03. AUGUST  2004 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

 

Golf na Horehroni

V dejinach nasho regionu je 8. august 2002 navzdy zapisany ako den otvorenia prveho majstrovskeho 18-jamkoveho golfoveho ihriska na Slovensku v lokalite Tale.
Pri prvych myslienkach o golfovom ihrisku, ale aj pri jeho vystavbe z laickej, ale aj z odbornej verejnosti (ochrancov prirody) zaznievali nie prilis suhlasne, ci optimisticke reakcie. Malokto si uvedomil, ze tato myslienka je protivahou na rozpad strojarskeho priemyslu na Horehroni a presne s vladnym programom sa bude podielat na rozvoji cestovneho ruchu a dvihat moralny kredit spolocnosti.
o mnohych, najma legislativnych tazkostiach sa golfovy areal Tale v spominany den otvoril a uz dva roky v lete aj v zime funguje ako Areal sportov Tale spolu s lyziarskymi vlekmi a svahmi pre zjazdove lyzovanie.
Mne neprislucha hodnotit ekonomicku stranku, len z osobneho poznania viem, ze areal je vyuzivany celorocne sirokou sportu chtivou verejnostou, teda je zivotaschopny a hojne navstevovany.
Naviac, okrem sportuchtivej verejnosti na “nasom golfe” mozeme stretnut ludi z celeho Slovenska, Ciech a co tesi najviac z blizsieho ci dalsieho zahranicia. O kvalite a popularite nasho sportoveho arealu svedci aj fakt, ze tu mozeme stretnut o. i. znameho ceskeho herca Jiriho Bartosku, zo slovenskych celebrit ministra Eduarda Kukana, generalneho riaditela TV JOJ Milana Knazku, herca Milana Lasicu, ale aj popularnych sportovcov Satana, Stastnovcov, Lasaka a dalsich. Tyzdenne sa tu stretavaju osobnosti najma hospodarskeho zivota. Nas areal je popularny aj v biatlonovom sporte, pretoze pri kazdej navsteve Slovenska Exekutiva IBU (Medzinarodna biatlonova unia) na cele s jej prezidentom Anderssom Bessebergom z Norska nezabudne pobudnut v areali. Tak sme mohli v juni toho roku na “golfe” stretnut predstavitelov IBU s predsedami organizacnych vyborov svetovych poharov ci majstrovstiev sveta, ked popri svojich povinnostiach pri rokovaniach o diani vo svetovom biatlone, neobisli ani golf, kde stravili podla ich vyjadrenia, krasne chvile.
Teraz sa pozrime na golf trocha z ineho pohladu. Priestor Tale pred niekolkymi rokmi bol charakterizovany prirodnym plazovym kupaliskom. Vo svete geometrickym radom najma v hospodarskych kruhoch zacala rast popularita golfu, pri ktorom okrem telesnej aktivity sa rozvija aj dusevna obroda sirokych vrstiev hracov, zatial prevazne manazerov a ich rodinnych prislusnikov bez ohladu na vek, ktori po narocnej praci aktivne relaxuju a pritom tiez so svojimi obchodnymi partnermi pracuju. Teda golf je sport gentlemanov, ale je pristupny aj sirokej verejnosti. Ani spickovi profesionali neporusuju gentlemanstvo a fair-play na ukor osobneho prospechu a presadenie osobnej a komercnej vyuzitelnej vynimocnosti. Golf je iny ako futbal ci hokej, je iny ako casto pravidla nerespektujuce podnikanie.
Golf je teda skutocne skulturnenie nielen ducha, ale zvlast v nasom pripade skulturnenie niekolkych desiatok hektarov pasienok, ci ladom leziacich pozemkov.
Vychadzajuc z tychto troch zakladnych principov (duch, telesne aktivity, prostredie) uz pri prvej myslienke postavit golfovy areal na Taloch zo skusenosti zo sveta, ale aj zo susednej Ceskej republiky rezonovala myslienka vystavby druheho ihriska. A tato myslienka stale rezonuje, ved je to cesta propagacie, priliv navstevnikov do regionu.
Nielen ja, ale urcite mnohi z nas laikov sa musime otvorene priznat, ze pri otvoreni golfoveho arealu na Taloch sme nemali ani tusenia, ci v susednej CR maju rozsirenu golfovu hru okrem znamych Karlovych Varov a Marianskych Lazni.
V tychto dnoch sa mi dostal do ruk Pruvodce po golfovych hristich v CR, tretie vydanie, ktore mozno povazovat za male vyrocie. V tomto sprievodcovi po golfovych ihriskach v CR, ale aj u nas na Slovensku su zdokumentovane vsetky ihriska od ich vzniku az po tie, ktore budu otvorene v roku 2004. Teda v CR je v 53 lokalitach dovedna 73 ihrisk s 9 jamkami, ak ich pocitame samostatne. Z uvedeneho poctu je 14 ihrisk 18 jamkovych a 4 s 27 a viac jamkami.
V porovnani s tym na Slovensku mame jedno, nase majstrovske 18-jamkove na Taloch, od roku 1995 v Bernolakove a vo Velkej Lomnici normovane 9-jamkove, v Piestanoch 9-jamkove zatial nenormovane a v Trencine len cvicne odpalisko (Driving Range). V golfovych kruhoch sa hovori o priprave dalsich ihrisk na Slovensku.

Spracoval: Ing. Vladimir Fasko

Pokracovanie v buducom cisle

 

Cyklomedvede v Krusnych Horach a na Sumave

h0431j.jpg (18774 bytes)

 

V dnoch 23. jula az 1. augusta clenovia klubu SCK Dumbier mesta Brezno usporiadali cykloturisticku expediciu do najzapadnejsej casti Ceskej republiky a Nemecka. Styridsatstyri clenov najazdilo v priemere 600 km po najzaujimavejsich kutoch tohto kraja, navstivili Karlove Vary, Marianske Lazne, Frantiskove Lazne, Klatovy, Cheb, Domazlice a As. Niektore novootvorene cykloturisticke trasy vedu aj cez susedne Nemecko, preto sa rozhodli pozriet aj tuto zem a to bez najmensich problemov na hraniciach. Este pred par rokmi v tejto ostro sledovanej casti sveta to bol neuskutocnitelny sen.

Foto a text: Jan Kirdaj

 

 

 

Uspesni bezci

V sobotu 31. jula sa uskutocnil cestny beh v Sklabinej pri Velkom Krtisi. Za ucasti 67 startujucich na 11 km trati celkovo Pavol Fasko obsadil 1. miesto, v kategorii muzov nad 40 rokov Miroslav Haninec ziskal 2. miesto a medzi zenami do 35 rokov Diana Grexova (OU Horna Lehota) skoncila na 3. mieste.
V nedelu 1. augusta sa uskutocnil cestny beh Rohace – Podbiel. Spomedzi 50 sutaziacich na 23 km trati Pavol Fasko celkove ziskal 2. a v kategorii nad 40 rokov 1. miesto. Jozef Vrablik do 40 rokov obsadil 4. miesto a Miroslav Haninec nad 40 rokov skoncil na 3. mieste, Stanislav Bobak sa umiestnil nad 60 rokov na 3. mieste a Diana Grexova na 4. mieste.

(pf)

 

Bohaty cyklisticky vikend

Clenovia cyklistickeho klubu ZP Sport, a. s., Podbrezova sa cez vikend zucastnili na pretekoch v Rajeckych Tepliciach a v Ziline, zaradenych do Slovenskeho pohara v cestnej cyklistike. Na starte bolo 120 cyklistov z Ciech a Slovenska, v sobotu bolo kriterium v Rajeckych Tepliciach okruh meral tisic metrov.
Vysledky: starsi ziaci: 15. Juraj Butora, 16. Lucia Ziakova, 20. Adam Trnka, kadeti: 1. Peter Siman, 7. Marek Canecky, juniori: 2. Michal Prachar, 3. Dusan Janduch, 16. Lukas Styk, muzi: 2. Robert Glovniak, 6. Stefan Gajdosik, 7. Ondrej Slobodnik, 12. Martin Cerepan.
Na cestnych pretekoch v Ziline okruh meral 60 km, bol znacne clenity a kopcovity.
Vysledky: starsi ziaci: 7. Juraj Butora, 10. Lucia Ziakova, 12. Adam Trnka, kadeti: 4. Marek Canecky, 7. Peter Siman, muzi: 3. Robert Glovniak, 4. Martin Cerepan, 7. Ondrej Slobodnik.
V kategorii juniorov nedokoncil preteky nijaky z cyklistov pre znacny pocet defektov a pady.
Od 26. jula do 1. augusta sa CK v kategorii muzi elite zucastnil na medzinarodnych cyklistickych pretekoch Okolo Madarska zaradenych do svetoveho pohara UCI 2-6. Na starte stalo 105 sutaziacich zo siedmich statov v zlozeni GS 2, GS 3, narodnych a klubovych timov, spolu 18 druzstiev. V celkovom poradi jednotlivcov vyhral Zoltan Remak, ktory obhajil vlanajsie prvenstvo a Martin Prazdnovsky bol treti. V sutazi druzstiev zvitazilo druzstvo ZP Sport.

Jan Morozuk

 

Gabika uspesna

h0431a.jpg (15523 bytes)AFZ sport team Valaska, za ktory jazdi Gabika Andrisekova sa uz stvrty rok zucastnuje na pretekoch automobilov do vrchu u nas doma, i v zahranici. Pocas ucinkovania v tomto seriali pretekov automobilov si uz Gabika vyjazdila mnozstvo trofeji, pricom tu najcenejsiu ziskala v roku 2002, kedy sa stala majsterkou SR v PAV vo svojej triede.
Prijemne slnecne pocasie sprevadzalo ucastnikov, ako i divakov tohtorocnych pretekov automobilov do vrchu, ktore sa konali tento vikend pri Banovciach nad Bebravou v Uhrovci – Jankov vrsok, na trati dlhej 3700 m. Na starte nechybala ani mlada automobilova reprezentantka z okresu Brezno, Gabika Andrisekova, z AFZ teamu Valaska. V silnej konkurencii vo svojej triede HK-I si vyjazdila s vozidlom S 1000 MB v uprave A-2 v prvom, aj v druhom preteku stvrte miesto. V dnoch 17. - 18. jula sa Gabika zo svojim timom zucastnila na pretekoch v ramci serialu Majstrovstiev SR PAV pretekov vo Vsetine v Ceskej republike Valassky klobuk 2004, kde si vybojovala v dvojpretekoch vo svojej triede dve 3. a jedno 2. miesto v kategorii Junior. Taktiez si uspesne pocinala na tohtorocnych pretekoch automobilov do vrchu na Pezinskej Babe v ramci pretekov Slovakia Matador 2004 25. juna, kde sa umiestnila na prvych aj na druhych pretekoch na 3. mieste. Najblizsie sa Gabika s timom predstavi na domacej pode na PAV Brezno – Cierny Balog, ktore sa uskutocnia 28. - 29. augusta, ako kazdorocne so startom z Vydrovskej doliny. Sportovi priaznivci motoristickeho sportu Breznianskeho okresu sa maju na co tesit a treba verit, ze pridu aj tento rok podporit nasu mladu reprezentantku.

Dusan Sliacan

Foto: Martin Havran

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT