16. SEPTEMBER 1998 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Ako si uplatnit hlasovacie pravo v referende
v zdravotnickom zariadeni
V zmysle zakona SNR c. 564/1992 Zb. o sposobe vykonania referenda ako vyplyva zo zmien a doplneni v dnoch 25. - 26. septembra sa uskutocni na uzemi SR referendum. V zmysle §7 citovaneho zakona sa vytvorilo na uzemi mesta Brezna 22 okrskov na hlasovanie v referende. Nebol vytvoreny osobitny hlasovaci okrsok v zdravotnickom zariadeni, t. j. v Nemocnici s poliklinikou v Brezne. Vzhladom na tuto skutocnost, je nutne zabezpecit v tomto zariadeni, aby kazdy obcan, ktory je hospitalizovany, mohol svoje hlasovacie pravo uplatnit - zucastnit sa hlasovania v referende.

Obcan, ktory ma trvaly pobyt v Brezne, je zapisany v zozname hlasujucich vo svojom okrsku na hlasovanie podla miesta trvaleho pobytu o com bol uzrozumeny oznamenim, ktore bolo zverejnene v mieste obvyklym sposobom. V pripade, ak obcan je cez dni hlasovania v referende hospitalizovany, moze rodinny prislusnik hlasujuceho poziadat okrskovu hlasovaciu komisiu, kde je hlasujuci zapisany v zozname, o navstevu hlasujuceho v nemocnici, kde moze svoje pravo hlasovat v referende uplatnit pravo do prenosnej urny.

Okrem toho obcan s trvalym pobytom v meste Brezne ma moznost svoje hlasovacie pravo uplatnit do prenosnej urny aj na zaklade hlasovacieho preukazu, o vystavenie ktoreho poziada rodinny prislusnik hospitalizovaneho v Mestskom urade v Brezne a tento preukaz doruci hospitalizovanemu do sidla zdravotneho zariadenia

Obcanovi, ktory nema trvaly pobyt v meste Brezne a je v dnoch hlasovania v referende hospitalizovany, vybavi rodinny prislusnik v mieste jeho trvaleho pobytu hlasovaci preukaz v prislusnom obecnom urade, na zaklade ktoreho volic svoje hlasovacie pravo moze uplatnit do prenosnej hlasovacej urny. Na zabezpecenie plynuleho a neruseneho priebehu hlasovania i v tomto zariadeni na uzemi nasho mesta a na zaklade suhlasu riaditela zdravotneho zariadenia okrskove hlasovacie komisie v referende navstivia s prenosnymi hlasovacimi urnami toto zariadenie 25. septembra od 15. do 17. hodiny a 26. septembra od 8. do 11. hodiny. Tento cas navstevy NsP je vymedzeny i pre okrsok c. 12. Volic je povinny preukazat sa pred hlasovanim hlasovacim preukazom a preukazom totoznosti.

Ing. Vladimir Fasko, primator mesta

Sme nablizku

Nase 14-rocne dieta zacina mat vlastne naroky a nazory na zariadenie detskej izby. Mame mu ustupit, alebo nechat zariadenie v povodnom stave?

Zn: Co robit?

Zivot rodiny v byte podlieha neustalym zmenam. Len co sme zariadili detsku izbu, uz nam z deti vyrastli ziaci. Studenti. Zacinaju mat svoje povinnosti, zaujmy a pochopitelne naroky na svoje miesto v byte. Najlepsie je, ak mozeme studentovi vyhradit samostatnu izbu. V nej sa sustreduju vsetky funkcie byvania. Izba je jeho spalnou, pracovnou ale i hostovskou izbou. Tu student travi volny cas, prijima svojich priatelov, spoluziakov a podobne. Do izby pribudne vela novych predmetov, knihy, sportove potreby, radia a zlozitejsia technika. Zariadenie nadobuda osobny charakter. Nabytok, ktory sluzil dietatu, studentovi uz nestaci. Dospievajuci clovek potrebuje v prvom rade kvalitne lozko, ktore ma vsetky parametre z hladiska zdraveho spanku. To znamena, ze ma spravne rozmery 90x200 cm. Ani jeden student sa nezaobide bez dostatocne velkeho pracovneho stola. Najidealnejsi je stol, ktoreho pracovna plocha sa da nastavovat do niekolkych poloh. Stolicka musi mat bezpodmienecne parametre, ktore zodpovedaju praci v sede. Idealna je otocna a vyskovo regulovatelna pracovna stolicka. Dolezite je i mnozstvo zasuviek, ktore kazdy student potrebuje na ukladanie zakladnych ucebnych pomocok. Okrem toho potrebuje este dalsie priestory na knihy, bielizen, osobne a sportove potreby. Pri zariadovani sa zacina prejavovat individualny vkus kazdeho mladeho obyvatela, ako i zaujmy rozdielneho pohlavia. Dievcata si zariaduju svoju izbu romantickejsie. Chlapci si zase donasaju do bytu i svoje konicky a casto vykonavaju v izbe i manualnu cinnost. Kazdy kus nabytku v studentskej izbe musi mat svoje opodstatnenie a funkcne vyuzitie. V pripade, ze kupujeme novy nybytok, mali by to byt len nove progresivne systemy nabytku, ktore dovoluju vytvarat variabilne zostavy. Mladi ludia vacsinou odmietaju konvencny pristup k zariadovaniu. Je zbytocne, aby sme im vnucovali nejaky iny nazor. Osvetlenie studentskej izby musi zodpovedat vsetkym cinnostiam, ktore tu jej obyvatel vykonava. Okrem centralneho svietidla musi mat pracovnu lampu s moznostou regulovania svetla, dostatocne intenzivne svietidlo pri lozku na citanie. Rodicia musia nielen respektovat, ale i podporovat tvorivu cinnost pri zariadovani a dotvarani izby. Casto nas mladi ludia prekvapia vynaliezavostou aj zrucnostou a podaktori si dokonca dokazu vyrobit i zaujimave kusy nabytku sami. Aby sme nezabudli na mlade dievacata, tym by sme zas mali vytvorit priestor na ukladanie drobnosti a predmetov, ktore vyhovuju ich zalubam. Izba mladeho cloveka je uz odrazom jeho osobnosti. Prostredie, v ktorom mlady clovek zije, ovplyvnuje jeho vychovu a vyvoj na cely dalsi zivot. To, co mu dava domov, odovzda raz on svojim detom.

(mt)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT