Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

05

1.FEBRUAR  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Pietna spomienka na osloboditelov spred patdesiatich piatich rokov

Atmosferu a naladu v meste v januarovych dnoch poznacil postup bliziacej sa oslobodzujucej armady, ale zaroven strach z dosledkov stretnutia obidvoch sil. Odvodove rocniky muzov bojkotovali nastup na vojensku sluzbu, miestne obyvatelstvo odmietalo ucast na evakuacii Podbrezovskych zeleziarni, odmietalo opustit mesto a pripravovalo sa na najhorsie. Obavy boli opodstatnene. Front sa tu zastavil na celych sest tyzdnov.

Dvadsiateho deviateho januara 1945 zacalo rumunske delostrelectvo,sustredene pri Rohoznej, odstrelovat mesto. Madarska armada mesto opustila, zatial co Nemci sa snazili zlikvidovat a zablokovat akykolvek pristup do mesta. Znicili most i zeleznu lavicku cez Hron, vodaren, zapalili nakladnu stanicu, specialnou lokomotivou na tento ucel vyrobenou vytrhali podvaly az po Chvatimech, poskodili kolajnice a vyhybky. Tridsiateho januara vo vecernych hodinach zacali opustat mesto a opevnili sa v priestore Cachovo, Skalka, Diel, Vagnar, aby kontrolovali situaciu. K otvorenemu stretnutiu v chotari mesta doslo v Michalovej a blizkom Ciernom Balogu, kde bola porazena cast 309. nemeckeho pluku. Rumunske a sovietske divizie zacali postupovat bez delostrelectva a tazkych zbrani k Breznu. V noci z 30. na 31. januara prenikli do mesta ako prve utvary 1. horskeho streleckeho pluku z 3. pesej divizie a po nich utvary 4. jazdeckeho pluku z 8. jazdeckej divizie.

Obyvatelia mesta, tak ako ini, neboli usetreni od hroz a utrap vojny. Prezili okupaciu, bombardovanie, dlhotrvajuci front, evakuaciu. V priebehu oslobodzovacich bojov padlo v Brezne a jeho okoli 72 miestnych obcanov, 23 Nemcov, asi 300 Rumunov, 52 sovietskych vojakov a 17 Madarov.

Takto sa pise o udalostiach spred patdesiatich piatich rokov v letopisoch. Pri prilezitosti tohto vyrocia si ich v piatok 28. januara pripomenuli aj obcania Brezna. Najskor v obradnej sieni mestskeho uradu primator mesta Ing. Vladimir Fasko prijal jubilantov Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov. Potom na namesti polozili kytice k pomnikom a zazneli slavnostne prihovory. Sucastou spomienkovych oslav bola aj slavnostna vojenska prisaha v priestoroch kasarni.

(r)
Snimky: Viktor Sajgalik

"V hoteli Dumbier je bomba"

Dvadsiateho siesteho januara o 17.37 hodine anonymny muzsky hlas telefonicky na cislo 158 oznamil: "V hoteli Dumbier je bomba" a zvesil sluchadlo. Na miesto privolali zlozky poziarneho utvaru, nemocnice s poliklinikou, Stredoslovenskych elektrarni, plynarni, vodarni a kanalizacii, hliadku obvodneho oddelenia PZ, vyjazdovu skupinu okresneho riaditelstva PZ, devat policajtov a pyrotechnika krajskeho riaditelstva PZ. Po prehladani budovy ziadny nastrazny vybusny system ani vybusninu nenasli. V ten isty den policajne organy zistili, ze pachatelom tohto trestneho cinu sirenia poplasnej spravy podla § 199, ods. 1 Trestneho zakona je dvadsattrirocny slobodny, uz sudne trestany K. J. z Brezna.

(kt)

Priznal sa k pohlavnemu zneuzitiu

Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania PZ v Brezne obvinil dvadsatdvarocneho A. H. z Brezna zo spachania trestneho cinu pohlavneho zneuzivania a prokuratorovi dal podnet na podanie navrhu na vzatie do vazby, ktory sudca okresneho sudu akceptoval. Asi hodinu popoludni 12. januara obvineny pod zamienkou financnej odmeny za pomoc pri odneseni vystroja vylakal jedenastrocneho chlapca z Brezna na odlahle miesto. Prikazal mu vyzliect sa, ale obet sa mu nastastie vytrhla a usla. O styri dni na to A. H. vylakal do lesa v Podbrezovej dalsieho trinastrocneho chlapca. Nariadil mu vyzliect sa od pol pasa a potom ho pohlavne zneuzil. Pri vypovedi uviedol, ze v tejto trestnej cinnosti by pokracoval dalej.

(st)


Nasli celostatne hladanu

Dvadsiateho piateho januara o pol osmej vecer breznianski policajti v Ciernom Balogu chytili sestnastrocnu R. A. z Kusina, po ktorej vlani 6. augusta Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Michalovciach vyhlasilo celostatne patranie. Dievca v juli z rodinnych dovodov opustilo miesto svojho trvaleho pobytu a dobrovolne sa zdrziavalo v Ciernom Balogu u dvadsatdvarocneho K. J. Na druhy den prisli pre nu rodicia.

(km)

V posledny januarovy piatok na navstevu Breznianskeho okresu zavitala ministerka pre spravu a privatizaciu majetku Maria Machova. Stretla sa so zastupcami okresneho uradu na cele s jeho prednostom Ing. Jaroslavom Demianom a so zastupcami podnikatelskej sfery. Socialno-ekonomicka situacia v okrese, prechod kompetencii zo statnej spravy na samospravu, chod okresneho uradu v ramci rozpoctovych opatreni, priprava na privatizaciu s. p. SAD, to je len cast problemov, ktore prerokovali. Pochvalne slova zazneli najma na adresu Zeleziarni Podbrezova a. s., ktore zamestnavaju podstatnu cast obyvatelov okresu, ale i Petrochemy Dubova a VMB Brezno. Pani ministerka slubila spolupracu pri tvorbe programov ISPA, SAPARD a PHARE.

Snimka: Viktor Sajgalik

h0005a.jpg (49127 bytes)

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT