30. OKTOBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Novy domov mladeze

V piatok 26. oktobra na Malinovskeho ulici v Brezne slavnostne otvorili nove ubytovacie priestory domova mladeze pre studentov hotelovej a obchodnej akademie. Symbolicku pasku pred vchodom do novovybudovanych priestorov prestrihol prednosta Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Pavol Seckar, PhD. V meste tak po rekonstrukcii pribudla dalsia pekna budova, ktora bude ucelne vyuzita. Po jej skolaudovani budu rekonstrukcne prace pokracovat v celom areali.

(r)

Vo Filipove bolo sychravo, ale veselo

O dobru naladu sa vo Filipove v nedelu 28. oktobra postarala znama slovenska hudobna skupina Senzus, ktora na futbalove ihrisko prilakala bezmala dvetisic divakov. Takato bohata kulisa sa tu nestretla pocas celej futbalovej jesennej casti sutaze II. triedy, ktora tu vyvrcholila zapasom medzi Benusom a Helpou. Hraci si z Fipova odniesli po bode a divaci pekny sportovy zazitok. Senzusaci slubili, ze o rok na Stosikovo na stretnutie s Horehroncami radi opat pridu. Vydarene sportovo-kulturne podujatie by sa nemohlo uskutocnit bez vydatnej podpory sponzorov, domacej telovychovnej jednoty a Obecneho uradu v Benusi.

(r)

Dopravna vychova mladeze prvorada

V poslednu oktobrovu sobotu sa v hoteli Myto uskutocnilo 8. valne zhromazdenie Narodneho automotoklubu Slovenska. Zastupcovia motoristov zdruzenych v NAMK SR zhodnotili svoju cinnost a prijali dalsie kroky zamerane na dopravnu vychovu mladej generacie, automobiloveho sportu, rozvoj cestnej sluzby, kempingu a karavaningu. Na celo noveho devatclenneho prezidia zvolili Jozefa Studenica, za viceprezidenta Mgr. Juraja Smrecana a predsedom kontrolnej komisie NAMK SR sa stal Ing. Jozef Parasin.

(js)

Praca v projekte pokracuje

h0144b.jpg (14226 bytes)Medzinarodny kanadsko-madarsko-slovensky projekt Hotelovy a gastronomicky manazment pokracoval v dnoch 22. - 24. oktobra v Hotelovej akademii v Brezne dalsou etapou zameranou na osvojenie metod inovacie ucebnych osnov a tvorbu studijnych materialov pre vyucovaci proces. Pripomenme, ze do tohto medzinarodneho projektu bola Hotelova akademia Brezno vybrata na zaklade doterajsich vysledkov dosahovanych v priprave odbornikov pre oblast hotelierstva a gastronomie. Projekt sa realizuje od novembra 2000 a jeho cielom je aplikovat vysledky Saskatchewanskeho institutu aplikovanej vedy a technologie (SIAST) v tvorbe a inovacii obsahu odborneho vzdelavania zhrnuteho do ucebnych osnov jednotlivych odbornych predmetov. Projekt okrem SIASTu podporuje Kanadska medzinarodna rozvojova agentura CIDA. Za slovensku stranu je jeho odbornym garantom Statny institut odborneho vzdelavania zriadeny pri Ministerstve skolstva SR v Bratislave. V tychto dnoch skolu navstivil kanadsky odbornik na inovaciu obsahu vzdelavania Ken Sauder, ktory bude odbornym lektorom v dalsich etapach projektu. Pracovna skupina tvorena vedenim skoly a ucitelmi odbornych predmetov sa oboznamila s postupmi, ktore kanadsky partner uplatnuje pri spolupraci so zamestnavatelmi pri zadavani poziadaviek na pripravu absolventov odbornych skol a s vyuzitim tychto postupov pri inovacii obsahu vzdelavania.Vysledkom doterajsich prac v projekte je spracovanie metodickej prirucky popisujucej aplikaciu metody DACUM, zalozenej na uzkej spolupraci skoly s buducimi zamestnavatelmi jej absolventov pri formulovani obsahu pripravy studentov pocas studia podla aktualnych poziadaviek praxe. Prve skusenosti ukazuju, ze metoda, ktora sa v Kanade a v dalsich vyspelych europskych statoch stava casto pouzivanou, bude vdaka realizacii tohto projektu vyuzitelna i v podmienkach hotelovych akademii, ale aj ostatnych odbornych skol na Slovensku.

(r)

Opytali sme sa za vas

veducej organizacno-pravneho a spravneho oddelenia Mestskeho uradu v Brezne Etely Medvedovej
o Co by mal obcan vediet pred nastavajucimi regionalnymi volbami?

- Uskutocnia sa v sobotu 1. decembra podla § 24 zakona c. 303/2001 Z. z. o volbach do organov samospravnych krajov a o doplneni Obcianskeho sudneho poriadku. Kazdy volic dostane oznamenie o case a mieste konania volieb. Po preukazani totoznosti dostane od clenov okrskovej volebnej komisie prazdnu obalku opatrenu odtlackom uradnej peciatky obce alebo mesta, reliefnej peciatky okrskovej volebnej komisie a dva hlasovacie listky - jeden pre volby do zastupitelstva samospravneho kraja a druhy pre volby predsedu samospravneho kraja. Potom vstupi do priestoru urceneho na upravu hlasovacich listkov. Hlasovaci listok pre volby do zastupitelstva upravi tak, ze zakruzkuje poradove cisla jednotlivych kandidatov. Zakruzkovat moze najviac tolko poradovych cisel kandidatov, kolko poslancov ma byt zvolenych v prislusnom volebnom obvode (pocet poslancov, ktory sa voli vo volebnom obvode, je uvedeny na hlasovacom listku). Hlasovaci listok pre volby predsedu upravi tak, ze zakruzkuje poradove cislo toho kandidata, za ktoreho hlasuje. Zakruzkovat moze poradove cislo iba jedneho kandidata.
V priestore urcenom na upravu hlasovacich listkov vlozi do obalky jeden hlasovaci listok pre volby do zastupitelstva a jeden hlasovaci listok pre volby predsedu samospravneho kraja. Hlasuje tak, ze po opusteni priestoru urceneho na upravu hlasovacich listkov vlozi obalku do volebnej schranky. Volicovi, ktory sa neodobral do tohto priestoru, komisia hlasovanie neumozni. Ak upravi hlasovacie listky nespravne, okrskova komisia mu na poziadanie vyda nove listky. Volic, ktory nemoze sam upravit hlasovaci listok pre zdravotne postihnutie alebo preto, ze nemoze citat alebo pisat, ma pravo vziat so sebou do priestoru urceneho na upravu hlasovacich listkov ineho volica, nie vsak clena okrskovej volebnej komisie, aby za neho listok podla jeho pokynov upravil a vlozil do obalky. Za volica, ktory nemoze pre zdravotne postihnutie vlozit obalku do volebnej schranky, na jeho poziadanie to moze spravit v jeho pritomnosti iny volic, nie vsak clen volebnej komisie. Volic moze poziadat komisiu (v ktorej zozname je zapisany) zo zavaznych, najma zdravotnych dovodov, aby mohol hlasovat mimo volebnej miestnosti. V takom pripade okrskova volebna komisia vysle k nemu dvoch svojich clenov s prenosnou volebnou schrankou, obalkou a hlasovacimi listkami. Volic hlasuje tak, aby sa dodrzala tajnost hlasovania.
Ak v prvom kole volieb neziska ani jeden z kandidatov na predsedu samospravneho kraja nadpolovicnu vacsinu platnych hlasov, vykona sa do strnastich dni druhe kolo volieb, do ktoreho postupia ti dvaja kandidati, ktori ziskali najvacsi pocet platnych hlasov v prvom kole volieb.

Medzi priatelmi

V dnoch 19. - 21. oktobra clenovia organizacneho vyboru Chalupkovho Brezna navstivili druzobne mesto Bekesska Caba v Madarsku. V ramci Festivalu cabianskej klobasy odovzdali uspesnej ucastnicke 34. rocnika Chalupkovo Brezno Natalii Lopusnej zo Vseobecnej skoly a gymnazia v Bekescabe ocenenie za zlate pasmo v kategorii vzdelavacich videoprogramov a zaroven ocenenie primatora mesta Brezna. Pocas pobytu sa Breznanom dostalo to najvacsie mnozstvo pozornosti. Prezreli si vseobecnu skolu a gymnazium, posedeli v Dome slovenskej kultury. Zazili aj neopakovatelnu atmosferu cabianskeho trhu. Srdecnost, s akou sa Breznania v Cabe stretli, je zavazkom pre nas vsetkych s uctou sa pozerat a vsemozne nasim krajanom, ktorych predkovia pred takmer tristo rokmi sa usadili v dnesnej Bekesskej Cabe, pomahat. Srdecne podakovanie patri najma Helene Somogyiovej, ktora cely prekrasny pobyt zaistila. (Ocenenu videokazetu o Bekescabe si mozete pozicat u tajomnika organizacneho vyboru Chalupkovho Brezna Ivana Halamu na c. t. 6122908).

 

S hudbou v srdci Nizkych Tatier

V nedelu 28. oktobra Miestny odbor Matice slovenskej a Zakladna umelecka skola v Brezne usporiadali 4. rocnik spomienkovych odpoludni na slovenskych hudobnych skladatelov. V tomto roku si pripomenuli nedozite devatdesiatiny Jana Cikkera a Andreja Ocenasa. Po slovach o zivote a diele tychto hudobnych velikanov koncertnou salou "zusky" zazneli ich skladby a potom vyhodnotili sutaz v speve ziakov zakladnych a strednych skol o Maly erb mesta Brezna. Uroven okresnej sutaze v speve so sprievodom hudobnych nastrojov bola v porovnani s vlanajskom opat vyssia. Porota v zlozeni I. Nemky, M. Akuratna a J. Dvorska rozhodla udelit v kazdej kategorii prvu cenu. V umelej piesni v I. kategorii ju ziskala Andrea Kirsova (ZS Zavadka nad Hronom), v II. kategorii si prvu cenu vyspieval Janko Gallo (ZS K. Raposa Brezno) a v III. kategorii to bola Elena Lipkova (HA Brezno). V speve ludovych piesni prve ceny ziskali: v I. kategorii Mariana Riaposova (ZUS Brezno), v II. kategorii Radoslava Panisova (ZSPohorela), v III. kategorii Lubica Riaposova (DOS Piesok).
Krasny umelecky zazitok bol odmenou vsetkym, ktori prisli, aby povzbudili mlade talenty. Kroje ucinkujucich zo Zavadky, Helpy, Pohorelej i z P. Polhory boli peknym spestrenim tohto kulturneho podujatia.

(mm)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT