20. JUL 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Hodina detom

Slniecko – centrum v Brezne dava na znamost, ze od 5. jula vdaka podpore z Fondu Hodina detom sa moze uskutocnit projekt pod nazvom: Slniecko detom.

h0429m.jpg (26168 bytes)Je to socialne prevetnivny projekt, ktoreho cielom je umoznit detom v meste rozvoj zrucnosti a rovnost prilezitosti. Cielovou skupinou su zdrave deti vo veku od 3 do 6 rokov, deti mentalne i fyzicky postihnute a matky deti. Nasimi aktivitami podporujeme starostlivost o deti v predskolskom veku.
Kazdy mesiac vas budeme v tyzdenniku Horehronie a v priestoroch Slniecka na Ulici B. Nemcovej c. 14 v Brezne informovat o aktivitach a programe.
Mamicky, vy ktore chcete so svojimi detmi pracovat a rozvijat ich mentalne a manualne zrucnosti, spoznat svoje dieta aj v netradicnych situaciach a rozvijat vas vztah s dietatom a pripravit ho na vstup do sveta skolakov, stante sa sucastou nasho projektu, pridte sa k nam nahlasit a spolupracujte s nami. Projekt je naplanovany na 12 mesiacov, pocas ktorych budeme priebezne sledovat vyvoj vasho dietatka a koncime vyhodnotenim, s ktorym nam pomozu v pedagogicko – psychologickej poradni.

 

 

Program na mesiace jul a august:
anglictina hrou ut, st o 16.00
slovenska rozpravka st o 10.00
slovenska pesnicka pia o 10.00
cvicime s mamou st o 16.00
tvorime rucickami po o 10.00

zdravotne divadielko 30. jula o 17.00
motivacno–informacne aktivity pre matky postihnutych deti
Kontakt: 6113409, 0903 043100, Ulica B. Nemcovej 14., Brezno.

 

 

Sme nablizku

Deti, prazdniny a hra

Ubehli prve tri tyzdne prazdnin, deti si uz oddychli od skoly, dospali nedospate rana a niektore sa zacinaju nudit. Chcela by som napisat nieco o tom, ako mozno tymto detom trochu pomoct – a nielen im.
Najjednoduchsim vyplnenim volneho casu je hra. Hra aktivna, pri ktorej pracuje fantazia, trochu sa hybe telo, pri ktorej sa clovek uvolni, zasmeje sa, zazije so svojim spoluhracom na chvilu celkom iny vztah ako v beznych situaciach.
Pri svojej praci zvyknem pouzivat aj hru a overila som si, ze hrat sa dokazu tak deti, ako aj dospeli, a to od 18 do 85 rokov (so starsimi som nepracovala). Dolezite je len najst hru, ktora zaujme, ktora bavi, do ktorej sa clovek dokaze ponorit cely. A – mat rovnako aktivneho a nadseneho spoluhraca. Toho mame vedla seba. Nase dieta je idealnym spoluhracom (alebo my jemu?). Najdolezitejsie je najst hru, ktora nas bude bavit oboch. Ked to uz inak nepojde, mozeme to skusit kartami, ale ak pri nich aj skoncime, je to skoda, pretoze obaja mame na viac. Celenku na hlavu a luk, ktory ani nemusi strielat – to dokaze urobit aj mama (mam to overene). Uz samotna priprava ma vela do seba a ak sa rodic dokaze zapojit aj do hry... Pexeso velmi tvorive nie je, ale dieta vzhladom na zalozenie svojej pamati vacsinou vyhra – co tak nechat dieta prezit si zasluzeny pocit prevahy nad otcom (takych prilezitosti sa mu v zivote vela nedostava a preto su cenne)? Dobrodruzstvom moze byt aj opekanie spekacikov. Rodicia, ktori nemaju vela volneho casu casto az tam zistia, ze ich dieta nevie ani zapalku zapalit. Pre male dieta je rodic, ktory dokaze rozlozit ohen, nieco ako maly kuzelnik (neda mi neupozornit dolezite ochranne opatrenia – pre dieta i prirodu). Ak sa rodic v prirode dobre citi, dokaze vymysliet spustu aktivit, od roznych pretekov cez spoznavanie prirody po rozne zrucnosti. Taky mlyncek na potoku, to je naozaj parada! A ak sa nebojime o synove prsty, moze to byt dielo spolocne. Prsi? Co tak vecer strasidiel? Vyberieme najspodnejsie casti skrine (aspon vyzenieme mole), trochu sminiek a povolime uzdu fantazii. Alebo... Co sme sa to vlastne ako deti hravali? Spomenieme si este?
Najjednoduchsie vyplnenie? Nie, hra je jednym z najdolezitejsich vyplneni volneho casu. Pomaha dietatu i dospelemu uvolnit sa, najst vnutorne zdroje, ktore inak nevyuziva, a hlavne upevnuje (a tiez lieci) vzajomny vztah.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

 


Dovolenkoviny

- Stary, podme tento rok dovolenkovat na mesiac do Alp.
- Prosim ta, odkedy su Alpy na Mesiaci?

...

Kto nezarobi ani na slanu vodu, toho dovolenka pri mori necaka.

...

- Mam napad, ako si predlzit dovolenku pri mori.
- Ako?
- Vstavajte rano o stvrtej.

...

Chodza je zdrava, preto chodim za susedovou zenou.

...

- Bravo! Touto odpovedou ste vyhrali prekrasny zajazd do australskeho busa!
- Dakujem!
- Ked aj na buducu otazku odpoviete spravne a vyzrebujeme vas, potom vyhrate aj spiatocnu cestu!

...

Nie kazdy, kto splha, je horolezcom.

...

- Ty, moja zena je uz strnast dni v agonii.
- Hlavne, ze tam ma dobre pocasie.

Na zahranicnej dovolenke stretne pan Bosela po dlhsom case staru znamu. Medzi recou jej zalichoti a vravi:
- Cim si starsia, tym si zaujimavejsia. Ja som archeolog.

...

V lesoch je uz viac aut ako dubakov.

...

Leto je jedno z najkrajsich rocnych obdobi. Kto sa vsak spalil pred sezonou, prezije ho v chladku.

...

K psychiatrovi pride turisticky sprievodca a stazuje sa:
- Pan doktor, jednostaj mam pocit, ze za mnou niekto ide...

...

Jedine, co ponukame zahranicnym turistom na vysokej urovni, su ceny.

...

- Mojim snom je dovolenkovat v Grecku! Co myslis starky, co by to tak stalo?

- Nic starka, sny su predsa zadarmo!

 

Jozef Pupis

 


 

Viete, ze...?

Texasky vyrik (Outus asio) chyta na zemi slepuchov a prinasa ich do svojho hniezda, aby ho zbavovali neprijemneho hmyzu. Biologovia Baylorskej univerzity (USA) nasli zive hady v 13 zo 77 hniezd tychto vyrikov. Vo vacsine pripadov v hniezdach nachadzali len jedneho trvaleho hada, ale jeden vyrik si ich zhromazdil aj 15. Tento druh slepucha normalne zije v zemi a zivi sa larvami termitov. V tomto pripade pomahaju zbavovat hniezda vyrika lariev hmyzu, ktore parazituju na mladych vtakoch. Zrejme toto cistenie “pribytku” sa oplati, pretoze mlade vyriky v hniezdach s hadmi rychlejsie rastu a maju mensiu mortalitu ako v hniezdach bez hadov.
U kanadskej arktickej populacie ladoveho medveda orientacne vzorky odhalili neocakavane vysoke koncentracie rezidui DDT. Pesticidy sa nasli vo vzorkach tuku ulovenych medvedov.
Australsky cicavec vtakopysk bol vzdy povazovany za vedecku kuriozitu, pretoze ma znaky plazov, vtakov a cicavcov. Pozornost vedcov vzbudila i dalsia zaujimavost. Ukazalo sa, ze vie lokalizovat svoju korist registraciou jej elektrickeho pola. Skupina nemeckych a australskych vedcov zistila, ze jeho povestny “vtaci zobak” sluzi ako antena, ktorou detektuje elektricke signaly vznikajuce vo svaloch ziab, ryb a inych drobnych cicavcov, ktorymi sa zivi. Experimentatori ponukli vtakopyskovi dve baterie –nabitu a vybitu. Tento sa rychlo vrhol na nabitu. V tejto suvislosti mozno pripomenut, ze aj niektore ine zvierata, napr. zraloky, raje, pouzivaju podobne “elektricke” zariadenia na lokalizovanie koristi.
Vo vyskumnom stredisku fauny v Denveri ukladali do zeme najnovsie vyrobene kable na tyzdnovy “ohryzovy test”. Totiz vreckonosy (Thomomys talpoides) – hlodavce – preukazali taky apetit na podzemne telefonne kable, najma tensie, menej chranene druhy, ze sa vlada rozhodla poziadat odbornikov o vyvoj novych typov kablov. V pokusov v denverskom laboratoriu kazdy z desiatich vreckonosov dostava vlastny kus kabla, aby ho hryzol 7 dni. Podla vysledkov tychto experimentov navrhuju ochranne vrstvy kablov. Biolog Paul Hegdal hovori, ze len cista antikorozna ocel sa ukazala dostatocne ucinnou proti ohryzu.
Velku publicitu vyvolal v USA problem pokusov na zvieratach, najma na primatoch. Ochrancovia tvrdia, ze mnohe pokusy su nielen zbytocnym plytvanim prostriedkov, ale priamo tyranim zvierat. V roku 1982 to vyustilo v USA az do “opicieho procesu” s lekarmi, ktori vraj zneuzivali primaty pri medicinskych pokusoch. Na jednej strane je faktom, ze pokusy prispeli ku zredukovaniu celkovych populacii niekolkych druhov opic, ale na druhej strane umoznili dosiahnut velky pokrok v prospech ludskeho zdravia. Napr. v 50. rokoch sa len pri vyskumoch proti obrne pouzilo okolo 1,5 miliona opic, ale tato choroba sa takmer prestala vyskytovat. Armada vyuzivala opice aj pri pokusoch s jadrovymi zbranami: bezpecnostne pasy do aut sa napr. zdokonalili vdaka pokusom s primatmi.

Ing. Ludovit Vigoda

 


OPRAVA

Urad justicnej a kriminalnej policie v Brezne sa ospravedlnuje za chybu uverejnenu v predchadzajucom cisle Horehronia. V rubrike Policia patra nespravne uviedol informaciu o hladanom Lubosovi Berkym, narodenom 8. juna 1977, trvale bytom Cierny Balog – Dobroc, Palenicne c. 806/10. Obvineny je zo spachania trestneho cinu zanedbania povinnej vyzivy podla § 213 odst. 1 Tr. zakona a nie z trestneho cinu podvodu podla § 250 ods. 1,2 Trestneho zakona.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT