22. FEBRUAR 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Skolaci Breznianskeho okresu minuly tyzden naplno vychutnavali prazdninovy cas. Kym deti mali z jarnych prazdnin radost, rodicom pribudli starosti, ako vyplnit ich program. Same doma ostat nemohli a nie vsetci maju starych rodicov. Idealnym riesenim by bola dovolenka, no nie kazdy si ju mohol dovolit. Uprostred prazdninoveho tyzdna sme v uliciach mesta zistovali, ako si niektore rodiny poradili s tymto problemom:


S anketovym mikrofonom


o jarnych prazdninach

Zelmira Matuskova, opatrovatelka, Hronec:

- Nastastie mam take zamestnanie, v ktorom moze byt so mnou aj syn, ktory ma teraz prazdniny. Manzel robi dvadsatstyri hodin a potom ma dva dni volno, takze ked je doma, deti su s nim. Starsi syn sa mozno pojde lyzovat, s mensim sa budeme korculovat a sankovat. Dovolenku si vsak zobrat nemozeme.

Beata Sojakova, sprievodkyna v muzeu, Raztoka:

- Mam dve deti, preto som si pocas ich jarnych prazdnin vzala dovolenku. Su vsak trosku nachladnute, dnes sme boli pri lekarovi. Program si zatial nerobime. Pockame, kym sa ako-tak vyliecia. Asi budeme len doma pri televizore, no a mozno koncom tyzdna si pojdeme zalyzovat.

Mgr. Miroslava Hrabovska, ucitelka, Sumiac:

- Momentalne mam dovolenku. Prave sa chystame k mojej mame do Myta pod Dumbierom, kde sa ideme lyzovat. Zostaneme tam dva dni a potom sa vratime domov. Trosku si pocitame, pojdeme na klzisko, zabavime sa vonku na snehu.

Janka Slamenova, uctovnicka, Brezno:

- V robote som si vzala dovolenku, same deti doma nenecham v ziadnom pripade. Vcera boli s ocinom, mal volno v praci. Dnes som doma prvy den, vybrali sme sa na nakupy do mesta. Zajtra sa asi pojdeme lyzovat, dalsie dni sa chystame na plavaren. Uvidime, ake bude pocasie a ako sa nam bude chciet. Okrem toho syn chodi na hokejovy trening, cize kazdy den ma nejaky program.

Janka Luptakova, veduca pohostinstva, Bravacovo:

- Mam dve dcery, mladsia je na prazdninach pri starych rodicoch v Bacuchu. Dnes som si zobrala volno, aby som so starsou dcerou zasla k lekarovi a tiez pojde do Bacucha.

Ingrid Patinova, robotnicka, Helpa:

- Do stredy mam dovolenku, Chodime sa korculovat, sankovat, cize detom sa plne venujem. Ostatne dni budu travit prazdniny pri starej mame u nas v dedine.

A. M., referentka, Brezno:

- Mam 11-rocnu dceru, ktora ma o program cez prazdniny postarane. Navstevuje detsky folklorny subor Stastne detstvo a cely tyzden maju sustredenie. Chodi tam s radostou, pretoze tanec ju velmi bavi. Problem s tym, kde bude cez volne dni nemam. Vzdy mi pomaha mama, ktora je na dochodku.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Preco nevysla brozurka o odchode autobusov?

Kazdy rok si pravidelne kupujem v kancelarii SAD na namesti alebo priamo u sofera v autobuse brozurku Odchody autobusov z vybranych zastavok v okrese Brezno. Je to pre nas obcanov vyborna pomoc nielen pri najdeni autobusovych spojov z Brezna, ale aj spiatocnych spojov z vybranych miest spat do Brezna. Jednoducho si mozete kedykolvek pozriet potrebny spoj domov, aj ked ste napriklad v Banskej Bystrici a podobne. Takto mozete travit cas do odchodu autobusu napriklad nakupom v obchode a nemusite zbytocne mrznut na autobusovej stanici.
Kedze vlanajsia brozurka spojov platila do 11. decembra, isla som si samozrejme kupit novu, platnu na rok 2005. Na moje nemile prekvapenie mi pracovnicka v kancelarii oznamila, ze v tomto roku nebude vydana. Chcela by som preto vediet, z akeho dovodu a ci teraz bude existovat telefonna informacna sluzba o autobusovych spojoch nonstop tak, ze si obcan bude moct v ktorukolvek hodinu zistit potrebny autobusovy spoj. Alebo nam kompetentni mozu zarucit, ze vsetky spoje uvedene vo vlanajsej brozurke su platne a budu premavat aj v tomto roku? Vyzera to tak, ze opat bolo nieco zrusene, co pomahalo nam, ludom

(la)

...

SAD BBDS, a. s., zavod Brezno vydaval pravidelne brozurku o odchodoch autobusov z vybranych zastavok – ako dalsiu sluzbu, ktoru sme poskytovali pre obcanov z okresu Brezno.
Pretoze na rok 2005 neboli doposial ujasnene podmienky financovania dopravy a dotovania urcitych spojov, neboli ani ziadne vyrazne zmeny cestovnych poriadkov. Zmeny mali byt uskutocnene k 12. decembru 2004, neskor bol tento termin zruseny. Vsetky SAD v Banskobystrickom samospravnom kraji doteraz nevedia, ci budu musiet pristupit k redukcii spojov, alebo ci objem spojov v roku 2005 ostane na urovni vlanajsieho roka. Z tohto dovodu ani nemohli byt tlacene ziadne cestovne poriadky tykajuce sa primestskej dopravy, ale len knizny cestovny poriadok dialkovych a medzinarodnych liniek.
Cestovne poriadky su zatial platne tak, ako v roku 2004, v pripade akychkolvek vyraznych zmien bude cestujuca verejnost informovana.

Ing. Dana Borosova, dopravna namestnicka zavodu Brezno

 

Par postrehov

Som obyvatelkou mesta Brezna, kde zijem uz tridsattri rokov. Neda mi, aby som nenapisala, co ma trapi.
Byvam v panelaku na Ulici CSA v prvom rade pri potravinach, kde ludia casto narobia neporiadok. Pre stromy nie je ziadny prehlad na cestu, kym na druhej strane za cestou stromy spiluju.
Ludia so svojimi domacimi milacikmi su bezohladni. Rano idu so psami popod okna a ich vykaly nechaju hocikde. Na piesku ci travniku sa bojite nechat hrat svoje deti. Byvala som na dedine, chovali sme hydinu, kravy, sliepky, prasa, atd., ale mali sme cisto, este aj travnik pre sliepky. Toho, kto vykaly neodprace, by mali pokutovat! Neviem, co je to za moda.
V Brezne je pekna prechadzka okolo Baniska. Len zial, pod strieskou nad nemocnicou je spina, smrad. Cele okolie treba vycistit. Ako to zijeme? Ved volakedy rastli na poli aj jahody, teraz tam najdete tak flase a papier.

(nm)

Polrocny koncert

Dna 9. februara dostali ziaci Zakladnej umeleckej skoly v Brezne prilezitost predviest pred publikom vysledok svojej polrocnej prace. Koncert prebiehal v radostnej atmosfere a z mnohych vykonov nam ostalo teplo pri dusi, hoci za oknami saly zuril treskuci mraz.
Dobre vysvedcenie tymto sposobom oslavilo viacero ucinkujucich, ktorym v sale drzali palce ich rodicia ci surodenci a v pripravni ich spoluucinkujuci kamarati. Aj ucitelia sa vtipom ci povzbudivym pohladom snazili pomoct zahnat nevolaneho hosta – tremu.
Hoci sa predsa kde – tu vyskytli aj chybicky, boli vyvazene odusevnenou hrou, ktorou si deti ziskali aplauz i priazen publika. Ukazalo sa, ze tieto podujatia, ktore v ZUS-ke pravidelne organizujeme, su dobrou skolou, kde sa ziaci ucia nielen pekne zahrat, ale aj reprezentovat a zvyknut si vystupovat pred verejnostou.
Priatelstvo, dobra nalada a silne kulturno – emotivne zazitky sa stavaju taktiez vkladom do ich zivota v buducnosti.

(ml)

Zivena spomina!

V stredu 2. februara MO Zivena na clenskej schodzi a posedeni pri pampusikoch hodnotila cinnost odboru v uplynulom roku, ktory bol rokom vyznamnych vyroci a jubilei: 135. vyrocie zalozenia Spolku slovenskych zien Ziveny v Martine, nedozite 90. narodeniny spisovatelky, t. c. cestnej predsednicky Hany Zelinovej a zaciatkom roka 2005 150. vyrocie narodenia dlhorocnej predsednicky Eleny Marothy Soltesovej.
Vhodnou formou nase clenky J. Halamova, M. Strmenova nam priblizili zivot a diela tychto vzacnych nasich osobnosti v zenskom a literarnom hnuti. V druznej debate si clenky vymenili rozne zivotne skusenosti. Na takychto stretnutiach si radi vypocujeme prednasky nasej clenky Marienky Parobekovej, ktora sa zapaja do roznych zdravotnickych prednasok v nasom meste a okoli. Venuje sa aj jogovemu cviceniu mladsej a starsej generacie kde sa zapajaju aj mnohe nase clenky.
Po osviezeni na tele a dusi sme sa s dobrymi pocitmi rozchadzali a popriali v tomto roku hodne zdravia, stastia a dobrej pohody.

(vl)

Text pod foto:

Pri prilezitosti sviatku svateho Valentina agentura Production party – Dusana Petrasova v sobotu 12. februara v Omega klube restaurant usporiadala II. Valentinsky ples. Dakujeme sponzorom, suboru Podbrezovan za vystupenie a Omega klubu restaurant za spolupracu.

Foto: Ivan Steinsdorfer


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT