8. JUN  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mimoriadne rokovanie mestskeho zastupitelstva

prinieslo spajanie zakladnych a materskych skol

Hlavnym bodom mimoriadneho zasadnutia mestskeho zastupitelstva v pondelok 31. maja bola racionalizacia siete skol a skolskych zariadeni v Brezne, ale primator na rokovanie zaradil aj niektore naliehave otazky.
V prvom rade schvalili doplnok k vseobecne-zavaznemu nariadeniu mesta o skolskych obvodoch. Pretoze v Myte pod Dumbierom, Bystrej a v Hornej Lehote - cast Tale nemaju zabezpecene plnenie povinnej skolskej dochadzky ziakov druheho stupna, na zaklade dohody so starostami tychto obci sa mesto Brezno stava spolocnym skolskym obvodom zakladnych skol.
Nasledoval najdolezitejsi bod rokovania - racionalizacia siete skol a skolskych zariadeni na uzemi mesta. Poslanci po rozsiahlej diskusii napokon schvalili od 1. septembra zriadit Zariadenie skolskeho stravovania (ZSS) tak, ze sa zlucuje ZSS pri MS 9. maja c. 53 so skolskou jedalnou pri ZS MPCL c. 35, ZSS pri MS Dr. Clementisa c. 3 so skolskou jedalnou pri ZS Pionierska c. 4, ZSS pri MS Hradby c. 9 so skolskou jedalnou pri ZS Pionierska c. 2. Splynutim ZS MPCL c. 35 s MS 9. maja c. 53 a s MS Martina Benku c. 1 vznikne zakladna skola s materskou skolou. Schvalili aj spojenie ZS Pionierska c. 4 s MS Nalepkova c. 50 a s MS Dr. Clementisa c. 3, na zaklade coho vznikne zakladna skola s materskou skolou. O rok neskor, od 1. septembra 2005 by malo dojst k splynutiu ZS Pionierska c. 2 s MS Hradby c. 9, s MS B. Nemcovej c. 17 a s MS Bastova c. 11, cim vznikne zakladna skola s materskou skolou.
Poslanci schvalili postup, na zaklade ktoreho sa budu kazdorocne k 1. oktobru prehodnocovat pocty zapisanych deti a vysku poplatkov v Centre volneho casu v Brezne s cielom zabezpecit samofinancovanie tohto zariadenia.
Napokon sa zaoberali otazkou vyradenia Strediska sluzieb skole v Brezne zo siete skolskych zariadeni. Predkladatel navrhoval tento krok urobit s ucinnostou od 1. septembra 2005, ale na navrh poslancov tento termin urychlili k 1. septembru 2004. Otvorenou ostala otazka Zakladnej umeleckej skoly v Brezne, ku ktorej sa vratia na buducom zasadani.
V dalsej casti v zmysle zakona o obecnom zriadeni prerokovali pozastavene uznesenia tykajuce sa obchodnej spolocnosti Lesy mesta Brezno, s. r. o. Prve z nich potvrdili, o druhom nehlasovali, ale prijali nove uznesenie. Schvalili nim ukony primatora ako jedineho spolocnika spolocnosti pri vykone valneho zhromazdenia, ktorymi riesili personalne zalezitosti. Pozastavene uznesenie, ktore sa tykalo vseobecne-zavazneho nariadenia Zasady hospodarenia a nakladania s majetkom mesta Brezna v zmysle navrhu predkladatela potvrdili s malou upravou.

(dk)

 

V Helpe opat roztocili Kolovratok

h0423p.jpg (22500 bytes)Obcianske zdruzenie Kolovrat, obec Helpa, tamojsia zakladna a zakladna umelecka skola uplynuly vikend uspesne roztocili uz piaty rocnik medzinarodneho detskeho folklorneho festivalu Kolovratok.
Podujatie otvorili v sobotu podvecer privitankou domacich deti, po ktorych vystupili Decka z Kunovic a vo vecernom beneficnom koncerte Martin Babjak, Stefan Babjak st., Vladimir Harvan, Peter Kruzliak, Martin Kalman, Michal Cervienka a ziaci z helpianskej ,,zusky". Nedelne rano zacalo zivou pozvankou ucinkujucich v uliciach obce. V popoludnajsom programe Zahrajme si spolu ucinkovali Sumiacanik zo Sumiaca, Mladost z Pohorelej, Smeriecok zo Zavadky, Hucava z Hrochote, Polana z Ocovej, Klasok z Podbrezovej, Tanec v srdci z Cierneho Balogu, domaci Helpancok, Klnka z Bratislavy, Bekes z Madarska a Decka z Kunovic.
Navstevnici Kolovratka okrem hlavneho programu mohli obdivovat aj sprievodne akcie, medzi ktore patril detsky horehronsky jarmok, vystava tkanych kobercov a rozmanite sutaze a aktivity.

(r) Foto: Jozef Murin

 

Valaskou znela dychova hudba

h0423b.jpg (16692 bytes)Prva junova nedela vo Valaskej uz po tridsiaty treti raz patrila popularnemu regionalnemu festivalu dychovych hudieb. Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej Bystrici a tamojsi obecny urad do programu opat zaradili sprievod dychovych hudieb obcou. Po nom uz Namestim 1. maja znela hudba v podani dychovych hudieb okresov Banska Bystrica a Brezno.
V koncerte ucinkovali male dychove hudby Mostarenka z Brezna, Konzervatoria J. L. Bellu, Cementon a Selcianka z Banskej Bystrice, Poziarnicka zo Slovenskej Lupce. Hostom podujatia bol Dychovy orchester mladych z Podbrezovej, dychova hudba Zubranka zo Zubri, Bystricanka z Valasskej Bystrice. Z velkych dychovych orchestrov sa predstavili Dychova hudba z Valaskej, Dychovy orchester mesta Brezna, Dychova hudba Zeleziarni Podbrezova s tanecnou skupinou Miroslava Prochazku a Vojenska hudba vzdusnych sil z Banskej Bystrice.
Bodkou za festivalom Valaska 2004 bolo spolocenske stretnutie v letnej zahrade, kde hrala folkova skupina Tucna Anca.

(r) Foto: Marcel Macik

 

Odpoved na otvoreny list

(uverejneny na strane 3)

V Okresnom riaditelstve Policajneho zboru v Brezne sa problematikou drog podla § 186, 187 a 188a Trestneho zakona c. 140/1961 Z. z. zaobera odbor justicnej a kriminalnej policie uradu justicnej a kriminalnej policie a obvodne oddelenia v posobnosti okresneho riaditelstva Policajneho zboru v ramci policajno-bezpecnostnych akcii.
Vzhladom na uvedene bolo v roku 2003 vykonanych pat policajno-bezpecnostnych akcii a patracich akcii a v roku 2004 tri policajno-bezpecnostne akcie v ramci OR PZ v sucinnosti viacerych utvarov OR PZ, z toho dve akcie v ramci Obvodneho oddelenia PZ v Brezne. Zamerane boli na kontrolu osob, patranie po zbraniach a nedovolenej vyrobe a drzbe omamnych latok, psychotropnych latok, jedov a prekurzorov a na obchodovanie s nimi hlavne v restauracnych zariadeniach, pohostinstvach, nocnych baroch, diskotekach, verejnych podujatiach a v kluboch, nevynimajuc klub Bombura.
Vlani boli zistene a riesene tri pripady nedovolenej vyroby a drzby omamnych latok, psychotropnych latok, jedov a prekurzorov a obchodovanie s nimi. V tomto roku boli zistene a riesene tri pripady.
Blizsie informacie nie sme opravneni poskytnut.
Informoval: por. Mgr. Peter Votroubek

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT