31. JUL  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Verit ludovym liecitelom, alebo neverit? V sucasnosti sa stale viac ludi obracia na ich rady. Najma vtedy, ak zlyhaju klasicke sposoby liecby, alebo lekari nevedia pomoct. Svoj nazor a skusenost s takouto formou uzdravenia vyjadrili nielen okoloiduci obcania Brezna, ale aj navstevnici mesta.

anketovym mikrofonom


 

o ludovych lieciteloch

Renata Kacerova, uctovnicka, Brezno:

- Myslim si, ze existuju aj falosni liecitelia, ktori v skutocnosti nevedia liecit, ale navstivila som aj takych, co mali urcite schopnosti. Takze nie su vsetci rovnaki. Nie je dobry ani nazor co prevlada medzi ludmi, ze su dobri iba oni alebo len lekari. Stretla som sa s liecitelmi, ktori boli uspesni, vedeli urcit spravne diagnozu, az som sa cudovala, ze to tak moze byt. Je to nieco medzi nebom a zemom. V tejto dobe nic nie je stopercentne.

Bernard Jarabac, technik, Ostrava:

- S ludovymi liecitelmi nemam ziadne skusenosti. Ak by som sa mal pre nich rozhodnut, zalezalo by to od mojho zdravotneho stavu. Bezne liecenie alebo operaciu by som prenechal radsej lekarom.

Vincent Duchon, sukromny podnikatel, Lapus:

- Dosial som o lieciteloch nikdy neuvazoval. Ale ak by som mal nejake zdravotne problemy, mozno by som ich o pomoc poziadal.

Poturajova Daniela, likvidatorka, Banska Bystrica:

- Viete co, nemam skusenosti, vacsinou sa spolieham sama na seba. Skor verim svojim skusenostiam a tomu co mam overene. Robim si nejake procedury podla knih a vlastnych skusenosti. Takze nejak to kombinujem.

Peter Trajtel, majster, Brezno:

- Pocul som uz nieco o ludovych lieciteloch od starsich ludi, ale nenavstivil som zatial ani jedneho. Aj ked mozno by som to potreboval. Isiel by som za nimi uz len zo zvedavosti, ako to vlastne prebieha.

Katarina Kupcova, Cierny Balog, nezamestnana:

- Ja som nastastie zdrava, nechodim ani k lekarom. Ak by som mala nejake problemy, urcite by som sa na nich obratila. Poznam aj jedneho, byva u nas v Ciernom Balogu, je vyborny a ludia su s nim spokojni.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

,,Husarsky kusok"

V historii sutaze Project Competition sa este nestalo, aby si dve ocenenia odniesli studenti tej istej skoly. Takyto "husarsky kusok" sa podaril studentom Strednej priemyselnej skoly v Brezne.
Sutaz Project Competition, ktoru od roku 1990 vyhlasuje vydavatelstvo Oxford University Press v spolupraci s Ministerstvom skolstva SR, od zaciatku vzbudzovala zaujem studentov a ucitelov anglickeho jazyka. Pocet ucastnikov z roka na rok narastal a v sucasnosti presahuje 1000 sutaziacich zo vsetkych typov zakladnych a strednych skol.
O tom, ze su organizatori narocni, svedci aj skutocnost, ze v minulom skolskom roku 2. a 3. miesto v kategorii strednych skol nebolo vobec udelene. Ale vratme sa k tohtorocnej sutazi. Druhe miesto v kategorii strednych skol ziskali studenti Martin Skantar a Michal Mlynek s projektom Co by som urobil, keby som mohol zmenit svet, 3. miesto v kategorii strednych skol ziskala Monika Antalova s projektom Moj najstastnejsi den.
Ocenenia odovzdavali 22. juna v kongresovej sale studentskeho domova Druzba v Bratislave. Vitazi preberali ocenenia z ruk zastupcov Ministerstva skolstva a prezidentky Asociacie ucitelov anglickeho jazyka Gabiky Dorniakovej. Slavnostny charakter podujatia podciarkla pritomnost delegacie manzeliek velvyslancov (Japonska, Turecka a Ciny) vedenej Zdenkou Kukanovou. Kvoli vzacnej navsteve ceremonial odovzdavania prebiehal v anglickom jazyku, co vsak nasich studentov vobec nezaskocilo.
Zisk dvoch z najvyssich oceneni v konkurencii sutaziacich z celeho Slovenska je pre nas velkym uspechom. Dufame, ze tento uspech bude povzbudenim do dalsej prace s anglickym jazykom nielen pre studentov SPS, ale aj ziakov ostatnych skol nasho mesta.

Ing. Marta Kompanekova 

Uz deviate stretnutie

Zakladna organizacia Slovenskeho zvazu zdravotne postihnutych v Brezne pripravila zaciatkom jula na futbalovom stadione uz deviate stretnutie (na snimke Anny Kucerakovej) vozickarov aj s rodinnymi prislusnikmi. Toto mile podujatie bolo spojene s posedenim pri gulasi, ako aj dobrej muzike a speve M. Vetrakovej. Navstevou nas poctili aj clenovia druzobnej zakladnej organizacie v Martine. Pri tejto prilezitosti dakujeme vsetkym sponzorom, ktori pomahaju materialne alebo aj financne pri akciach. Dakujeme tiez Mestskemu uradu a Mestskemu sportovemu klubu v Brezne, ako aj celemu vyboru ZO.
Sucasne mame par slov aj pre pana Milana Kovacika k jeho kritickemu clanku v Horehroni c. 28. Hoci nie je nasim clenom a ani medzi nas nechodi, nevie, ze v Brezne je Zakladna organizacia zdravotne postihnutych, ktora ma 317 clenov, z toho sedemnast deti do 15 rokov a tridsat clenov nad 15 rokov, vozickarov alebo leziacich. Pre vsetkych je treba nieco urobit, napriklad na Mikulasa a na MDD balicky, pre vozickarov stretnutie, pre dalsich pampusikove posedenie. V juni sme usporiadali tematicky zajazd do Levoce, v auguste planujeme zajazd do Besenovej, navstevy clenov pri prilezitosti ich zivotnych jubilei a starsich clenov v ramci mesiaca ucty k starsim. Toto je praca nasho 15-clenneho vyboru, kazdy z nas je postihnuty, ale vsetko robime radi. Ak si pan Milan Kovacik myslite, ze je to malo, prosim, pridte medzi nas, pomozte, poradte, prijmeme kazdu pracovnu ruku, ktora pomoze.

Maria Schmidtova

Dakujem...

Dakujem pracovnikovi Dopravneho inspektoratu Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne, ktory v pondelok 23. a v stredu 24. jula mi ochotne poskytol pomoc pri vybavovani sukromnych zalezitosti.

Zdravotne postihnuta obcianka z Brezna
Anna Brozmanova
 

Sportovy den v Myte pod Dumbierom

V sobotu 21. jula bolo v Myte pod Dumbierom veselo. Na ihrisku telovychovnej jednoty Mier sa aj napriek premenlivemu pocasiu, uskutocnil sportovy den. Nakoniec vsetko dobre dopadlo. Rano vyslo slniecko a od desiatej hodiny zacali sutaze pre deti. Z vyhodnotenia, odovzdania cien a diplomov mali velku radost. Kazde dieta si za svoju sikovnost nieco odieslo. Popoludni zacal osmy rocnik turnaja o pohar starostu obce. Za ucasti futbalovych muzstiev Karlovky Bratislava, Myta pod Dumbierom a Uherskeho Hradista z Ceskej republiky sa hral velky futbal. Pri rovnosti bodov nakoniec rozhodovalo skore, ktore mali najlepsie futbalisti z Uherskeho Haradista. Pohar im odovzdal starosta obce Juraj Misani. Po sportovom zapoleni sa ucastnici zabavali na diskoteke. Starosta obce dakuje sponzorom za vecne ceny a nakupeny tovar pre uspesny priebeh akcie, o ktory sa po starali usporiadatelia Elena Bacusanova, Elena Jancovicova, Michal Baranek, Frantisek Komora, Peter Chramec, Karol Simkovic a zamestnanci obce. Patri im za to vdaka.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT