10. JUN 1998 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Zuzana Hroncekova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Som za to, aby dostavali, ale nie take veci ako napriklad z kristalu. Ale ani nie kazdy rok, ak je napriklad triednou ucitelkou, tak na konci osmej triedy by sa jej mohli poskladat na nieco hodnotnejsie, zlaty privesok alebo take nieco. Ale v priebehu roka len kvety, dary nie.

Neznamy pan:

- Ja by som odporucal len kvety.

Renata Vondercikova, nezamestnana, Brezno:

- Ja si myslim, ze kvety ucitelkam patria, pretoze s detmi su naozaj cely rok. A vacsie dary? To uz zalezi od rodicov a ziakov, ako sa vyjadria.

Stefan Banecky, dochodca, Brezno:

- Podla mna su to prezitky. Ucitelia maju svoju placu, platovo su na tom dobre. Myslim si, ze kvety kazdeho potesia.

Maria Cabanova, detska sestra, Brezno:

- Ja si myslim, ze dary ani nie, ale kvety by som urcite kupila. Aj ked nie zvlast kazde dieta, ale hromadne velku kyticu urcite.

Myslim si, ze si to ta ucitelka zasluzi, lebo desat mesiacov prezitych s detmi v skole je tak akurat dost pre nu. Ak rodicia pre nu obetuju nejake peniaze, tak si to urcite zasluzi. Velke dary nie, len kvety.

Dusan Scherer, sukromny podnikatel, Brezno:

- Ak su deti a rodicia spokojni s ucitelmi, tak nevidim problem, preco by nemali nieco dostat. Je to zalezitost rodicov, nejde to zo skolskeho fondu a ak rodicia s tym suhlasia, tak mozu dat.

Antonia Vlcekova, dochodkyna, Brezno:

- Ja si myslim, ze ked to bolo doteraz, mohlo by to pokracovat. Ti ucitelia si to zasluzia. Maju ozaj dost problemov s tymi detmi. Myslim si, ze kvety a nejaku tu pozornost, bonbonieru a podobne, ale nie som za velke dary.

(ria, ng)

Styri mesiace vo Svajciarsku

Svajciarsko. Krajina velkolepych konciarov, panenskej prirody, kvalitnej cokolady, hodiniek a v neposlednom rade krajina s prekvitajucim cestovnym ruchom. Kazdorocne ju navsivia tisice turistov zo vsetkych kutov sveta.

V zimnej sezone 1997/98 sa aj nam, studentom Hotelovej akademie v Brezne, naskytla moznost spoznat tuto mekku cestovneho ruchu. A ako sa nam to podarilo?

Nasa skola v spolupraci so Slovensko - svajciarskym institutom pre rozvoj cestovneho ruchu v Banskej Bystrici organizovala konkurz na studijno - pracovny pobyt vo Svajciarsku. Po jeho uspesnom absolvovani boli vybrati na stvormesacnu prax. Garantom pobytu je Vyssia hotelova skola v Chur - najstarsom a zaroven najvacsom meste v kantone Graubünden.

Uvodne tyzdne sme stravili v skolskom hoteli, kde prebiehalo aj vyucovanie odbornych gastronomickych predmetov - samozrejme v nemeckom jazyku. Vyucujuci nam umoznili nahliadnut do tajov svajciarskej gastronomie, priblizili nam vyrobu kvalitnych vin. Svoje poznatky si spolu s nami prehlbovali i studenti hotelovych skol z Madarska, Ciech, Lotysska. Skola sa postarala aj o vyplnenie volneho casu.

Nezabudnutelnym zazitkom bola pre nas navsteva juhosvajciarskeho Lugana. Nebolo mozne prehliadnut vplyv talianskej kultury na ludi i samotne mesto. Vzhladom na rocne obdobie nas ohurili vsadekvitnuce kvety a zelen. Vianocnu atmosferu vytvaral len ozdobny stromcek. Pozoruhodna a putava bola exkurzia do povodnej vinarskej pivnice, spojena s ochutnavkou svajciarskych vin.

Po studijnej casti pobytu sme boli rozdeleni do hotelovych zariadeni v kantone Graubünden. Boli to vacsinou mensie hotely, poniektore v znamych centrach turizmu ako Davos, Arosa, St. Moritz. Tieto malebne mesta su skutocnym rajom pre lyziarov.

V hoteloch, v ktorych sme pracovali, vladla takmer rodinna atmosfera, vztahy medzi zamestnavatelmi a pracovnikmi boli vynikajuce. Presnost, slusnost a zodpovedny pristup k praci boli samozrejmostou. Snad aj to je jednym z pilierov vysokej kvality sluzieb v cestovnom ruchu. A co nas zaujalo?

Menu hotelovych hosti pozostava vacsinou z piatich chodov, pricom neodmyslitelnou sucastou je cerstva zelenina. Svajciari uprednostnuju cestoviny, specialne aromaticke omacky a masa najrozlicnejsieho druhu - vynimkou nie su ani pstrosie steaky a dary mora. Narodnou specialitou je syrove a masove fondue.

Za styri mesiace sme poznali ludi tejto krajiny, ich ozivotneny styl, zivotne postoje. V zamestnani sa naplno venuju pracovnym povinnostiam, no hned po uplynuti pracovnej doby sa venuju svojim zalubam a volny cas travia s priatelmi. Spravaju sa k sebe milo, nikdy im nechyba usmev na tvari. Prijemne nas prekvapila ich snaha o neustale zlepsovanie sluzieb v oblasti uz aj tak vyspeleho cestovneho ruchu a hotelierstva. Uvedomuju si, co znamena ucta k hostovi, vazia a chrania si svoju prirodu, mesta i pamiatky. Povzbudilo nas, ze Slovensko z hladiska cestovneho ruchu nie je pre nich nezname.

Tento pobyt je pre nas vsetkych nezabudnutelnym nielen pre zazitky, no i pre skusenosti, ktore urcite v buducnosti vyuzijeme. Tymto dakujeme Hotelovej akademii v Brezne, vdaka ktorej sme sa pobytu mohli zucastnit. Navstevu Svajciarska, tejto velkolepej krajiny, by sme odporucili vsetkym, ktorym zalezi na zviditelneni nasej krajiny. Potom by mnohi z nas zmenili svoje zmyslanie a mozno uz v letnej sezone privitame hosti zo zahranicia, ktori na nase krasne Slovensko opat radi pridu.

Maria Giertlova

Viera Farbiakova

Sviatok detskej radosti

Detom boli venovale podujatia, o ktorych nam napisali ich organizatori. Do redakcie prislo vela prispevkov, preto z nich vyberame:

V piatok 29. maja sa v Zakladnej skole v Podbrezovej uskutocnil tradicny sportovy den, ktory prebiehal od rana v areali skoly, na uliciach a ihriskach v jej okoli. Zorganizovali ho ucitelia skoly v spolupraci s rodicovskym zdruzenim. Mladsi ziaci absolvovali sutazive a zabavne hry, velky zaujem bol o kreslenie na chodniku. Potom sa zucastnili na divadelnom predstaveni Princezna Pilulienka. Starsi ziaci mali moznost podla svojho zaujmu zucastnit sa na turistickej vychadzke, zapojit sa do atletickych pretekov a sportovych hier. Uskutocnil sa sachovy a tenisovy turnaj, v spolupraci s Futbalovym klubom TJ ZP, a.s., medzitriedny futbalovy turnaj a kolkarsky turnaj pod patronatom Obecneho uradu Podbrezova a kolkarskeho oddielu TJ ZP, a.s. Hodnotne balicky s obcerstvenim pripravilo pre vsetkych ziakov rodicovske zdruzenie skoly.

V sobotu 30. maja Slovenska demokraticka koalicia v spolupraci s Mestskym kulturnym strediskom v Brezne usporiadala sportovo-zabavne predpoludnie na breznianskom namesti. Deti mali moznost zucastnit sa na jednoduchych pohybovych aktivitach, za absolvovanie ktorych dostali zetony a tie si vymenili za sladku odmenu. Za organizatorov poslanec mestskeho zastupitelstva Marian Kvackaj vyslovil podakovanie za pomoc vychovavatelkam a dievcatam z detskeho domova, Lubovi Dedeckovi za ozvucenie, folklornemu suboru Stastne detstvo a sponzorom J. Flosnikovi a B. Fejzulovicovi. Firma Gruntstav, spol. s r.o., v tento den pre deti svojich zamestnancov pripravila pekny darcek - zajazd do Safari parku Gansendorf. Deti mali z vyletu krasny zazitok a pekne spomienky. Podakovanie patri aj Zeleziarnam Podbrezova, a. s., stredisku doprava za poskytnutie autobusu. V Polomke sa v sobotu konal uz 20. rocnik Cesty rozpravkovym lesom v Zdiarskej doline. Blizsie o tomto podujati hovori M. Heterova z Polomky: " Takmer dvestoosemdesiat deti si pocas trojkilometrovej tury vyskusalo svoje vedomosti z ochrany prirody alebo podalo sportove vykony, za co boli odmenene sladkostami alebo hrackou. Pri prilezitosti okruhleho vyrocia hladali poklad starostky obce. Vynikajucim doplnenim bol Rangersky den, ktory pripravila Sprava Narodneho parku Nizke Tatry. Medzi deti zavital aj herec Viliam Polony. Organizatori dakuju sponzorom J. Pohancanikovi, miestnej organizacii HZDS, Obecnemu uradu a Klubu turistov v Polomke."

V nedelu 31. maja akoby sa vrece roztrhlo s roznymi sutazami pre deti. V Brezne sutazili na koliekovych korculiach. Preteky zorganizoval Mestsky sportovy klub s mestskym predstavenstvom HZDS. Vo Valaskej to boli pre zmenu cyklisticke preteky ziakov zakladnej skoly, kde ako organizatori figurovali miestna organizacia HZDS, valastiansky cykloturisticky oddiel a riaditelstvo Zakladnej skoly vo Valaskej. "Pekny a hodnotny darcek k MDD pripravili v nedelu organizatori - volejbalovy spolok GAD Gindura Pohorela v spolupraci s Obecnym uradom, Miestnym odoborm Matice slovenskej, Zakladnou skolou v Pohorelej s firmami Bartrans a Hamanax - v podobe 0. rocnika cezpolnej cyklistickej casovky ziakov na trati 2,1 km dlhej na trase medzi Pohorelou a Pohorelskou Masou. Pretoze sestdesiatim styrom pretekarom, ale i pocetnej divackej kulise prialo i pocasie, sviatocne odeta Pohorela bola plna radosti. Vdaka organizatorom, ale i obetavym rodicom, kazdy pretekar dostal po prejazde ciela obcerstvenie. Na originalne stupne vitazov vystupili traja najlepsi z kazdej discipliny, ktori boli dekorovani medailami." Tolko z listu Daniely Cupkovej z Pohorelej.

Pri prilezitosti MDD prveho juna nariadil minister obrany a nacelnik Generalneho stabu ASR zorganizovat Den otvorenych

dveri. Aj delestrelecka brigada v Brezne pre deti Brezna a okolia pripravila takuto akciu, o ktorej nam pplk. Dr. Michal Kotian napisal: "V kasarnach bolo dovedna 120 deti zakladnych a materskych skol. Vojaci im ukazali aku techniku pouzivaju a mohli si ju aj pozriet. Navstivili Sien slavy delostreleckej brigady, kde im o nej rozpravali a pripomenuli, ze v tomto roku, 3. aprila, si pripomenuli 60. vyrocie prichodu prvych delostrelcov do breznianskych kasarni." O podujati, ktore sa uskutocnilo na mestskom stadione, nas informoval Branislav Braucok: "Prveho juna z prilezitosti sviatku vsetkych deti, a teda aj atletickych nadeji, usporiadalo mesto Brezno za vydatnej pomoci atletickych odbornikov zoskupenych okolo Mgr. Cernaka a Ing. Gigaca 33. rocnik atletickych pretekov ziactva zakladnych skol mesta Brezno. Na tomto vydarenom podujati sa zucastnili vsetky zakladne skoly, ktore obsadzovali po osem disciplin v kategorii dievcat a chlapcov. Vitazi jednotlivych disciplin zbierali body pre svoju zakladnu skolu. Na zaklade najvyssieho poctu bodov si vitazstvo a putovny pohar mesta Brezno vybojovala zakladna skola Pionierska 2, a to v oboch kategoriach. Na dalsich miestach sa v kategorii ziacok umiestnili: 2. ZS Mazornik, 3. ZS Skolska, 4. ZS Pionierska 4, 5. Osobitna ZS. V kategorii ziakov: 2: ZS Mazornik, 3. ZS Pionierska 4, 4. ZS Skolska, 5. Osobitna ZS. Vdaka patri vsetkym, ktori sa akymkolvek sposobom pricinili o krasny priebeh sutazi, aj ked su to povacsinou jedni a ti isti. Taketo a podobne ciele poriadane pre nase deti maju snad len jednu, na uzemi mesta Brezno uz chronicku chybu, nezaujem rodicov a sponzorov!"

Pracovnicky Metskej kniznice v Brezne prostrednictvom novin dakuju sukromnym podnikatelom mesta Brezna. Po kazdej dobre vykonanej praci si clovek zasluzi primeranu odmenu. Aj ziaci zakladnych skol, ktori sa zapojili do Velkej citatelskej sutaze, si zasluzia odmenu. Ekonomicka situacia kniznice je o nic lepsia ako v inych prispevkovych organizaciach. Sponzorovanie je problematicke a nie vzdy najde kladnu odozvu. Napriek tomu sa nasli sukromni podnikatelia, ktori boli ochotni ocenit ziakov zakladnych skol. Podakovanie patri majitelom obchodov: Textil Dyno - Lubici Marcincinovej, Mix shop Jana - Eve Pfisterovej, Papiernictvo - Ing. Petrovi Sojkovi, Kuchynka - Vande Ivanovej, ISU sport - Ivanovi Surovemu, Sens elektronik - Jaroslavovi Nepsinskemu, Eltro Brezno - Lubomirovi Hagarovi, Ramie Brezno - Ing. Rafaelovi Ambrosovi, DVcom - Ing. Jaroslavovi Nemcokovi, Sport Nika - Pavlovi Cilikovi, Prvej stavebnej sporitelni - Emilii Semanakovej a BEAR, spol. s r.o., Brezno. Ceny od sponzorov boli ziakom odovzdane k sviatku MDD.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT