8. JUN  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Nemecky spevokol v Brezne

Po serii spolocnych koncertov s greckym, talianskym a polskym spevackym zborom sa v piatok 11. juna vecer v rimskokatolickom kostole v Brezne uskutocni dalsie spolocne vystupenie Spevackeho zboru mesta Brezna so zahranicnym kolektivom, tentoraz s miesanym spevokolom Da Capo z nemeckeho mesta Münster. Tento zbor zavita do nasho regionu na zaklade reciprocity, pretoze brezniansky spevokol sa v septembri 2001 zucastnil v tomto meste na festivale spevu Matineesingen pri prilezitosti 100. vyrocia Robotnickeho spevackeho zdruzenia AGV Eintracht, pod ktore patri aj spevokol Da Capo (ucinkuje v nom i rodacka z Brezna Veronika Ondrejkova - Rösslerova). Pre svojich hosti breznianski zboristi pripravili pestry program pobytu, do ktoreho zaradili prehliadku Horehronskeho muzea, jaskyne v Bystrej, Banskej Bystrice, jazdu Ciernohronskou zeleznicou s navstevou lesnickeho skanzenu vo Vydrove i spolocny vecer v kolibe Bystra.

(DaRa)

V Pohorelej sa stretnu kosci

Miestny odbor Matice slovenskej v Pohorelej a sportovy klub Gindura pripravuju v poradi uz 10. majstrovstva Pohorelej a sveta v koseni, ktore budu aj kvalifikaciou na celosvetove preteky v rakuskom Mollne. Uskutocnia sa v sobotu 12. juna so zaciatkom o 13. hodine. Sutaz jednotlivcov povzbudzovanych ludovou hudbou Usvit zacne o 14. hodine. Od 16. hodiny bude ucinkovat detsky folklorny subor Maticiarik a do programu zaradili aj netradicne sutaze pre divakov. Sutaz patclennych druzstiev naplanovali na 17. hodinu a na 18. hodinu sutaz biciarov. Po vyhlaseni vysledkov od 19. hodiny koncertuje etnomuzikalova Zuzka Mojzisova a jej druzina. Okrem toho pripraveny je aj juniales (19.30), kde bude hrat hudobna skupina Druhy dych. V polnocnom programe vystupi etnozdruzenie Ziarislav a bytosti. Blizsie informacie: Dr. Lukas Janoska, Pohorela 126, tel. 6196413, 0915 242415, www.rekordy.sk/kosenie/.

(lj)

Kto vyhral?

Pramen mineralnej vody Budis v roku 1573 objavil benediktinsky mnich M. P. Brikcius. Takto znie spravna odpoved na otazku v sutazi, ktoru redakcia Horehronie pripravila v spolupraci so spol. s r. o. Lukas Europe. Po kartone jemneho kecupu bez cukru vyhravaju Margita Betkova z Brezna a Milan Belko z Brezna. Blahozelame.

(r)


 

DNI MESTA BREZNA 2004

O Bomburovu sablu

h0423d.jpg (13297 bytes)Do ramca Dni vhodne zapadla aj sutaz kresleneho humoru a satiry o Bomburovu sablu, ktoru po osemrocnej odmlke obnovili jej hlavni iniciatori Daniel Rakyta, Peter Zifcak a dalsi.
V breznianskej synagoge v sobotu vystavu slavnostne spristupnili. Vernisaz spojili s vyhodnotenim 9. rocnika medzinarodnej sutaze kresleneho humoru a satiry o Bomburovu sablu, do ktorej sa zapojilo 28 autorov, ktori zaslali 141 prac (v kategorii do 15 rokov 9 autorov 15 prac a v kategorii nad 15 rokov 19 autorov 126 prac).
V prvej kategorii bolo poradie: 1. Michal Kovacik (Brezno), 2. Michaela Hladajova (Cierny Balog - Komov), 3. Matej Gonda (Brezno). Cestne uznanie udelili Jozefovi Ulicnemu (Voznica). V druhej kategorii prvenstvo ziskal Marcel Kristofovic (Nitra) pred Vlastmilom Sobotom (Praha 4) a Vladimirom Pavlikom (Nove Mesto nad Vahom). Cestne uznanie ziskali Pavol M. Kubis (B. Bystrica), Stanislav Remeselnik (Zvolen), Emilia Molcaniova (Predajna).

(r) Foto: Stefan Vozar

 

Nase mesto v nasej Europe

h0423c.jpg (17444 bytes)

 

Mesto Brezno na oslavy okrem svojich obcanov a navstevnikov z okolia pozvalo aj zahranicne delegacie z druzobnych miest. Pozvanie prijali predstavitelia polskeho Ciechanowa a ceskeho Noveho Bydzova. Pomyselne ich spojil Milan Rastislav Stefanik. Slovak. Slovan. Europan. Pri jeho soche za zvukov hymien polozili prekrasne kytice kvetov vo farbach zastav priatelskych krajin. Zucastnili sa na programe Dni a na spoznavani dominant mesta a jeho okolia v ramci pestreho programu.

Foto: Stefan Vozar

 

 

MISS a MISTER strednych skol

BREZNO 2004

Vyhodnotenie sutaze krasy, umu a sikovnosti studentov strednych skol v okrese Brezno.

h0423g.jpg (14473 bytes) h0423e.jpg (10946 bytes) h0423f.jpg (13033 bytes)

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT