmene politickeho zriadenia. Vedenie mesta preto vydalo nariadenie o navrate majetku, co sa uskutocnilo v roku 1991 a vzalo na seba dokoncenie pristavby a vymenu nabytku v hotelovych izbach i v kaviarni, ktora sa cela zmodernizovala. Tato rekonstrukcia stala celkom 25 milionov korun, co este mesto splacalo do roku 1996. Vzhladom na technicky stav kotlov, ktore dosiahli svoju zivotnost, vedenie mesta v roku 1997 ako zriadovatel prispevkovej organizacie hotela Dumbier rozhodlo o rekonstrukcii kotolne a kuchyne v hodnote 5 milionov korun. Nainstalovali sa nove plynove kotly a kogeneracna jednotka na vyrobu elektrickej energie pre vlastnu spotrebu, ako aj na predaj pri sucasnej vyrobe tepla. Takto boli v kuchyni nainstalovane vsetky vyrobne a pomocne zariadenia na elektricku energiu, cim sa dosiahli uspory. Pri financovani si musime uvedomit, ze uver si vzal hotel Dumbier (5 milionov korun + 3 miliony korun uroky z uveru), ktory mesacne splaca zo svojich trzieb.
Bolo to tazke obdobie. Naroky na vedenie hotela vzhladom na konkurenciu okolitych hotelov a chat su velke. Aj napriek tomu v poslednych dvoch rokoch zvysenym usilim v marketingovej cinnosti sa zlepsili aj ekonomicke vysledky. Mozeme smelo vyvratit tvrdenie, ze ,,mesto muselo dotovat z inych zdrojov mesta, a tak vykryvat jeho stratu" (vid BB zurnal, april 2003, presny datum vydania zial nepozname, ale je k dispozicii foto clanku autora di).
My, zamestnanci hotela Dumbier, sme v hoteli napriek mzdovym problemom vydrzali a vykonavali svoju pracu s laskou k nemu, k mestu a k vlastnikom. A zato teraz uz niekolko mesiacov nevieme, co s nami bude.
Vazeni pani poslanci mestskeho zastupitelstva, rozhodnite konecne o nasom osude, predaj majetku (a lukrativneho) je to posledne, co clovek urobi, a tak by sa mali spravat aj obcania mesta. Prosime, spocitajte si vlozene financne prostriedky do obnovy, prepocitajte na sucasne trhove ceny (cena pozemkov v centre mesta atd.), ZVAZTE. Nezabudajme, ze budova je cely komplex, nad cim by sa znova bolo treba zamysliet, ako vyuzit cely trakt, ktory je krasny, ale vplyvom najomnikov chatra. Boli by tam lukrativne byty, kancelarie a vylepsil by sa aj vyhlad do dvora z hotelovych izieb. Ak je potrebna a nevyhnutna transakcia, zvazte pred predajom moznost vyhodneho dlhodobeho prenajmu s podmienkou obnovy hotela. Na predaj je vzdy cas a tiez si treba dobre zvazit cenu svojho majetku.
My, zamestnanci hotela Dumbier, verime, ze mestske zastupitelstvo prijme zdrave, pre mesto prospesne rozhodnutie, za ktorym si bude stat aj o niekolko rokov.

Pracovnici hotela

Chcete byt au pair?

Jednym z dovodov, preco sa niekto rozhodne vycestovat na au pair program, je poznanie novej kultury cudzej krajiny. Je to moznost vyskusat si pracu v zahranici, naucit sa zodpovednosti a samostatnosti. Dievcata sa naucia nielen cudzi jazyk, ale spoznaju aj nove prostredie a ludi, ktori sa mozu stat ich priatelmi na cely zivot. Hlavnou naplnou poslania au pair je pomoct hostitelskej rodine so starostlivostou o deti a udrzba domacnosti. Rodina, v ktorej dievcina zije, jej poskytuje ubytovanie, stravu, dava jej vreckove.

Kto je au pair?

Au pair ma v rodine statut hosta a nie zamestnanca. Hostitelska rodina by sa k nej mala spravat ako k svojmu clenovi. Ma mimoriadnu povinnost o dievcinu sa v priebehu pobytu postarat. Au pair nepracuje stale, ma zaruceny volny cas. Spolunazivanie v hostitelskej rodine je otazkou vzajomneho dohovoru a v prvom rade vychadza z potrieb rodiny. No zaroven svojej au pair umozni napriklad navstevy jazykovych kurzov, aby sa mohla zdokonalovat v jazyku. Rodina na zaciatku neocakava plynulu znalost jazyka. Dievcina si navstevy jazykovych kurzov vacsinou plati sama. Su vsak krajiny, v ktorych rodiny na kurzy prispievaju. Skolne nebyva prilis vysoke, staci na to vreckove, ktore dostane au pair od rodiny. Termin a cas navstev kurzov sa da zvolit.

Co sa ocakava od au pair?

Rodina od au pair ocakava plnenie si vopred urcenych povinnosti, aj vlastnu aktivitu. Deti by mali mat aktivne vyplneny cas. Rodina takuto iniciativu oceni. Tiez je dolezite vediet detom prejavit city. Kazda z dievcin by sa mala snazit ziskat si deti hned od zaciatku pobytu. Pokial rodina uvidi, ze au pair ma uprimny zaujem o deti, urcite si ziska jej naklonnost. Je dolezite robit vsetko s nasadenim a dokladne. V cudzine maju deti viac volnosti. Nikdy nie su fyzicky trestane, a preto takuto metodu trestu nesmie pouzit ani au pair. Rodina by mala hned na zaciatku povedat, ako si predstavuje jej pracu a pristup k detom.

Kto umoznuje pobyty au pair?

Najdolezitejsie je vybrat si spravnu agenturu, ktora au pair zaruci bezpecnost a kvalitny servis pri vybavovani pobytu. ,,V nasej agenture nam ide o to, aby klientky boli s nasimi sluzbami maximalne spokojne nielen v priebehu vybavovania programu, ale aj pocas pobytu v rodine," hovori Alena Mouckova, predstavitelka agentury Student Afency. Pred odchodom do zahranicia buduca au pair absolvuje skolenie, kde sa pripravi na pobyt v cudzine. Dievciny dostanu informacie o zvyklostiach krajiny, mentalite a rozdielnosti kultury.

,, Nasa agentura, samozrejme, pomaha dievcatam aj pri rieseni prvotnych problemov a komplikovanych situacii. Klientkam zarucujeme uplnu bezpecnost. Pred odchodom do cudziny dostanu cislo na nasu helpinku, na ktoru mozno volat v pripade nutnosti dvadsatstyri hodin denne. S au pair, ktore maju problem, sme v kontakte dovtedy, kym sa problem nevyriesi," dodava A. Mouckova.

So spominanou komplexnostou sluzieb suvisi aj velmi rychle vybavenie pobytu. Po vyplneni prihlasky a odovzdania kompletnych materialov sa zacne hladat hostitelska rodina. Student Agency informacie zaujemcu zasiela svojim partnerom do zahranicia, ktori hladaju vhodnu hostitelsku rodinu. Po vyhladani sa zacnu vybavovat viza a buducu au pair pripravi agentura na odchod. Dostane vsetky formality spojene s pozvanim do rodiny, mapku oblasti, kde bude byvat a kontakt na zahranicnych kolegov agentury. Ziska podrobne informacie o moznostiach zdravotneho poistenia a dopravy na miesto pobytu. Na au pair pobyty do Velkej Britanie cestuju dievcata agenturovou autobusovou dopravou London Express. Po cely cas cesty je zaistena sluzba sprievodcu, ktory je napomocny aj po prichode do Londyna. V pripade au pair pobytov do USA maju dievcata letenku, zdravotne poistenie a skolu hradenu hostitelskou rodinou.

Na aur pair pobyty mozu ist aj chlapci

Vzhladom na poziadavky hostitelskych rodin, agentura umiestnuje chlapcov do Velkej Britanie, Nemecka a USA. Hostitelske rodiny zaujimaju hlavne skusenosti s detmi, komunikativna znalost cudzieho jazyka, vodicsky preukaz, sportove zalozenie, flexibilita a zodpovednost. Na prvy pohlad sa moze zdat, ze poziadavky na chlapcov su vacsie ako na dievcata. No agentura vychadza z priani rodin, pretoze len male percento z nich ziada ako au pair chlapca.

Skor, ako sa niekto rozhodne pre au pair pobyt, mal by si uvedomit, ze nie je lahke odcestovat od svojich blizkych a znamych. Rovnako ako v zivote, aj pocas pobytu mozu nastat chvile, ked sa au pair bude citit sama a smutna. Au pair ma vsak pocas pobytu narok na dovolenku, ktorej termin si stanovi po vzajomnej dohode s hostitelskou rodinou. Toto volno je mozne vyuzit na navstevu domova.

Pripravila: Jana Demkova
(Bezplatna infolinka: 0800121121)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT