7. AUGUST 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Nasledky prietrze

Este stale trva mimoriadna situacia, ktoru 16. jula v Osrbli a v Hronci zapricinila silna prietrz mracien a s nou suvisiace vyliatie vody koryta Osrblianky. Vycinanie pocasia nechalo za sebou nemale skody: v Hronci dovedna za 6,9 miliona korun (2,3 miliona obyvatelom, 4,4 miliona na majetku obce a 0,2 miliona zosuvom pody), v Osrbli 1,5 miliona na majetku obyvatelov a 1,3 miliona na majetku obce. Pracovnici Povodia Hrona prehlbovali koryto potoka, ktore bolo este minuly tyzden zanesene, pricom problemy boli najma na najviac poskodenej Strednej ulici v Hronci.

Slovensky folklor ozivi Francuzsko

Folklorny subor Mostar odchadza v dnoch od 10. do 20. augusta na umelecky zajazd do francuzskeho mesta Lamballe v Bretonsku. Jeho clenovia, ktori prijali pozvanie manzelov Nivetovcov, sa vo svojich vystupeniach predstavia nielen s piesnami a tancami z domaceho regionu, ale na ozivenie programu maju pripraveny aj repertoar z roznych oblasti Slovenska.

Koliesko 2001

V Kokave nad Rimavicou sa od 10. do 12. augusta uskutocni 11. rocnik stretnutia mladych folkloristov Koliesko 2001. Navstevnici tohto festivalu ludovej kultury aj v tomto roku uvidia zaujimave programy, filmy a vystavy. Medzi nimi aj etnologicku vystavu Vrchy z najvyssie polozenej obce Breznianskeho okresu Lomu nad Rimavicou, ktoru pripravili studenti folkloristiky z Nitry. V priestoroch kokavskeho Obecneho uradu ju spristupnia v piatok 10. augusta o 19. hodine. V pestrej ponuke programov Kolieska 2001 je aj vystupenie studentov Tanecnej fakulty VSMU, folklornych suborov Sarisan, Zobor, Vepor, Rimavan, Kokavan, folklornych skupin z Oravy, vystava vyznamnej slovenskej umelkyne a kokavskej rodacky Nadi Rappensbergerovej.

Janosikove dni v Terchovej

Aj horehronsky folklor v podani Mostara, Helpana a ludovej hudby Juliusa Bartosa - Suka z Cierneho Balogu mal svoje zastupenie na 39. rocniku najstarsieho folklorneho festivalu na Slovensku. Asi 50 tisic divakov uplynuly vikend v Terchovej videlo okrem vyse 500 domacich i zahranicnych ucinkujucich. Na svoje si prisli aj obdivovatelia remesiel a originalnych ludovych vyrobkov.

Jazdci v Brezne

h0132g.jpg (17689 bytes)Dnes uz legendarna country skupina Jazdci v nedelu vecer koncertovala vo dvore Mestskeho kulturneho strediska v Brezne spolu s predskupinou Husenica band. Isto kazdy pozna skladbu Krasna Zem, ktora skupinu Jazdci preslavila. Kapela velmi uspesne posobila v 70-tych rokoch a paradoxne svoju cinnost ukoncila v roku 1978 prave koncertom v Brezne. Po mnohych rokoch odmlky, ci hrania pod inym nazvom (Serpa band, Melek brothers, MB country club) sa vratila k svojmu povodnemu nazvu a aktivne vystupuje na festivaloch na Slovensku i v zahranici.
Huslista a veduci skupiny Stano Melek aktivne hostuje aj vo Vodopade.
Ich nedelnajsi koncert v Brezne, bezprostredne nadvazujuci na vystupenie na 45. rocniku Medzinarodneho stretnutia mladeze Rysy 2001,opat priniesol nielen kvalitu, ale aj zaujem publika o country hudbu.

 

Chalupkovci do Juhoslavie

Na pozvanie divadla VHV v Bacskom Petrovci odisiel vo stvrtok 2. augusta na zajazd Divadelny subor Jana Chalupku z Brezna. Vo Vojvodine sa zucastni na 40. rocniku Slovenskych narodnych slavnosti, najvacsieho kulturneho podujatia juhoslovanskych Slovakov. V Bacskom Petrovci a v Starej Pazovej sa predstavi hrou P. A. Breala Trma vrma.
Vedenie divadla odovzda nasim krajanom 500 knih v slovenskom jazyku, ktore im daroval Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne. Ucastnici Slovenskych narodnych slavnosti si mozu pozriet aj vystavu umeleckych fotografii breznianskeho fotografa Petra Bercika, ktora je instalovana v Zakladnej skole Jana Cajaka v Petrovci.
Na spiatocnej ceste z Juhoslavie sa breznianski ochotnici zastavia v madarskej Bekesskej Caby, kde Trmu vrmu v ich podani uvidia Slovaci zijuci v tomto meste.
Divadelnici z Bacskeho Petrovca, ktori v tomto roku oslavuju 135. vyrocie svojho vzniku, opatuju navstevu Breznanom na buduci rok.

Prazdniny "domovakov"

Obyvatelia Detskeho domova Slniecko v Polomke sa este poriadne nestihli zabyvat vo svojich novych priestoroch a uz prisli prazdniny. Vedenie domova pre deturence pripravilo naozaj bohaty program, o ktorom nam porozpravala riaditelka Bc. Maria Fedorova.
Uz v pondelok 2. jula cakal na jedenast z nich stvordnovy pobyt v lesnej chate Lapinka zamerany na ochranarstvo a turistiku. Dalsi tyzden druha skupinka bola v letnom tabore Latky - Spariny v Hrinovej, ktory kazdorocne organizuje spolocnost S nami nie ste sami v spolupraci so Slovenskou televiziou. Na kupalisku v Patinciach sa vysantili ti, ktori sa vratili z Lapinky. Tyzden prezivali vsetci spolu doma, aby sa prichystali na dvojtyzdnovy pobyt na termalnom kupalisku v Dolnej Strehovej, odkial prisli 5. augusta. Od 16. do 25. augusta patnast deti pobudne v tabore Demandice, o co sa pricinil odbor socialnych veci krajskeho uradu. Ti starsi ostavaju v domove, maju uz nad patnast rokov, a tak sa treba pripravit na nove povinnosti.

Policia1.jpg (9101 bytes) Z rusenia utok

Desat minut po desiatej vecer 19. jula privolali hliadku do bytu na Ulici CSA, kde vraj susedia rusia nocny klud. Informacia bola pravdiva, avsak "rusitel" D. K. z Brezna agresivny. Hliadke nadaval a zautocil na nu, za co skoncil na Policajnom zbore.

 

Kludne spinkal

Hlasna hudba sa od popoludnia 20. jula ozyvala z bytu na Ulici CSA. Ked to neprestavalo ani o jedenastej vecer, musela zasiahnut hliadka. Po prichode vsak nikto neotvaral, privolali pribuzneho majitela bytu a Policajny zbor a dvere nasilne otvorili. Vo vnutri objavili kludne spiaceho P. L.

Zabudol alebo nechcel?

Sedemnast minut po polnoci 21. jula prevzali oznam, ze na Ulici B. Nemcovej neznamy muz doprostred cesty premiestnil kukanadobu. Alkoholom omameny mladik si nie a nie spomenut na svoje meno. Museli ho previezt na mestsku policiu, kde opat uviedol falosne osobne udaje. Odtial nasledne na Policajny zbor, kde napokon zistili, ze ide o P. L. z Brezna

Opity vyzvanal

Vyzvananim pri vchodovych zvoncekoch o tristvrte na jedenast v noci 21. jula na Razusovej ulici vyrusoval M. K. z Brezna. Chcel sa totiz dostat do bytu svojej exmanzelky, ktora ho nechcela pustit. Podnapity rozvedeny muz sa tym dopustil priestupku, ktory je v stadiu objasnovania.

Chcel ju zabit

V. P., byvajuca na Ulici Frana Krala, prisla 25. jula predpoludnim oznamit, ze sa jej byvaly manzel vyhraza zabitim. Pretoze islo o podozrenie zo spachania trestneho cinu, vec postupili Policajnemu zboru.

Ake jednoduche ...

O jedenastej v noci 26. jula prevzali oznam, ze na namesti v parku neznama zeny trha kvety. A naozaj s bohatou kyticou v naruci tu "vyrusili" M. B. z Brezna, prisla si ich vraj natrhat do vazy. Bude to vsak draha kytica.

Na stlpy nie!

Pri navrate z Mazornikova o pol dvanastej v noci 29. jula hliadka na Razusovej ulici prichytila M. P. z Brezna pri lepeni oznamu na stlp verejneho osvetlenia. Povolenie samozrejme nemala, a tak plagatik musela odlepit. Porusila tym vseobecne zavazne nariadenie mesta o reklamnej a propagacnej cinnosti, podla ktoreho plagaty mozno lepit len na miesta na to urcene.

Skocila do rieky?

O jedenastej v noci 30. jula hliadka prevzala oznam, ze do Hrona na Nabrezi dukelskych hrdinov chce skocit K. F. z Brezna, ktora sa predtym pohadala s manzelom. Na mieste ostali len kluce od bytu, po zene ani stopy. Pretoze sa pravdepodobne utopila, pripad prevzal Policajny zbor.

Opytali sme sa za vas

starostu Bravacova Ing. Petra Baliaka
o Ako riesite likvidaciu tuheho komunalneho odpadu vo vasej obci?

- Obec Bravacovo riesi likvidaciu tuheho komunalneho odpadu tak, ze plosne po jednotlivych uliciach je rozmiestnenych devat velkoobjemovych kontajnerov, do ktorych obcania zhromazduju odpad. Nasledne je tento odpad odvazany na skladku v Brezne. Obecny urad a obecne zastupitelstvo kazdorocne vyzyva na triedenie tuheho komunalneho odpadu v domacianostiach a vytvara na to aj podmieky. Zakladna skola a dobrovolne organizacie organizuju raz rocne zber papiera, stareho textilu, dvakrat rocne zber kovoveho odpadu, na tento je vycleneny samostatny kontajner. Od mnozstva odpadu vzniknuteho v obci je odvodeny aj poplatok od obcana za odvoz odpadu. V nasej obci je poplatok 100 korun obcan/rok a aj ked sa tento niektorym obcanom zda vysoky, obec musi na likvidaciu tuheho komunalneho odpadu este doplacat z rozpoctu.
A teraz konkretna odpoved stazovatelovi. Stava sa, ze okolie kontajnerov je niekedy znecistene odpadom, co sposobuju jednak neporiadnici, jednak vietor, preto pravidelne s pomocou pracovnikov na verejnoprospesnych pracach okolie vsetkych kontajnerov upratujeme. Ak ste niekoho videli, alebo viete o tom, ze ukladal odpad mimo kontajnera, treba to oznamit obecnemu uradu. Vitame prijatie novej pravnej normy o odpadoch, Z. c. 223/2001, podla ktorej uz nie je za odpad zodpovedna iba obec, ale aj pravnicke a fyzicke osoby, vratane kazdeho obcana. Podla tohto zakona bude mozne neporiadnemu obcanovi, ci inemu subjektu ulozit za porusenie vseobecne zavazneho zavazneho nariadenia o odpadoch pokutu az do vysky 5 000 korun.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT