Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 43 28. OKTOBER 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Huslovy virtuoz Vaclav Hudecek opat v Brezne

   Pan Hudecek plni svoje slovo. V marci tohto roku, ked mal koncertovat v evanjelickom kostole v Brezne, ho zastihla choroba. Vtedy prislubil "svojmu" publiku, ze koncert sa uskutocni v jesennych mesiacoch. Termin je stanoveny na 6. novembra (piatok) o 18. hodine. Miestom koncertu je opat evanjelicky kostol, v ktorom tento svetoznamy huslista nasiel vynikajucu akustiku i atmosferu perfektnej divackej kulisy. Do Brezna sa velmi tesi. My dodavame, ze predpredaj vstupeniek v cene 40 korun a 20 korun je v Informacnom centre v Brezne, tel: 6114221. Vytazok z koncertu, ktory ma charakter beneficnosti, bude venovany Ustavu socialnej starostlivosti Brezno-Halny a Detskemu domovu vo Valaskej. Nenechajte si ujst nevsedny umelecky zazitok.

Tradicie pretrvavaju

Ano, dni, ktore v jesennych mesiacoch v Brezne nazyvame francuzskymi, uz slavia svoj 6. rocnik. Mesto Brezno v spolupraci so Spolkom slovensko-francuzskych vztahov a s pomocou francuzskych priatelov ho pripravili tak, aby kazdy, kto prejavi zaujem, si z neho odniesol kus Francuzska. Vynikajucim sposobom sa tradicne prezentovala hotelova akademia, ktora v spolupraci s hotelom Dumbier a francuzskym sefkucharom - profesorom Lycee Profesionel Meudon Jean Pierre Champagnolom pripravili Dni francuzskej kuchyne. Tesili nove speciality i zaujem verejnosti. Opat do Brezna prisli vystavy - prezentacia miest Meudon a Bagneux i spomienka na slavne chvile nielen francuzskeho futbalu v podobe takej, ako ju mozeme vzhliadnut v Horehronskom muzeu c. 13. Francuzske dni tradicne doplnaju filmy francuzskej produkcie, vyuka francuzstiny na zakladnych a strednych skolach i v popoludnajsich kurzoch v mestskom kulturnom stredisku za spoluprace manzelov Nivetovcov a Daniela Compagnona. Evanjelicky kostol vzdy prinasa slavnostnu atmosferu pri chramovom koncerte. Nebolo tomu inak ani tentoraz. A co dalej? Takmer polovica francuzskych dni je este pred nami. Otvorena vystava ucebnych pomocok Technosystemy v strednej priemyselnej skole i vystupenie francuzskeho folklorneho suboru Le Groupe des Echassiers na breznianskom namesti v stredu poobede mozu byt pre niekoho lakadlom. Okrem francuzskych ucinkujucich tu vystupia i subory a skupiny uzko spolupracujuce s nasimi priatelmi. Uvidite Stastne detstvo, Mostar, Vodopad, ale aj politicke pasmo v podani studentov gymnazia. Tento program navstivi i francuzsky velvyslanec Albert Turot s clenmi francuzskeho diplomatickeho zboru. Pan velvyslanec okrem prijatia primatorom mesta Brezna Ing. Vladimirom Faskom, na pozvanie ktoreho by mali do Brezna prist i predstavitelia priatelskeho Meudonu, absolvuje stretnutie s clenmi Spolku slovensko-francuzskych vztahov i s osobami a organizaciami uzko spolupracujucimi na urovni rozvoja tychto vztahov. O pobyte velvyslanca Alberta Turota v Brezne h9843c.jpg (27586 bytes)vas budeme blizsie informovat.
  Francuzsko opat prislo do Brezna. Pobudne tu i na Country vecere 7. novembra v sale hotela Dumbier, kde skupina Vodopad ucinkuje s domacimi i zahranicnymi interpretmi.
    Vitaj Francuzsko, Brezno ti uz davno podalo svoju ruku.

Vo vestibule domu kultury si mozete pozriet vystavy Meudon - mesto priatelov a Bagneux vo fotografii. Prva z nich podava ruku priatelskemu mestu Meudon a druha reciprocna nadvazuje na vystavu Petra Bercika vo francuzskom meste juzne od Pariza.

Ako zly sen

Asi dve hodiny po polnoci 17. oktobra neznamy muz rozbil okno na vchodovych dverach domu, odomkol si a potom napadol 75-rocneho J. K. z Dolnej Lehoty, ktory lezal v posteli. Opakom sekery ho udieral po celom tele a vyhrazal sa mu zabitim. Utocnik si so sebou zobral dalekohlad, petrolejovu lampu, rozne potraviny a vreckove hodinky. Zraneneho J. K. sanitka previezla do breznianskej nemocnice, kde ho hospitalizovali. Liecit zo zraneni sa bude asi tri tyzdne.

Kolko je hodin?

S touto otazkou zastavil neznamy muz romskeho povodu v piatok 16. oktobra o pol jedenastej vecer J. R. z Michalovej. Isla po ceste na autobusovu zastavku, ked zrazu z krikov vybehol tento muz. Z ruky jej vytrhol kabelku, v ktorej mala obciansky preukaz, preukaz poistenca, kluce od bytu a penazenku s 1500 korunami. Okrem toho, ze ju poriadne vystrasil, sposobil jej skodu za 4800 korun.

"Vybielili" Elaro

Cez vikend od 17. do 19. oktobra vylupili predajnu Elaro na namesti v Brezne. Odcudzili rozne elektricke rucne naradie znaciek Bosch, Herman, Wagner, zvaracky na zvaranie potrubia ekoplastik, vodovodne pakove baterie, rucne naradie, elektricke skusacky a financnu hotovost 14 950 korun, cim firme Elaro s. r. o. Brezno sposobili skodu za 247 366 korun.

 
h9843b.jpg (32600 bytes)

Protestny pochod cez Brezno

V piatok 23. oktobra o 15. hodine za zvukov zvoncov pochodovalo na breznianske namestie bezmala 800 ludi - pracovnikov Mostarne Brezno, ESPE Piesok, Strojsmaltu Pohorela, ESEL Slovenska Lupca, Slovpumpu Zavadka, Zlievarni Hronec. Na protestne zhromazdenie prisli kovakov podporit z dalsich strojarskych podnikov z Vlkanovej, Martina, Krupiny ako aj odborari zo skolstva a SAD Brezno. K protestujucim prehovoril o. i. prezident Konfederacie odborovych zvazov Ivan Saktor a predseda OZ Kovo Emil Machyna. V horehronskych podnikoch, okrem Zeleziarni Podbrezova, existuje akutny problem nevyplacania miezd a prepustania. Nevyriesenim situacie hrozi, ze z Horehronia moze byt hladova dolina. Ucastnici zhromazdenia avizovali protestny pochod v Povazskych strojarnach v prvom novembrovom tyzdni.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT