03. AUGUST 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dovolenkova sezona sa pomaly prehupla do druhej polovice. Pre mnohych su este krasy nasej prirody nepoznane, a tak sa tento rok rozhodli neoddychovat pri mori na horucich plazach, ale obdivuju tajomstva slovenskych hor. S anketovym mikrofonom sme sa vybrali do ulic mesta a vyspovedali sme dovolenkarov o tom, ako sa im paci okolie Brezna, kde su ubytovani, co uz navstivili a preco sa rozhodli prezit leto prave u nas.


S anketovym mikrofonom


Dovolenka na Slovensku sa paci

Ing. Lubomir Huska, uradnik, Bratislava:

- Som z Bratislavy a dovolenkujem v Podbrezovej. Postrasili ma, ze je v okoli vela medvedov. Je to pravda? Takze sa radsej nebudem pustat chodnikmi, ktore su momentalne turistami menej navstevovane. Spokojny som so sluzbami a mozno sa sem vratim aj v zime, alebo o rok v lete. Uvidim, co stihnem pochodit, urcite navstivim Ciernohronsku zeleznicu.

Mgr. Nina Kubcova, psychologicka, Mlada Boleslav:

- S rodinkou som na dovolenke v Nizkych Tatrach. Na Slovensku sme uz boli viackrat a velmi sa nam tu paci. Ideme do Dobsinskej ladovej jaskyne, aragonitovej jaskyne a do Bystrianskej ladovej jaskyne. Nevadi nam ani pocasie, len nech neprsi, nemusi byt velmi horuco.

Denisa Oravcova, zdravotnicka, Sucha nad Parnou:

- Pochadzam z Trnavy a s rodinou sme ubytovani v chate v Jarabej, kde sa nam velmi paci. Prave sme prisli do mesta a ideme si kupit jedlo. Chystame sa na Certovicu, ale plany nemame zatial ziadne, tie este len pridu.

Lucia Melicherova, studentka, Bratislava:

- Som veduca detskeho tabora a ubytovani sme v horskom hoteli v Zavadke nad Hronom. Skoda, ze nam nevychadza pocasie, pretoze s detmi nerobime dokopy nic, snazime sa ich len zabavit. Boli sme na Ciernohronskej zeleznici, v Bystrianskej jaskyni, na plavarni, planujeme ist na salas a to je v podstate asi vsetko.

A. P., predavacka, Kosice:

- My sme rodaci z Brezna, mame tu rodiny, takze k vam chodime pravidelne kazdy rok. S manzelom sme sa uz nevedeli dockat dovolenky. Velmi sme sa tesili, ze sa opat stretneme s ludmi, ktorych mame velmi radi. Ak sa pocasie umudri, vyberieme sa niekde na turu, ved krasy Slovenska skoro vobec nepozname.

Erika a Lubos Biresovci, Banska Bystrica:

- Dovolenkujeme aj s dcekou v Benusi. Je tu super, az na to pocasie. Toto je nasa prva tohtorocna dovolenka, dlho sme na nu cakali a zrazu takyto necas. Vsetko je v poriadku, na Horehroni sa nam velmi paci, len ako vravime, nespokojni sme s pocasim. Pojdeme do lesa na huby, pochodime okolie, ved sme tu este toho vela nevideli.

(ma, am)


hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Vazeni zakaznici, pozor!

Je pekne, ze v nasom meste v Brezne mame, take velke nakupne strediska. Pre velke priestory da sa v nich pohodlne nakupovat, niekedy v akciach aj lacno. Ani motoristi si nemozu stazovat na odparkovanie svojho automobilu v blizkosti strediska.
Vsetky tieto vyhody prinasaju aj zarazajuci problem. Denne sa stavaju jedna az dve kradeze penazeniek. Cloveka to velmi boli, ked aj z tej mizernej vyplaty, ci dochodku v tejto hladovej doline, vas okradnu a k tomu vam znicia aj tasku, alebo este pridete o doklady. Vsetko by bolo v poriadku, keby sa problem aj riesil. Lenze veduci pracovnici supermaketu oproti futbaloveho stadiona nemaju ani snahu urobit opatrenia, aby sa pravidelne kradeze neopakovali. Len myknu plecom a ich odpoved znie: “Ved kamery nefunguju.” Tak preco ich maju namontovane? Nie je tam takisto vidiet ani bezpecnostnu sluzbu, ako v inych velkych nakupnych centrach. Plati este prislovie: Nas zakaznik, nas pan? Ved zakaznikov je stale dost. Len dokedy? Vazeni zakaznici, dnes je obetou kradeze niekto cudzi, zajtra to mozete byt vy.
Na zaver len dodam: Takymto pristupom k problemu, len nadalej podporujeme trestnu cinnost.

(mb)

 

Dovtedy bude v ucilisti vyberove konanie na miesto riaditela, kym nevyhra terajsi?

V januari tohto roku potesila ucitelsku verejnost sprava, ze riaditelia skol musia prejst vyberovym konanim. Chvalabohu, povedali sme si aj my, lebo riaditelovania sucasneho riaditela sme mali uz dost. Mozno sa niektori riaditelia spravali k svojim podriadenym tak, aby si mohli po odchode z riaditelskej kancelarie sadnut do zborovne medzi svojich kolegov a citit sa tam dobre, ale to nie je pripad riaditela ucilista v Brezne. Obklopil sa ludmi, ktori mu vo vsetkom pritakavali. Za to sa im aj patricne odmenoval. Jeden spomedzi pedagogickych pracovnikov, ktory sa nebal represie, napisal list ministrovi skolstva a predsedovi Banskobystrickeho samospravneho kraja, v ktorom opisal niektore praktiky pana riaditela. Pisatel ocakava, ze Banskobystricky samospravny kraj urci komisiu, ktora presetri skutocnosti uvadzane v liste. Mylil sa. Casom dostava odpoved, ze: “Na zaklade presetrenia vsetkych namietok zriadovatel konstatuje, ze podanie je neopodstatnene.” Ako je to mozne? Neskor sa dozvedame, ze kontrola v skole bola v case, ked v nej okrem riaditela nebol nik. Pisatela skratka komisia obisla. Zvlastne presetrenie!
Pred vyhlasenim vyberoveho konania zasada rada s novym predsedom, ktory okrem ineho oboznamuje pritomnych s obsahom listu. Naco? To vie len on sam. Pisatel ani jeden exemplar neposlal rade skoly! Od koho tento list predseda dostal? Po vystupeni predsedu kvoli objektivite, pisatel rozda pritomnym list. Mimochodom, predseda je dobry znamy s riaditelom a poslancom vyssieho uzemneho celku. Do vyberoveho konania sa prihlasuju traja uchadzaci - sucasny riaditel, byvaly riaditel nedalekeho ucilista a ucitel zo skoly. Vitazom sa stava ucitel – dostane osem hlasov z jedenastich. Co sa ale stalo. Zapisnicu o vysledku vyberoveho konania predseda rady skoly nepodpise a ako dovod uvedie, ze jej clenovia boli ovplyvneni listom. Ale ak si ktokolvek mysli, ze nepodpisanie zapisnice jednym clenom rady skoly je bezpredmetne, hlboko sa myli. Aj napriek tomu, ze velka vacsina zamestnancov podpise peticiu o akceptovani vyberoveho konania, predseda BBSK anuluje vysledok, vypise nove vyberove konanie a zastupovanim poveri stareho riaditela. Ten sa opat uchopi moci a nik mu nezabrani, aby dal vypovede styrom ludom, ktori sa mu stavali do cesty (jeden z nich je v rade skoly). Staci jediny clovek, ktory v zaujme riaditela nesuhlasi s vysledkom vyberoveho konania a byvaly riaditel je riaditelom sucasnym. Po tomto rozhodnuti, clenovia rady skoly cestne prehlasili a potvrdili to podpisom, ze neboli pri volbe riaditela pod ziadnym vplyvom listu. Na zaver sa nam natiska taka kacirska otazka: Naco su jedenasti clenovia v rade skoly? Staci jeden mudry a sikovny predseda, ktoreho hlas je relevantny.

(iu, mh. ds)

 

Odpoved sklamanemu zakaznikovi

Neda mi nezareagovat na vas clanok, ktory bol uverejneny 20. jula. Pokial ste zistili chybu alebo financny rozdiel, mali ste na to upozornit hned, a nie po takom dlhom case. Ak by vznikol rozdiel, zistil by sa pri dennej uzavierke. Vzdy ked zakaznik plati, do pokladne sa nahodi suma, ktorou plati a pokladna na bloku ukaze sumu, ktoru mu ma pokladnik vydat. Ked zakaznik dava vacsi obnos penazi ako ma, vzdy ho na to upozornim, pretoze mam v tomto odbore uz dlhorocnu prax. Takze problem, ktory u vas nastal, sa nam este nikdy nestal a verim, ze nas pochopite a ostanete aj nadalej nasim zakaznikom.

Veduca predajne

 

Sestdesiatsedem rokov od rozlucky s Martinom Razusom

Osmeho augusta uplynie sestdesiatsedem rokov od chvile, ked na breznianskej evanjelickej fare dokoncil svoj kratky, ale plodny zivot Martin Razus. Mala by to byt prilezitost spomenut si na odkaz, ktory zanechal potomkom svojim zivotom a dielom.
S vyznamom osobnosti Martina Razusa pre slovensku kulturu a politicky zivot pocas 1. svetovej vojny a potom v medzivojnovom obdobi citatelia Horehronia mali moznost zoznamit sa vo viacerych prispevkoch. V dnesnych casoch, ked charakter, moralka a socialne citenie sa stavaju pre jedinca skor zbytocnou zatazou, moze charakter Razusovej osobnosti niekoho aj provokovat. Ved tento vari najvacsi slovensky etik predstavuje pevny, nepodkupny charakter, vysoku moralnu autoritu s hlbokym socialnym citenim, stojacu neochvejne na poziciach obrany svojho ubiedeneho slovenskeho cloveka. Taketo hodnoty prekazali niekomu uz aj pocas Razusovho zivota. Nekompromisne postoje v kritike pomerov, nepodkupnost, mravna cistota drazdili najma odporcov z vladnych kruhov. U naroda naopak budili obdiv a vysluzili mu privlastok svedomie naroda.
Dnes z bulvarnej tlace a medii na nas priam utocia vzory pochybnej moralnej hodnoty. Razusova osobnost je ich skvelym protikladom. Brezno moze byt preto hrde, ze takato osobnost prave v nom zila, tvorila a dokoncila svoju pozemsku put! Co si vsak z Razusovho odkazu odnasaju dnesni Breznania? Ako a cim sa pricinuju o uchovanie a zviditelnenie pamiatky na tohto muza? Odpovedat na tieto otazky si musi samozrejme kazdy sam.

(dg)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT