20. JUL  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Nase klaskovske podbrezovske nozicky

h0429d.jpg (18664 bytes)Sme tu... Tancujeme, spievame a hrame... Sme stastni...

Cez vsetky uskalia, ktore suvisia s folklorom v dnesnych casoch, sme mali moznost prezentovat nasu pracu. Nie je nic krajsie, ako ked tanecnik a muzikant pocuje obrovsky potlesk. Su to napadane zrniecka z dozrievajucich klaskov. Bekes – Bekescsaba – Totkomlos – Kamut – Gyomaendrod – obrovske potlesky, uspech, toto bol nas mesiac jun.

A zrazu! Zatocilo sa koliesko plne tancujucich a spievajucich deti – DFF Kolovratok. Spolu s nasimi priatelmi z Bekesa sme poprehybali vsetky dosky na amfiteatri v Helpe. A sup! Su tu prazdniny! Uzasna cesta Europou. Hlboke priezracne jazera, vysoke hory, obrovske ladovce, trblietajuce sa more, kvapky dazda na sklach autobusu a nase dusicky plne radosti a stastia. Strasburg – Pariz – Eifelova veza – Vitazny obluk – Disneyland – Chamonix - popod Mont Blank v oblakoch, Svajciarsko cez priesmyk v Alpach do Talianska, z letnej gulovacky rovno do mora... Vystupenia plne objati. A teraz? Bezime na folklorny festival na Bielych Handloch v Bravacove. Ocarenia z tychto dvoch mesiacov su neopakovatelne. Hudba, ktora v nas hrala, tie uzasne stretnutia, obrovske objatia v nasich srdciach vyvolali nazabudnutelne zazitky. Vsetkym tym, ktori ste s nami neboli, prajeme, aby ste zazili v dusi tolke stastie ako my. Dakujeme vam vsetkym sponzorom, vodicom, ktori ste nas bezpecne dopravili, kam bolo treba a vsetkym nasim maminkam a ocinkom za podporu a pomoc.

Za vsetkych clenov veduca detskeho folklorneho suboru Klasok Lenka Spiriakova.

 


h0429g.jpg (16446 bytes)“S nami sa nikto nenudi,” hovoria clenovia ceskej rockovej skupiny Stoleti nudy, ktora pred desiatimi rokmi zacinala na “vesnickych” zabavach, teraz hrava v ceskych kluboch a na festivaloch. S manipulacnym robotnikom Milanom Bohunkom, zvaracom Petrom Reznickom, majstrom vyroby Pavlom Buranskym z Hronova hrava aj profesionalny muzikant z kapely BSP (Balage, Strihavka, Pavlicek), rodak z Banskej Bystrice zijuci v Prahe, Martin Ivan.

Minuly tyzden skupina Stoleti nudy ucinkovala na Slovensku po prvykrat a breznianske namestie jej vystupenie zazilo az dvakrat – vo stvrtok v ramci Kulturneho leta a v sobotu na zaciatku spanilej jazdy motorkarov z Moto zrazu v Osrbli.

Text a foto: Maria Sajgalikova

 


Zahrajte sa s autickami

h0429c.jpg (11597 bytes)

 

Poslanim UNESCO klubu Brezno je uchovavanie kulturnych a prirodnych pamiatok, napomahat vzdelavaniu a pomoc dalsim zdruzeniam v ich cinnosti, preto prezidenta klubu Premylsa Slavika a dalsich clenov zaujala myslienka Eriky Marucsakovej z Brezna zriadit detske sportovo-relaxacne centrum WRC okruh. Povazuje to za jeden zo sposobov prevencie deti pred roznymi neziaducimi vplyvmi a zaujimavo im vyplnit volny cas, ktoreho maju v tychto letnych dnoch nadostac, hrou podporit zdrave sutazenie a riadit sa heslom: Kazdy, kto dojde do ciela, je vitaz. Od stredy 14. jula mozu deti navstivit toto centrum v byvalej restauracii v Sokolovni v Brezne, kde ich cakaju auta na dialkove ovladanie. Cez prazdniny je otvorene denne od 10.00 do 20.00 h a cez skolsky rok do 13.00 do 20.00 h.

(ms)


 

A je to tu!

Najocakavanejsia udalost tohto roka, prestizna anketa TOP seven (7) je v Brezne. Co je to za akciu nam konkretizuje predseda Mestskeho mladeznickeho parlamentu a organizacneho vyboru Andrej Barancok:

“Ano, mas absolutnu pravdu. Je to najvacsi a zaroven prvy takyto projekt, ktory sa spusta v Brezne. Hlavnym organizatorom je Mestsky mladeznicky parlament a pretoze je to akcia velmi narocna, potrebujeme spoluorganizatorov ktorymi su mesto Brezno, neziskova organizacia Slniecko a Demokraticke forum mladych.”

* Andrej, v com spociva jadro akcie?

“Ako si spomenula na zaciatku, je to anketa. Planujeme do nej zapojit asi 5 000 ludi, ale zaroven dufam, ze tento pocet bude jednoznacne vyssi. Vsetci si budu moct vybrat z nasledovnych 7 kategorii: TOP osobnost, TOP lekar, TOP skola, TOP podnik, TOP restauracne zariadenie, TOP institucia, TOP spolocnost.”

* Urcite tak, ako i na uspesnom Zlatom hlase mesta Brezna 2004 ste pripravili nieco nove. Co to bude tentokrat?

“Vtedy sme spustili ako prvi hlasovanie prostrednictvom kratkych sms sprav. Teraz sa budeme snazit, spustit dalsiu novinku, a to hlasovanie cez internet.”

* Na co sa budu moct tesit potencionalni divaci, aky program ich bude cakat?

“Z pochopitelnych dovodov ti nemozem zatial nic blizsie prezradit. Avsak predpoklada sa ucast nejednej vyznamnej hudobnej skupiny, celebrit, poprednych predstavitelov politickej a podnikatelskej sceny, takze sa snazime vyberat to TOP, co nam moze Slovensko ponuknut. Tiez by som chcel apelovat na vsetkych citatelov, ktori su v niecom dobri, talentovani a su presvedceni o svojej jedinecnosti, aby sa prihlasili formou sms na tel.c. 0907 689 549. Mate moznost ucinkovat v nasom programe, ako i prerazit do sveta soubiznisu.”

* Program bude urcite pestry, ale neodpustim si este jednu otazku na zaver: Co z toho budu mat ludia, ktori sa do ankety zapoja?

“Samozrejme, ze sme na nikoho nezabudli a hlavnou cenou pre ucastnikov ankety ma byt zapozicanie novucickeho strieborneho Mercedesu triedy C. Ale viac informacii sa dozviete pocas nasledujucich tyzdnov nielen prostrednictvom tyzdennika Horehronie.”

Erika Kolajova, clenka vyboru TOP 7

 

 

Pohladnica (tentokrat) z Kondorosa

V slnecnu sobotu 3. jula sa v centre Slovakov zijucich v madarskej Bekesskej Cabe uskutocnilo stretnutie zastupcov vsetkych miest a obci, kde posobia slovenske samospravy. Podujatie poctil svojou ucastou generalny konzul SR v Bekesskej Cabe, predstavitelia mesta ako aj zastupcovia druzobnych miest z Kosic, Trencina ... a aj pisatel tychto riadkov z Brezna. Vyvrcholenim bolo mimoriadne uspesne vystupenie Martinskeho divadla s hrou J. G. Tajovskeho Novy zivot v priestoroch cabianskej radnice.
Velku delegaciu na stretnuti tvorili aj Slovaci z Kondorosa, sesttisicoveho mestecka, vzdialeneho 25 km od Bekesskej Caby. Kondoros - aj ked sa tu historia Slovakov zacina pisat ,,len” pred 170 rokmi – sa moze pochvalit prekrasne upravenymi ulicami, obnovenym evanjelickym kostolom (mlady pan farar Tibor Tuska bol pred 17 rokmi v tabore v Brezne, teologiu studoval aj v Bratislave a 10. jula vstupil do stavu manzelskeho. Nech mu to vydrzi aspon ... no, do konca tohto storocia!).
Kondoros sa vsak moze pochvalit ojedinelym muzeom v Madarsku. Umiestneny je v dobovej ,,carde” a jeho mnozstvo exponatov tvoria dejiny zbojnikov – betarov. Uvodny exponat Juraj Janosik. Ale aj dolna zem ma svojich Janosikov. Najznamejsi z nich je Jozef Sobri – Jozka; za svoje zbojstva popraveny v roku 1837. Expoziciou nas sprevadzal zastupca primatora mesta, prijemny a na svoj mlady vek rozhladeny pan Zoltan Paluska – z rodiny slovenskej ako repa!
A na zaver uz len pripajam presvedcenie, ze exponat Kondorosskej cardy – zbojnickeho mueza doplni dar primatora Brezna - nova kniha Frantiska Kreutza Zbojstva Jakuba Surovca. Verim, ze tato kniha doplni aj zbierku velkych priatelov Brezna – Alzbetu Ancinovu z Domu slovenskej kultury a Elenu Somodiovu z Mestskej rady v Bekescabe.
Kazdy kontakt s nasimi krajanmi v zahranici napomaha zdokonalovaniu v slovenskom jazyku a najma, povzbudzuje ich narodne povedomie.

(ih)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT