Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 13

CISLO

35

23. AUGUST  2005 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Polomcania zoci-voci premierovi

h0535c.jpg (21814 bytes)“Vraj pride premier aj s Kukanom. Uz je tu Sobona,” zachytili sme rozhovor ludi cakajucich na futbalovom ihrisku v Polomke. V sobotu 27. augusta sa tu naozaj zisla slovenska politicka elita. Ale podme po poriadku.

Polomka pri prilezitosti svojich Dni obce zorganizovala bohaty program. Jeho sucastou bol aj futbalovy zapas starostovia Horehronia verzus knazi. Uvodnym kopom uz stvrteho rocnika otvoril zapas minister zahranicnych veci Eduard Kukan. Duel bol napinavy. Goly padali striedavo do brany starostov i knazov. Polcas sa sice skoncil golovym naskokom knazov, no z vitazstva sa napokon tesili starostovia Horehronia (konecne skore 3:2).
No a pokym sa dohravalo svetsko - cirkevne derby, ako ho nazval komentator zapasu, vyspovedali sme ministra Eduarda Kukana.
Na Horehroni nie ste po prvykrat, aky vztah mate k tomuto regionu?
- Horehronie je pekna razovita oblast Slovenska s historiou, tradiciami, kulturnymi zvykmi, preto sa tu citim vzdy prijemne.
Nezamestnanost je najpalcivejsi problem tohto regionu. Ste minister zahranicnych veci, poradte, ako pritiahnut zahranicnych investorov?
- Je tu prekrasna priroda a velky potencial pre rozvoj turizmu. Vlada a vladne institucie mozu pomoct tym, ze urobia propagaciu v zahranici. Ulohou ministerstva zahranicnych veci je prave upozornit na potencial Slovenska, spropagovat ho vo svete a v ramci toho aj vas region. Najdolezitejsia je vsak iniciativa miestnych ludi, aby sa dali dohromady. Najprv musite vyvinut iniciativu vy sami. Stat moze len sprostredkovat zahranicne investicie.
Konci sa leto, cas dovoleniek. Ako travi dovolenku minister ?
- Minister ma uz dovolenku za sebou, vyslovene rodinnu. Vzdy si “poziciame” s manzelkou vnucata, starame sa o ne. To je velmi prijemna dovolenka. Clovek sa mentalne zrekreuje a venuje sa sebe aj potomkom, aby poznali aj starych rodicov a zapamatali si ich. Kedze sme s vnucatami malo, tak ich samozrejme rozmaznavame.
Je tu zaciatok skolskeho roka. Co by ste zazelali detom a ich ucitelom?
- Detom zelam, aby sa im v skole pacilo, aby chodili do skoly rady. Tym, co pojdu do skoly prvy raz, aby sa im skola zapacila, aby sa dobre ucili, robili radost rodicom, nehnevali ucitelov, a tak si aj pre seba pripravia prijemne dni. Ucitelom zelam, aby mali dostatok trpezlivosti, zodpovednosti a adekvatnej prisnosti.
O 15. hodine sme vsetci s netrpezlivostou ocakavali prichod premiera Slovenskej republiky Mikulasa Dzurindu. “Pride, nepride? Nebola to len nejaka kacica?” Asi o dvadsat minut naozaj prisiel. Vysmiaty, v dobrej nalade podal ruku hadam kazdemu a cez mikrofon pozdravil pritomnych. Na premiera sa tesil aj starosta Polomky Jan Lihan. Mal pre neho pripravenu priamu otazku, ktora suvisela s plochou na vybudovanie priemyselneho parku, ktoru schvalil VUC. Starostu zaujimalo, ci by vlada nenasla aj pre Polomku zahranicneho investora, ktory by pomohol znizit nezamestnanost. Vie, je to otazka tazka. Investor si vybera miesta, kde je infrastruktura na vyssej urovni, ale pri dobrej voli vsetkych stran sa podla Jana Lihana da vela dosiahnut. Tu je odpoved premiera:
-Ked mate pozemok a ked ho mate vysporiadany, to je najdolezitejsi zaklad, aby sme sa pridali k vasmu usiliu. Budeme sa spolu rozpravat, aby sa nestalo to, co pri Teplicke (problem s pozemkami na vystavbu automobilky KIA, poznamka autorky). Budeme sa usilovat o to, aby investor sem trafil, lebo viem, aka je tu nudza o robotu...
...a tak sa zacala diskusia obcanov s predsedom vlady. Nechceme nic prikreslovat, ale vymena nazorov to bola dost ostra. Problem zamestnanosti a zivotnej urovne obcana Horehronia dopodrobna prediskutovali. Ludia sa nebali povedat svoj nazor premierovi priamo do oci a dokazali si svoju pravdu obhajit.

Katarina Kaliska

A skolsky rok sa zacal

Zvoniiii...

h0535e.jpg (17731 bytes)Chodbami skol sa opat ozyva “oblubeny” zvonec, oznamujuci, ze pre skolopovinnych a pre pedagogov zacali povinnosti. Prazdniny su nenavratnou spomienkou. Ake boli? Odpoved pozname uz dopredu. Odhliadnuc od pocasia, kratke, kratke, kratucke...
Kolotoc skolskeho roka sa rozbehol. Povinnosti, domace ulohy, obcas trochu spestrenia nejakou kulturou a opat povinnosti a ulohy dookola az do najblizsich prazdnin, potom znova povinnosti a ulohy az do 30. juna, kedy sa zase skonci jedna etapa skolskeho zivota a vsetci su o rok starsi.
Piateho septembra sa znova zacala dalsia. Skolaci vyobliekani, ucitelia dobre naladeni, ale hlavne vsetci oddychnuti.
Prajeme vam, mili ziaci a studenti, aby ste aj v tomto skolskom roku nasali co najvacsie mnozstvo vedomosti a mudrosti. Kolotoc povinnosti a uloh nech sa pre vas toci co najrychlejsie. Nech to “kolotocovanie” robi radost vam, rodicom, starym rodicom, ale aj ucitelom, aby dobre naladeni a oddychnuti vydrzali co najdlhsie.

(kk)

Vyzva na vitaznom navrhu sochy Martina Razusa

Dusa – pod! Vyjdeme na brala...

h0535d.jpg (10943 bytes)V parku na breznianskom namesti by mala na buduci rok v auguste stat socha Martina Razusa autora akademickeho sochara Jozefa Barinku a architektov Viery Lichardovej a Pavla Licharda. V stredu 24. augusta odborna komisia vyhodnotila predlozene vytvarne navrhy na vytvorenie diela sochy a z troch ponuk vybrala prave ich. “Komisia odporuca tento navrh z dovodov, pretoze najvernejsie vystihuje svojou modelaciou a portretom osobnost Martina Razusa a taktiez je vhodne zakomponovana po architektonicko-vytvarnej stranke do urceneho priestoru. Ideovou koncepciou v najvacsej miere zodpoveda vyznamu a dosahu Martina Razusa, a to nielen ako evanjelickeho knaza, ale aj ako basnika a cloveka, ktory posobil v politickom zivote Slovenska,” povedal predseda komisie vytvarny vedec, publicista, pedagog a breznainsky rodak prof. PhDr. Ludovit Petransky, DrSc. Vitazny sutazny navrh je pre mesto zaroven aj financne najvyhodnejsi, realizacia sochy by mala stat 1,6 mil. korun. Vsetky tri modely budu vystavene vo vyklade Turisticko informacnej kancelarie na Namesti gen. M. R. Stefanika 3 v Brezne.

Maria Sajgalikova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT