30. OKTOBER  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Prveho oktobra vstupil do platnosti zakon o povinnom zmluvnom poisteni zodpovednosti za skodu sposobenu prevadzkou motoroveho vozidla. Tento zakon konci monopol jednej poistovne, ktora bola doteraz vyhradnym poskytovatelom zakonneho poistenia. Majitelovi motoroveho vozidla umoznuje slobodne si vybrat, s kym si zela zmluvu na rok 2002 uzavriet, musi to vsak byt do 31. decembra tohto roka. Teda uz po silvestrovskej polnoci moze dopravna policia od vodica pozadovat predlozenie dokladu o uzavreti zmluvy. Nas anketovy diktafon bol svedkom informovanosti niektorych vodicov o tejto teme:

anketovym mikrofonom


o povinnom zmluvnom poisteni

Pavol Koren, vodic, Helpa:

- Lepsi cas na uzavretie zmluv si nemohli vybrat. Blizia sa sviatky a niektori ludia budu mat aj okrem tohto vydavky. Bude to urcite velka polozka, podla mna by sa poistky mali zohladnovat podla toho, kto ma kolko aut alebo ako. Konkretne informacie o tom zatial nemam, je to na sposob: jedna pani povedala.

Pavol Kucerak, murar, Brezno:

- Pocul som nieco o takom zakone, podla ktoreho do konca roka treba uzavriet zmluvu s niektorou poistovnou. Velmi sa o to nezaujimam, pretoze auto je svokrine, ja ho len pouzivam.

Marian Zubak, zasobovac, Podbrezova:

- Ja si myslim, ze poistovne by sa mali zdruzit, nemalo by ich byt tolko. Mala by byt len jedna - dve, ktore by si to drzali. Sice je vyhoda, ze si mozeme vybrat, ale myslim si, ze menej platit nebudeme. Vela som este o tom nepocul, tusim, ze to treba zaplatit do konca januara.

Robert Luby, technik, Banska Bystrica:

- Podla mna je spravne, ked si mozeme vybrat z viacerych poistovni. Aspon bude nejaka konkurencia. Asi zajdem tam, kde mam aj havarijnu poistku. Dufam, ze tam budem mat aj nejaky rabat, teda zlavu po urcitych rokoch, ktore je tam auto poistene a ze ta zlava sa prenesie aj na zakonnu poistku.

Ivan Nather, podnikatel, Podbrezova:

- Svojim sposobom je to aj dobre, ale cas ukaze, ktora poistovna bude ta "naj". Myslim si, ze nie vsetky poistovne budu splnat to, co ludia potrebuju. Prakticky jedna poistovna ma s tym skusenosti, ale pri ostatnych len cas ukaze, ci dokazu splnit to, co slubia ludom. Pocul som, ze toto zmluvne poistenie by malo robit osem ci devat poistovni a zaplatit musime do konca roka. Zatial maju ludia slabe informacie, alebo ich nemaju vobec, takze podla mna bude z toho chaos.

Valter Mitterpach, dochodca, Podbrezova:

- Viem, ze musim zaplatit do konca roka. Zatial neviem, pre ktoru poistovnu sa rozhodnem, pretoze som vlastne este nikde nezaregistroval, kde, za akych podmienok, za kolko korun a ake vyhodne poistenie ponukaju.

Rastislav Tokar, vodic, Polomka:

- Viem, ze auto musi byt poistene do konca roka. Este som si nevybral, ale asi to bude poistovna, kde som chodil doteraz.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Hracky - edukacne media v Ludoteke

Pod tymto nazvom sa konal vo stvrtok 18. oktobra odborny seminar pri prilezitosti 5. vyrocia zalozenia Ludoteky v Materskej skole na Ulici Dr. Clementisa v Brezne, na ktorom som sa zucastnila ako vychovavatelka skolskeho klubu deti, ktora pravidelne v spolupraci s materskymi skolami navstevuje toto zariadenie. Dominantou Ludoteky je hra a hracky, etablovanie sa v regione a kreativne vyuzivanie volneho casu deti. Dalsie vzdelavanie uciteliek materskych skol a vychovavateliek skolskych klubov deti, prieskum zaujmu o informacie z oblasti problematiky hier a hraciek, prezentacia vyskumnej cinnosti - to boli ciele seminara.
Zorganizovali ho Pedagogicka fakulta Univerzity Mateja Bela v B. Bystrici a Okresny urad v Brezne. Odbornymi garantmi boli prof. PaedDr. Vojtech Korim, CSc., a prof. Ing. Rozmarin Dubovska DrSc., z PF UMB, PaedDr. Eva Balazova a PaedDr. Milan Toman zabezpecovali seminar po organizacnej stranke. Medzi hostami sme privitali vzacne osobnosti, ktore sa roky venuju tejto problematike. Seminar otvoril doc. RNDr. Pavol Hanzel, CSc., prodekan pre rozvoj PF UMB v B. Bystrici, ktory vo svojom prispevku oboznamil ucastnikov s historiou Ludoteky. Dr. Egon Schmuck z univerzity v Erfurte, dlhorocny spolupracovnik PF UMB, zaujimavo hovoril o skusenostiach z posobnosti Ludotek v Nemecku, o vyuzivani hry a hraciek v zariadeniach. Mgr. E. Roucova z Juhoceskej univerzity v C. Budejoviciach hovorila na temu Vyznam a vyuzitie technickej hracky v primarnej skole, prof. PhDr. Viera Zbirkova, CSc., z FF UK v Nitre - Historicky pohlad na hracky ako ucebne pomocky, Ing. Beata Puobisova - Vedecka hracka a jej vyvoj, PaedDr. Eva Balazova z PF UMB B. Bystrica - Aktualny stav vyuzivania hraciek v edukacii, Mgr. Emilia Kubaniova z PF UMB BB - Pocitac - edukacne medium a prostriedok hier, PaedDr. Milan Toman z PF UMB BB - Technicka hracka ako dolezite edukacne medium.
V ramci diskusie sa rozprudila vymena skusenosti z teorie a praxe. Hovorilo sa o praci s detmi a hrackou, ako hra a hracka vplyva na rozvoj osobnosti dietata, o jej nezastupitelnom mieste v zivote dietata uz od jeho narodenia, o skodlivosti nevhodnych hier a hraciek, ale aj o nedostatku financnych prostriedkov v tychto zariadeniach.Vo vsetkych prispevkoch odznelo mnozstvo zaujimavych informacii, podnetov do dalsej prace s hrackou a hrou pre kazdu z nas a vobec nas dospelych, aby nasim kredom bolo:,,Skola by mala byt dielnou ludskosti".
Je na kazdej z nas, na nasej kreativite, aku hracku zhotovime v praci s detmi, pretoze najlepsou hrackou je ta, ktoru si dieta zhotovi same a vyuzije ju pri hre.
V prestavkach medzi prednaskami sme si prezreli priestory Ludoteky, interaktivnu vystavku vedeckych hraciek, zaujimavou prezentaciou boli hracky drevene a expoziciu hraciek edukacnych medii.
Podakovanie patri riaditelke Zdenke Englerovej a celemu kolektivu materskej skoly, ktory sa zasluzil o vyborny priebeh celeho podujatia na takej vysokej urovni a za ucasti vsetkych vyznamnych hosti, ktori pracuju v tejto oblasti.
Svoj prispevok skoncim citatom, ktory odznel na tomto stretnuti: ,,Clovek sa stava ozajstnym clovekom vtedy, ked sa zacina hrat." Zanechal vo mne silny citovy zazitok a mal by oslovit vsetkych nas dospelych, aby z nasich deti vyrastli stastni a zdravi ludia.

Eva Andreuttiova,
vychovavatelka ZS Pionierska 4

Boli sme v skole v prirode

Osemdesiatjeden ziakov tretich a stvrtych rocnikov zo Zakladnej skoly v Podbrezovej sa v dnoch od 2. do 12. oktobra zucastnilo na ozdravnom pobyte v Skole v prirode v Lome nad Rimavicou. Okrem vyucovacich hodin v predpoludnajsich hodinach, ktore boli casto oducene priamo v prirode, sa ziaci zucastnovali na turistickych vychadzkach do blizkeho i vzdialeneho okolia. Poznatky, ziskane najma v predmetoch vlastiveda a prirodoveda, si rozsirovali a aktualizovali prave na tychto vychadzkach. Zoznamovali sa s florou a faunou razovitej horskej krajiny s laznickym osidlenim, ktorej sa clovek len v malej miere dotkol technikou. V realnej situacii urcovali nazvy okolitych vrchov a pohori. Tury viedli aj do susednych obci Sihla a Drabsko s cielom blizsie spoznat tento jedinecny region. V Sihle navstivili chovatelsku farmu huculskych koni s moznostou jazdy na koni. Stare drevenice a krasny kostolik detom zo sidliska pripominali krajinu z rozpravky. Cely pobyt prispel k utuzeniu telesneho i dusevneho zdravia, k rozvoju osobnosti dietata. Viedol ku skusenostiam v spoluziti v kolektive, k snaham navzajom si pomahat, ale i sam sa starat o svoju osobnu hygienu. Deti si zvykali na samostatnost a zodpovednost za seba i za svojich spoluziakov. Ubytovani sme boli v slnecnych prijemnych izbach, o poriadok v nich sa naucili deti postarat same. Velmi spokojni sme boli aj so stravovanim. Toto vsetko sa mohlo uskutocnit vdaka Nadacii Zeleziarne Podbrezova a. s., ktora v ramci svojho posobenia v oblasti socialnej i zdravotnej starostlivosti uhradila polovicu nakladov za pobyt (velkoryso, bez rozdielu) kazdeho dietata, ktore skolu v prirode absolvovalo. Riaditelstvo Zakladnej skoly v Podbrezovej, jej padagogovia a rodicia ziakov vyslovuju nadacii i zamestnancom skoly v prirode uprimne podakovanie.

Lubica Tornaryova

Zadebatovali sme si

V dnoch 5. a 6. oktobra sa v Martine uskutocnilo prve regionalne kolo v debatovani, kde sme samozrejme nemohli chybat ani my - debatersky klub pri Hotelovej a Obchodnej akademii v Brezne.
Zadebatovali sme si na velmi zaujimave temy: Zvysenie trestov sa prejavi znizenim zlocinnosti, Clovek by sa mal viacej venovat ochrane prirody a Kopirovanie zabija hudbu. V silnej konkurencii sme obsadili pekne stvrte miesto, cim sme si zabezpecili postup do dalsieho regionalneho kola, ktore bude koncom novembra v Hronci. Ako vzdy aj teraz sme si uzili kopec zabavy. Napriek internatnej strave, skromnym ubytovacim podmienkam a ceste s nekonecnymi zakrutami sme sa vratili domov zdravi a spokojni s nasim vykonom.

Nech ziju debateri!

 

                  Vikend v penzione Mytnik

Prijemny zazitok sme mohli prezit v Myte pod Dumbierom v penzione Mytnik dna 13. oktobra. Hlavne damy z Brezna a blizkeho okolia mali moznost vyskusat si novy masazny stroj ROLLETIC, ktoreho cinnost je zamerana najma na boj s celulitidou, zmensuje objem masirovanych partii a tvaruje postavu. Aby i citatelky vedeli, o co vlastne ide: Uz po tyzdni masaze sa zmensi objem o 1 - 4 cm. Klientky najviac ocenia, ze zlepsenie postavy dosiahnu bez namahy a doslova pri citani alebo rozpravani sa s kamaratkou.
Damam, ktore ROLLETIC vyskusali, sa jeho uzivanie stalo pravidelnou kozmetickou starostilivostou o ich telo. Ale vratme sa k akcii. Po prezentacii mali damy moznost skraslit sa licenim a profesionalnou upravou nechtov (manikura, lakovanie, zdobenie), ktore poskytli sluzby salonu MIDA so sidlom v Brezne na Namesti gen. M. R. Stefanika 19, ktory bol aj organizatorom tejto akcie spolu s SENTACO, spol. s r. o., Neratovice, parfumeriou FANN a penzionom Mytnik.
Nechybala tombola s velmi zaujimavymi cenami. Touto formou by som sa chcela podakovat hlavne parfumerii FANN Brezno, ktora nam do tomboly poskytla ceny v podobe kozmetickych balickov. Taktiez dakujem vsetkym, co sa na tejto akcii zucastnili. Tych, ktori este nemali moznost tento masazny "zazrak" vyskusat, srdecne pozyvame do nasho salonu.

M. Bullova,salon MIDA

                    Plody zeme v nasej domacnosti     

na vystave v Predajnej

Po atmosfere horucich mesiacov akoby sa vsetko nenapadne upokojilo. A kedze sme aj my ludia noveho tisicrocia, stale sme detmi prirody, mudro siahame po tych plodoch, ktore nam aktualne ponuka. Jesenne mesiace su ako stvorene na zdrave stravovanie. Dostatok domaceho ovocia a zeleniny zo zahrad nam plnym priehrstim ponuka siroke vyuzitie.
Starostka Predajnej Ing. Tatiana Contofalska v spolupraci so zakladnou organizaciou Slovenskeho zvazu zahradkarov a kulturnou komisiou pri obecnom zastupitelstve zorganizovala v dnoch 13. a 14. oktobra v priestoroch spolocenskeho domu vystavu ovocia a zeleniny spojenu s ochutnavkou. Bola to nielen ochutnavka stavnateho ovocia, ale aj nespocetne mnozstvo zeleninovych salatov, natierok, lahkych stravitelnych a zdravych pokrmov, kompotov, lekvarov, napojov (kokteilov, likerov, stiav). Namety na ich pripravu boli ponukane formou receptov, ktore boli k dispozicii kazdemu navstevnikovi akcie.
Ze jesen ma svoje caro, dokazala dekoracia s prozaickou zeleninou, ovocim, doplnena kyticami cerstvych kvetov, listami vinica, brectanu, vetvickami ...
Na zaver mozem dodat: vynikajuca ukazka, ako mozno vykuzlit cosi nove, netradicne, cim sa zavdacime aj tym najnarocnejsim.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT