26. SEPTEMBER 2000 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

h0039b.jpg (15659 bytes) h0039c.jpg (18961 bytes)

V sobotu 23. septembra na Kalvariu do Predajnej tamojsi rimskokatolicky farsky urad v spolupraci s breznianskym dekanatom pozvali veriacich na Podakovanie za urodu. Po ruzenci k Boziemu milosrdenstvu, vystupeni mladeznickeho zboru Dazd a po stretnuti vsetkych farnosti pri prvom zastaveni krizovej cesty slavnostnu svatu omsu Te Deum celebroval dekan Jaroslav Kadlec.
Ked nacrieme hlbsie do historie sosky Panny Marie, dozvieme sa, ze ju neznamy vandal znacne poskodil a nasli sa len jej ulomky. Po dlhych rokoch ju na povale rodicovskeho domu objavil rodak z Predajnej, Mgr. Jan Kuracina, ktory v sucasnosti zije v Bratislave. Vdaka jeho dobrosrdecnosti a stedrosti sa soska Panny Marie vratila v zrestaurovanom stave opat na svoje povodne miesto, do lurdskej kaplnky na Kalvarii v Predajnej.

A tak slavnostnym vysvatenim sosky Panny Marie sa opat mohla vratit veriacim na svoje povodne miesto, kde patrila a vzdy bude patrit.

Miniaturgolf v Brezne a jeho 25. vyrocie

Dvadsiateho druheho augusta 1975 slavnostne otvorili ihrisko miniaturgolfu v Brezne, ktore vybudovali v akcii "Z" s pomocou statnych organov. Zaroven vznika aj oddiel drahoveho golfu a zacina sa pisat nielen jeho historia na poli sportovych vykonov, ale jeho clenovia zabezpecuju, aby sa ihrisko nestalo len miestom pre vykonnostnych sportovcov, ale aby areal sluzil pre zabavu co najsirsej verejnosti. Oslavy tohto jubilea pripavuje klub na 30. septembra a 1. oktobra. V sobotu by sa mali stretnut byvali a sucasni clenovia a v nedelu o pol druhej privitaju vsetkych, ktori si chcu zasutazit. V tomto termine organizuju turnaj pre verejnost v kategoriach dospeli, juniori a ziaci.Za dvadsatpat rokov vyrastie dospely clovek, ako je na tom brezniansky drahovy golf, o tom sme sa porozpravali s clenom vyboru klubu a da sa povedat, ze jeho dusou Igorom Qualichom:
"Hned v roku 1975 sa nasi hraci zucastnuju na turnaji v Kosiciach, kde zistuju, co vsetko treba pre sutaznu cinnost zabezpecit po stranke materialovej, ale aj ako pristupovat k treningu. Po cele roky to bolo najhorsie s golfovymi palicami a loptickami, pretoze sa dali kupit len v krajinach na zapad od Ceskoslovenska." Prinosom bola kvalifikacia do prvej celostatnej ligy druzstiev, ktora sa na breznianskom ihrisku uskutocnila v dnoch 11. a 12. oktobra 1975. Od nasledujuceho roka sa oddiel, ktoreho prvym predsedom sa stal Jozef Muransky, zacal pravidelne zucastnovat na organizovanych sutaziach. "Je to ale obdobie velkeho objavovania a vykonnost jednotlivych hracov sa zlepsovala len velmi pomaly", pokracuje Igor.
Postupne sa zacinaju objavovat aj prve uspechy. V roku 1977 sa Vladimir Majer kvalifikoval na medzinarodny turnaj v Prahe, v tomto roku nastava aj rapidne omladenie hracskeho kadra, zacinaju hrat Ivan Majer, Marian Klinec a nas spolubesednik Igor Qualich, ktory pri svojom prvom starte vyhrava domaci turnaj. O rok uz hraju po celom Ceskoslovensku a v aktivnej cinnosti sa objavuju nove tvare: Peter Gasperan, Vlado Pravotiak, Brona Kolenickova a Vanda Habovcikova. Tvorili nosnu kostru druzstva, ktore pomaly zacalo pomyslat na najvyssie miesta v ramci sutazi na Slovensku. Ako jednotlivci boli uspesni aj v ramci celostatnych sutazi. Prve medaily z majstrovstiev Slovenska jednotlivcov v Prievidzi v roku 1979 doniesli Viera Hugecova za 2. miesto a Igor Qualich za 3. miesto. Igora Qualicha na jar v roku 1980 po prvykrat nominuju do druzstva Ceskoslovenska proti druzstvu Rakuska a Brona Kolenickova sa stava po prvykrat majsterkou Slovenska. Ale nechajme hovorit Igora: "Tento rok sa nase druzstvo zucastnuje na kvalifikacii do prvej celostatnej ligy. V roku 1981 sa majstrovstva Slovenska konali v Brezne a tu sa nam s Bronou podarilo v maximalnej miere vyuzit domace prostredie a stali sme sa majstrami Slovenska." Dodavame, ze Igor vytvoril dokonca ceskoslovensky rekord na desat okruhov. Tento trend pokracoval aj v dalsich rokoch a cele usilie oddielu bolo korunovane v roku 1986, ked sa v Olomouci konecne podarilo vyhrat kvalifikaciu o postup do prvej celostatnej ligy druzstiev. Pocas celeho tohto obdobia predsedom klubu bol Jozef Qualich.
Ako hodnoti Igor obdobie rokov 1986 - 1991, kedy oddiel hral v celostatnej prvej lige druzstiev? "Nikdy sme v tychto rokoch neskoncili na najvyssich stupienkoch, ale patria medzi tie najuspesnejsie v celej historii. Vypis uspechov by bol urcite dlhy, ale medzi tie najvacsie patri ucast Petra Gasperana na majstrovstvach Europy v Milane v roku 1988. Svoje pevne miesto v sirsom reprezentacnom kadri ceskoslovenskych drahovych golfistov mali tiez Vladimir Pravotiak a ja. Neda mi nespomenut, ze v tychto rokoch sa na vysledkoch nasho druzstva podielali aj Achim Fridrik a Michal Putnok z Bratislavy. Prave Achim sa stal dokonca niekolkonasobnym majstrom Ceskoslovenska. V roku 1990 sme na nasom ihrisku organizovali medzinarodny turnaj Velku cenu Slovenska, ktoru s mensimi upravami organizujeme dodnes. V nasom oddieli sa objavili novi hraci, k tym najvyraznejsim patrili Laco Istvan a Lubomir Parak, ktori boli nominovani do juniorskej reprezentacie a v roku 1990 Lubo Parak na majstrovstvach Europy juniorov v Nemecku skoncil na vynikajucom 11. mieste."
Najtazsie obdobie klub preziva v ostatnom desatroci, ale sportove uspechy ich neobchadzali. Nove spolocenske prostredie zasiahlo do cinnosti a po rozpade Ceskoslovenska v tazkych ekonomickych podmienkach zanika TJ Mostaren Brezno, ktora po cele tie roky zastresovala cinnost oddielu. "V roku 1995 zakladame Miniaturgolf klub Brezno ako samostatny pravny subjekt a nasledovnika oddielu drahoveho golfu. Velkymi zmenami prechadza aj clenska zakladna, ale len vdaka nadseniu pre vec sa dari zabezpecovat cinnost. Vznikom samostatnej Slovenskej republiky zakladame reprezentacny kader, ktory sa zucastnuje na medzinarodnych sutaziach organizovanych Svetovou federaciou drahoveho golfu", reauguje Igor, ktory v rokoch 1993, 1995 a 1997 nechyba na majstrovstvach sveta. Podobne Peter Gasperan hral v roku 1997 na majstrovstvach sveta a v rokoch 1994 a 1996 na majstrovstvach Europy. Druzstvo sa bori s problemami neucasti na kompletnych ligovych sutaziach a az v rokoch 1999 - 2000 odohrava cely sutazny rocnik.Vyzdvihnut treba, ze pocas tychto rokov sa clenovia klubu ci oddielu starali brigadnicky o svoje ihrisko a teraz patri medzi najkrajsie: "Vystriedalo sa ich okolo sto, rozne priciny ich donutili nepokracovat v aktivnej cinnosti. Ale aj tak si myslim, ze v kazdom zostali len tie najlepsie spomienky. Uz pri ovtoreni arealu v roku 1975 bola vyslovena myslienka, ze ma sluzit co najsirsej verejnosti, a to sa podarilo. Ved priemerna navstevnost sa pohybovala okolo 5000 rocne", dodava igor.
Nas rozhovor koncime, ako inac, najblizsimi planmi:" Aj do buducich rokov by sme chceli poskytnut prijemne prostredie nasim hostom, ci uz su to hraci, ktori k nam pridu sutazit alebo navstevnici, ktori to hraju rekreacne. Z planov do buducnosti je najdolezitejsia generalna oprava ihriska a pripadne vybudovanie obcerstvovacieho zariadenia. Verim, ze aj v tomto ekonomicky zlozitom obdobi sa nam to podari zvladnut." 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT