10. JUN 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Taky nepokojny vek

Boli vsetci dospeli naozaj niekedy detmi? Ak boli, este si na to obcas spomenu? Zaujima ich vobec, co si o nich myslia deti? V ankete pre dospievajucich bola uloha: Napis, co podla teba znamena "byt dospely"!

Hlasy: Dospely znamena byt starsi, mudrejsi a slobodnejsi. Dospeli maju moznost robit co chcu. Robia, co sa im zapaci...

Puberta nie je lahka. To, ze si napoly dieta a napoly dospely, ta mozno matie.

Dvanastrocni: V nasom veku mame vela tazkosti. Kazdy to riesi inak. Niekto sa obrati na rodicov a niekto si pomoze sam. Dospeli su uz taki. Musime sa s tym zmierit. Ked maju dospeli nejaky problem, tak nas jednoducho poslu prec.

V tomto veku nami puberta len tak plieska. Niekedy sa obavas, ze nikdy nic nebude v poriadku a ze sa nikomu nebudes pacit.

Dievca: Castokrat ma hneva, ked nam siedmaci hovoria, ze sme deti... Zaciname chapat mnohe veci, ktorym sme predtym nerozumeli. Bud dospeli naozaj nechapu alebo sa robia, ze nechapu. Niekedy nas radsej ignoruju.

Hlasy: Maznaju sa s nami...nedoveruju nam. Nas vek nie je lahky. Treba to zvladnut. Myslim si, ze je to dobre, ked sa rozpravame o dospievani a jedna druhej si radime, ako to zvladnut.

Dievca: Casto si robia chlapci srandu z dievcat, ze niektore su vyvinute viacej a ine menej.

V puberte sa menis z dietata na dospeleho. Ale, co to vlastne znamena?

Dvanastrocni: Nasi rodicia si niekedy ani neuvedomuju, ze zaciname dospievat. Ked to zbadaju, je uz neskoro...

Dievca: Ja sa hanbim umyvat pomaly aj pred mamou a nie to este pred otcom. Ked sa pozriem na seba, mam chut sa niekde skryt. Je to zle, ked sa ti posmievaju za to , aka si a k tomu este starsi chlapci...

Hlasy: Ak pozerame nejaky film a vidime, ze dochadza k pohlavnemu styku, rodicia hned zacnu hovorit, ze by sme to pozerat nemali. Ako by to pre nas boli nejake novoty. Jasne, ze my to nerobime, ale nieco o tom vieme...

Dievca: Ked poviem doma, ze sa mojej kamaratke paci chlapec alebo, ze s nim chodi, tak sa mi mama aj so sestrou smeju a povedia mi, ze mame este dost casu na chlapcov.

Raz s tebou zaobchadzaju ako s dospelym, pretoze tak vyzeras a inokedy ako s dietatom, pretoze sa este casto tak spravas.

Hlasy: Puberta sa s nami zahrava a my niekedy urobime hocico hlupe...Robi nam to aj problemy, napriklad laska.

Naozaj by sme chceli vselico vyskusat, ale potom si uvedomime, ze sa to neda, ze je to velmi blaznive. Byt dospelym znamena normalne slova, pretoze kazdy clovek na tejto zemi, bud uz dospelym je alebo sa nim este len stane. Dospely znamena byt silnejsi, vacsi - a hlavna vec, ze raz aj my budeme dospeli.

Ucitel: Za vyroky dakujem mojim ziakom - dievcatam a chlapcom zo siesteho rocnika pohorelskej zakladnej skoly.

Ked ludske klbocko opusti matkino telo, namiesto sladkej istoty caka ho zivot plny dobrodruzstiev a prekvapeni. Ale cloviecik nie je sam. Od prveho okamihu sa on staraju. Ba, zacnu sa starat uz davno predtym. Aj potom - ked nas po prvy raz prekvapi bliziaca sa staroba, vyrovname sa s tym s mudrostou a rozvahou vlastnou nasmu veku.

Stava sa vsak, ze v jednom z rozhodujucich obdobi - chvilach dospievania, nas vsetci ponechaju napospas nasmu osudu... Hodili sme ta do vody - tak plavaj. Hadam sa neutopis.

A tak sa hrabeme, obtlkajuc si o dno kolena, unasani bystrym prudom zivota - k dospelosti. Na mnohych tento pohyb bez patricnej opory zanechava stopy. Nesieme si zivotom svoje bolacky a skrabance a tuto problematicku stafetu odovzdavame svojim detom.

Doterajsie pokusy tento problem u nas vyriesit, neskoncili velmi uspesne. Ako dopadol v pohorelskej skole projekt Cas premien, o tom niekedy nabuduce.

Mgr. Peter Navoy

"Parobsky" z Pohorelej postupil

V poslednu majovu sobotu sa v komornom divadle Domu kultury v Banskej Bystrici konala krajska sutaz tvorivych choreografii folklornych suborov. Okres Brezno, po postupe z okresnej sutaze v Selciach, uspesne reprezentoval folklorny subor Kralova hola z Pohorelej s komornou choreografiou "Parobsky". Parobci z Pohorelej sa zapacili publiku i odbornej porote a postupili na celostatnu sutaz, ktora sa uskutocni v oktobri v Bratislave. V uvedenej kategorii postupila a Banskobystricky kraj bude reprezentovat i Bystrina z Banskej Bystrice. V kategorii velkych choreografii si najuspesnejsie pocinali folklorny subor Marina zo Zvolena a folklorny subor Urpin z Banskej bystrice.

Folklornemu suboru Kralova hola dakujeme za uspesnu reprezentaciu a zelame mu vela uspechov nielen na sutazi v Bratislave ale i na vsetkych prehliadkach a vystupeniach, ktorymi prinasa radost svojim rodakom i ostatnym priaznivcom peknych piesni a tancov z Pohorelej.

Daniela Cupkova

Snimka: Dana Bugajdova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT