29. APRÍL 2008 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Hokejbalová liga

   V sobotu 26. apríla sa na Zimnom štadióne L. Horského v Brezne začal 2. ročník Hokejbalovej ligy. Tento rok bude bojovať o titul až pätnásť mužstiev, z toho osem je nových. Potešiteľným faktom je, že okrem breznianskych sa do nového ročníka prihlásili mužstvá z Banskej Bystrice a Tisovca. Obhajcom minuloročného prvenstva je Damix Brezno a až čas ukáže, či aj tento rok zopakuje vlaňajší úspech.
  
Výsledky zápasov 1. kola: Dogy - Wanderers 5:11, Rolta - Damix  2:9, Drink team - Axes 5:3, Victors - HBC Tisovec 10:3, Wizards - Wikings 3:2, Dead Rabbits - Bruins 11:9, Riders - Piccolo 3:4.
   D
ruhé kolo bude v sobotu 3. mája, prvý zápas sa začne o 11. hodine.

(koppa)


 

Tridsať brigádnikov z radov Slovenského cykloklubu Ďumbier v sobotu 26. apríla brigádovalo v lesníckom skanzene Vydrovo a v priľahlom okolí. Cykloturisti pracovali na čistení chodníkov, odvoze odpadu, prečistení a prehĺbení potôčikov a na celkovom skrášlení skanzenu.

Foto: Denisa  Kirdajová

 


Spod vysokej siete

Piate miesto extraligového nováčika úspechom

   Nováčik volejbalovej extraligy žien ŽP Šport Podbrezová zvíťazil v poslednom zápase sezóny 2007/2008 v Žiline 3:1 a obsadil celkové 5. miesto. Pekné umiestnenie zavŕšilo úspešnú sezónu podbrezovských volejbalistiek.

   Druhý zápas 3. kola play-off volejbalovej extraligy žien: ŠK ŽU Žilina - ŽP Šport Podbrezová 1:3 (-15, 26, -19, -21), rozhodovali Hnát, Faulhammer, na čiarach Balala a Bombeková, 96 minút, 100 divákov. Zostava ŽP: Beňová, Bendíková, Tužinská, Luptáková, Dobrovičová, Krajkovičová,  (Múková, Michelčíková, Vaníková, Michalcová), tréner Milan Múka.
   Volejbalistky ŽP Šport Podbrezová si počínali v súbojoch o 5. miesto v extralige viac ako úspešne. Už pred týždňom na domácej pôde zdolali Žilinu presvedčivo 3:0. To znamenalo, že ak chcela Žilina pomýšľať na 5. miesto, nesmela v poslednom zápase stratiť ani jeden set. Žilinčanky sa však nevzdávali, verili vo svoj úspech a na domáci zápas svoju silnú minulotýždňovú zostavu ešte doplnili o skúsenú blokárku Kokošovú a nahrávačku Kováčikovú. Aj keď Podbrezovej chýbali Vestfálová a Piatrová, ktoré sú choré, všetko bolo márne. Volejbalistky ŽP Šport hrali záver súťaže v dobrej fazóne, družstvo šliapalo ako dobre „namazaný“ stroj. 
Začiatok zápasu bol obojstranne nervózny, družstvá spravili niekoľko chýb. Železiarkam však stačilo niekoľko dobrých zásahov a dostali sa „na koňa“. Vyrovnaný začiatok vystriedala jednoznačná prevaha Horehroniek, ktoré nezadržateľne kráčali za víťazstvom, ktoré malo potvrdiť piate miesto. Podbrezovčanky boli lepšie vo všetkých činnostiach a svoje vedenie neustále zvyšovali. Záver setu, to už bola exhibícia v podaní nováčika, ktorý síce umožnil korigovanie stavu z 11:23 na 15:24, no víťazstvo si nenechal zobrať. Po poslednej 25. lopte prvého setu železiarky skandovaným pokrikom oslávili pekné umiestnenie. Okamžitá gratulácia hlásateľa uvoľnila atmosféru a do druhého setu nastúpila Žilina bez skúsených hráčiek - Rimovskej, Jakušovej, Kokošovej. Aj Podbrezovčanky na začiatku druhého dejstva vystriedali, kým sa hráčky na ihrisku udomácnili, hral sa najvyrovnanejší set zápasu. Žilina viedla o bodík-dva, železiarky doťahovali a v závere nielen vyrovnali, ale mali dva setbaly za stavu 23:24 a 24:25. Nevyužili ich a dali možnosť Žiline vyrovnať. Predsa len už v koncovke druhého setu bolo vidieť, že železiarky si chcú zachovať víťaznú fazónu. Naplno to potvrdili od tretieho setu, keď kontrolovali hru a aj striedajúce hráčky podávali dobrý výkon. Víťazné sety 19:25 a 21:25 znamenali víťazstvo 1:3 a rozlúčku so sezónou 2007/2008. Toto víťazstvo potvrdilo neporaziteľnosť Podbrezovej v druhom a treťom kole play-off.
   Železiarky tak zavŕšili úspešnú sezónu. Vo svojej prvej extraligovej sezóne sa zaradili medzi najlepšie ženské volejbalové družstvá a podarilo sa im prezentovať dobrými výkonmi. Dokázali do športovej haly na Štiavničke pritiahnuť divákov, ktorí videli v akcii najlepšie slovenské volejbalové družstvá. Piate miesto je úspechom, ale aj veľkým záväzkom do budúcej sezóny.
   Pohľad na prvú extraligovú sezónu Podbrezovej a jej zhodnotenie prinesieme nabudúce.

(mm)

 Víťazstvo Jednoty v záverečnom turnaji MIX vo volejbale
  
V sobotu 19. apríla sa uskutočnil záverečný turnaj neregistrovaných zmiešaných družstiev vo volejbale. Desať družstiev bojovalo v dvoch skupinách. Víťazom prvej skupiny sa stalo družstvo Rybárovcov pred druhým Endurom. Na ďalších priečkach skončili Dáke-Háke, Titan a Players. Druhú skupinu vyhrala Jednota pred družstvom Pionierska 4. Na ďalších miestach boli Kembrič, Tisovec a Závadka. V boji o tretie miesto vyhrala Pionierska 4 nad Endurom 2:0 (25:11, 25:20). Vo finále sa stretli víťazi skupín. Družstvo Jednoty Brezno po veľkom boji zvíťazilo nad Rybárovcami 2:0 (25:17, 27:25), čím potvrdilo prvenstvo z dlhodobej časti.

Peter Pohorelský

 

Ďalší výrazný posun horehronskej gymnastiky

   Na krajskom finále základných škôl, ktoré bolo v Banskej Bystrici 2. a 10. apríla, sa zúčastnilo sedem okresov. V troch kategóriách súťažilo dvesto žiakov a žiačok. V silnej konkurencii pretekárov z Detvy a B. Bystrice si úspešne počínali žiaci okresu Brezno.
   V kategórii družstvo dievčat ZŠ s MŠ K. Rapoša, Pionierska 4 získalo 3. miesto a rovnaké umiestnenie dosiahlo družstvo chlapcov ZŠ Pohorelá. V kategórii B družstvo dievčat ZŠ s MŠ K. Rapoša, Pionierska 4 obsadilo 2. miesto a družstvo chlapcov ZŠ s MŠ Pionierska 2 získalo 4. miesto. Historický úspech dosiahli staršie žiačky 19. apríla v Bratislave, kde v silnej konkurencii gymnastiek z celého Slovenska sa v súťaži jednotlivkýň výrazne presadili dievčatá z GK pri ZŠ s MŠ K. Rapoša Pionierska 4. M. Hiadlovská za 1. miesto získala Sokolský pohár, K. Buchtová obsadila 15. miesto. Umiestnenie v ďalších disciplínach: preskok: 1. Buchtová, 4. Hiadlovská, hrazda: 1. Zlúkyová, 2. Hiadlovská, kladina: 5. Hiadlovská, akrobacia: 4. Buchtová.

Mgr. Milan Supek

 


V športovej hale Spojenej strednej školy v Modrom Kameni  mladí strelci z Brezna vybojovali dve zlaté medaily na majstrovstvách Slovenska mládeže v športovej streľbe zo vzduchových zbraní. Dušan Sliačan ju získal v individuálnej disciplíne VzPu 30 OM Slávia v kategórii chlapcov do 14 rokov a vytvoril osobný rekord (295 bodov). Aj Michaela Petreková v družstve do 16 rokov s Petrom Ľuptákom a Petrom Cesnakom v disciplíne VzPu 40 zvíťazila a vytvorila dva osobné rekordy. Na fotografii majstri Slovenska v spoločnosti predsedu Športovo streleckého klubu MŠK Brezno Š. Švarca (uprostred) – napravo M. Petreková, naľavo D. Sliačan. 

 


 Rekord a tri majstrovské tituly pre ŽP Šport Podbrezová

Extraliga mužov
4. záverečné kolo nadstavby o majstra Slovenska

1. ŽP Šport Podbrezová A 3819, 2. ŽP Šport Podbrezová B - 3683, 3. Inter Bratislava 3605, 4. Slavoj Veľký Šariš 3537
Podbrezová A: Jaroslav Truska 611, Ondrej Kyselica 621, Jozef Pešta 615, Milan Tomka 657, Radoslav Foltin 642, Jovan Čalič 672; Podbrezová B: Pavol Jakubec 614, Tomáš Herich 591, Tomáš Pašiak 627, Pavel Paulečko 592, Peter Šibal 637, Milan Jovetič 622
   V záverečnom turnaji nadstavby extraligy mužov A družstvo Podbrezovej zvíťazilo, keď vytvorilo nový slovenský rekord družstiev výkonom 3819 bodov. Majstrovský titul mu zabezpečuje účasť vo Svetovom pohári a možnosť kvalifikovať sa do Ligy majstrov. B družstvo obsadilo druhé miesto v tomto turnaji, čo mu v konečnom účtovaní vynieslo štvrté miesto.  Najlepším hráčom turnaja bol Jovan Čalič výkonom 672 bodov a v nadstavbe obsadil v priemere prvé miesto.

Extraliga žien 20. kolo
KK Zlaté Klasy - ŽP Šport Podbrezová 1:7 (2936:3010)

Jana Turčanová 491, Katarína Valigurová 528, Gabriela Kuchárová 538, Iveta Vaňková 512, Eva Bábelová 475, Edita Hiadlovská 466
   Ženy zvíťazili aj v poslednom kole extraligy a získali svoj piaty titul v rade. V tomto ročníku neokúsili chuť porážky.

1. liga mužov skupina Východ 26. kolo
ŽP Šport Podbrezová C - Tatran Spišská Nová Ves 6:2 (3494:3450) 
 
Tomáš Dilský 566, Ľuboš Figura 585, Jozef Petráš 565, Ľubomír Niščák 536, Matej Sršeň 623, Radoslav Kürty 619
  C družstvo sa so sezónou rozlúčilo víťazstvom a najlepším tohtoročným výkonom. V konečnej tabuľke obsadilo siedmu priečku so ziskom 22 bodov.

Dorastenecká liga
4. kolo nadstavby o majstra Slovenska
Michal Svitek 524, Nikola Kurpášová 511, Marek Mihok 520, Ľuboš Svitek 497 - nepočítal sa
   Vo štvrtom turnaji o majstra Slovenskej republiky sa podarilo dorastencom Podbrezovej obsadiť druhé miesto, čo im v konečnom účtovaní vynieslo zisk majstrovského titulu. Druhé miesto patrí hráčom MKK Stará Turá a tretie získali hráči ŠKK Trstená. V jednotlivcoch obsadil Ľuboš Svitek pekné druhé miesto s priemerom 550,5 boda.

(ks)

 Šípkarská a stolno–futbalová liga

Vyhrali šťastnejší a nie lepší

  V sobotu nabrali šípkari smer Orava a stolní futbalisti si to zamierili zasa na Liptov. V Dolnom Kubíne sa konal posledný šípkarský turnaj tejto sezóny kategórie master. Štyria hráči dartu sa umiestnili v prvej osmičke.
   Na siedmom mieste skončil mladučký Martin Macuľa, piaty bol Ivan Fiľo, štvrtý Matej Putnok a najviac potešil Martin Škantár, ktorý obsadil najvyššiu priečku. Veľmi príjemným prekvapením a oživením bol vekom ešte junior Jozef Harag z Novák, ktorý to dotiahol až do finále, kde však nestačil na Brezňana Martina Škantára a podľahol mu 3:1 na legy.
   V ženskom turnaji Dart club reprezentovala len Eva Sitarčíková, ktorá dvakrát prehrala s Lenkou Smolkovou z Dolného Kubína. Eva obsadila tretie miesto, no karty zamiešala aj v hlavnom turnaji, kde skončila na výbornom trinástom mieste.
   V nedeľu nabrali šípkari smer Nováky a Prievidza. Po veľmi zlom začiatku v Novákoch aj celom priebehu zápasu hráči Dart clubu museli byť spokojní aj s remízou, keď prehrávali 7:4 a 8:5, no napokon to dotiahli aspoň na remízu. Výborný výkon v breznianskom drese podal Jaro Kostelný, ktorý neprehral ani jeden duel a svojimi štyrmi bodmi sa tak zaslúžil o remízu.
   V druhom zápase už šípkari Brezna nemali toľko šťastia a podľahli DC Kondor Prievidza  10:6, kedy sa naozaj potvrdilo, že vyhral šťastnejší a nie lepší. Na hráčov dartu ešte čakajú  posledné dve kolá, ktoré odohrajú doma so Solčanmi a s Považskou Bystricou.
   V druhom turnaji Steve Cupu v kategórii dvojíc z Brezňanov boli najlepší Michal Baník a Martin Šulek, ktorí skončili tretí, a Ján Ambrós s Tomášom Pompurom sa umiestnili na štvrtom mieste. V turnaji jednotlivcov, kde hrali vojnu brankárov, si najlepšie počínal víťaz Boris Baník, druhý skončil Martin Šulek a prvú trojku uzavrel Zvolenčan Jaroslav Holík.

(pp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT