Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 24 17. JUN 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Tancuju pre potesenie

Zachovavat tradicie nasho ludu je krasne poslanie. Prostrednictvom tanca, spevu a hudby uz dvadsat rokov rozdavaju radost aj clenovia detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo z Brezna. Svoje okruhle jubileum prisli do mestskeho domu kultury v sobotu 13. juna oslavit sucasni i byvali suboristi. Divaci obdivovali krasu krojov i sikovnost tanecnikov, spevakov a muzikantov.

"Spominam si na prve rocniky a v duchu porovnavam, co vsetko sa odvtedy zmenilo," listuje v pamati umelecka veduca suboru Angela Cernakova, ktora svojich zverencov "vycibrila od kolisky az do mladeneckeho veku". Dalej sa vyznava: "Mam to stastie, ze mozem rozvijat svoju zalubu a obrovsku lasku k folkloru. Detsky folklorny subor Stastne detstvo je moj druhy domov, ktory mi moja rodina toleruje a pomaha mi prekonavat rozne zivotne situacie. Sucasny moderny svet neustale castejsie pocituje potrebu navratu k vekmi uz overenym kulturnym hodnotam. Tych dvadsat rokov, nespocitanych hodin prezitych v telocvicniach, na podiach, prepotenych uborov, krojov nas viedlo v nasej praci nielen k uspechom, ale i prehram, ku sklamaniu, slzickam cez usmev, ktory, nastastie, vzdy vitazi, vzdy nad vsetkym."

Temperament a optimizmus, ktory z tety Agi, ako ju familiarne volaju deti, priam kypi. Nie div, ze subor pod jej vedenim sa zapisal do povedomia nielen Horehroncov, ale svoje miesto si vydobyl i v zahranici. Stastne detstvo od svojich zaciatkov nechybalo na Horehronskej valaske v Telgarte, na sutazi detskych folklornych suborv a sutazi choreografii detskych folklornych suborov v Polomke, na Horehronskych dnoch spevu a tanca v Helpe, na festivaloch v Detve, v Krupine a najcerstvejsie v Ponikach. Clenovia suboru maju za sebou natacanie v Slovenskej televizii, predstavili sa na roznych vyznamnych podujatiach v Brezne i v regione. Tlieskali im divaci vo Francuzsku, Anglicku, Rumunsku, Madarsku, Belgicku, Taliansku i v Cechach. Summa summarum odtancovali, odspievali a odhrali takmer patsto vystupeni. Nezastupitelne miesto v ucinkovani suboru ma detska ludova hudba vedena Ivanom Nemkym. Piesne v podani Stastneho detstva si mozeme vypocut i z kazety Byvalo mi dobre od rocka do rocka...

"Co dodat na zaver? Blahozelam ucinkujucim clenom, prajem im vela vsetkeho dobreho, cim v subore nasiakli. Dufam, ze novi clenovia budu v tradiciach pokracovat a objavia v sebe celozivotnu lasku k folklornemu umeniu. Je to vzacne dedicstvo po nasich predkoch, ktore zachovavame pre potesenie dalsich generacii." So slovami Angely Cernakovej musime len suhlasit a zazelat jej i celemu Stastnemu detstvu k jeho dvadsatrocnici vsetko najlepsie.

(r)

V dnoch 3. az 10. juna folklorny subor Mostar absolvoval zajazd do Francuzska. O jeho vystupeniach a zazitkoch sa mozete docitat na strane 4. Na snimke Petra Bercika Mostar pri vystupeni v skole J. Ferry v Meudone, s ktorou udrziava priatelske kontaky breznianska Zakladna skola na Pionierskej 4.

 

Jedna otazka

clenke Rady ZMOS a starostke Sumiaca Ing. Marii Betakovej

O com rokovala Rada ZMOS zaciatkom juna v Podbanskom?

- Rada Zdruzenia miest a obci Slovenska (ZMOS) v Podbanskom konstatovala, ze napriek pripomienkam i protestu zo strany ZMOS presla novela zakona o volbach do organov samospravy a novela zakona o obecnom zriadeni v Narodnej rade Slovenskej republiky do tretieho citania. Na rokovani rezonoval navrh, ze ak poslanci NR SR nezohladnia pripomienky ZMOS a parlament prijme tieto novely v sucasnej podobe, ZMOS do desiatich dni zvola mimoriadne zasadanie rady, ktora rozhodne o dalsom postupe.

Poslancov NR SR uz viackrat v poslednom obdobi ZMOS vyzval na zamietnutie tychto noviel. Vyhrady su zo strany ZMOS k prechodu viacmandatnych volebnych obvodov na jeden, k volbe stran a nie osobnosti, k zlozitej technike volieb, k zavadzaniu prvkov trestneho prava do zakona o obecnom zriadeni a ku kontrole uzneseni obecneho zastupitelstva sudmi.

Okrem toho sa rada zaoberala aj dotaciami na teplo. Tento problem prislubilo ministerstvo financii za rok 1997 doriesit (ide asi o 600 milionov korun), ale zostava nedorieseny rok 1998, kde sa tieto naklady odhaduju asi na 3 miliardy korun.

Skusala si tricko a ...

Moment, ked si M. K. skusala v kabine tricko, vyuzil zlodej a ukradol jej volne polozenu kabelku. Stalo sa to v utorok 9. juna o 11. hodine v predajni Beverly Hills na breznianskom namesti. Okradnuta mala v kabelke penazenku s 5500 korunami, osobne doklady a ine veci.

(mv)

Dom v plamenoch

Pravdepodobne blesk v skorych rannych hodinach 9. juna sposobil poziar hospodarskej budovy v Drabsku na Sedmaku. Poziar sa postupne presunul na vedla stojaci rodinny dom, na ktorom ciastocne zhorela strecha. Poziar lokalizovali breznianski poziarnici. Skodu sposobenu majitelke domu V. U. z Lomu nad Rimavicou odhadli na

100 000 korun.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT