31. JUL  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Nehladajte!!!

h0131b.jpg (14364 bytes)Nehladajte sochu klaciacej zeny od akademickej socharky Klary Pataki, ktora tvorila sucast Pamatnika obetiam fasizmu v Nemeckej. Vdaka rychlemu zasahu spravcov pamatnika sa jej dokalicene telo premiestnilo na bezpecne miesto (aspon dufame). Na svojom mieste socha ,,klacala" od roku 1960. Prosila nebesa, aby uz nikdy viac! Aby uz nikdy viac strach, nenavist, ludske zivoty, vojna. Bola tam do 23. jula 2001. Treba najst tych chrapunov, ktori tuto tazku, vyse dvoch metrov vysoku bronzovu liatinu surovo vytrhli z podstavca.
Treba najst tych chrapunov, ktorym nic nehovoria mena architektov M. Bellusa, E. Stancika a toboz socharky Klary Pataki. Tymto chrapunom nic nehovori ani druha svetova vojna, ani kopa spalenych ludskych tiel v Nemeckej. Tymto chrapunom uz nic nehovori ani ich svedomie. A co hovori nase svedomie nam? Mavneme rukou - co uz?! Ak ano, bude sa u nas dalej veselo kradnut a nicit az dovtedy, kym neprideme o vlastnu strechu nad hlavou! Pomozte, prosim!

Eva Svajdova 

Miluje horehronsku prirodu

Treti julovy svrtok primator Brezna prijal v mestskom urade znamu slovensku herecku Bozidaru Turzonovovu, dekanku Fakulty dramatickych umeni Akademie umenia v Banskej Bystrici. Chvilku pozornosti venovala aj Janke Zvoncekovej, ktora ju poziadala o rozhovor.

h0131c.jpg (11802 bytes)o Pani Turzonovova, preco ste si pre dovolenku vybrali prave tuto lokalitu?
- Nuz, jednak preto, ze blizko je Banska Bystrica, kde "dekancim" na Fakulte dramatickych umeni a kedze bol koniec skolskeho roka, prijala som pozvanie Juraja Smrecana do Lopeja, s ktorym sa pozname uz davnejsie. Na slavnostiach Svateho Juraja, ktore boli v Lopeji len nedavno, ucinkovali v programe aj moji ziaci.
o Ako vyzera vasa dovolenka v Lopeji, ako travite volny cas?
- No, ten cas nie je az tak volny, pretoze sa musim aj pripravovat na moju pracu. Rada vsak chodim so svojimi starsimi vnukmi do prirody a chcem sa im co najviac venovat. Ale ten pravy volny cas si najviac vychutnam teraz, ked prsi, vonku vsetko sumi a ja vytiahnem dobru knihu, tak to je ono.
o Pani Turzonovova, teraz prejdime od tych pokojnych dovolenkovych dni k praci. Pripravujete nejaky film, serial ci divadelnu hru, v ktorej vas uvidia divaci?
- Tak, serialy sa teraz nenakrucaju. Robili sme Zborovnu, ale neviem, ci sa v tom bude pokracovat. Teraz vsak pripravujem v spolupraci s Jozkom Bednarikom novu divadelnu hru (kratke zamyslenie), to je vsetko vo hviezdach...
o Kedze rozpravame o herectve a aj pod vasim vedenim vyrasta nova generacia slovenskych hercov, ako ich vy vidite?
- No, v porovnani s nami maju vyhodu jazykovej zdatnosti. Maju k dispozicii vsetko, hranice otvorene... Aj ked nie su peniaze, maju moznost si ich zarobit. Maju moznost vacsieho vyberu vysokej skoly, moznost prestupu... Je to ovela uvolnenejsie, ale samozrejme o to zodpovednejsie.
A na zaver pozdrav Breznanom:
Breznanom posielam vela, vela mojich pozdravov. Brezno mam velmi rada, dokonca tu mam aj vzdialene pribuzenske vztahy. Takze Brezno milovala nielen Bozena Nemcova, ale Brezno milujem aj ja.

Janka Zvoncekova 

Praca aj oddych

Tradicne uz po siedmy rok sa konaju v lokalite Ciernohronskej lesnej zeleznicky medzinarodne celosvetove pracovne turnusy. Medzinarodna studentska organizacia Inex je zdruzunie mladych ludi z celeho sveta a aj vdaka ich dobrovolnej praci bola zachanena uzkokolajova trat z Hronca do Cierneho Balogu, kora je v sucasnom prazdninovom obdobi vyhladavanou atrakciou nasho regionu. Blizsie informacie o sucasnych aktivitach mladeze tohto zdruzenia nam poskytol riaditel Ciernohronskej zeleznicky Ing. Ales Bilek:
- Medzinarodna studentska organizacia Inex v tychto dnoch pomaha pri predlzovani trate Ciernohronskej zeleznicky. Maju program rozdeleni na dve casti. V doobednajsich hodinach pracuju na rekonstrukcii prekladkovej kolaje v Hronci. Stara uzkokolajka nasla uplatnenie aj pri zvazani dreva na miestnu pilu. V predchadzajucich dnoch nam velmi pomohli pri odstranovani nasledkov povodni a spadnutych stromov, ktore zabranovali prejazdu. Silne dazde v uplynulom obdobi narobili velku sarapatu aj u nas. Cielom druhej casti programu je zabava, spoznavanie prirody a okolia, vylety doVysokych a Nizkych Tatier. Ale najvacsim zazitkom je pre nich navsteva pravej slovenskej krcmy v Ciernom Balogu alebo dedinskej diskoteky. Spolocnym komunikacnym jazykom je prevazne anglictina. Presvedcil som sa, ze pojem jazykova bariera mladi ludia nepoznaju. Sme s ich pomocou spokojni a myslim, ze je to dobra propagacia pre Slovensko v zahranici. V troch turnusoch sa pocas jedneho mesiaca vystrieda devatdesiat mladych ludi.
V ramci svojej dovolenky zadarmo zabezpecuju celu prevadzku aj dopravu zamestnanci Ceskych drah z Decina. Pomoc pri generalke kotla parnej lokomotivy poskytli odbornici z rusnoveho depa v Ostrave. Zatial co "hlavy" rodiny maju plne ruky prace, ich druhe polovicky a ratolesti travia volny cas v prirode, pripravou jedal. Stretavaju sa v tabore v Hronci a v Svatom Jane. Za svoju ochotu a dobre vykonanu pracu kazdorocne dostanu tricko s logom Ciernohronskej zeleznicky.
Aj ked v okoli hoteli nie su preplnene, denne odvezieme 600 az 700 ludi. V strede sezony je tazke robit suvahy navstevnosti, ale zatial ju hodnotim na vybornu.

Zdrave pracoviska

Letne obdobie bude vo vybranych podnikoch v znameni zdravia. Zamestnancom bezplatne odmeraju rizikove faktory civilizacnych ochoreni a poskytnu odborne poradenstvo v oblasti zivotneho stylu, fyzickeho i dusevneho zdravia.

Dvanast slovenskych podnikov v spolupraci so Statnymi zdravotnymi ustavmi a s podporou spolocnosti Pfizier sa zapojilo do screeningoveho programu Ministerstva zdravotnictva SR Zdrave pracoviska. Sucastou tohto projektu su vysetrenia, poradenstvo a rozsiahly dotaznikovy prieskum, pricom sa planuje celkovo vysetrit 1500 az 2000 zamestnancov. V jeho pozadi stoji tzv. breadwinner teoria, podla ktorej prave ten, kto "prinasa domov chlieb" a je primarne zodpovedny za zivobytie, ma aj najrozhoducejsie slovo pri sposobe zivota a stravovania. Cielom projektu je vyhladavat predovsetkym jednotlivcov s vysokym rizikom vzniku kardiovaskularnych ochoreni, hlavne s nespravnou vyzivou, obezitou, vysokym krvnym tlakom, vysokou hladinou cholesterolu, telesnou inaktivitou a stresmi .
Kombinacia faktorov zivotneho stylu a pracovneho prostredia posilnena o geneticku zataz vyrazne zvysuje riziko vzniku ochoreni vznikajucich na podklade aterosklerotickeho procesu (napr. infarkty myokardu, cievne mozgove prihody). Vyskyt mnohych tychto tzv. biologickych rizikovych faktorov ako su vysoky krvny tlak, obezita, vysoka hladina cholesterolu a fajcenie, je velmi podobna na Slovensku a v zapadnych statoch, kde je kardiovaskularna umrtnost vyssia ako u nas. V popredi zaujmu programu bude okrem identifikacie biologickych faktorov najma identifikacia zatial casto nasledovanych rizikovych faktorov, akymi su napr. psychosocialne faktory, ako aj kombinacia viacerych faktorov, ktore by mali byt vychodiskom pre cielenu primarnu prevenciu a intervenciu, a tym znizenie vyskytu srdcovocievnych ochoreni u nas.
Zamestnanci jednotlivych podnikov su vyberani na zaklade demografickych ukazovatelov, podla veku, pohlavia, vzdelania a pozicie, aby vyber respektoval profil podniku. Vysledkom bude nielen osobny posun k zdravemu zivotnemu stylu a zodpovednosti za svoje zdravie, ale aj prieskum, ktory zmapuje zvyklosti, rizika a aktualny stav na Slovensku.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT