21. OKTOBER Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Stefan Slivko, dochodca, Brezno:

- Elektrika sa da hospodarne uzivat. Pozrite sa, ja v izbe nepotrebujem zapalovat lampu, lebo mi svieti svetlo z cesty. Byvam v rodinnom dome. Vsade v cinziakoch na kurenie, na teplu vodu a co ja viem este na co maju vyhody, ale nam v rodinnom dome nikto na nic neprispieva. Mam sedemdesiatsedem rokov, ale musim sa starat o seba za to, ze byvam v rodinnom dome. Elektricke kurenie nemam. Ziadost som dal pred piatimi rokmi, v dome byvame traja nad sedemdesiat rokov, ziadosti mi zamietli, ze som 375. v poradovniku. Ved budem uz na druhom svete, kym pridem na poradie. Tak co mam z toho? Kurim uhlim aj koksom, lenze teraz uz koks si nebudem moct dovolit, to je drahe kurenie. Ale nikto nehladi na starsich ludi, co byvaju v rodinnych domoch...

Maria Adamekova, dochodkyna, Pohronska Polhora:

- Doma nemame elektricke, ale plynove kurenie. Ked treba svetlo zapalim, televizor pozeram, povysavam raz za tyzden a insie nic. Piect nepeciem, lebo som sama, iba ked pride navsteva, takze ja tak potrebujem elektriku.

Elena Dolnanova, dochodkyna, Brezno:

- Byvame v dome, takze setrit sa musi. Zaplujeme svetlo, len ked treba, pri televizore nesvietime. Kurenie mame plynove aj na drevo. Podla mna sa da setrit elektrikou.

Adriana Hiadlovska, na materskej dovolenke, Podbrezova:

- Zhodou okolnosti byvam v elektrikarskej bytovke a manzel je elektrikar, takze ma nuti setrit az prilis, ale podla mna sa da hospodarit s elektrikou. Vypinat svetlo vsade, kde sa nenachadzame v miestnostnosti, zateplit byt, keby to bolo financne pristupne atd. Viem o moznostiach ako setrit elektrikou, napriklad zatesnit okna, zalozit okenne zaluzie a tak zamedzit uniku tepla. Zatial ich nemame, ale chystame sa na to.

Neznama pani:

- Mame elektricke kurenie. Manzel je chory a tak nam treba vela elektriny. Byvam na Horehorni a tu je teplo tak jeden - dva mesiace, inak treba stale kurit, mohli nam dat aspon nejake ulavy. Za elektriku platim kazdy mesiac po 1300 korun a za zimnu sezonu sme mali 6500 korun doplatit a neviem skade. Ked som isla do Bystrice, aby nam to dali na splatky, tak ta pani sa mi pekne vyjadrila, ze ju uz bolia od toho, co jej rozpravam. Neprajem nikomu, aby to zazil.

Manzelia Iveta a Kristian Fedorovci z Brezna:

- Elektrikou sa setrit neda. Vsetky elektricke spotrebice treba pouzivat. Byvame v cinziaku, ale teraz, ked bolo chladnejsie, museli sme si prikurovat elektrikou, lebo mame malu dcerku. Aj ked sme chceli plienky vysusit. Setrit sa da, ked nepotrebujete elektriku, ale ked ju potrebujete, musite ju zapnut. Bez toho to nejde.

(ria, ng)
hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Chranili sme aj Teply vrch...

Tak ako to kazdy rok byva i v tomto roku prisla ta ocakavana chvila. Instuktori, instruktorky a studenti z priemyslovky navstivili Teply vrch. Pytate sa preco? Isli chranit svoje zdravie, prirodu i cloveka. Isli spoznat seba samych, krasy priehrady i lesa, strielat, liezt po lane, zahadzat si granaty - nechybali ani dialogy o zdravi.

Hoci pocasie neprialo, viac prsalo, slnko sa na nas len v stredu usmialo. No nam to nevadilo! Turistika dobra bola silna vola vsetkych zachranila, aj ked sa svalovica u mnohych prejavila. Byvali sme ako sa patri, v objati prirody - matky. Sem-tam komar na nas sadol, kliest vo vlasoch objavil sa, no my, nebali sme sa. Krmili nas ako sa patri.

Uz sme radi, ze sme doma, ved nas nasa skola opat vola.

Mgr. Lubica Hromadova,

SPS Brezno

Moje skusenosti so stavebnicou Lego Dacta

Uz rok patrim medzi tie ucitelky, ktore mali velke stastie a po absolvovani skolenia a teoreticko-praktickej skusky ziskali vybornu ucebnu pomocku Lego Dacta. Stavebnica Lego Dacta si nasla velmi siroke uplatnenie na vyucovacich hodinach, ktore sa pre mojich ziakov stali zaujimavejsimi a efektivnejsimi. Praca prinasa ziakom radost, poznanie, hru, relaxaciu a rozvija kolektivne vztahy. U deti podnecuje tvorivost a pozdvihuje ich sebavedomie. Pomocou stavebnice Lego Dacta ziskavaju vacsiu zrucnost a vytrvalost. Je krasne pozorovat ziariace ocka deti, ktore sa na urcitu dobu stavaju stavitelmi, poziarnikmi, zdravotnikmi, ale aj architektami miest a dedin. Najkrajsie na tom je, ze pracuju vsetci ziaci, a to aj ti, ktori dosahuju v skole slabsie vysledky. Pracuju nenutene, s radostou a s laskou. Pri prezentacii modelov navzajom bohato komunikuju a zaujimaju sa o vsetky zhotovene modely. Stavebnica Lego Dacta ma velmi siroke uplatnenie v celom vychovno-vyucovacom procese a mozem ju mojim kolegyniam iba odporucit.

Mgr. Alena Hutkova,

ZS Pionierska 4, Brezno

Nove aktivity

Jednou z aktivit vychovavateliek kabinetu skolskych klubov deti v okrese je v tomto skolskom roku vytvorenie klubov roznych zamerani, cielom ktorych je skvalitnit pracu v zaujmovej cinnosti. Do klubov sa vychovavatelky prihlasili podla zaujmu a vlastnej specializacie ci uz v oblasti estetickej vychovy, sportovej alebo dramatizacie. Vznikol aj klub pre zacinajuce vychovavatelky, ktory mal prve stretnutie 7. oktobra v ZS Pionierska 4 v Brezne. Ulohou klubu je pomoct mladym absolventkam strednych pedagogickych skol a nekvalifikovanym zacinajucim vychovavatelkam preklenut prve krocky neistoty, podat im pomocnu ruku po stranke metodicko-organizacnej. Pritomne mlade zacinajuce vychovavatelky pozdravila zastupkyna Okresneho uradu Mgr. Iva Urbanova a popriala im v tejto narocnej a zodpovednej praci vsetko dobre. V plodnej diskusii a za ucasti pracovne starsich vychovavateliek cerpali zacinajuce vychovavatelky namety, rady, informacie, ktore vyuziju vo svojom buducom povolani ako vychovavatelky v skolskych kluboch deti.

...

Turistickym chodnickom

Vyuzivajuc caro jesene vystihli sme pekny jesenny den a vysli sme si s detmi na turisticku vychadzku. Nasim cielom bol Lupciansky hrad. Cesta vlakom do Slovenskej Lupce nam ubehla. Deti pozorne sledovali nazvy stanic, ktore potom vyuzili v sutaznom kvize. Kracajuc mokrym chodnikom, ktory este nestacil vyschnut po vydatnom nocnom dazdi, sme ho zbadali pred sebou, v rannom opare, ktory pomaly ustupoval. Stal pysne na vysokom brale, do polovice ponoreny akoby v perinke, odhalujuc svoj majestat. Priestormi hradu a jeho zaujimavou historiu nas previedla mlada prijemna sprievodkyna. Len z vysky jeho veziciek sme videli, ako by tento velikan, poznaceny historiou casu, potreboval pomoc. Vymenu strechy, pretoze do hradu zateka a vobec potreboval by toho vela. No stat s k nemu chova macossky. Je to vsak na skodu generacie. Na nadvori sme obdivovali obrovsku lipu Mateja Korvina, pri ktorej sme sa vyfotili a na pamiatku si deti kupili maly suvenir. S dobrym pocitom prijemne prezitej soboty sme sa vracali domov.

Eva Andreuttiova,

veduca vychovavatelka SKD

pri ZS Pionierska 4, Brezno

Vitaminy pre detsky domov

Su chvile, ked ludia k ludom maju blizsie, ked sa chcu podelit so svojimi bliznymi o to, coho maju dostatok, ked chcu preukazat stedrost, spolupatricnost a ochotu pomoct.

Aj v prvych oktobrovych dnoch sa spojili clenovia Okresnej pobocky Konfederacie politickych vaznov Slovenska v Brezne s Milanom Palovcikom, riaditelom Gruntstavu spol. s r. o. , a ponukli zaujimavu pomoc detom z Detskeho domova v Brezne - zimne predzasobenie ovocim. Riaditelka detskeho domova Drahomira Laslavikova ponuku prijala a 10. oktobra sa uskutocnila vyprava do sadu Ing. Marie Kriskovej, ktora je clenkou KPVS, do Tisovca.

Aviu s oberacmi viedol sam pan Palovcik, ktoremu touto cestou vsetci zucastneni vyjadruju uprimne podakovanie. Kedze v dnesnej dobe zohnat sponzorske auto je velmi tazke, o to viac potesila ochota a nezistna pomoc riaditela Gruntstavu.

Oberacky sa zucastnili aj brigadnici z radov krestanskej mladeze a dievcata z detskeho domova spolu s manzelmi Laslavikovcami. Cele podujatie zorganizovali clenovia Okresnej pobocky Konfederacie politickych vaznov SR, a to predovsetkym jej predseda Arpad Urban a clenovia Maria Komorova a Jan Janostiak. Odmenou vsetkym za vynalozene usilie bol pocit z vykonaneho dobreho skutku a tiez ziariace detske ocka uprete na plne debnicky hrusiek a cervenych jablcok.

Mgr. Iva Urbanova

za OP KPVS v Brezne

Mazornikovo - periferia

Trinasteho oktobra bola na sidlisku Mazornikovo druhykrat odstavena dodavka studenej vody. To sa moze stat a netreba robit paniku a sirit rozne famy, v reprodukovani ktorych niektori spoluobcania uplatnili svoju fantaziu a sprostredkovane skusenosti z hororovych filmov.

Ale co ak by bolo potrebne obyvatelov Mazornikova informovat okamzite a neodkladne, napr. o zivelnej pohrome, nedaj Boze o evakuacii z vaznych pricin? Nuz pravdepodobne by to hlasil mestsky rozhlas ale len v meste Brezne!? A ti obcania periferie - Mazornikova, ktori nemaju prepojenie na mesto - chori a stari? Maju smolu? Moj sused nemobilny sa o odstavke studenej vody dozvedel o 16. hodine.

Takze sa chcem spytat prostrednictvom Horehronia poslancov za Mazornikovo a pana primatora: "Preco v roku 1998 na Mazornikove nie je instalovany mestsky rozhlas a ak dovodom bola rekonstrukcia Baldovskeho mosta, preco v priebehu rekonstrukcie nebola na Mazornikove pripravena rozhlasova siet, ktora by bola ihned po odovzdani mosta ozivena?"

Mazornikovo ako sidlisko - periferia funguje priblizne od roku 1985-6. O odpoved prosim prostrednictvom Horehronia.

Ladislav Siman

Postreh predsedu okresnej komisie pre referendum

Starsi obcania si iste pamataju na vyrok, ze: "Politika je panske huncutstvo."

Keby islo iba o huncutstvo ake si pre zabavu vymyslia dedinski vtipkari bolo by to mozno na zasmiatie aj pre obcanov. Zial, ak vymyslaju huncutstva politici, obcanom nie je do smiechu. Cena takejto zabavy je velmi vysoka a obcania, ci sa im paci alebo nie ju musia zaplatit.

Vsetci mame este v zivej pamati posledne volby a referendum, ktore bolo aj zasluhou niektorych politikov neplatne.

Nechem hodnotit, alebo znevazovat jedno alebo druhe, chcem iba upozornit na zbytocne vyhodene peniaze po skonceni referenda. Obcania si iste pamataju, ze v nedelu, 27. septembra 98 boli zname vysledky celonarodneho hlasovania a boli aj v oznamovacich prostriedkoch (rozhlas a televizia) uverejnene. Vysledky z jednotlivych okresov sa hlasili Ustrednej komisii pre referendum do Bratislavy faxom. Na zaklade takto nahlasenych udajov bolo mozne v kratkom case uverejnit vysledky hlasovania. Tym vsak zalezitost neskoncila, podla pokynov pre konanie referenda museli byt tie iste vysledky dorucene autom komisii v Bratislave. Pre uplnost dodavam, ze auta z jednotlivych okresov mali este policajny sprievod, to znamena z kazdeho okresu dve auta.

Pred cestou do Bratislavy som si uvedomil vsetky suvislosti s nou spojene a hlavne zbytocne vyhodene dalsie peniaze, pokusil som sa na prislusnych miestach v Bratislave protestovat proti tejto ceste a tak usetrit aspon cast penazi. Pre moj protest nemali pochopenie a tak auta - ako som to uviedol vyssie - putovali z celeho Slovenska do Bratislavy zbytocne.

Niekolko rokov pocuvame, na co vsetko nemame peniaze, ako si mame utahovat opasky, musime si platit lieky, za skusky v skolach, za kazdu peciatku na urade a mnohe ine veci. No na rozhadzovanie, iba preto, ze tak povedali politici, mame. Takymto gazdovanim sa nedopracujeme k nicomu, ale to kompetentnych netrapi, ved to obcania zaplatia.

Tento pripad "hospodarenia" som sa rozhodol napisat preto, aby sa obcania zacali viac zaujimat o verejne veci, o hospodarenie s ich peniazmi, o pocinanie politikov, statnych uradnikov platenych tiez z ich penazi. Zaujem o verejne veci musi byt nielen pravom, ale aj povinnostou nas vsetkych.

Alojz Kompanek


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT