27. JUL 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Slnko, voda, prijemny letny vanok, pohoda – na chvilu sa zastavme a vychutnajme si volny cas. Pracu odlozme a oddychnime si, ci uz pri citani dobrej knihy, lenosme na luke. V horucich letnych dnoch vyborne padne ochladenie na kupalisku ci prechadzka ocarujucou prirodou. Kazdy snivame o niecom inom, niekto o mori a teplych plazach ini zas o dovolenke v horach. Zaujimalo nas, o akej dovolenke snivate, ako ste spokojni s pocasim a ci nenarusilo vase plany?


S anketovym mikrofonom


O vytuzenej dovolenke

Mgr. Iveta Pohancanikova, ucitelka, Polomka:

- Na dovolenke som nebola a tento rok sa ani nechystam, pretoze si vybavujem brigadu. Ja si dovolenku predstavujem niekde v horach, lebo pri mori som uz bola viackrat. Dnes je velmi pekny den, vyhovuje mi to.

Viera Spacova, casnicka, Brezno:

- Tento rok som nebola na dovolenke. S detmi chodime na kupalisko do blizkeho okolia. S rodinkou by som isla najradsej k moru, ale financie to velmi nedovoluju a ani s pocasim nie som velmi spokojna.

Tomas Socha, zivnostnik, Brezno:

- Praca mi nedovoli, aby som isiel na dovolenku. Tuzim ist na Seychellske ostrovy, len presne neviem, kde sa nachadzaju, musim si to najprv zistit. Vikend som stravil u starych rodicov pri Presove. Co sa tyka pocasia, mohlo by byt lepsie.

J. L. , manazerka, Brezno:

- Moja vysnivana dovolenka vyzera asi takto: slnko, more, plaz. Velmi sa hnevam na pocasie, ktore je z roka na rok coraz horsie. Najviac ma zlosti, ked rosnicky z televizie hlasia, ze bude slnecno a teplo a ked pride ten den, je zamracene alebo prsi.

Jozef Vrbovsky, obsluhovac cerpacej stanice, Valaska:

- Tohto roku asi tazko budeme dovolenkovat, pretoze mame maleho synceka. S rodinkou nemame nic vysnivane, ak by sme isli, tak k moru do Chorvatska, ale o tom pouvazujeme az na rok.

Evka Sitarcikova, servirka, Brezno:

- Ja som uz bola na dovolenke v Bulharsku, kde som stravila krasnych dvanast dni. Cely cas svietilo slniecko a bola vyborna nalada. Ked clovek pracuje cely rok, je mu jedno. kde si pojde oddychnut, hlavne je, ze ma okolo seba ludi, s ktorymi si rozumie.

Mgr. Vladimir Libic, ucitel, Brezno:

- Na dovolenke som nebol a ani nepojdem. Som hubar a ludovy liecitel. Zbieram liecive byliny, je to moj konicek, povedal by som, ze az choroba. Ak by som si mohol vybrat dovolenku, isiel by som liezt do rakuskych Alp. S pocasim nie som velmi spokojny, ale pokial som doma, tak mi to nevadi.

(ma, am) 

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Pytam sa kompetentnych Slovcable, s. r. o., Brezno, preco musim kazdy mesiac platit rovnako viac ako 200-korunovy poplatok za sledovanie televiznych programov, ked v pripade nepriazniveho pocasia vypadne signal a trva to dlhy cas kym znova nabehne.

(jk, Nalepkova ulica, Brezno)

Odpoved:

- Vypadky signalu su sposobene vplyvom zlych poveternostnych podmienok, ako su napriklad husty dazd a burky. O tomto probleme spolocnost vedela a hladala riesenie napravy. Devatnasteho jula boli vymenene prijimacie zariadenia signalu CT a Prima, ktore by mali na vypadky signalu pocas zleho pocasia reagovat rychlejsie a opatovne vypadnute programy automaticky spustit.

Slovcable, s. r. o.

Leto v CVPP

h0430d.jpg (9888 bytes)Pracovnici Centra vychovnej a psychologickej prevencie v Brezne pripravili pre ziakov s problemami v spravani, ktori navstevovali toto zariadenie pocas skolskeho roka, dvojtyzdnovu letnu vychovno – rekreacnu cinnost pod nazvom Leto v CVPP. Jej cielom bolo rozvijanie a upevnenie pozitivnych socialnych zrucnosti a aktivne vyuzitie volneho casu u deti s poruchami spravania.

Letna cinnost bola zamerana na sportove, kulturne a turisticke aktivity s vychovnym cielom. Pocas sportoveho dna ziaci sutazili v roznych sportovych disciplinach. Svoju vytrvalost a presnost si zdokonalili v minigolfe na golfovom ihrisku v Brezne, odvaznost, nebojacnost a rychlost dokazali na pretekoch na bicykloch cez prekazky na dopravnom ihrisku, krasy prirody obdivovali na vylete Ciernohronskou zeleznickou. Krasy kvaplovej vyzdoby stalaktity, stalagmity a stalagnaty obdivovali v jaskyni Bystra, so zivotom, pracou, odievanim a kulturou ludi na Horehroni sa zoznamili pri navsteve Horehronskeho muzea v Brezne. Svoju tvorivost, napaditost a zrucnost dokazali vlastnou vyrobou masiek z papiera v tvorivej dielni v Babkovom divadle na Razcesti v Banskej Bystrici. V tomto meste si oddychli na pesej zone na namesti, kde si pozreli muzeum zbrani a vojensku techniku pri Muzeu SNP. Turisticke a trampske schopnosti si zdokonalili na pesej ture nad nemocnicou v Brezne spojenu s opekanim spekacikov a vyzbieranim papierov a odpadkov v blizkosti ohniska a pristresku.

Zaverecny den Leta v CVPP sa uskutocnil v krasnom horskom prostredi obce Sihla. Aj napriek chladnemu pocasiu ziaci mali radost z jazdy na huculskom konikovi. Vela deti tuzi aspon raz jazdit na koni alebo sa naucit jazdit. Cast tychto deti zostane po dlhu dobu vernymi priatelmi koni, co so sebou prinasa mnozstvo pozitivnych zmien a postojov v ich spravani.

Na zaver letnych cinnosti sme zhodnotili spravanie a aktivitu ucastnikov a najlepsich odmenili diplomom a vecnymi cenami.

Pracovnici CVPP zelaju vsetkym detom pekne leto a vela zazitkov

Obcianske zdruzenie INAK
Odkaz predkov alebo hra na vyskumnikov

Poculi ste o sutazi Odkaz predkov? Zaujimavu vystavu umeleckych modelov historickych budov nasho regionu si mohli v juni prezriet navstevnici Horehronskeho muzea v Brezne. Cielom sutaze bolo vyhladavanie zaujimavych historickych stavieb, prebudit v detoch umelecke citenie, zaujem o regionalnu kulturu, specifickymi cielmi nachadzat mlade talenty a podnietit mladu generaciu na hladaniu kreativnych rieseni na zachranu kulturneho dedicstva. Objavovanim pokladov minulosti ozivit ich krasu v pritomnosti.

Ako to vsetko zacalo? V decembri 2003 ziaci a pedagogovia skol nasho regionu dostali propozicie sutaze. Sutaz mala dve fazy. V prvej pripravnej si ziaci za pomoci svojich pedagogov vytypovali v obci alebo okoli zaujimavu historicku stavbu, prestudovali jej historiu, urobili nacrty, podorys a pripravili si projektovu dokumentaciu. V druhej realizacnej na zaklade ziskanych skusenosti zostrojili priestorovy model stavby, primeranej velkosti.

Do prveho rocnika sutaze sa zapojilo osem skol nasho regionu: Zakladna skola K. Raposa, Brezno, Zakladna skola Pionierska 4, Brezno, Zakladna skola Pionierska 2, Brezno, Zakladna skola Dolna Lehota, Zakladna skola Benus, Zakladna skola Telgart, Zakladna skola Pohorela, Zakladna skola Podbrezova a jedna skola z okresu B. Bystrica, Zakladna skola Slovenska Lupca, so 14 projektami ziakov vo veku od 6 do 15 rokov.

Zastupcovia kazdej zapojenej skoly pred porotou prezentovali projektovu dokumentaciu a modely stavieb. Porotu prekvapila kreativita deti a mnozstvo materialov, ktore sa im podarilo zozbierat. Kazdy projekt bol vynimocny, zachytaval minulost aj pritomnost objektu. Deti spolupracovali s pedagogmi, rodicmi a ludmi, ktorym nie je lahostajne dedicstvo nasho naroda. Najviac zaujali ziaci Zakladnej skoly Telgart, s typickymi drevenicami, precizne vyhotovenymi z dreva a ziaci zo Zakladnej skoly Slovenska Lupca, s modelom stareho Hradiska. Kazda skupina ziakov obdrzala za svoju pracu cestne uznanie.

Najhodnotnejsia bola vernisaz sutaze so slavnostnym ocenovanim sutaziacich. Ziaci obdrzali ucastnicke diplomy a hodnotne ceny, ktore odovzdala predsednicka OZ INAK Mgr. Hancakova, Mgr. Horska, podpredseda OZ INAK a predseda poroty Ing. Gandzala. Za pekne ceny patri podakovanie sponzorom.

Prvy rocnik sutaze bol velmi uspesny a v buducnosti chceme oslovit nielen ziakov, ale aj ostatnych obyvatelov nasho regionu, pripadne inych regionov, ktori su hrdi na odkaz nasich predkov.

Mgr. Jana Spacova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT