Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

35

28. AUGUST  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Spomienkove oslavy SNP
V tychto dnoch si pripominame patdesiate siedme vyrocie Slovenskeho narodneho povstania, jedneho z najvyznamnejsich historickych medznikov nasich novodobych dejin.

h0135e.jpg (15668 bytes)Uz od 20. augusta deti v ramci letneho tabora Centra volneho casu v Brezne spoznavali ciernobalocke hory s neustalou spomienkou na udalosti pocas SNP. V Brezne v sobotu 25. augusta popoludni primator mesta prijal delegaciu francuzskych partizanov pod vedenim Jeana Boyera, predstavitelov mesta, Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov, ktori polozili kytice kvetov k pomniku padlym. Neoddelitelnou sucastou oslav je Polmaraton SNP, ktoreho osmy rocnik odstartovali o pol stvrtej na breznianskom namesti. V tento den slavnostne otvorili aj turisticke pochody SNP na Vepor a z Pohorelej do Teplicky. V nedelu 26. augusta v Krpacove ucastnikov oslav SNP privital starosta obce Dolnej Lehoty Stefan Bella. Hostom sa prihovorili prednosta Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Peter Seckar, zastupca prednostu Okresneho uradu v Brezne Milan Pivovarci, predseda OV SZPB Jan Zemko a predseda spolku francuzskych partizanov na Slovensku Jean Boyer, ktoremu v Hronci pri prilezitosti miestnych oslav SNP starosta obce Igor Nemky odovzdal cestne obcianstvo.
Ostatne augustove vikendove dni patrili aj deviatemu rocniku prehliadky vojenskych folklornych suborov v Helpe, ktorah0135d.jpg (14516 bytes) bola sucastou oslav SNP. Toto podujatie odstartovali v sobotu o 9. hodine majstrovstvami sveta a prilahlych dedin vo vareni masovych helpianskych guliek. Porota za najlepsie vyhlasila domace druzstvo pod vedenim Jozefa Fila, a tak sa stalo majstrom Slovenska na rok 2001. O osemnastej hodine sa v Kulturnom dome v Zavadke nad Hronom predstavili folklorne subory Maj, Nitran a Nitrancek a vecer v Helpe patril koncertu bratislavskej skupiny Rokset na amfiteatri. Nedelne rano sa zacalo o osmej svatou omsou v rimskokatolickom kostole, po nej polozili vence k pomniku na namesti v sprievode posadkovej hudby zo Zvolena. Na prehliadke vojenskych suborov, ktora zacala o druhej popoludni, sa predstavilo desat vojenskych, jeden civilny a jeden domaci subor Priehyba. Velky potlesk divakov ziskal hostujuci subor Janosik zo Zvolena. Na zaver programu podpredseda Matice slovenskej Igor Kovacovic zablahozelal reziserovi podujatia Stanislavovi Filovi k jeho 50-tym narodeninam. Podla slov organizatorov bol 9. rocnik prehliadky vojenskych folklornych suborov uspesny, program bol kvalitny a o vsetko bolo dobre postarane.

(r)

Polomska podkova

Pocas uplynuleho vikendu sa v Polomke uskutocnil prvy oficialny rocnik sutaze v parkurovom jazdeni pod nazvom Polomska podkova. Po junovom neoficialnom preteku si jazdci a rozhodcovia vyskusali podmienky sportoveho arealu a organizacny stab sa popasoval s pripravou pre nich neznameho odvetvia pretekov koni . O tom, ze Polomka obstala na vybornu, svedci pocet prihlasenych jazdeckych klubov, ktorych bolo dvadsatjeden a sestdesiat koni. Parkuroveh0135c.jpg (16187 bytes) jazdenie ohromilo divakov ladnostou, vznesenostou a eleganciou. V drezurovych disciplinach bolo udivujuce sledovat dokonalu suhru kona a jazdca. Skokove discipliny vyrazali dych pri kazdej prekazke a jazdcov neobchadzali ani na prvy pohlad hrozivo vyrezajuce pady. Pretekari si pochvalovali vyborne pripraveny areal, ustajnenie koni a vybavenie kolbiska prekazkami, ktore este vonali novotou. Vydarenemu podujatiu prialo teple slnecne pocasie, aj ked divakov prislo menej ako sa ocakavalo. Svojim potleskom "vybicovali" sutaziacich k peknym vykonom. Vysledky najlepsich: drezura Z2 (23 startujucich): 1., 2. Orhtnova, Viking, Limfora, 3. Navratilova, Jarinka (obidve Jen Polomka), drezura L1 (14): 1., 2. Novackova, Jarinka, Viking (Jen Polomka), skok ZM (31): 1. Jezovic, Gerta (Ivanka pri Dunaji), Z: dvojfazove skakanie (32): 1. Murgasova, Palarm (Martin - Zaturcie), barierove skakanie (28): 1. Valencikova, Rosenberg (Spisske Tomasovce), stupnovana obtiaznost (27): 1. Remenikova, Rinkon (Atlanta), parkurove skakanie L: 1. Rindos, Jarinka (Jen Polomka), mini-maxi (21): 1. Odrobinova, Randy (Spissky Stiavnik), stolickova hra: 1. Durdiakova, Beck (Zvolenska Slatina), 2. Pestova, Jarinka (Jen Polomka).

Diana Durcenkova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT