18. SEPTEMBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ciel - znizenie nezamestnanosti

V stredu 12. septembra sa po dovolenkovej prestavke stretli clenovia okresnej partnerskej skupiny. Ako nas informovala veduca oddelenia aktivnej politiky trhu prace a strategie rozvoja zamestnanosti pri okresnom urade prace Mgr. Maria Helcova, tato skupina zostavena z relevantnych zastupcov statnej a verejnej spravy, socialnych partnerov, samospravy, bank, sukromnej sfery, tretieho sektora vznikla na jar tohto roka a zasada raz v mesiaci. Jej ulohou je vytvorit kapacitu na rast zamestnanosti v ramci regionalnej a miestnej ekonomiky a pripravit ju na riesenie moznych hrozieb, ci vyuzitie prilezitosti sprevadzajucich rychle ekonomicke, technologicke a socialne zmeny. Brezniansky okres je jednym z pilotnych okresov SR zapojeny do projektu Specialny pripravny program pre Strukturalne fondy v Slovenskej republike - priorita B. Cielom tohto projektu je v spolupraci s irskym FAS International Ltd. (irska zamestnanecka sluzba riadiaca urady prace a treningove centra) a Narodnym uradom prace posilnit kapacitu okresnych struktur v priprave akcnych planov rozvoja ludskych zdrojov a zamestnanosti na baze pravidiel Europskej unie. Zaroven ich pripravit na prijimanie a implementaciu predpristupovych financnych nastrojov pomocou transferu know-how v strukturalnej politike EU - priorita B.

Sviatok Sedembolestnej Panny Marie

Katolicki veriaci na celom Slovensku si v sobotu 15. septembra pripomenuli sviatok Sedembolestnej Panny Marie, patronky Slovenska. Po Sviatku narodenia Panny Marie (8. septembra) a spomienke mena Matky Bozej - Marie (12. septembra) je to v tychto dnoch uz treti mariansky sviatok. Aj na Horehroni si veriaci na svatych omsiach pripomenuli sedem bolesti Panny Marie.

Clementisovou cestou

Ani sa to nezda, ale je to naozaj tak. Od chvile, ked sa Milanovi Vojtkovi so skupinkou dalsich nadsencov podarilo po prvykrat zrealizovat myslienku pripomenutia si pamiatky politika a publicistu Dr. Vladimira Clementisa, uz uplynulo dvadsat rokov. V sobotu 18. septembra 1982 kracalo po trase z Pohorelej cez prekrasnu sceneriu Muranskej planiny az do Tisovca viac ako patdesiat ludi. Asi nikto z nich si vtedy nepomyslel, ze toto podujatie sa docka tretieho tisicrocia. Odvtedy tento prechod absolvovalo mnoho ludi i vyznamnych osobnosti, predstavitelov spolocenskeho i politickeho zivota, ktori si uctili dielo a odkaz V. Clementisa a spojili to s prechadzkou po nadhernej prirode Slovenskeho rudohoria, kade aj on prechadzal pri svojich castych navstevach Horehronia. Toto vyznamne podujatie by organizatori nemohli po cele tie roky usporaduvat bez pomoci dobrovolnikov a sponzorov. Ani v tuto uprsanu sobotu to nebolo inak a "Clementisovou cestou" kracali ucastnici jubilejneho rocnika tohto podujatia.

 

V Brezne o Centre prveho kontaktu

h0138d.jpg (12699 bytes)o stvrtok 13. septembra sa v hoteli Dumbier na podnet primatora Brezna uskutocnilo prve pracovne stretnutie zastupcov ministerstva vystavby a regionalneho rozvoja, Narodnej agentury pre rozvoj maleho a stredneho podnikania a deviatich miest zo Slovenska vybranych na zriadenie Centra prveho kontaktu (CPK). Cielom tohto stretnutia bolo poskytnut informacie o zriadeni a fungovani poradenskych centier.
Poslanim tychto centier bude pomahat miestnemu ekonomickemu rozvoju prostrednictvom podpory lokalnych malych a strednych podnikatelov. Jeho aktivity sa zameraju najma na ulahcenie pristupu k podpornym programom financovanym zo statnych a inych verejnych zdrojov, na poskytovanie informacii o moznych financnych zdrojoch, na internetove informacne sluzby, na vytvaranie kontaktov a podporu dialogu medzi podnikatelskym a verejnym sektorom.
Podrobnejsie informacie o priebehu tohto rokovania prinesieme v buducom cisle.

Zasadnutie predsednictva VIPA v Bacuchu

Obec Bacuch privita v dnoch 18. a 19. septembra tridsat clenov predsednictva Vidieckeho parlamentu (VIPA), ktoreho zasadnutie sa uskutocni v priestoroch obecneho uradu.
Podla slov clena predsednictva VIPA a starostu Bacucha Jana Turosika, program zasadnutia je zamerany na prezentaciu svedskych konzultantov Berita Folkessona a Kjella-Rogera Karlssona, ktori priblizia svoje doterajsie posobenie na Slovensku vo vazbe na prenos skusenosti z ich materskych organizacii a dalsiu spolupracu po skonceni pilotneho projektu pre rozvoj vidieka Phare (specialny pripravny program - priorita B).
Podstatnu cast zasadnutia zaberie priprava regionalnych stretnuti s facilitatormi a zastupcami verejno-sukromnych partnerstiev, ktore prevadzkuju komunikacne centra VIPA.
Streda bude venovana priprave scenara a zapojeniu predsednictva do organizacie prezentacie v Narodnej rade Slovenskej republiky. Zaver zasadnutia bude patrit prijatiu uzneseni a tlacovej konferencii.

Aplauz breznianskemu spevokolu

h0138e.jpg (14835 bytes)S mimoriadne velkym posluchacskym ohlasom sa stretli vystupenia Spevackeho zboru mesta Brezna, ktory sa minuly tyzden vratil zo zahranicneho zajazdu v Spolkovej republike Nemecko. Na festivale spevu Matineesingen v novej ,,kulturhalle" v Münsteri, kde ucinkovalo sest muzskych spevackych zborov zaujal o to viac, ze bol jedinym miesanym zborom na tomto podujati a predstavil sa s pozoruhodnymi skladbami pod taktovkou vicedirigentky PaedDr. Zuzany Giertlovej. Zbor ucinkoval i v ramci bohosluzieb v rimskokatolickom kostole (spravca farnosti bol z Polska), na ktorych bolo asi tristo veriacich.
Hostitelia pripravili pestry program, kde nechybala prehliadka miest Darmstadt, Seligenstadt a Groß-Umstadt, v ktorom bola prave akasi "oberackova slavnost". V programe zajazdu bol i spolocensky vecer za ucasti starostu mesta Münster Waltera Blanka (vsetkym clenom zboru venoval litograficke obrazky ich mesta), predsedu dnes uz 100-rocneho Robotnickeho spevackeho zdruzenia AGV Eintracht (registruje styri spevacke zbory s 350 clenmi) Edgara Rosskopfa a dirigentky miesaneho spevackeho zboru Da Capo Ursuly Kirchen, s ktorym brezniansky spevokol nadviazal priatelske kontakty a kde ucinkuje i rodacka z Brezna Veronika Ondrejkova - Rösslerova. Spevacky zbor mesta Brezna po uspesnej reprezentacii nasho mesta i Slovenska v tejto krajine pozval tento spevacky zbor na navstevu nasho regionu.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT