Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 17 29. APRIL 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Jedna otazka primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

O com rokovalo zasadnutie mestskeho zastupitelstva v pondelok 20. aprila ?

Pravidelne mestske zastupitelstvo, ktore sa konalo 20. aprila, sa zaoberalo problemami suvisiacimi s plynulym chodom mesta. Predovsetkym to bolo plnenie rozpoctu mesta za rok 1997 - schvalenie zaverecneho uctu a zaroven vyhodnotenie rozpoctov, vynosov a nakladov v prispevkovych organizaciach mesta Brezna. Mesto ako samotny subjekt ma zaverecny ucet s prebytkom tridsat milionov, ovsem tato suma znaci terminovany vklad, ktory je zaroven zarukou za uvery zobrane na investicnu vystavbu. Rozpocty vynosov a nakladov prispevkovych organizacii boli schvalene vsetky, okrem bytoveho podniku, kde bola urcita vyhrada. Lesy mesta Brezna, bytovy podnik a mestsky hotel Dumbier hospodarili priaznivo, s dobrym vysledkom. Samozrejme technicke sluzby, mestske kulturne stredisko a mestsky sportovy klub boli vyhodnotene so schodkom. Tieto schodky sa ocakavaju, pretoze ide o prispevkove organizacie, ktore zabezpecuju takzvane verejnoprospesne prace, respektive sport a kulturu. Tieto oblasti nikde, v ziadnom meste, nikde na svete nie su ziskove.

Dalsim dolezitym bodom bola sprava o vysledku inventarizacie majetku mesta s vycislenim mank a skod a s evidenciou majetku mesta. Tu sme sa zamysleli nad evidenciou a hodnotou lesa. Lesne pozemky su v poriadku, co sa tyka ohodnotenia lesa, tu sa rozvinula siroka diskusia a zaver bude predlozeny na buducom zastupitelstve, lebo boli ulozene niektore ulohy. Treba konstatovat, ze majetok mesta v roku 1997 sa zvysil priblizne o 80 milionov korun.

Nasledovala sprava o predaji bytov a schvalenie dodatku cislo 2 k vseobecne zavaznemu nariadeniu o prevode vlastnictva bytov a nebytovych priestorov. Tu sme sa zaoberali dvoma oblastami: upravovali sme prilohu cislo 1 a prilohu cislo 2, cize byty, ktore su urcene na predaj a byty, ktore nie su urcene na predaj. Tieto prilohy boli urobene na zaklade znamych ziadosti jednotlivych obcanov. Tymto sposobom budeme postupne pripravovat byty na predavanie. Momentalne ich mame pripravenych viac ako sto a obcanov budeme volat k podpisu zmluvy. Zaroven poslanci mestskeho zastupitelstva schvalili, ze byty budeme predavat aj za dlhopisy. Tu si treba uvedomit, ze dlhopis nie je platba v hotovosti, a preto kupujuci nemoze dostat zlavu na byt.

Zaujimave bolo vyhodnotenie separovaneho zberu. Kladny pristup maju obcania na Nalepkovej ulici, ktori pochopili vyznam separovania odpadu, a preto sa im znizuje cena za odvoz odpadu na jedneho clena domacnosti rocne o desat korun. Kriticky musim poukazat na obyvatelov Mazornikova, kori nepochopili vyznam separovaneho zberu a robia v tomto smere neporiadok. Snazime sa vychadzat im v ustrety, dokoncujeme skolu, zaviedli sme mestsky televizny kanal. Vsetky kulturne podujatia, ktore robime v meste, paralelne uskutocnujeme na Mazornikove, no a obcania sa nam takymto sposobom odplacaju.

Prerokovali sme stav kultury v meste, socialnej starostlivosti. Zaoberali sme sa zrusenim detskych jasli, ktore su v majetku mesta. Nebolo to z financnych dovodov, hoci naklady na ich prevadzku boli velke, ale pre maly zaujem. Namiesto toho sme prijali opatrenie, ze tu v spolupraci s okresnym uradom zriadime mestsku matersku skolu. Okresny urad zabezpeci pedagogov a my vsetko ostatne. Chceme takto vyjst v ustrety vacsiemu poctu rodin.

Koncom minuleho a zacatkom tohto roka sme odovzdali podkrovne byty. Urobili sme v nich retrospektivnu navstevu a zistili sme , ze najomnici su spokojni. Urobime este dalsiu obhliadku, aby sme mohli pripadne nedostatky vcas reklamovat.

Ustne som informoval o situacii v stavbe Baldovskeho mostu. Situacia sa zmenila, bolo schvalenych 55 milionov korun, ktore sa skratili na 35 milionov a tie nezabezpecia sprevadzkovanie mostu. Z toho dovodu som sa hned po Velkej noci obratil osobnym listom na premiera Vladimira Meciara so ziadostou o pomoc pri zabezpeceni financnych prostriedkov. Ak dostanem odpoved, budem obcanov informovat.

Prerokovali sme aj spravu o cinnosti mestskej policie, plnenie uzneseni a vnutro-organizacne zalezitosti, pripomienky, poziadavky a navrhy poslancov mestskeho zastupitelstva. Zastupitelstvo bolo narocne, od desiatej do dvadsiatej hodiny vecer.

Hladaju cesty navratu

V sobotu sa na pode Obecneho uradu v Helpe stretol celoslovensky vybor Narodopisneho odboru Matice slovenskej. Hlavnym bodom programu rokovania bola spolupraca Narodopisneho odboru Matice slovenskej pri zostaveni historicko-narodopisnej monografie obce Helpa. Monografia Helpy by mala uvidiet svetlo na buduci rok, pri prilezitosti 450. vyrocia prvej pisomnej zmienky o obci. Pri tejto prilezitosti - stretnutia maticiarov s predstavitelom obce - starostom Jozefom Fillom bol zorganizovany aj I. narodopisny den v Helpe, ktory sa konal v nedelu.

Obecny urad v spolupraci s Narodopisnym odborom Matice slovenskej a zakladnou skolou pripravili pre obcanov aprilove popoludnie plne prekvapeni. Jednym z nich bola vystava, ktora bola zamerana na rezbarske prace, prace s kozou a vytvarne prace. Vystava bola spojena s praktickou demonstraciou rezbarskych schopnosti zrucnych ziakov pod vedenim sucasneho rezbara Jana Pindiaka. O svoje krasne umenie sa prisli podelit aj dalsi umelci - Radomir Melko, Jan Filo a Lubo Medved. Vyklad na temu - predstavovanie ludovych rezbarov na Slovensku predniesol PhDr. Stefan Mruskovic CSc. - tajomnik Narodopisneho odboru Matice slovenskej.

Dalsou iskrickou tohto podujatia bola slavnostna skolska akademia s hudobno-tanecnym a folklornym programom ziakov Zakladnej skoly a Zakladnej umeleckej skoly v Helpe. Vsetky sucasti tohto programu smerovali k ustrednej teme, v snahe hladat cesty navratu ludoveho umenia a jeho vyuzivanie v sucasnom kulturno-vychovnom programe, ktory je spolocnym cielom Obecneho uradu v Helpe, Narodopisneho odboru Matice slovenskej a vedenia pedagogov miestnych skol.

Program, trvajuci cele popoludnie, sa stretol s neobycajnym zaujmom viac ako troch stoviek obcanov vsetkych vekovych kategorii. Kinosala bola doslova preplnena. Vyznacoval sa velmi dobrou kulturnou urovnou a aktivitou nielen ucinkujucich, ale i ostatnych zucastnenych obcanov. Umelecko-folklorny program helpianskej skolskej mladeze je prikladom nielen ich prirodzeneho nadania a temperamentu, ale i prikladom ich rozvijania v tvorivej interakcii pedagogov a ludovych umelcov (na 1. snimke).

 


Milu slavnost prisli pozdravot aj vzacne osobnosti - Igor Kovacovic, podpredseda Matice slovenskej, Prof. PhDr. Jan Podolak DrSc., predseda Narodopisneho odboru Matice slovenskej, PhDr. Cyril Zuffa tajomnik Matice slovenskej, PhDr. Stefan Mruskovic CSc., tajomnik Narodopisneho odboru Matice slovenskej (na 2. snimke).

Maria Kemkova

Snimky: Juraj Orolin


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT