Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 23 10. JUN 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Lekar musi byt profesional v kazdej chvili

Tale (md) - Vo stvrtok 4. juna sa v hoteli Stupka uskutocnilo prve pracovne stretnutie lekarov Horehronia. Cielom tohto podujatia bolo oboznamit obvodnych lekarov a lekarov breznianskej nemocnice s koncepciou chirurgickeho, gynekologicko-porodnickeho a noveho traumatologickeho oddelenia, ktore bolo 1. maja vyclenene z chirurgie.

Tale (md) - Vo stvrtok 4. juna sa v hoteli Stupka uskutocnilo prve pracovne stretnutie lekarov Horehronia. Cielom tohto podujatia bolo oboznamit obvodnych lekarov a lekarov breznianskej nemocnice s koncepciou chirurgickeho, gynekologicko-porodnickeho a noveho traumatologickeho oddelenia, ktore bolo 1. maja vyclenene z chirurgie.

Podujatie sa realizovalo formou prednasok a diskusii. Snahou organizatorov bolo na zaklade vzajomnych diskusii medzi prednasajucimi a publikom ziskat isty konsenzus na liecbu urciteho typu ochorenia a vytvorenie co najtesnejsej spoluprace medzi klinickymi pracoviskami nemocnice a obvodnymi lekarmi. Pritomni diskutovali o temach: minimalne invazivna chirurgia (laparoskopia miesto klasickej operacie), chirurgicka endoskopia, diabeticka noha, chirurgia stitnej zlazy, tumory (nadory) prsnika, nadory traviaceho traktu, urazova chirurgia, diagnostika plodu ohrozeneho hypoxiou (znizenim mnozstva kyslika v tkanivach).

Jeden z organizatorov, novy primar chirurgickeho oddelenia MUDr. Peter Ondrus, CSc., k zavadzaniu novych operativnych metod povedal: "V Brezne sa rozbehla minimalne invazivna chirurgia, preto sme predniesli chirurgicku a gynekologicku temu, ktora umoznila posluchacom rozsirit si obzor, poznatky o indikacnych metodach, chirurgickych indikaciach, taktike operacii. Chceli sme zamerat pozornost posluchacov na to, aby orientovali viac pacientov na tieto minimalne invazivne vykony, ktore umoznuju skratenie doby hospitalizacie, su setrnejsie pre pacienta, umoznuju vacsi komfort a su prinosom a modernym trendom v liecbe ochoreni v chirurgii a gynekologii."

Na zaver MUDr. Jan Mackin, namestnik pre lekarsko-preventivnu starostlivost okrem podakovania vsetkym prednasajucim i diskutujucim vyslovil nazor, ze taketo stretnutia na odbornej urovni by sa mali konat castejsie. MUDr. Frantisek Kreutz pritomnych oslovil myslienkou zalozit Spolok horehronskych lekarov, ktora bola prijata s pochopenim.

Popoludnie s dychovkou

Prve nedelne junove popoludnie vo Valaskej patrilo 27. rocniku regionalneho festivalu dychovych hudieb Popoludnie s dychovkou. V programe, ktory uvadzal Richard Kliment, vystupili male dychove hudby (Bystricka kapela, Poziarnicka, Mostarenka), velke dychove hudby (Dychova hudba Zeleziarni Podbrezova, Dychovy orchester mesta Brezna, Dychova hudba Valaska), hostom festivalu bola Vojenska posadkova hudba B. Bystrica. Okrem nich a ich solistov divaci na valaskom namesti mohli vychutnat ladne pohyby mazoretiek Stredoslovenskeho osvetoveho strediska B. Bystrica a tanecnej skupiny Miroslava Prochazku.

(r)

Den zivotneho prostredia v Brezne

Pred dvadsiatimi siestimi rokmi v Stokholme Organizacia spojenych narodov prvykrat prijala zasady ochrany zivotneho prostredia a odvtedy si 12. juna pripominame Medzinarodny den zivotneho prostredia. Odbor tvorby a ochrany zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne v spolupraci s technickymi sluzbami a Narodnym parkom Nizke Tatry v piatok 12. juna pod breznianskou zvonicou verejne prezentoval zamery a ciele tvorby a ochrany zivotneho prostredia okresu. Clenov zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu ochrancov prirody a krajiny v Brezne, profesionalnych pracovnikov v oblasti zivotneho prostredia z okresneho a mestskeho uradu pri prilezitosti tohto dna prijal v obradnej miestnosti mestskeho uradu primator Brezna Ing. V. Fasko.

(r)

Seminar pre vidiecke zeny

ACDI/WOCA Banska Bystrica v spolupraci s Obecnym uradom v Polomke zorganizovali vo stvrtok 4. juna pre zeny z vidieka stredoslovenskeho regionu seminar pod nazvom Vidiecka zena - jej predpoklady a moznosti pre podnikanie. Osemnast zien si vypoculo prednasku dvoch americkych dobrovolnicok Mierovych zborov, zaoberajucich sa pracou so zenami na vidieku. Ucastnicky seminara mali moznost ziskat vedomosti i zrucnosti ako si napriklad zvysit sebavedomie, ak chcu podnikat, s akymi rizikami musia pocitat, ako si zostavit podnikatelsky plan, rozpocet, ako sa preniest cez svoj strach a nedoveru okolia.

M. Heretova


Kulturne zariadenia Petrzalky v spolupraci s Domom kultury Zrkadlovy haj usporiadali v piatok 5. juna dalsi z Vecerov autentickeho folkloru. Horehronie reprezentovala obec Sumiac. Vo vecernom programe najprv starostka obce Ing. Maria Betakova pozdravila pritomnych a oboznamila s historiu obce. Potom uz zazneli piesne spod Kralovej hole a podium patrilo folklornemu suboru Sumiacan. Po kulturnom programe si navstevnici - vacsinou rodaci z Horehronia, posedeli pri ludovej hudbe zo Sumiaca a sumiackych specialitach. Text a snimka Juraj Orolin.

Ukradol retiazky

V piatok 29. maja v predajni Hodiny a klenoty na breznianskom namesti jeden zakaznik poziadal predavacku, aby mu ukazala dve retiazky. Ked to urobila, retiazky zobral do ruky a ufujazdil smerom na Razusovu ulicu. Predavacky zlodeja prenasledovali, ale na Sramkovej ulici sa im stratil. Kradezou sposobil majitelke K. P. skodu za bezmala 30 000 korun.

(mv)

 

 

Ostatna akcia

Ostatnou akciou mesiaca bezpecnosti na cestach bola kontrola 29. maja, zamerana na dodrziavanie maximalnej rychlosti a na kontrolu pozivania alkoholu. Policajti zistili 55 priestupkov, za ktore ulozili blokove pokuty v sume 19 500 korun. Jeden priestupok bol za nedovolene predchadzanie, ostatane za nedodrzanu rychlost. Okrem toho zadrzali styri osvedcenia o evidencii motoroveho vozidla.

(vch)

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT