Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 26 1. JUL 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

S riaditelom Institutu vzdelavania, sportu a umenia v Presove

O Behu vdaky, mieru a svornosti

Na pode Mestskeho uradu v Brezne sa v utorok 23. juna stretli zainteresovani spoluorganizatori 27. rocnika stafetoveho Behu vdaky, mieru a svornosti z prvej oslobodenej obce Kalinov do Banskej Bystrice. Vypravy sa aj v tomto roku zucastni dvadsatpat vytrvalostnych bezcov, zastupene budu predovsetkym etapove mesta a povstalecke obce.

- S radostou som prijal informaciu o tom, ze na Horehroni je viac takych obci, ktore uvazuju o vyslani svojho reprezentanta - vytrvalostneho bezca - do vypravy, - povedal nam PhDr. Milan Sidor, CSc., riaditel Institutu vzdelavania, sportu a umenia v Presove a pokracoval: - Tak je to uz v Telgarte, kde sme aj v minulych rokoch videli vyznamnych a da sa povedat, ze aj poprednych vytrvalostnych bezcov, ktori sa k nam viackrat pripajali. Pozvanie sme adresovali aj do Sumiaca, Helpy, Cierneho Balogu a do Hronca. Prirodzene, ze neobideme ani Brezno a ak to okolnosti dovolia je predpoklad, ze vytrvalostne bezecke druzstvo, vytvorene z takychto reprezentantov horehronskych obci, by vlastne tvorilo tretinu vypravy. Vsetkych tychto mladych ludi chceme pozvat do prvej oslobodenej obce a spolu s nimi teda absolvujeme do Banskej Bystrice zhruba ten 400-kilometrovy beh.

Na trase Horehronim sa v tomto roku neudeju vyznamnejsie zmeny, ale od buduceho roka sa rysuje moznost predlzenia tohto behu. Cielom nebude uz len Banska Bystrica, ta bude vyznamnym etapovym mestom Behu vdaky, mieru a svornosti a trasa bude pokracovat cez Zvolen do Brezovej pod Bradlom a vyvrcholenim bude Devin. Pan Sidor dodava: - V doterajsom priebehu organizacnych priprav sa pre to vytvorili urcite predpoklady a to najma tym, ze Brezova pod Bradlom pravdepodobne uz v tomto roku vysle do vypravy dvojicu svojich bezcov. Zacali sme rokovania s predstavitelmi Ligy slovanskych a spriatelenych krajin. Je to vyznamna slovansky orientovana organizacia, ktora pripravila za Devin tiez dvojicu bezcov.

Trasa stafetoveho Behu vdaky, mieru a svornosti, ktory vznikol ako podujatie mladych ludi - vysokoskolakov, stredoskolakov, ale aj mladych robotnikov a technikov - sa tymto sposobom rozvinie z Banskej Bystrice celym uzemim nasej republiky a prepoji dva hranicne body, na jednej strane Polsko, na druhej strane nase juhozapadne hranice s Rakuskom.

Na stretnuti v Brezne zarezonovala myslienka spojit stafetovy Beh vdaky, mieru a svornosti na uzemi okresneho mesta Brezno so znamym vytrvalostnym podujatim breznianskeho polmaratonu. - So spoluorganizatormi tohto podujatia sme sa dohodli, ze start obidvoch sportovych akcii uskutocnime spolocne 29. augusta o 15.30 hodine. Pricom po starte obidve skupiny bezcov, sportujuca a reprezentujuca stafetu budu pokracovat svojim sposobom, - vysvetluje pan Sidor.

Hovorili aj o spolupraci s obecnymi uradmi a miestnymi organizaciami SZPB. V tejto suvislosti pan Sidor zdoraznil, ze vlani vdaka panovi Janovi Zemkovi, jeho obcianskej a ludskej vitalite moralne podporilo vrele slovanske prijatie stafety v Ciernom Balogu a v Hronci. V tomto chcu pokracovat a stopu, ktoru zacal pan Zemko, rozvijaju aj smerom k dalsim obciam, napriklad k Bacuchu.

Podla slov pana Sidora Beh vdaky, mieru a svornosti sa stava viacrozmernym podujatim. Svedcia o tom mnohe sprievodne akcie, ako su napriklad stretnutia s clenmi mestskych a miestnych organizacii SZPB, seminare s detmi odbojarov a mladou generaciou hlasiacou sa k odboju. V novembri tohto roka planuju v Brezne zorganizovat aktiv vsetkych spolupracovnikov, ktori sa v doterajsich rocnikoch podielali na tomto stafetovom behu.

(r)

V piatok 26. juna zacal v razovitej obci Vychodna 44. rocnik folklorneho festivalu. Zorganizovalo ho Narodne osvetove centrum v Bratislave v spolupraci s Hornoliptovskym osvetovym strediskom v Liptovskom Mikulasi. Tento rocnik sa konal pod patronatom Medzinarodneho vyboru organizatorov folklornych festivalov a tradicneho umenia. Medzi ucinkujucimi nechybala jubilujuca Lucnica, vychodoslovensky Zeleziar a folkloristi z Ukrajiny, Turecka, Grecka a Moldavska. Nas region vo Vychodnej zastupoval folklorny subor Kycera z Cierneho Balogu (na snimke Petra Bercika) a v nedelnom programe Deti a ich svet detsky folklorny subor Telgartcok z Telgartu.


Vlada na Horehroni

Stretnutim s podnikatelmi a manazmentmi podnikov sa v a.s. Slovpump Zavadka v piatok 26. juna zacal program vyjazdu niektorych clenov vlady SR a podpredsedu NR SR do okresu Brezno. O problematike existujucich hospodarskych subjektov, otazkach transformacie a nezamestnanosti hovorili s jeho ucastnikmi minister hospodarstva Milan Cagala, minister zivotneho prostredia Jozef Zlocha a minister socialnych veci a rodiny Vojtech Tkac. Potom sa ministri presunuli do Helpy, kde spolu s podpredsedom vlady Jozefom Kalmanom diskutovali so zastupcami statnej spravy a starostami horehronskych obci najma o zivotnom prostredi a romskej problematike v tomto regione. V obradnej miestnosti obecneho uradu vzacnych hosti kyticami kvetov i pesnickou privitali clenovia detskeho folklorneho suboru Helpancok. V tom case Vojtech Tkac navstivil i helpiansky detsky domov.

Pracovny vyjazd clenov vlady v nasom okrese vyvrcholil stretnutim s obcanmi v kinosale Kulturneho domu v Polomke, ktoremu predchadzalo vystupenie folklorneho suboru Zavacan zo Zavadky a humoristov Michala Slivku, Maji Velsicovej, Olda Hlavacka so spevackou Lydiou Volejnickovou.

Na stretnuti v Polomke boli okrem spominanych clenov vlady pritomni podpredseda NR SR A. M. Huska, minister dopravy post a telekomunikacii Jan Jasovsky, prednosta Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Marius Hrmo a prednosta Okresneho uradu v Brezne Milan Vojtko. J. Kalman uviedol, ze mu v zivote nenapadlo, ze bude riesit romsky problem, pretoze v mladsich rokoch sa na Horehroni zucastnoval roznych zabav , svadieb, kde hravali romski muzikanti a vtedy neboli az take problemy ako sa to prejavuje teraz. Poznamenal, ze vlada SR prijala koncepcne zamery riesenia tejto problematiky, co si vyzaduje obrovske financne prostriedky. Prednosta Okresneho uradu v Brezne Milan Vojtko, na otazku z plena "kedy sa dobuduje okresny urad " okrem ineho odpovedal, ze tento urad je v sucasnej dobe funkcny a za kratky cas bude pre potreby okresneho uradu dana do uzivania zrekonstruovana budova niekdajsieho Piaristickeho klastora. Pripomenul tiez, ze za poslednych tridsat rokov sa v Brezne pre statnu spravu nevybudoval ziadny objekt a teraz dal stat na budovanie miestnej statnej spravy 100 milionov korun.

Daniel Rakyta

Tridsat rokov v zivote cloveka je pre niekoho malo, pre niekoho vela. Tridsat rokov v zivote vdp Karola Hörmanna kanonika je etapa zivota, ktoru prezil na Horehroni, v Zavadke nad Hronom. V nedelu 28. juna uskutocnila sa v Zavadke nad Hronom slavnostna omsa, na ktorej sa po tridsatrocnom posobeni v tejto farnosti rozlucil so svojimi veriacimi. Na svatej omsi vysvatil erb a zastavy obce a taktiez zastavu Dobrovolneho hasicskeho zboru. S duchovnym otcom sa prisli rozlucit aj predstavitelia obce, skoly, Farskej rady. Za vsetkych sa s vdp. Karolom Hörmanom rozlucil starosta obce Jozef Sulej, podakoval mu za pomoc pri vychove mladych ludi a poprial mu pevne zdravie. Domov vacsina odchadzala so slzmi v ociach.

Text a snimka: Juraj Orolin


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT