03. AUGUST 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Wellness – boom v zapadnej Europe. A coskoro aj na Slovensku?

Lucia pokracuje vo svojom vyznani o praci a zivote v zahranici – tentoraz v Nemecku, kde posobi uz viac nez rok. Zamerala sa na oblast noveho zivotneho stylu – wellness, o ktorom hovori na vysvetlenie:

“To, ze sa clovek cely zivot musi ucit, a nielen z knih, mi bolo uz davno jasne. V dnesnych casoch je to dokonca povinnost sa neustale vzdelavat, aby sme sa udrzali na trhu prace. S prichodom vlny wellness (co v preklade asi znamena citit sa dobre a byt fit po kazdej stranke) do zapadnej Europy sa rozsirila aj ponuka studii v tejto oblasti. A tak som sa jej chytila.”
Uz pocas poslednej letnej sezony na Malorke, kde pracovala ako sportova animatorka pre cestovnu kancelariu, sa dala na dalsie studium. Po dlhom uvazovani, co ma pre nu najvacsiu perspektivu do buducnosti a zistovani, ake su moznosti studia v Nemecku, sa rozhodla pre dialkove studium Wellnesstraining. Temy z oblasti zdraveho zivotneho stylu – zdrava vyziva, sport a oddych boli okrem ineho hlavnou naplnou jej 16-mesacneho studia. Studijne sustredenia boli pre nu velmi zaujimave a stretla mnoho prijemnych ludi.
“Aj ked studovat v cudzom jazyku nie je vobec lahke, bola som velmi rada, ze som sa do toho pustila. To, ze prevencia zdravia je v sucasnosti velmi dolezita a da sa povedat, ze aj ovela lacnejsia ako liecba, ked je clovek chory, vie uz dnes hadam kazdy z nas. Preto vidim v tejto oblasti moju pracovnu buducnost.”
Ako sportova animatorka zistila, aky je pohyb dolezity v zivote cloveka. Stres, nedostatok pohybu a zla zivotosprava su casto hlavnymi pricinami mnohych vaznych ochoreni. Naplnou prace wellnesstrenerky je preto hlavne propagacia zdraveho sposobu zivota. Lucia uz v priebehu studia dostala moznost pracovat v jednom wellnesshoteli v juznom Schwarzwalde, aby ziskala aj prakticke skusenosti. Tam su teraz uz vyse roka jej dni vyplnene sportovymi aktivitami s hostami hotela, pracou v masaznom a kupelnom oddeleni a poradenstvom v oblasti wellness. Aktivne travenie dovolenky je v hoteli skoro povinnostou – hostia maju moznost vyuzit rozmanitu ponuku troch wellness oddeleni, napriklad Ayurveda, Reiki, masaze, kozmeticke sluzby. Dolezita je ale aj informovanost o ucinkoch terapii pre zdravie cloveka, co je aj jednou z dalsich Luciinych uloh.

Na zaver Luciino krasne vyznanie:
“Praca s ludmi je narocna, ale na druhej strane neuveritelne krasna a mnohostranna. Ak mozem niekomu pomoct, aby sa mal lepsie, tak to velmi rada urobim. Ved na to sme tu na tejto planete, aby sme si pomahali navzajom. A zdravie je to najdolezitejsie, co mame. Preto hlavne v dnesnych casoch plati: starajme sa o vlastne zdravie ako o najvacsi poklad, ktory sme kedy mali. Potom pojde vsetko ostatne ovela lahsie.
A celkom nakoniec: dakujem vsetkym, ktori mi na niekolkych strankach Horehronia venovali trochu svojej pozornosti a snad som vas na nieco dobre inspirovala.”

Lucia

Mgr. Maria Cesnakova

 

 

Dobry clovek este zije...

Pocas letnych prazdnin sa konaju rozne podujatia pre deti a mladez. Centrum volneho casu Cvrcek v Kremnici pripravilo pre mladych cyklistov putovanie po Slovensku. Osem chlapcov vo veku od 12 do 15 rokov sa tulalo, spoznavalo a prekonavalo slovenske doliny a pohoria pod vedenim dvoch pedagogov. V tyzdni od 19. do 23. jula sme navstivili aj pohorie Vepor a Nizke Tatry. V utorok 20. jula medzi 17. a 19. hodinou sme mali byt v cieli etapy v Zakladnej skole v Brezne, kde nas cakala riaditelka Mgr. Danka Jarabova. Zial, v danom case sme boli v Strelnikoch a pred nami bol este vystup a zostup z Hrbu. Aj ked sme boli vsetci dostatocne fyzicky a technicky pripraveni, problemy na trase nas zdrzali tak, za do chaty pod Hrbom sme dorazili o 22. hodine. V hlbokej noci sme sa spustili do Osrblia, kde na nase velke prekvapenie cakal mikrobus, ktory odviezol styroch cyklistov s batozinou do Brezna. Tam priamo v skole nas s horucim cajom cakala aj s kolegynou pani riaditelka. Zabezpecila odvoz mikrobusom a postarala sa, aby chlapci spominali na Brezno, nocnu jazdu z Hrbu, Horehronie, Priehybu, atd, len v tom najlepsom.
Pani riaditelka Danka Jarabova, v mene vsetkych deti vam dakujem za pomoc, obetavost a porozumenie. Aj na tomto priklade vidiet, ze profesia pedagoga nie je zamestnanim, ale povolanim.

Mgr. Alfred Hasko,riaditel CVC Cvrcek

 


Policia patra

Urad justicnej a kriminalnej policie v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom:

Vojtechovi Pokosovi, narodenom 3. novembra 1964, trvale bytom Sumiac, Ul. J. Svermu c. 572, po ktorom je vyhlasene celostatne patranie. Obvineny je zo spachania trestneho cinu zanedbania povinnej vyzivy podla § 213 odst. 1. Trestneho zakona.
Vojtech Pokos je vysoky 170 cm, strednej postavy, ma svetlohnede vlasy, moze nosit fuzy alebo bradu.
Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o hladanom, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.

Za spolupracu dakujeme.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT