6. SEPTEMBER 2005 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stretnutie – spominanie

h0535j.jpg (19561 bytes)Clovek je tvor spolocensky, ktory od Boha dostal do vienka aj potrebu zit v kruhu rodiny a priatelov. Priatelstvo je dar, ktory treba stale udrziavat plamienkom porozumenia a stretnuti.
Komunitne centrum, n. o., Cierny Balog pripravilo 26. augusta vo Vydrovskej doline na mieste zvanom Strelnica letne posedenie s gulasom pre starsich obcanov obce Cierny Balog, aby si zaspominali na casy mladosti. Zaujimavostou bolo aj to, ze i ked program pripravili zamestnankyne Komunitneho centra, hostia sa priamo zucastnovali pri jeho naplnani. Na zaciatku privital ucastnikov pesnickami Romanko Svantner. Srdecne stisky ruk, usmevy, spomienky … A zacalo sa “veselie” do skoku, na husliach hral Stefan Stulrajter a na harmonike Palka Melicherova. Po chutnom gulasi nasledovali sutaze v speve a sporte, mnohi akoby sa ocitli na skolskom dvore. Damy kopali futbalovu loptu do branky, pani to mali stazene, loptu museli vhodit do vyznaceneho stvorca. V spolocenskej sutazi zmiesane pary mali uchranit svoje dva baloniky priviazane o nohu pred vypadmi okolo tancujucich parov. Vsetci si uzili vela smiechu a zabavy. Vyhlasenie vysledkov, odovzdavanie cien, ktore venovali miestni podnikatelia, rozhovory, vyhravanie na husliach a harmonike... V to popoludnie urcite aj lesne spevavce nacuvali tomuto dianiu. Z mnohych ust nakoniec bolo vyslovene zelanie stretnut sa znovu.

Iveta Turnova, Komunitne centrum, n. o., Cierny Balog

 Letny bal

Obdobie okolo 21. juna, kedy Slnko pri svojom zdanlivom pohybe dosahuje najvacsiu odchylku od rovnika, dostava sa na obratnik Raka a potom sa zacina vracat, pozname ako letny slnovrat. Takmer na celom svete bol od nepamati sprevadzany obradmi, motivovanymi kultom Slnka a ohna. Postupne sa k nim priclenili dalsie, bohato zastupene aj v slovenskych kulturach. Niektore momenty naznacuju, ze slavnosti letneho slnovratu svojou velkolepostou a kolektivnym charakterom boli u Slovanov nielen jednou z najvyznamnejsich udalosti roka, ale predstavovali podobne oslavy u okolitych narodov. Mnohe patri uz minulosti.
Dna 16. augusta sa v klube dochodcov konal Letny bal pre viac ako sestdesiat seniorov mesta Brezna. Bol venovany predovsetkym damam, ktorych mena sa nachadzaju v nasom kalendari a ktore tento kulturny stanok - klub dochodcov navstevuju. Pozvanie prijali primator mesta Ing. Jaroslav Demian, zastupkyna primatora Ing. Janka Mihalovicova, ktori sa pritomnym prihovorili a popriali im hodne zdravia, stastia do dalsich rokov zivota. V kulturnom programe sa predstavila spevacka skupina seniorov, o dobru naladu sa postaral diskdzokej Radko Omiliak. Bolo to prijemne stretnutie, na ktore budu vsetci s radostou spominat. Podakovanie patri hlavne veducej klubu dochodcov Bozke Pobisovej, ako aj clenkam samospravy klubu dochodcov.

Anna Stanislavova

Musica Viva v Bravacove

Na pozvanie miestneho spevackeho zboru Domovina z Bravacova v dnoch 26. - 28. augusta zavital na Horehronie komorny zbor Musica Viva z Bacskeho Petrovca, Srbsko-Cierna Hora. Po privitani plnom slz radosti z opatovneho stretnutia starosta Ing. Peter Baliak porozpraval o historii obce a veduca zboru Maria Stankovicova-Krivakova oboznamila pritomnych s historiou Bacskeho Petrovca - Vojvodiny. Pocas svojho pobytu absolvovali tri koncerty. Prvy sa konal v rimskokatolickom kostole v Bacuchu. Pocas volnych chvil obdivovali nasu krasnu prirodu, navstivili Brezno a Horehronske muzeum. Hlavny koncert bol v sale Kulturneho domu v Bravacove. Vyznavaci zboroveho spevu si vypoculi krasne narodne, chramove a ludove piesne sprevadzane hovorenym slovom v podani cleniek zboru. Z ich ust znela krasna slovencina a dalo by sa povedat, ze vojvodinski Slovaci su druhe Slovensko. Zasluzia si obdiv, uctu, doveru a vdaku. Tretim koncertom v rimskokatolickom kostole v Benusi sa rozlucili krasnym spevom, ktory niektorych posluchacov dojal k slzam. Zanechali v nas spomienku na ludi, ktori od nas ziju daleko, ale vo svojich srdciach maju hlboko zakorenenu lasku k Slovakom, k rodnej vlasti a k rodnej reci.
Domovina a Musica Viva sa stali dobrymi priatelmi nielen pocas vzajomnych stretnuti, ale aj mimo nich. Stretnutie by sa neuskutocnilo bez pomoci obecneho uradu, ktory vsestranne pomohol, bez iniciatorov Marie Stankovicovej-Krivakovej a Jozefa Gasperana, za co im patri podakovanie.

Elena Luptakova, clenka MSZ Domovina

Vyvolene super hviezdy alebo Z chalupky do Chalupky

Inspirativny festival divadla Divadelna Chalupka v Brezne

Od stvrtka 22. septembra bude metropola Horehronia - Brezno patrit tri dni divadlu, divadelnikom a najma divakom. A kedze ide o inspirativny festival, urcite si pride na svoje kazda vekova kategoria. Festival organizuje mesto Brezno v spolupraci so Stredoslovenskym osvetovym strediskom v Banskej Bystrici, Mestskym kulturnym strediskom v Brezne, Stalou divadelnou scenou pri neziskovej organizacii Terra icognita Banska Bystrica a Divadelnym suborom J. Chalupku mesta Brezno. O bohatom programe, ktory nas v Brezne caka, sme sa porozpravali s dramaturgom festivalu a metodikom SOS Mgr. art. Marosom Krajcovicom.

Ako vznikla myslienka zorganizovat divadelny festival prave v Brezne?
- Myslienku vytvorit festivalovu tradiciu v regione B. Bystrica - Brezno sme spolu s predsedom Divadelneho suboru Jana Chalupku a divadelnikom Lacom Vagadajom nosili v hlavach uz dlhsie. Uz niekolko rokov sme hovorili o tom, ze citime absenciu podobneho podujatia v nasom regione, resp. prave v Brezne. Pri kazdej moznej prilezitosti sme tuto temu preberali a musim sa priznat, ze jednym z poslednych impulzov bol taky maly spor medzi nami, ked som tvrdohlavo trval na tom, ze tohorocnu, inak velmi dobru inscenaciu Tajovskeho Novy zivot, musia Breznania zahrat na regionalnej prehliadke v Medzibrode. Nakoniec som Chalupkovcov prinutil hrat v stiesnenejsich podmienkach a oni sa mi odmenili, ze Tajovskeho divadelne dni vyhrali a postupne vyhravali az sa dostali na Scenicku zatvu. Ale samozrejme, ze toto nie je hlavny dovod postavit festival pre Brezno.

Co je teda hlavnym zamerom inspirativneho festivalu Divadelna Chalupka?
- V prvom rade by som rad povedal, ze na ochotnickej divadelnej doslo k niekolkym zasadnym zmenam, ktore suvisia s celospolocenskymi zmenami. Subory maju dnes dost problemov vobec so svojou existenciou, nie to este s kvalitou. Napriklad breznianski divadelnici na tom nie su az tak zle, pretoze uz desatrocia patria k spicke slovenskeho neprofesionalneho divadla a maju dostatok skusenosti a moznosti konfrontovat sa s ostatnymi slovenskymi subormi. Vacsina suborov, v oboch nasich okresoch je ich takmer tridsat, ma problem, lebo kriteria su krute, dostat sa co len na krajsku prehliadku, kde by mohli zbierat inspiracie, vidiet inych a povedat si, ze to mozno robia lepsie ako ti z inych regionov.

Co teda sledujete touto prehliadkou?
-
Je toho vela, ale ak by som mal svoje motivy zhrnut, tak by to boli tri zakladne momenty. Po prve chceme inspirovat divadelnikov od Badina po Telgart tym najlepsim, co sa urodilo v uplynulej sezone v neprofesionalnom divadle a priblizit im vyborne amaterske, ale aj profesionalne predstavenia. A preto prave Brezno, lebo lezi v strede oboch okresov. Druhou strankou, a pevne verim, ze nie tou bezvyznamnou, je privezenie kvalitneho divadla do mesta, kde ludia roky zili divadlom, ktore sa najma prei ekonomicke problemy do Brezna prestalo “dovazat”. Cize chceme Breznanom vratit to, na co boli zvyknuti. No a tretim impulzom je aj otazka mladych, ktori by mali postupne preberat zezlo noveho divadla a tomu sa musia naucit. Aj preto sa bude pocas festivalu konat viacero sprievodnych podujati, ako su tvoriva dielna Cesta za pribehmi pre veducich detskych divadiel. Vasi citatelia, ktori chcu pracovat s detskym divadlom, sa mozu na tento workshop este prihlasit.

Uz viackrat sa v nasom rozhovore objavili informacie o tom, ze na festivale uvidime vela zaujimaveho. Mozete nam povedat, co nas teda caka?
- Program uz sice mame postaveny, aj ked este stale (pozn. v case vyjdenia tohto cisla Horehronia) si nechavame otvorene zadne dvierka. Zacnem vsak divadlom pre deti. Na festivalovom podiu uvidia dve inscenacie detskeho divadelneho studia Ochotnicek z Puchova. Obe inscenacie – On, Ona a pan v ciernom a V pondelok pojdem s tebou - ziskali nejedno ocenenie na celoslovenskej urovni. Divadlo na doske z Prievidze urcite potesi gejzirmi svojich napadov nielen deti, podobne ako Mudry Matko a hlupaci v podani divadla Minetrdlo z Partizanskej Lupce. Ak sme uz pri Lupcanoch, tak starsi divadelnici z Lunetrdla sa predstavia Poetickym Labyrintom, ku ktoremu ich inspirovala poezia rimskeho basnika Catula a hudba Bee Gees. Urcite zaujimavym predstavenim bude hra Murlin Murlo, v podani liptakov z divadla G. F. Belopotockeho, ktora skoncila na prehliadke v Spisskej Novej Vsi za breznianskou inscenaciou Novy zivot. Lahodkou bude urcite aj inscenacia Divadelneho zdruzenia z Partizanskeho Spomienky buduceho starca.

Spominali ste aj profesionalov. Koho z nich breznianske publikum uvidi?
- Zacal by som zahranicnymi hostami zo srbsko-ciernohorskeho Bacskeho Petrovca. Divadlo VHV, pre Breznanov so znamym reziserom Luboslavom Majerom, sa predstavi hrou S. Sheparda Cerveny kriz. No a Dusan Cinkota urcite pritiahne divakov do hladiska a nielen na autogramiadu, s vlastnou hrou Pikovy kral v podani profi divadla Maska zo Zvolena.

Hovorili ste aj o sprievodnych akciach. Co pripravujete v tejto oblasti?
- Uz som spominal Cesty za pribehmi pre veducich detskych divadiel s lektorkou A. Skorepovou. Chceme vsak pomoct aj nasim divadelnikom a pripravujeme Burzu divadelnych hier, kde chceme ochotnikom predstavit niekolko textov, o ktorych si myslime, ze by po nich niektory zo suborov mohol siahnut. Ti divaci, respektive divadelnici, ktori sa chcu dozvediet o praci herca co najviac, budu mat moznost navstivit po predstaveniach tzv. Herecky seminar pod vedenim herca I. Simega. Okrem toho pripravujeme aj recital folkovych pesnickarov z regionu J. Milana, M. Libica a T. Pohorelca. Verim, ze nasi vyvoleni divadelnici sa od 22. do 24. septemra stanu super hviezdami nulteho rocnika Divadelnej Chalupky v Brezne.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT