8. JUN 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Starsi pripravili potesenie malym

h0423o.jpg (14541 bytes)Podbrezova bola znama culym kulturnym zivotom, zial mnohe dejinne udalosti priniesli nezvratne zmeny tak v zivote obce, ako aj v zivote jednotlivcov, ktori ziju coraz viac izolovanejsie.
Vzdy sa vsak najdu nadsenci, ktori nepocitaju hodiny, ani dni zo svojho volneho casu, aby potesili inych. Ine to nebolo ani v ostatnom majovom tyzdni. Miestnosti Klubu dochodcov na Kolkarni su verejnosti zname mnohymi vystavkami tam instalovanymi. Tato vsak bola uplne vynimocna a ojedinela, pripravena k Medzinarodnemu dnu deti.
Miestnost zaplnili hracky z 19. i 20. storocia a na celej dlhej stene boli panely s kresbami skolkarov a skolakov. Stare hracky a babiky akoby znova ozili. Radost v ociach viac ako styroch stovak navstevnikov bola uprimnym podakovanim tym, ktori cely tyzden nezistne venovali pre potechu inym.
Darovat radost nestoji peniaze, aj ked cela nasa zemegula sa toci na biznise coraz tvrdsom a nemilosrdnom.

(mz)

Foto: Iveta Kardhordova


Rady pre fajciarov

Ostatny majovy pondelok bol Celosvetovym dnom boja proti tabaku. Pri tejto prilezitosti oddelenie vychovy ku zdraviu ponuka fajciarom niekolko rad, ktore im mozu pomoct prestat fajcit:

o Priprava je klucom - rozhodnite sa pre den, ktory vam najlepsie vyhovuje na to, aby ste skoncili s fajcenim.
o Pred tymto dnom odstrante vsetky stopy, ktore by vam pripominali fajcenie (cigarety, popolniky ...).
o Poziadajte o podporu a povzbudenie svoju rodinu, priatelov a kolegov.
o Pripadne problemy mozete konzultovat so svojim lekarom, poradnami zdravia pri uradoch verejneho zdravotnictva v Bratislave i na celom Slovensku (v Brezne na c. t. 6302564), v lekarnach. Na znizenie abstinencnych priznakov mozete pouzit podporne prostriedky (nikotinove zuvacky, naplasti ...).
o Ked pocitite tuzbu zapalit si, zamestnajte sa niecim inym, najlepsie prijemnym (sport, konicky ...), pite vela nealkoholickych napojov, jedzte viac ovocia a zeleniny.
o Pravidelne sebaodmenovanie - kupte si nieco za peniaze, ktore by ste inak pouzili na cigarety. Pripominajte si, ze najlepsou odmenou bude vase zdravie.
o Myslite pozitivne! Ste clovek, ktory ma urcite silu vyhrat nad cigaretou!

 

Dobra sprava pre fajciarov, ktori sa rozhodnu prestat fajcit:

o Po dvoch hodinach nikotin opusta vase telo.
o Po siestich hodinach sa zacina krvny tlak znizovat a srdce ziskava lepsie podmienky na svoju cinnost.
o Po dvanastich hodinach jedovaty oxid uholnaty pochadzajuci zo spalovania tabaku opusta vase telo, cinnost pluc sa zlepsuje.
o Po dvoch dnoch su vase chutove a cuchove pocity vyraznejsie.
o V priebehu dvoch az dvanastich tyzdnov sa zlepsuje cirkulacia krvi, co ulahcuje chodzu a beh.
o Po troch az deviatich mesiacoch kasel a problemy s dychanim vyrazne ustupuju a pluca mozu lepsie plnit svoju funkciu.
o Riziko srdcoveho infarktu a rakoviny pluc sa podstatne znizuje (v priebehu niekolkych rokov).


 

Sme nablizku

,,Som dost uzavreta. Ked som v spolocnosti, mam problem nieco povedat. Obdivujem ludi, ktori vedia bavit ostatnych, ktori su vyrecni. Mam pocit, ze taki ako ja nie su oblubeni."

A.M.

Cast problemu mladej zeny, ktora sa obratila s prosbou o radu a pomoc. Je smutna, nestastna, pretoze dokaze viac pocuvat ako rozpravat, viac obdivovat ako byt obdivovana. Vlastne len to prve, tu druhu cast dodavam ja. A dodavam este, ze zrejme dokaze viac vnimat tych druhych, je citlivejsia na ich reakcie, zalezi jej na druhych. Je to zle? Je horsia ako ti prvi?
Skusim to este inac. Zrejme ste uz poculi nieco take ako: ,,Ani som sa pri nom nedostala k slovu, len recnil a recnil, nie a nie ho prerusit." Alebo ste takeho cloveka zazili.
Vnimam problem mladej zeny ako problem, nechcem ho zlahcovat. Samotny problem vsak nie je v tom, aka je, ale ako to preziva. Vnima len to, ze v danej situacii je nieco horsie ako ostatni. A to v konecnom dosledku len zvacsuje jej uzavretost.
Mozno pomoze uvedomovat si vyhody takejto povahy. Mama, ktora ma dve usi na pocuvanie, tichy spolocnik pri bolesti, ktoru vylieci skor pohladenie ako kopa slov, schopnost konat bez zbytocnych reci ... Clovek v zivote zaziva aj ine situacie, ako byt v spolocnosti, ktora sa bavi.
Nieco sa da trochu nacvicit. Uzavreti ludia maju casto problem aj so sebaistotou a s tym spojenou obavou povedat nazor na vec - co ak nie je spravny? Je taka formulka: ,,Ja si myslim ..." Mozno to nie je nazor vacsiny, ale ja to vidim z tohto uhla. Tu nejde o spravnost ci nespravnost, ale o uhol pohladu a ten byva rozny.
A este jedna vec. Kazdy mame vlastnosti, s ktorymi nie sme spokojni, ale kazdy mame nieco, co sami na sebe ocenujeme, v com mame pocit istoty, co vnimame u seba ako dobre. Ked vidime jednu negativnu vlastnost, mali by sme dokazat u seba najst aspon jednu pozitivnu - dat veci rovnovahu.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

 

Obcianske zdruzenie INAK

uspesne v dalsich oblastiach

Obcianske zdruzenie INAK (iniciativa, napaditost, alternativa, kreativita) zdruzuje najaktivnejsich ludi v breznianskom regione od pedagogov, pracovnikov s mladezou, psychologov, sociologov, spisovatelov, vytvarnych umelcov, tanecnikov a hudobnikov.
Pocas trojrocnej existencie jeho clenovia uskutocnili mnoho uspesnych projektov, ktore sa zameriavaju predovsetkym na pracu s detmi a mladezou. Patria k nim nesporne festival Strieborny Hron, Tvoriva skola, Minulost a pritomnost Horehronia a Wickova hviezda. K vydarenym projektom, zameranym nielen na rozvoj umeleckeho citenia deti a dospelych, ale aj na rozvoj spoluprace institucii a podnikatelskych subjektov, sa radi projekt A opat vsetko zacina. Jeho sucastou boli rozne umelecke vystavy, napr. Deti detom a Europa v skole, nadherny galaprogram, ale aj slavnostne stretnutie hosti a clenov obcianskeho zdruzenia INAK. Projekt bol zamerany na prezentaciu organizacie a fundraising (darcovstvo). Do oblasti vzdelavania patri uspesny projekt Bez vedomosti a zrucnosti to nepojde, v priebehu ktoreho clenovia organizacie ziskali mnozstvo informacii o cinnosti tretieho sektora, o mimovladnych organizaciach, zvladli strategicke planovanie vo svojej organizacii, zoznamili sa so zakladmi fundraisingu. Aj projekt Odovzdajme svoje skusenosti inym bol zamerany na vzdelavanie clenov zdruzenia najma v oblasti tvorivosti, inovacie foriem a metod a odovzdavanie vzajomnych skusenosti v ramci pedagogickej prace a regionalnej vychovy. K medzinarodnym projektom patri Integracia deti je potrebna. Ucastnici stvordnovej medzinarodnej konferencie z viacerych regionov Slovenska, Madarska, Ciech a zastupcovia nemeckej strany rozpracovali filozofiu vzdelavania zdravotne postihnutych deti integrovanych do beznych tried zakladnych skol v jednotlivych zucastnenych krajinach a hladali spolocnu platformu buducej spoluprace. Myslienky z tejto konferencie boli rozvinute na dalsich vzdelavacich podujatiach a postupne prenesene do skol. K originalnym patri projekt Spolocne dielo, ktory naznacuje moznosti spojenia detskej tvorivosti a skusenosti dospelych umelcov. Islo vlastne o vydanie knihy versov spisovatelky z Myta pod Dumbierom Bozeny Bobakovej s nazvom Sola Hlasok. Knihu svojraznymi kresbami ilustrovali deti zo skol okresu a dospely ilustrator Peter Zifcak. Projekt dotvara mnozstvo sprievodnych aktivit: besedy s autormi, vzdelavacie seminare a rozne prezentacie. Hranicu medzi Slovenskom a Madarskom sa clenom organizacie podarilo prekrocit projektom Tvorive dielne. Islo o niekolkodnove vzdelavanie clenov i neclenov obcianskeho zdruzenia INAK v oblasti povodnych ludovych technik a svoje skusenosti im odovzdavala skusena lektorka a ludova umelkyna z madarskej Bekescaby.
V sucasnosti vrcholi zaujimavy povodny projekt Odkaz predkov, ktoreho motto je velmi vystizne: Objavovanim pokladov minulosti ozivme ich krasu v pritomnosti. Projekt je zamerany na vyhladavanie zaujimavych historickych stavieb v regione, spracovanie dokumentacie k tymto stavbam spolu s vytvorenim makety (modelu) stavby. Ukonceny bude slavnostnou vernisazou, ocenovanim a vystavou v Horehronskom muzeu. K poslednym projektom patri Ako chranit deti pred zranujucimi vplyvmi, ktoreho cielom je zaktivizovat pedagogov k aktivnej ucasti na rieseni problemov socialno-patologickych javov. Realizovany bude formou roznorodych vzdelavacich aktivit, ale hlavne ako intenzivny treningovy kurz pre dvadsat ucastnikov.
Projekty sa uskutocnili hlavne vdaka ziskanym financnym grantom z roznych institucii, nadacii, ale aj za pomoci darcovstva a sponzoringu firiem a organizacii z regionu.

(eh)

 

Policia patra

Urad justicnej a kriminalnej policie v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po nezvestnom
Ladislavovi Szücsovi, narodenom 9. septembra 1958, trvale bytom v Michalovej, Hradza c. 108/91, po ktorom je vyhlasene celostatne patranie.
Ladislav Szücs je nezvestny od 11. novembra 2003, kedy z miesta trvaleho bydliska odisiel za pracou do Ceskej republiky, pricom o sebe doposial nepodal ziadnu spravu. Je predpoklad, ze sa moze zdrziavat v zariadeniach s vyhernymi automatmi.
Ladislav Szücs je vysoky 167 cm, ma zavalitu postavu, hnede vlasy, cierne fuzy a modrozelene oci. Na pravom predlakti ma vytetovany napis SISI.
Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o nezvestnom, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.

Za spolupracu dakujeme.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT