22. AUGUST 2006 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

 Pozvanka na „velku atletiku“

   V nedelu 27. augusta sa na Stiavnickach v B. Bystrici uskutocni atleticky miting EAA Atleticky most. Vynikajuce obsadenie v jednotlivych disciplinach medailistami nedavno skonceneho europskeho sampionatu vo svedskom Gőteborgu na cele so svetovou rekorderkou v hode kladivom Ruskou Lysenkovou je predzvestou zaujimavych zapoleni. Preteky zacinaju o 15. hodine chodeckymi sutazami a od 16.30 hodiny je naplanovanych sest zenskych a jedenast muzskych disciplin. Na tento atleticky sviatok organizatori pozyvaju vsetkych fanusikov atletiky.

M. Cernak

Ej, ale rastu!

   Vyrazny hreben medzi Osrblianskou a Kamenistou dolinou s najvyssou Kraklovou (985 m n. m.), spojeny s privlastkom hubarsky raj bol cielom breznianskych turistov v sobotu 19. augusta.

   Rano sa stretaju na autobusovej zastavke pred „televizorom“. Ti, co predpokladali, ze nejake huby nazbieraju, boli vyzbrojeni kosikmi, ostatni ukryvali vo svojich ruksakoch platene kapsy.
Po vystupeni z autobusu v Osrbli, za prijemneho pocasia, pod modrym nebom, pomaly kracajuc hore dedinou, obdivuju zrekonstruovane domceky a drevenice. Za Osrblim odbocuje zvaznica, ktora ich privedie na Stomp. Kochaju sa pohladmi na nadherne okolite vrcholy. Na jednom stoji kriz - pamiatka na strasnu kalamitu, v doline cupi na krasnej polane horaren Tri vody. Zacina byt paradne teplo. Niekolko sto metrov pod hrebenom stastlivci zacinaju s vykrikmi nachadzat prve hriby. Na hrebeni hodnotia prve ulovky kozakov brezovych a hribov. Pri oddychu pod Kraklovou rozbaluju ruksaky a zacinaju „lukulske hody“. Niektori vsak cakaju na ohnik, aby si opekali prinesene dobroty, no nestane sa tak. Po niekolkych kilometroch v otvorenom terene s nadhernymi vyhladmi na Klenovsky vepor a Rudohorie vchadzaju do zmiesaneho lesa. Tu sa zacina pravy hubarsky osial, mozno az blazinec. Rozliezaju sa do svahu a zbieraju vylucne hriby. Dospelaci sa menia na lovcov alebo na male deti. Vykriky o pocte hribov nemaju konca-kraja. Konecne su kosiky a kapsy plne a mozu cosi aj odfotografovat. Caka ich 8,5-kilometrovy zostup s plnymi kosikmi a kapsami. Na vrchu Hajneho gruna posedia, fotografuju sa s kapsami plnymi hribov a kochaju sa pohladom na majestatny hreben Nizkych Tatier. Pohlad na hodinky ich zdviha, lebo do Hronca je to este hodinka. V Brezne unaveni, ale spokojni sa rozchadzaju do svojich domovov.
   V auguste ich caka este Ohniste a Jaskyna mrtvych netopierov (informacie: Elena Slavkovska, tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. Anton Jursa

Z kolkarskej drahy

   V sobotu 19. augusta sa uskutocnili prve turnaje Majstrovstiev Slovenska v kolkoch muzov a zien v discipline sprint. Muzi odohrali zapolenia v Podbrezovej a zeny sa stretli v kolkarni v Pobedime.
   Vysledky: zeny: 1. Z. Hochelova (MKK Stara Tura), 2. E. Hiadlovska, 3. G. Kucharova, 4. K. Micanova (vsetky ZP Sport Podbrezova). Do finalovej sestnastky sa prebojovalo osem hracok Podbrezovej. Muzi: 1. S. Puchly (S Modranka), 2. J. Tomka, 3. J. Pesta, 4. R. Bajtos (vsetci ZP Sport Podbrezova). Spomedzi 18 hracov sa do finalovej sestnastky dostalo desat hracov zeleziarov.

(ks)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT