6. MAJ 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Pripomenuli si 40. vyrocie

V posledny majovy piatok sa pri prilezitosti 40. vyrocia zalozenia hudobnej skoly vo Valaskej konal slavnostny koncert. V uvodnom prihovore pani riaditelka vyzdvihla dlhorocnu pracu svojej predchodkyne Pavly Korenovej, ktora zozala zasluzeny aplauz publika.

V hladisku sa stretli pedagogovia, ziaci a rodicia dvoch aj troch generacii. Samotny hudobny vykon ucinkujucich bol na uzasnej urovni. Neda nespomenut tvorbu ucitela Jana Jencu. Jeho skladby hrali ziaci i ucitelia. Vazna hudba znela z pian, flaut, harmonik i saxofonu. Deti i dospeli na javisku sa striedali pri konferovani ucitelky Mariany Fasko-Rudasovej. Medzi mnohymi ucinkujucimi vystupili aj dievcence z Helpy v osemrucnej skladbe.

Zaver koncertu zmenil svoju vaznu podobu a pocas veselych not ludovych pesniciek dychovej hudby Svitorka (na snimke) sa koncertna sala roztlieskala naposledy.

Dnesna Zakladna umelecka skola vo Valaskej okrem hudobneho odboru ma aj odbor vytvarny, ktory sa prezentoval vyzdobou saly a pozvankami na koncert. Anna Babkova vedie k vytvarnej tvorbe deti vo viacerych obciach Horehronia.

Slavnostny koncert pokracoval vecerou pre pozvanych hosti. Muzikanti z roznych kutov Slovenska prijali pozvanie, lebo nezabudli na malu budovu, ale velku svojim menom - Zakladnu umelecku skolu vo Valaskej.

(mv)

Bilancovanie vykonu statnej spravy v oddeleni matrik za obdobie fungovania okresu Brezno

Za vsetko hovoria fakty

Podla § 9 ods. 9 a 10 zakona NR SR c. 221/1996 Z. z. o uzemnom a spravnom cleneni Slovenskej republiky sa mesto Brezno stalo 24. julom 1996 sidlom okresu.

Zriadenim novych okresnych uradov bolo snahou vlady priblizit vykon statnej spravy co najblizsie k obcanovi, aby tento nemusel stravit vela casu a cestovat daleko do okresneho mesta za vybavovanim svojich zalezitosti.

Oddelenie matrik, patriace do odboru vseobecnej vnutornej spravy, zabezpecuje vykon statnej spravy, ktory velmi uzko suvisi s obcanmi. Vykon statnej spravy na useku matrik okresneho uradu zabezpecuje osemnast matricnych uradov, kde pracuje dvadsat matrikarok.

Hoci od vzniku okresu je na bilancovanie prace kratke obdobie, mozeme si polozit otazku, co pozitivneho priniesol vznik okresu do cinnosti prace oddelenia matrik. Namiesto peknych slov nech hovoria fakty. V roku 1997 bolo na useku osvedcovacej agendy vydanych 37 378 osvedceni, 17 470 matricnych vypisov, uzavretych bolo 322 sobasov, narodilo sa 653 malych obciankov, zomrelo 710 obcanov, co je viacej ako sa ich narodilo. Toto konstatovanie je varovnym signalom, ktory nuti statnu spravu a samospravu v okrese analyzovat priciny takehoto stavu. V priebehu roka 1997 prebehli zo strany Krajskeho uradu v Banskej Bystrici, oddelenia matrik, previerky vo vsetkych matricnych uradoch okresu Brezno. Kontroly nezistili na matricnych uradoch ziadne nedostatky.

Aby sa vykon statnej spravy neustale priblizoval k obcanovi, boli uporavene uradne hodiny v stredu az do 17.30 hodiny. Pracovnicky matricnych uradov chodia overovat podpisy k bezvladnym a nemobilnym obcanom domov. Z uvedeneho vyplyva, ze je snahou zamestnancov okresneho uradu prispiet k co najvacsej spokojnosti vsetkych obcanov.

Sme si vedomi, ze vo vykone statnej spravy je este mnoho nedostatkov a skrytych rezerv. Verime, ze snahou, dobrou volou zamestnancov a pravnym vyberom kvalifikovanych odbornikov sa mnohe nedostatky v praci odstrania. Toto je aj snahou a prvordou ulohou vlady, aby sa vykon statnej spravy vo vsetkych oblastiach cinnosti co najviac skvalitnoval a priblizoval k obcanovi, aby obcanovi ostavalo viac casu na oddych a regeneraciu sil. Chce to len cas a trpezlivost.

JUDr. Katarina Donovalova, odbor vseobecnej vnutornej spravy Okresneho uradu v Brezne

Maj - mesiac bezpecnosti na cestach

Dopravna nehodovost ako negativny sprievodny jav rozvoja motorizacie je analogickym odrazom sirokeho spektra zmien v nasej spolocnosti. Dopravna nehodovost sa od roka 1990 nevyvija v trendoch predchadzajucich rokov, ale najma v nasledkoch dochadza k neustalemu narastu poctu dopravnych nehod. Najdolezitejsim prvkom, ovplyvnujucim tento stav, zostava ludsky faktor. Spravanie sa cloveka v cestnej premavke, najma vsak jeho chyby, maju viac ako 80-percentny podiel na vsetkych zavaznych dopravnych nehodach. Vyvoj dopravnej nehodovosti v prvych mesiacoch roka 1998 nenaznacuje, ze by dochadzalo k stabilizacii nehodovosti, skor naopak, pretoze doslo k dalsiemu narastu usmrtenych osob pri dopravnych nehodach.

S cielom pozitivneho ovplyvnenia vyvoja dopravnej nehodovosti, najma v oblasti nasledkov dopravnych nehod, bol maj vyhlaseny za mesiac bezpecnosti na cestach Slovenskej republiky. Z toho dovodu aj Okresne riaditelstvo PZ v Brezne bude vykonavat zvysene dopravno-bezpecnostne akcie so zameranim na technicky stav motorovych vozidiel, rychlost jazdy a pozivanie alkoholickych napojov vodicmi motorovych vozidiel.

O pricinach a nasledkoch dopravnych nehod a o priebehu dopravno-bezpecnostnych akcii v maji v okrese Brezno budeme pravidelne informovat verejnost v regionalnych oznamovacich prostriedkoch.

kpt. Miroslav Valach,
hovorca Okresneho riaditelstva PZ Brezno

Zlato a vitazstvo z Rakovej do Brezna

Divadelny subor Jana Chalupku mesta Brezno sa v dnoch 23. az 26. aprila zucastnil celoslovenskej prehliadky neprofesionalnych divadelnych suborov s inscenaciami povodnej slovenskej dramatickej tvorby, 31. rocnika Palarikovej Rakovej.

Hlavnym poslanim prehliadky je podnecovat ochotnicke divadelne subory na Slovensku k uvadzaniu slovenskej klasickej i sucasnej tvorby. Umoznovat suborom konfrontaciu umeleckej prace a najpozoruhodnejsie inscenacie predstavovat verejnosti. Prostrednictvom Palarikovej Rakovej pestovat narodne povedomie, lasku k rodnemu jazyku a uctu k dielam klasickym i sucasnym.

Do sutaze sa zapojilo osemnast suborov, z ktorych do finale porota vybrala pat. Uz samotna ucast vo finale byva ctou pre kazdy divadelny kolektiv. V tomto pripade to plati aj o chalupkovcoch. Clenovia suboru odchadzali na prehliadku s umyslom podat predovsetkym dobry vykon. Zurocit zodpovedny pristup v priprave a realizacii hry, ale aj velke mnozstvo volneho casu a nemalo vlastnej dovolenky, venovanych tomuto projektu.

Na zelanie organizatorov sa sutazne predstavenie hry Petra Kovacika Krcma Pod zelenym stromom uskutocnilo hned na uvod, po slavnostnom otvoreni prehliadky. Sucastou posledneho rocnika boli aj oslavy 100. vyrocia ochotnickeho divadla v Cadci a sprievodne akcie venovane spomienke na nedavno zosnuleho rodaka z kysuckeho Staskova Jozefa Kronera.

Nechceme byt neskromni, ale sutazne predstavenie, rovnako aj predstavenie v rodisku Jana Palarika v Rakovej, ktore sa uskutocnilo na druhy den, bolo skutocnym hereckym koncertom vsetkych ucinkujucich. Tvrdili to navstevnici predstaveni, ale konstatovali to hlavne clenovia poroty. Ci to bolo hodnotenie predsedu poroty, rezisera a vysokoskolskeho pedagoga Michala Babiaka alebo herecky Zuzany Kronerovej, ktora bolo porotou poverena hodnotenim predstavenia. Z jej strany nebola ucinkujucim vycitana ziadna chyba. Vykony na javisku prirovnala minimalne k vykonom svojich kolegov, ci to boli hlavni predstavitelia, mensie alebo celkom male postavy. Hodnotenie nas potesilo a milo prekvapilo, ale skutocnu radost sme pocitili az po vyhlaseni vysledkov, ked sme v rukach drzali zlatu plaketu a diplom pre vitaza.

Potvrdenim uvedeneho a umocnenim celkovych vysledkov je aj skutocnost, ze medzi styrmi ocenenymi za pozoruhodne herecke vykony boli aj dvaja clenovia DSJCH - Jan Vengrin (postava krcmara) a Ladislav Vagaday (postava Repana, ozrana).

Nie je nepodstatne, ze tieto vysledky dosiahol kolektiv v mimoriadne zlozitych podmienkach na pracu, za co si jeho clenovia vysluzili u organizatorov a ucastnikov prehliadky absolutne uznania.

(dsdk)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT