6. MAJ 1998 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Reagujem na clanok pani I. D. uverejneny v Horehroni c. 16 dna 22. aprila 1998, v ktorom ma obvinila z byrokratickeho a povysenenckeho spravania.

K celej zalezitosti podavam nasledovne vysvetlenie:

Pani I. D. sa ako mnoho inych obcanov nasho okresu, ktori prisli o zamestnanie, ocitla pred dverami prveho kontaktu v okresnom urade prace.

Zamestnavatelia prepustaju vacsinou ku koncu mesiaca, preto je prvych sedem az devat dni v tejto kancelarii (pretoze je jedina) prilis vela stranok cakajucich na vybavenie. Na zaciatku uradnych hodin, t. j. o 7.30 h, su uchadzaci o zamestnanie upozorneni na to, ake podklady potrebuju na zaradenie do evidencie nezamestnanych. Vsetky udaje spolu so vzorovo vyplnenou ziadostou su umiestnene aj na oznamovacich tabuliach, kde si ich mozu vsetci uchadzaci precitat. Uchadzaci o zamestnanie su povinni predlozit vlastnou rukou vyplnenu ziadost, pozadovane doklady tykajuce sa posledneho zamestnavatela a platny obciansky preukaz. Prax je vsak taka, ze prichadzaju s nedostatocne vyplnenymi ziadostami a bez pozadovanych dokladov, cim sa cele vybavenie ich ziadosti mnohonasobne predlzi. Zbytocnym zdrzovanim narasta nervozita a podrazdenost ostatnych uchadzacov, protoze nevedia, preco to tak dlho trva. Uchadzac s kompletne vyplnenymi tlacivami je vybaveny v priebehu styroch - piatich minut, niekedy sa vsak tento cas predlzi na desat - patnast minut, co vsak nie je zavinene pracovnikmi prveho kontaktu. Tak to bolo aj v pripade pani I. D.. Dna 3. aprila 1998 mi predlozila ziadost o zaradenie do evidencie nezamestnanych. Pri preberani ziadosti som zistil, ze tato neobsahuje najdolezitejsie udaje (zdravotny stav, prax v danej profesii, udaje tykajuce sa rodinnych prislusnikov - deti). Vo vlastnorucne podpisanom cestnom vyhlaseni chybali tri dolezite udaje. Pani I. D. nepostupovala ani podla ustnych pokynov ani podla pokynov na oznamovacich tabuliach, preto som ju poziadal, aby si v priestoroch cakarne podla vzoru uvedene udaje doplnila. Nespraval som sa k nej ani povysenecky ani byrokraticky. Formulare su zostavene tak, aby ich podla vzoru dokazal vyplnit kazdy uchadzac. Pri druhej navsteve, kedy ju vybavovala moja kolegyna, neboli udaje znovu kompletne!

Dokazem pochopit situaciu a psychologicke rozpolozenie ludi, co sa zo dna na den ocitnu bez prace, lebo aj ja som to zazil. Ak pani (a nielen ona) povazovala moje spravanie za byrokraticke a povysenencke, mohla vyuzit pravo ist sa stazovat u mojej priamej nadriadenej veducej, pripadne u riaditelky okresneho uradu prace. Kedze medzi nami ku ziadnemu konfliktu nedoslo, neviem, co ju viedlo k tomu, takto ma obvinit. Velmi dobre si uvedomujem, ze v danych situaciach su ludia podrazdeni, ale tym, ze si zlost vyleju na cloveku, ktory sa im snazi pomoct, aby nezostali bez financnych prostriedkov, nic nevyriesia. Problem je v inej oblasti...

Pokial sa v nasom regione nezacnu vytvarat nove pracovne miesta, budu pracovnici okresneho uradu prace len v ulohe statistov. Kedze evidencia v OUP ma urcite pravidla a zakonitosti, kto ich nerespektuje, skodi sam sebe.

Vazena pani I. D., skor nez budete chciet nabuduce niekoho obvinit, objektivne zvazte svoje konanie.

(zm)

Dovetok k "Nekonecnemu pribehu"

V Horehroni c. 17 sa k problematike otvorenej panom Kvackajom vyjadril aj pan primator konstatovanim, ze je smutne, ked zamestnanec riesi svoje problemy cez noviny.

Vsetci citatelia vedia, ze nie ja som otvoril tento problem, ale som len reagoval na clanok pana Kvackaja, tak ako pan primator reagoval na moj. Preco potom ten smutok.

Neviem, ako citatelia, ale ja nepovazujem za zverejnenie vysledkov konkurzneho konania to, ze sa s nimi oboznamila urcita skupina ludi, ak sa nedali na vedomie predovsetkym ucastnikom konkurzu - aspon nie vsetkym. "Anonym" bol podla vsetkeho o vysledkoch informovany, o com svedci forma a hlavne casovanie jeho reakcie. Pytam sa kym? Pan primator iste tiez uzna, ze nie ja som menoval komisiu, ani som nemal moznost ovplyvnit jej zlozenie a rozhodnutie a nakoniec som jednym z tych, ktorym vysledok komisia dodnes neoznamila. To je ale problem niekoho ineho, nie moj.

Co sa tyka pana Kvackaja, nadalej sa vyziva v "nepresnostiach". O ziadnych ucelovo vybratych ludoch som totiz nepisal, co sa da lahko overit pozornym precitanim clanku. Chcem mu preto pripomenut, ze na rozdiel od toho, ako si pomylil ako clen konkurznej komisie pohladavky so zavazkami, nepomylil si konatela so spolocnikom, ale uviedol to zamerne, tak ako by v pripade potreby zamenil akcionara s clenom predstavenstva akciovej spolocnosti. Ja neoznacujem pana Kvackaja za clena predstavenstva ziadnej spolocnosti, hoci pravdepodobne nejake akcie vlastni a mozno je aj v predstavenstve, neroznasam to vsak ako hyena. Ako poslanec by sa mal skor zaujimat o to, ci ti, co poberaju priplatky za nepodnikanie, ktorym schvaluje odmeny, nie su niekde zainteresovani. Nakoniec, keby pan poslanec, s ktorym som v zivote neprehovoril ani tri vety, ale naopak, pisomne som mu ponukol problematiku prebrat, o co neprejavil zaujem, vedel, co je slusnost, ospravedlnil by sa nielen citatelom, ale predovsetkym mne so synom, o ktorych siril klamstva. Ako vsak z doterajsieho vyvinu vidiet, toto nemozno u neho predpokladat, a preto sa viac k jeho provokacnym, exhibicionistickym clankom nebudem vyjadrovat a verim, ze citatelia pochopia a urobia si usudok sami bez pomoci pana Kvackaja. Iste aj oni poznaju nase prislovia ci porekadla, ze ked cert nemoze uskodit, aspon nasmradi a ze na hrube vrece patri hruba zaplata.

Tomas Maros

Aktivita mladeze, sutazivost

Stredne odborne uciliste hutnicke v Podbrezovej navstevuje mnozstvo mladych ludi, ktori maju roznorode zaujmy. Medzi nimi je aj mnozstvo talentovanych ziakov. Ked sa aktivita a ich zmysel pre dosiahnutie co najlepsich vysledkov podchyti v spravnu chvilu, dostavia sa vysledky a uspechy. Nasi ziaci dosahuju uspechy na poli sportovom ucastou v hrach a okresnych kolach sutazi, uspechmi v prednese poezie a prozy, bavia ich medzitriedne sutaze a olympiady. Tesi nas uspech ucasti ziaka trojrocneho ucebneho odboru v celostatnom kole olympiady ruskeho jazyka. V Trencine sa kazdorocne poriada celostatna vystava, v tomto roku pod nazvom Ucen ´98. Je to vystava predajno-propagacna. Zucastnujeme sa taktiez tejto vystavy s vyrobkami nasich ziakov.

Verime, ze nasi ziaci budu sirit dobre meno skoly aj nadalej. Aktivita a sutazivost je totizto pre mladych ludi priznacna.

Mgr. Jana Zacharovova

Preco maju radi svoju mamicku desiataci z Materskej skoly 9. maja 53 v Brezne?

Veronika B.: - Lebo je moja mama, je dobra a este sa mi paci.

Tomasko: - Lebo mi kupuje lietajucich medvedikov, lebo je niekedy na mna dobra a ze mi kupuje niekedy nanuk.

Veronika R.: - Lebo nam vsetkym kupuje cokoladky, jogurty, upratuje nam.

Matko S.: - Lebo dobre riadi a da mi koruny.

Vierka: - Lebo vari, perie, dava malej Katke jest.

Julka: - Lebo mi dovoli s nou nieco robit, lebo ma pusti vonku a je dobra.

Dominika: - Lebo mi kupuje, co chcem, lebo mi vari, co chcem - gris a hrachovu polievku, preto je dobra.

Janka: - Lebo je dobra, kupuje nam hracky, chodi so mnou k zubarovi.

Miska: - Lebo nam vari najlepsie buchty na pare a hra sa s nami clovece.

Anicka: - Lebo ma oblieka, je dobra, niekedy nas bije a braceka uspava.

Monika: - Lebo velmi dobre sa stara o mna, dava nam ovocinky, zavola k nam Zuzku.

Palko: - Lebo na mna nekrici, ani ma nebije, lebo je dobra a stastna.

Lukasko: - Lebo je dobra a doma spi.

Veronika B. - S.: - Lebo moj oco ma bije a mama ma chrani.

Pato: - Lebo mi kupi keks, lebo ma necha vonku.

Radko: - Lebo sa mi dovoli hrat Segu.

Nikolka: - Lebo nam kupila nove karty a niekedy sa hra s nami (karty).

Stella Kocurova

S anketovym mikrofonom

Stromy - pluca nasej planety

Rozkvitnute stromy, zelena trava nielen lahodia oku, ale su aj nenahraditelnou sucastou zivotneho prostredia. Nie nadarmo sa hovori, ze stromy su pluca nasej planety. Zaujimalo nas, ci v mieste vasho bydliska je dostatok zelene. Tu su odpovede niekolkych opytanych:

Ema Nemetova, pekarka, Valaska:

- Som z Valaskej, byvame v dome. Je tam velmi pekne. Obec sa stara, mame dostatok zelene. Ja som spokojna.

Jana Dubasakova, na materskej dovolenke, Piesok:

- Byvame v Piesku, ale tam nie je ktovie ako, ani nema kde byt zelen, lebo je to len rovna ulica. Pri nasom dome sme si prave posadili travicku, upravujeme si okolie. Na vyzitie v Piesku nie je nikde miesto, chyba ihrisko, stromy, travnik, nieco pre deti by sa zislo.

Frantisek Svetlak, podnikatel, Brezno:

- U nas na Nalepkovej ulici je zelene dost. Daco upravili, daco povyrezavali, ale mohli by sa o to lepsie starat, udrziavat.

Jana Medvedova, fakturantka, Brezno:

- Byvame v casti, kde je dostatok zelene, na Razusovej ulici pri starej nemocnici. Su vyslovene pekne casti so zelenou, ako je nabrezie Hrona. Podla mna je aj v meste dost zelene a staraju sa o nu.

Manzelia Marcela a Vladimir Gillovci z Dolnej Lehoty:

- Je urcite dostatok. Pochadzam z Dolnej Lehoty. V minulosti to bolo o nieco lepsie, bolo viac financnych zdrojov z okresu. Teraz je slaby tok penazi. Bolo by treba co najskor dobudovat rozostavanu stavbu kanalizacie, cistiaren odpadovych vod, na ktoru obec bohuzial financie nema. So zelenou je to omnoho lepsie, lebo v minulosti Vajskova ju likvidovala, teraz ako

odstavili fabriku, je to ovela lepsie.

Neznama pani z Brezna:

- Na sidlisku na Mazornikove byvam uz pomaly desiaty rok. Za ten cas sme si uzili svoje. Najskor rozkopane cesty, ked sme si okolie ako tak upravili, prisli opravovat kanalizaciu, zavadzali telefonne kable a vyzeralo to opat ako pred nastahovanim. Nebolo toho, kto by dal do povodneho stavu travniky a znovu vysial travu. Najomnikov nebavilo stale po niekom davat do poriadku okolie, ked o par dni prisiel niekto, kto to rozkopal. Na upravene kvetinove zahony uz len spominame. Aj stromceky tu boli posadene, ale ujalo sa z nich len zopar.

Alena Jagercikova, nezamestnana, Zavadka nad Hronom:

- Som z dediny a tam mate zelen, travu. Ludia sa staraju o to. Myslim si, ze mame dost zelene.

(ria, ng)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT