17. JUN 1998 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Agnesa Amrichova, podnikatelka, Brezno:

- Najradsej kupujem topanky zo Snahy Brno alebo z Partizanskeho.

Anna Kovalcikova, casnicka, Brezno:

- V prvom rade rozhoduje cena, v druhom rade kvalita a davam prednost radsej nasim vyrobkom ako cudzim. Sice aj niektore zahranicne vyrobky su dobre, napriklad sportova obuv, velmi si pochvalujem znacku Nike a z nasich je to jedine Partizanske.

Rudolf Cernak, dochodca, Brezno:

- Hlavne aby sa dobre nosili. Pozeram sa aj na cenu a vacsinou kupujem nase vyrobky.

Marta Tschampova, cukrarka, Brezno:

- Pozeram sa na to, ako sa mi v nich bude chodit. Ked si ich vyskusam, musia mi "sediet". Nasim topankam davam prednost. Myslim si, ze su aj cenovo pristupnejsie a kvalitnejsie. Jednoznacne davam prednost sportovej obuvi.

Zita Medvedova, podnikatelka, Brezno:

- Davam prednost kvalitnym topankam, ktore dlhsie vydrzia. Snazim sa drzat krok s modou, ale vyberam si topanky, ktore mi aj pristanu. Je mi jedno, aky je vyrobca, hlavne ze su kvalitne, pohodlne a pekne.

Iveta Kostialova, spojovatelka, Brezno:

- V prvom rade pozeram na kvalitu. Topanky kupujem v obchode a nase. Na bezne nosenie sem-tam aj na burze. A detom tiez, aby boli nase a kvalitne, aby daco vydrzali.

Milan Krutel, dochodca, Brezno:

- Vsimam si predovsetkym cenu, po druhe aj kvalitu. Co sa tyka nasich vyrobkov, su strasne drahe, ale co dovazame, povedzme z Ciny, tie su ovela lacnejsie, stoja tretinu alebo stvrtinu z ceny z nasich. Neviem, preco mame svetove vyrobky a take drahe. Nikto mi to nevie vysvetlit.

(ria, ng)

 

Dojmy zo skolenia

Koncom maja sa uskutocnilo v Materskej skole Clementisova 3 v priestoroch Ludoteky skolenie k pouzivaniu zostavy Lego Dacta pre materske skoly. Cielom bola teoreticka a prakticka priprava uciteliek materskych skol k praci s touto ucebnou pomockou. Prednasali nam lektori, ktori maju viacrocne skusenosti s pouzivanim tejto stavebnice a su tiez drzitelmi medzinarodneho diplomu Lego Dacta. Skolenia sa zucastnili ucitelky z celeho Slovenska (Bardejov, Snina, Poprad, Holic, Nove Mesto nad Vahom, Dubnica, Brezno a okolie, Banska Bystrica...)

Ucebne Lego Dacta nedostanete nikde v obchode, su vyrabane specialne pre materske alebo zakladne skoly, preto sme sa rozhodli, ze rozsirime svoju kvalifikaciu a zaroven obohatime sortiment hraciek v nasej skolke.

Aj ked sme sa s polovicou ucastnicok skolenia videli prvy raz, od prveho momentu vladla medzi nami prijemna a priatelska atmosfera, najma v praktickej casti, kde sme si vyskusali vlastnu tvorivost a zrucnost pri zostrojovani roznych konstrukcnych celkov (doprava, rozpravky, pracovne nastroje, volna fantazia...)

K tomu, ze sme mali moznost ziskat dalsie stavebnice Lego Dacta, nas priviedlo clenstvo v Klube Lego Dacta pod vedenim pani Belisovej, v ktorom okrem nas pracuju ucitelky materskych skol z Breznianskeho okresu. Kazda absolventka skolenia mala moznost ziskat osvedcenie na zaklade uspesneho vykonania teoreticko - praktickej skusky, ktoru viedol riaditel firmy Eduxe RNDr. Peter Cvik, CSc. Z Ludoteky sme ziskali toto osvedcenie dve, nadobudnute vedomosti a skusenosti budeme uplatnovat vo svojej dalsej praci s detmi.

ucitelky Ludoteky

Fejtonovym perom

Vytuzene nedoplatky

Konecne je tu posledny pracovny den a ja svizne vykracujem z autobusu domov. Pri vstupe do cinziaka mi padne pohlad na postovu schranku a je-je, co tam je? Dlha biela obalka. Rychlo vbehnem do bytu a netrpezlivo ju otvaram. Pri pohlade na jej obsah sa mi roztrasu ruky, a neviem odkial sa vzali slzy na mojej tvari. To nie je mozne, alebo zeby naozaj? Po dlhsom uvazovani zistim, ze vlastne ziadny problem nemam. Tie niekolkotisicove nedoplatky za vodu, kurenie a odpadky zaplatim bez mihnutia oka. Urcite sa najde niekto, kto mi pozicia, ved okolo mna zije tolko ochotnych ludi pomoct vzdy a v pravy cas. Kedze mam obavy, ci si Bytos nenauctoval malo, zoberiem do ruky kalkulacku a pocitam. Skusam to vsetkymi moznymi sposobmi a vobec mi to nevychadza. Nakoniec zistim, ze mam japonsku kalkulacku. Jasne, no co uz len Japonci mozu vediet o slovenskych cislach. Odhodim ju a beriem do ruky obycajnu slovensku tuzku, papier a zacinam vsetko odznova. Po dvoch hodinach s hrozou zistim, ze moj ucitel matematiky ma nenaucil to co mal. Na zlepsenie nalady si zapnem radio a veselo si pospevujem, pretoze mam dolezitejsie veci na starosti, ako trapit sa nad kuskom papiera. Otvorim chladnicku, aby som vybrala kurca na pripravu vecere a vtedy som dostala napad. Preorientujem sa na vegetariansku stravu, pretoze aj lekari tvrdia, ze obezita nie je zdrava. Tym, ze budem kupovat dve jablka a dve mrkvy denne, neutrpi moja penazenka a usetrene peniaze budu na zaplatenie nepredvidanych horybilnych sum, a este sa vyhnem infarktu, nebudu mi kornatiet cievy a kedze nebudem nosit domov tazke tasky, moja chrbtica sa nebude krivit. Tiez si usetrim cas, pretoze to unavne behanie so smetnym kosom trikrat denne uz bude minulostou. Pri tomto zisteni sa spokojne usmievam a otacam kohutikom v kuchyni na baterii. A zrazu dalsie prekvapenie. Vytryskol mi horuci farebny gejzir. Boze, kde sa hrabe na tuto kvalitu voda Budis? Stiavnickarska voda to je ono. Je to stolova voda, tiez lieciva, lebo obsahuje zelezo z potrubia, a je aj pouzitelna v dermatologii, lebo je hneda. Uz nemusim ist na dovolenku k moru chytat bronz, ved to stoji peniaze. Ja zostanem pekne doma, ponorim sa do vane a pustim si blahodarnu farebnu vodu. Ta doda mojej pleti krasnu hnedu farbu a susedu moze aj porazit od zavisti. S mojou vodou si vylepsujem aj satnik. Za jednu cenu mam dve tricka. Pred pranim bolo biele a po vybrati z pracky je krasne melirovane. Ja som vlastne stastny clovek. Nech mi nepride domov niekolkotisicovy sek, ani mi nenapadne ako zbohatnut.

Je sice jun, ale ja sa uz nemozem dockat zimnych mesiacov, pretoze v ramci otuzovania uz nebudem sediet pri televizore pod dekou, ale veselo si zacvicim. Pritom sa ani nebudem unuvat otvarat okna, lebo teplota v izbe je akurat na otuzovanie. Mozno budem uvazovat aj o odpojeni radiatorov. Ved naco taky prepych. Ani Eskimaci nemaju take vymozenosti ako ja. Ktovie ci aj oni platia za zimu, ktoru dychaju.

V tichu sedim a uvazujem, ci mi v decembri slnko neposle vyuctovanie za letne mesiace, pretoze mi vyhrieva byt, nacerpavam z neho energiu a zohrievam si skrehnute kosti.

Takze vdaka vam, vazeni priatelia za to, ze ste ma urobili stastnou a tesim sa na dalsie prekvapenie na buduci rok.

Alda

Dakujem...

Trvalo dlhsi cas, mozno aj tri roky, ked som sa uz konecne rozhodla ostrihat vlasy. Viedla ma k tomu moja dcera.

A tak prisiel den s velkym D. Den, kedy som navstivila kadernicky salon TATIANA. Bola som prekvapena prijemnym prostredim a milotou, vkusne upravenou cakarnou a ostatnymi, hoci malymi, ale utulnymi priestormi. Pani Tatiana ma tak perfektne ostrihala a urobila taky uces, ze som sa stala celkom ina zena - mladsia o par rockov. Dakujem pani Tatiane a tesim sa na navstevu jej utulneho salonu a na majstrovstvo jej ruk.

(hd)

Kupovat, ci nekupovat?

Neda mi, aby som nezareagovala na vasu otazku, ci dokonca anketu v regionalnych novinach Horehronie (mila anonymna pani). Neviem, v ktorej ZS v Brezne by si ucitelka ziakov na I. stupni dovolila od ziakov zobrat dar - zlatu retiazku. Bol to napad ziakov, ci dokonca podla mojho nazoru rodicov? Oducila som tridsatsedem rokov a mozem smelo prehlasit, ze som sa nestretla s kolegynou, ktora by si na O. stupni ZS nieco podobne dovolila a snad nielen v breznianskych skolach. Postavili ste mila poani, do skutocne nezavidenia hodneho puostavenia ucitela este aj do roly uplatkara. Bolo by byvalo iste rozumnejsie porozpravat sa s vasim synom, pripadne vedenim rodicovskeho zdruzenia v triede a tak vyjst podla mna s nehoraznou urazkou ucitela na verejnost. Sprijemnili ste mnohym zasluzene (ba dokoca aj zavidene) chvile odpocinku - prazdnin, ktore si vsetci s velkou uctou a obdivom k svojmu povolaniu zasluzia.

Prajem vam vsetkym mile kolegyne - ucitelky krasne prazdininy (svoju dovolenku).

Viera Kovacovicova, ucitelka dochodkyna

Poznamka redakcie: Redakcia uz viackrat pripominala, ze anomymami sa nezaobera. Platilo to i v pripade ankety, kedy nas oslovila pani, ktora sa nam predstavila. Nevideli sme dovod uvadzat jej meno v uvode prispevku, lebo nastolila problem, na ktory potom reagovali konkretni ludia. Nikoho sme nechceli urazit, ani znevazit pracu ucitelov. Skoda len, ze si pani ucitelka pozorne neprecitala anketu. Nepadlo ani jedno zle slovo na ich adresu.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT