Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 42 21. OKTOBER 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Komunalne volby "98.

Termin komunalnych volieb sa blizi

Mestska rada mesta Brezna na svojom zasadnuti v pondelok 12. oktobra prerokovala okrem ineho aj spravu o zabezpeceni volieb do organov samospravy obci vo volebnom obdobi 1998 - 2002.

Volby sa uskutocnia v piatok 13. oktobra od 14. do 22. hodiny a v sobotu 14. oktobra od 7. hodiny do 14. hodiny. Podla uznesenia mestskeho zastupitelstva bude na volebne obdobie 1998 - 2002 volene tridsatriclenne zastupitelstvo. Primator mesta menoval za zapisovatela mestskej volebnej komisie v Brezne Ing. Jana Medveda, prednostu mestskeho uradu a dvadsatdva zapisovatelov. Na volbach do samospravy sa zucastni sest politickych stran a hnuti a jeden nezavisly kandidat. Na zasadnuti mestskej volebnej komisie 23. septembra zlozili slub clenovia i nahradnici. Mestska volebna komisia sa sklada z tychto clenov: Lubomir Tremba (ZRS), Daniela Belkova (HZDS), Ladislav Kolaj (SDL), Dusan Santoris (koalicia KDH, DU, DS, SDSS, SOP), Eva Turnova (SNS). Clenovia tejto komisie sa dohodli, ze predsedom bude Dusan Santoris a podpredsedom Ladislav Kolaj.

Oslovili sme kandidatov na post primatora Brezna Ing. Vladimira Fasku (SDL), Ing. Janku Mihalovicovu (koalicia KDH, DU, DS, SDSS), Milana Palovcika (HZDS) a Ing. Dusana Svantnera (SNS), ktori sa vam predstavia nabuduce. Dnes vam na strane 4 prinasame vyhlasenie kandidatur pre volby starostov obci a pre volby poslancov mestskeho zastupitelstva.

Ministerstvo skolstva SR, mesto Brezno, odbor skolstva a kultury Okresneho uradu v Brezne a dalsi spoluorganizatori vas pozyvaju na 31. rocnik celoslovenskej prehliadky zaujmovej umeleckej tvorivosti ucitelov CHALUPKOVO BREZNO 1998.

24. oktobra - sobota

9.00 hod. - SUTAZNE PREHLIADKY

Umelecky prednes poezie a prozy - obradna sien mestskeho uradu

Umelecky prednes z tvorby pre deti - zasadacka mestskeho uradu

Hra na hudobnom nastroji, spev, skladatelska tvorba -

Zakladna umelecka skola, Ul. Jana Svermu

Vzdelavacie videoprogramy - Horehronske muzeum, Nam. gen. M. R. Stefanika c. 13

Literarna tvorba - mestske kulturne stredisko

Vytvarne sympozium - Gymnazium Jana Chalupku

16.15 hod. - polozenie kytice k pomniku Jana Chalupku

16.30 hod. - stretnutie so zahranicnymi Slovakmi - ucitelmi - Horehronske muzeum, Nam. gen. M. R. Stefanika c. 13

19.30 hod. - GALAPROGRAM - mestsky dom kultury

- vyhlasenie vysledkov

- vystupenie laureatov

- vystupenie studentov Akademie umeni z Banskej Bystrice pod vedenim Jozefa Adamovica

Lebka v trave

Na linku 158 anonym 11. oktobra oznamil. ze na Hronskej ulici vo Valaskej sa nachadza kostrovy nalez. Po prichode na miesto podbrezovski policajti zistili, ze v trave lezi lebka, znacne narusena poveternostnymi vplyvmi a mechanickym poskodenim. Nalez ohliadol lekar zo sudneho lekarstva, podla jeho predbeznej spravy ide o lebku z obdobia druhej svetovej vojny. Konecne stanovisko bude urcene az po znaleckom preskumani nalezu.

(mv)

Drahy paplon

Obvodnemu oddeleniu Policajneho zboru v Pohorelej 14. oktobra E. N. z Telgartu oznamila, ze o stvrt na tri popoludni prisli do jej domu traja Romovia, ktori jej ponukli, aby od nich kupila paplon. Ked im zan v kuchyni platila patsto korun, vyuzili jej nepozornost a z obalky, z ktorej vybrala peniaze na zaplatenie paplona, jej ukradli 59 500 korun.

(vch)

 

Ozveny staroslovienciny v Telgarte

Zachovat bohatstvo ludovej kultury, jej hudobnych nareci, originalnych interpretacnych stylov a poukazat na priame suvislosti a vplyvy chramoveho spevu na Horehroni, ale aj v ostatnych oblastiach Slovenska. Tato myslienka sa ako zlata nit tiahla stvrtym rocnikom festivalu Ozveny staroslovienciny pod Kralovou holou, ktory uplynuly vikend prebiehal v Telgarte a v jeho okoli.

Kulturnocirkevne podujatie sa tesilo velkemu zaujmu. Nabity program otvorila v piatok vystava s nazvom Telgartsky kroj v sobasnej sieni Obecneho uradu v Telgarte. Sobotnajsie privitanie ucastnikov pri prameni Hrona nepokazil ani silny vietor. Pocasie sa postupne umudrilo a v nedelu sa uz nesmelo usmievalo slniecko. Neda sa vymenovat vsetko, co podujatie obsiahlo. Zaujal Proglas v Helpe, Telgarte a vo Vernari v interpretacii Stefana Turnu, zo zaznamu v starosloviencine recitoval Viliam Turcani a zazneli tu aj slova kardinala Jana Chrizostoma Korca. Vyvrcholenim bol galaprogram vsetkych ucastnikov. Sobotnajsi program splnil svoj ucel i dramaturgicky zamer. Nedelnajsiu Svatu liturgiu v greckokatolickom kostole v Telgarte celebroval sidelny diecezny biskup mons. Jan Hirka za spoluucinkovania ucastnikov Ozvien. Potom vsetci vystupili na Kralovu holu, odkial poslali posolstvo Slovensku v piesnach. Po navrate kristalove ozveny za mimoriadne a prikladne sirenie tradicii chramoveho a ludoveho spevu prevzali bez urcenia poradia: Zbor svateho Romana Sladkopevca pri greckokatolickom knazskom seminari v Presove, dievcenske spevacke sexteto z Podrohacskeho folklorneho suboru v Zuberci, spevacka skupina z banickej obce Porac v okrese Spisska Nova Ves, spevacka skupina starsich zien z Vernara v okrese Poprad, folklorna skupina Sumiacan zo Sumiaca. Okrem nich v Telgarte privitali skupiny z Liptovskej Teplicky, zo Strby, Krpelian, Sutova, Chrenovca - Brusna, Cervenika, Vlachova, bratislavsku skupinu pod vedenim Angely Vargicovej i domacu telgartsku.

Podla slov predsednicky Miestneho odboru Matice slovenskej v Telgarte Marie Knizkovej organizatori sa usilovali o to, aby ucastnici neboli len sucastou programu, ale aby ho mohli aj sledovat, aby si spod Kralovej hole odniesli co najviac zazitkov. Slova, ze o rok sa opat vratia, dokazuju, ze sa im to podarilo.

(r)

Tradicny v poradi uz desiaty rocnik jesenneho polomskeho jarmoku prilakal v piatok 16. oktobra mnozstvo nakupujucich. V tridsiatich stankoch si mohli vybrat z bohatej ponuky od medovnikov po zimne vetrovky. Sponzori venovali do tomboly metrak zemiakov, kapusty, dvadsat kilo cibule, stanglu salamy a sampus, starostka prispela tiez tromi cenami.

Snimka: Frantisek Hereta


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT