Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

32

7. AUGUST  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Odstartovali medzinarodnu sutaz v zavesnom lietani

h0132a.jpg (9061 bytes)Na vrchole Podkonickych Plesi v sobotu 4. augusta riaditel ZP Sport, a. s., Podbrezova Vladimir Vanik a starosta Podbrezovej Ing. Jan Steller otvorili XV. rocnik medzinarodnej sutaze v zavesnom lietani o Pohar Podbrezovej 2001, ktora sa lieta ako finale majstrovstiev Slovenska II. kategorie FAI.
Do sutaze sa prihlasilo sedemdesiatstyri pretekarov zo styroch krajin. Medzi jasnych favoritov patri domaci pretekar Juraj Sladky, ktory bojuje o prvenstvo v tejto medzinarodnej sutazi po tretikrat a piaty raz sa pokusi obhajit titul majstra Slovenska, okrem neho su to prazski piloti Petr Tucek, Dan Vyhnalik a Petr Nedoma.
Po prvom sutaznom dni je neocakavane na cele polsky pilot Jan Zak, druhy je Petr Tucek z Prahy a zatial na tretej pozicii domaci pretekar Juraj Sladky. Sutaz timov vedie Ceska republika pred Slovenskom, ktorej tim tvoria pretekari ZP Sport, a. s., Podbrezova. Majstrovstva Slovenska vedie Juraj Sladky s minimalnym bodovym ziskom na svojich klubovych kolegov Ferdinanda Niznera a Jozefa Kunika.

Chytili lupicov

Z lupezneho prepadnutia v turistickej utulni Andrejcova v Nizkych Tatrach popradsky vysetrovatel v stredu 1. augusta obvinil dvadsatrocneho P. R. a mladistveho M. P.
Tito Pohorelcania okolo pol desiatej vecer 25. juna vosli cez neuzamknute dvere do utulne. Starsi z nich mal v rukach pusku, z ktorej vystrelil do vzduchu. Mladsi z dvojice na odpocivajucich turistov zakrical, aby vstali. Ti, ktori lezali na hornych pricniach, si museli lahnut na zem a roztiahnut ruky. Od kazdeho potom ziadal peniaze, piatich z nich obral o sumy od 500 do 2000 korun. Dvom turistom P. R. mieril puskou na hlavu. Okrem penazi ziadali zlodeji aj fotoaparaty, mobilne telefony a zlate retiazky, jedna zena im dala fotoaparat asi za 2500 korun.
V utulni bol s dvojicou aj treti muz, ktory svietil baterkou, ale o umysle obvinenych prepadnut turistov nevedel. Pri lupezi nebol nastastie nikto zraneny. O vazbe obvinenych rozhodne sudca Okresneho sudu v Poprade.

Zlodeji v akcii

Pod ruskom tretej augustovej noci sarapatil zlodej v nezamknutom rodinnom dome P. L. v Zavadke nad Hronom. Dostal sa do obyvacej izby, odkial ukradol videokameru, fotoaparat a financnu hotovost, cim majitelovi sposobil skodu dovedna asi za 16 tisic korun.
Neprijemne prekvapenie cakalo 4. augusta V. K. z Pohronskej Polhory po prichode do jej rekreacnej chaty na Brezinkach - Hliniku v katastri Brezna, kde nebola od 27. jula. Zistila totiz, ze ju vykradli. V lupe asi za 15 000 korun boli rozne odevy, postelna bielizen, periny, paplony, kuchynsky riad a potraviny. Trojlistok pachatelov - S. S. z Valaskej, V. P. a G. P. z Pohronskej Polhory - sa vsak dlho netesil. Policajti ich vypatrali a ukradnute veci museli vratit.

Nova Horehronska s oneskorenim

Banska Bystrica (r) - Na stretnuti s novinarmi vlani koncom novembra v Myte pod Dumbierom predstavitelia Slovensko-americkeho podnikatelskeho fondu (SAEF) informovali, ze v zrekonstruovanej fabrike Nova Horehronska, s. r. o., v Polomke sa zacne vyrabat v maji az v juni 2001. O tom, preco nastal sklz a aky bude dalsi osud tejto fabriky, prezidentka SAEF Ing. Iveta Griacova a manazer Ing. Eduard Matak informovali novinarov na tlacovej konferencii v pondelok 30. jula.
Stopercentnym vlastnikom Novej Horehronskej je SAEF. Tato spolocnost zvitazila v tendri, ktory vypisal spravca konkurznej podstaty Smrecina a za 15,5 miliona korun ziskala cast aktiv byvaleho Drevokombinatu v Polomke.
Dovodom casoveho sklzu je zmena strategie podniku. Po spusteni vyroby pravdepodobne v septembri bude Nova Horehronska jedinym vyrobcom biodosiek na Slovensku. Do konca roka by mala vacsinu produkcie exportovat do Nemecka a Rakuska a asi 30 percent umiestni na domacom trhu. Zatial zamestnava 40 pracovnikov, pri plnej trojzmennej prevadzke od buduceho roka 140 ludi a dalsich 400 miest sa crta v sieti dodavatelov. Rocne trzby by podla odhadov mali predstavovat od 200 do 250 milionov korun. Zakladnu surovinu - smrekove rezivo bude firma dovazat z Oravy, Kysuc i z Horehronia.

Zhruba na urovni vlanajska

Kym zatva v juznejsich okresoch pomaly vrcholi, v Breznianskom okrese zacali v pondelok 30. jula so zberom repky. Ako nas vo stvrtok 2. augusta informoval predseda Regionalnej polnohospodarskej a potravinarskej komory Ing. Michal Sedivy, zber repky realizuju na vymere 194 hektarov. Jej najvacsim pestovatelom (111 ha) je Polnohospodarske druzstvo Dumbier v Brezne, zvysok dopestuju v Ciernom Balogu, v Benusi a v Jaseni. Podla predpokladov mali skoncit do konca minuleho tyzdna.
Obilniny budu zat na celkovej vymere 1198 hektarov, z toho ozimnej psenice 610 hektarov, ozimneho jacmena 10 hektarov, ozimnej raze 568 hektarov, triticale (krizenec psenice a raze) 10 hektarov. Ak bude priat pocasie, zacat by mali v prvy augustovy pondelok z juhu, teda v Zamosti a v Predajnej, posledna by mala byt Pohorela s 30 hektarmi.
Pri repke predpokladaju z jedneho hektara vynos od 1,8 do 2,5 tony, co je o cosi lepsie ako vlani. Obilie bude zhruba na urovni vlanajska, od 3 do 3,5 tony z hektara. V pripade priazniveho pocasia by mala zatva skoncit za desat dni, cize do 15. az 20. augusta.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT