26. OKTOBER 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vacsina obyvatelstva v produktivnom veku sa v case od 1. januara 2005 do 30. juna 2006 musi rozhodnut pre jednu z dvoch zakladnych moznosti poberania buducich dochodkov. Mozne zdroje financovania dochodku predstavuju piliere: prvy (priebezny) a druhy (sporivy) su povinne, treti pilier je dobrovolny. Na zaklade tejto zmeny clovek, ktory pracoval viac, dostane vyssi dochodok ako ten, ktory pracoval menej. Podla ministerstva prace v tomto spociva hlavny rozdiel v porovnani so starym systemom, ked vsetci ludia dostavali priblizne rovnake dochodky bez ohladu na to, kolko pocas zivota pracovali. Ako dalsi dovod ministerstvo uvadza starnutie obyvatelstva. Rodi sa malo deti a ludia ziju dlhsie, takze sa zvysuje pocet dochodcov a znizuje pocet pracujucich, ktori financuju ich dochodky. Aktualnej teme setrenia na dochodok sme venovali aj nasu anketu:


S anketovym mikrofonom


o novom dochodkovom systeme

Ludmila Dropcova, upratovacka, Brezno:

- Dnes sa da setrit tazko, lebo platy su hrozne. Takze nemam k tomu co povedat. Nova dochodkova reforma sa ma vzhladom na moj vek uz nastastie netyka. Ale pochybujem, ci aj my starsi budeme mat isty dochodok. Neverim tomu. V dnesnych casoch neverim nicomu.

Maria Misaniova, nezamestnana, Pohorela:

- Taka je situacia, neda sa nic robit, novy dochodkovy system musi byt dobry. Verim tomu. Precitala som si informacie, budem si sporit do tretieho piliera, aj druhy pilier si urcite dam, len si musim vybrat dobru spravcovsku spolocnost. Treba sa rozhodnut, mame na to rok a pol. Nemusime sa nahlit.

Martina Matekova, nezamestnana, Brezno:

- Myslim si, ze my mladsi budeme na tom horsie, pretoze sucasni dochodcovia za odpracovane roky mali zasluzene peniaze, aj ked to maju malo platene. Tym padom, ze clovek si musi na dochodok setrit, tak to je ako by si vlastne setril, vlastne ako keby pracoval. Mne sa zdalo lepsie to, co bolo predtym. O novom dochodkovom systeme som uz citala, pozerala som prvy, druhy, treti pilier, ale hovorim, mne sa to nezda.

Martin Kovacik, zamocnik, Brezno:

- Podla mna to bude lepsie ako predtym. Da sa povedat, ze novy dochodkovy system ludom a statu mozno nieco prinesie. Ja som rozhodnuty, ze pojdem aj do druheho piliera. Mam sice uz aj treti pilier. Myslim si, ze viac sa oplati ist aj do druheho piliera, ako byt len v prvom.

Zuzana Busniakova, casnicka, Horna Lehota:

- Viem, o co ide. Ja sa chystam do prveho aj do druheho piliera, pokial to bude mozne. Myslim si, ze sil bude ubudat a peniazky si treba nasetrit. Ale podla mna sa velmi opicime za vyspelymi statmi. Uvidime, mozno to bude aj dobre.

Michal Hrabovsky, technik, Sumiac:

- Ja som na zlomovej hranici, mam styridsatstyri rokov, cize zvazujem, ci do toho pojdem. V mojom pripade rozhoduje takych sestdesiat, sedemdesiat korun, takze velmi sa mi to neoplati. Mozno zostanem v starom dochodkovom systeme, aj ked si myslim, ze na tom novom nieco je. Je to asi jedina schodna cesta do buducnosti. Este mam cas na rozmyslenie, poradim sa.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Reakcia na clanok

Ak najprv nezaplatis, neosetrime ta!

Vazena redakcia, vitam taketo prispevky, ktore sa predsa len trochu dotykaju tabuizovanej oblasti zdravotnictva. Pretoze som dlhorocnym prispievatelom do vasho tyzdennika a som presvedceny o vasej korektnosti, verim, ze moja reakcia bude chapana ako pohlad z druhej strany. Naviac, ked uvedeny problem sa dotyka dvoch clenov Asociacie sukromnych lekarov Slovenskej republiky (ASL SR), asociacie, v ktorej som predseda okresneho vyboru.
Osobne som si preveril poskytnutu zdravotnu starostlivost A. Pancikovej skusenym a serioznym lekarom Dr. A. Mihalovicom v nedelu 26. septembra v ramci LSPP. Musim konstatovat, ze nebola zbezne vysetrena, ale tak, ako to uklada zakon a taktiez dostala liecbu adekvatnu jej ochoreniu a moznostiam LSPP. Taktiez jej bolo odporucene, aby sa hlasila s vymennym listkom, kde bolo vsetko uvedene, hned v pondelok u svojho osetrujuceho lekara v Ciernom Balogu za ucelom vystavenia pracovnej neschopnosti, pretoze islo o ochorenie vyzadujuce domacu liecbu. Kedze pani Pancikova tak urobila az vo stvrtok, nedodrzanim odporuceneho liecebneho rezimu samozrejme postupne dochadzalo k zhorsovaniu jej zdravotneho stavu. Jej osetrujuci lekar, ked sa k nemu dostavila v popoludnajsich hodinach vo stvrtok, sice sa ponahlal na rodinny pohreb, ale pacientku kompletne osetril, odporucil hned na druhy den osetrenie v koznej ambulancii a taktiez zaujal stanovisko k zaludocnym tazkostiam a poucil pacientku. Cize postupoval v zmysle zakona. K postupu pani doktorky z koznej ambulancie sa nebudem vyjadrovat, lebo nie je clenkou ASL SR, len podotknem, ze jej postup z mojho hladiska ohladom vyberania 350 korun je velmi nestandardnym postupom.
Mrzi ma, ze clanok pani Pancikovej je ponaty velmi negativisticky, naviac niektore vyjadrenia (ohladom liecby a postoja dvoch lekarov) sa nezakladaju na pravde. Chapem ju, ze v chorobe je clovek vnimavejsi a vyzaduje si osobitnu starostlivost. Ale neda mi nespytat sa, preco nerespektovala odporucenie Dr. Mihalovica z nedele a isla za svojim lekarom az vo stvrtok popoludni, kedy postupne dochadzalo k zhorseniu zdravotneho stavu? Na to pozna odpoved len pani Pancikova. Napriek tomu jej chcem podakovat, ze nasla v sebe odvahu podelit sa so svojou negativnou skusenostou aj s citatelmi Horehronia. Za clenov ASL SR (zial nie vsetci sukromni lekari su clenmi tejto organizacie) mozem verejne vyhlasit, ze sa snazime postupovat vzdy v zmysle platnych zakonov a odsudzujeme vsetky formy nezakonneho vyberania financnych prostriedkov od pacientov.
Na zaver by som rad poprosil vsetkych obyvatelov nasho regionu, ktori navstivia LSPP v meste, o zhovievavost. Brana a podchod prechadzaju rekonstrukciou, prave pre zlepsenie pristupu na pohotovost. Rekonstrukcne prace vzhladom na maly priestor nie je mozne inak zabezpecit. Este raz dakujem za pochopenie.

MUDr. Vladimir Hudec, predseda vyboru ALS SR

dakujem za vsetko...

V oktobri som s chorou dcerou stravila pat dni v detskom oddeleni breznianskej nemocnice. Mesiac predtym som so synom lezala v nemocnici v Banskej Bystrici, takze mozem porovnavat. Kym v B. Bystrici je ovela lepsie vybavenie, je to tam pestrejsie, deti maju k dispozicii hry, pocitace, no pristup lekarov k detom je autoritativny. V Brezne si obdiv a uctu zasluzi primarka, lekari, vrchna sestra, sestricky, personal detskeho oddelenia, ktori k detom maju priatelsky vztah. Napriek vsetkym povinnostiam a tazkym podmienkam su k detom viac ako mili. Nahradzaju im matky, ucitelky, vychovavatelky, kamaratky vzdy s prijemnym usmevom na tvari. Nebyt roznych nedostatkov, s dcerkou som sa v tomto oddeleni citila viac ako dobre. Teraz k tym nedostatkom: v izbach je zima, maju malo teplomerov, plienok, chybaju nocne lampy, lampase, strava by mohla byt bohatsia a pestrejsia, chyba pestrost, farebnost oblecenia v postielkach a posteliach, obrazky na stenach, vacsi televizor a pohovka, pocitac aj na vikend, rozne hry, hracky, knihy a hygienicke zariadenia pre matky, napriklad aj miestnost, kde by si mohli uvarit kavu
Preco o tomto vsetkom pisem? Chcela by som poprosit podnikatelov, ale aj beznych ludi, aby tomuto oddeleniu pomohli. Nemusi to byt len financna pomoc, urcite potesi kazda malickost. Pani primarka alebo vrchna sestra urcite poradia, co najnutnejsie potrebuju. Myslim si, ze keby mali take vybavenie ako ich kolegovia v Banskej Bystrici, nemusela by som pisat slova kritiky, ale len samej chvaly. Aj tak im dakujem za vsetko, co pre nase deti robia.

Janka Svanterova

 

Rodicia opat v akcii

V sobotu 16. oktobra Rada rodicov pri Zakladnej skole na Pionierskej ulici c. 4 v Brezne spolu s vedenim skoly opat zorganizovala pracovne stretnutie rodicov a ucitelov.
Za uprsaneho pocasia sa o osmej hodine pustili do narocnej prace. Klobuk dolu pred panom Babelom, ktory murarskym umenim pripravil maliarom telocvicnu i oba ucitelske kabinety s tym, ze v piatok a v sobotu bude dokoncena chodba v telocvicnom objekte.
Riaditel skoly Mgr. Lubomir Fabus dakuje vsetkym zucastnenym rodicom, ktorym nebolo a nie je lahostajne, v akom prostredi sa pohybuju ich deti, aj za ich ochotu pomoct nasej skole.

Mgr. Maria Lamerova, koordinatorka Zdravej skoly

 

 Dochodcovia mali hody

Kazde rocne obdobie je svojim sposobom specificke, ale jesen je zvlastnym obdobim ako vyvrcholenie usilia o tvorbu. Uputa nas krasnou paletou farieb na listoch stromov a prinasa plody celorocnej prace, ale je to aj obdobie, ktore nam pripomina docasnost zivota a bytia.
Jesen je aj obdobim hodov, aj my sme sa pripravili, aby sme vychutnali plody vytvorene celorocnou pracou nasich hospodarov. K ludskemu stastiu a usmevnej pohode patri pekne prestrety stol, nieco na prehryznutie, priatelia a hudba. A preto sme sa v Klube dochodcov Brezno dna 13. oktobra pre viac ako sestdesiat dochodcov takto pripravili, aby sme sa pri spolocenskom posedeni, ktore sme nazvali Hydinove hody, pekne pobavili, zatancovali a zaspievali si.
Medzi nasimi hostami bol primator mesta Ing. Jaroslav Demian, riaditel mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslav Surina, ktori sa prihovorili a ocenili tuto aktivitu. Velmi milo nas prekvapila navsteva veducej cestovnej kancelarie pani Petek Katica s manzelom z ostrova Brac v Chorvatsku, prostrednictvom ktorej bol organizovany nas autobusovy zajazd z klubu dochodcov.
Bola tu vyborna atmosfera, o ktoru sa postaral nas dlhorocny kamarat – hudobnik Jozko Ambroz, ako aj veduca klubu dochodcov Bozka Pobisova, ktori vedia pre skor narodenych pripravit prijemne chvile, za co im patri srdecne podakovanie.

Anna Stanislavova

 

Les – objavovanie lesa

Je oktober a s nim prichadzaju aj typicke jesenne dni. Priroda meni svoj vzhlad. Krasu jesennej prirody nam umoznil vnimat Ing. Michal Kofira. Dvanasteho oktobra nas lesackou aviou odviezol do Osrblia, do chaty Tri vody. Tam na deti cakala vykurena miestnost vyzdobena stromami a drevenou zahradkou. Pomocou pripravenych obrazkov zvierat si deti rozdelili zvieratka na domace a lesne, pomenovali ich mladata a svoje poznatky si obohatili o rozne ine informacie o zvieratach a o zivote v lese. Po tejto miniprednaske sme spolocne absolvovali prechadzku po lese, kde si deti mohli nazbierat rozny prirodny material, ktory vyuzijeme na vytvarnej a pracovnej vychove.
Za toto krasne dopoludnie vsetci dakujeme rodicom - panovi Kofirovi, pani Machyniakovej, zamestnancom lesnej spravy Janovi Babcanovi a Pavlovi Pobisovi dakujeme za bezpecny odvoz na vylet a z vyletu.

Materska skola, Ulica 29. augusta, Hronec


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT