28. OKTOBER 1998 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Koncepcia statnej bytovej politiky v praxi

Oblast byvania v regionoch, mestach a obciach je najcastejsie diskutovanou temou. Kedze sa byvanie dotyka vsetkych ludi, v nadvaznosti na Koncepciu statnej bytovej politiky do roku 2000 (schvalenej vladou SR v roku 1995) sa zacali v roku 1996 konstituovat odbory bytovej politiky. Predmetom cinnosti odborov je realizacia uvedenej koncepcie v praxi. Znamena to vytvarat take vecne a financne podmienky pre byvanie, aby bolo dostupne pre vsetky skupiny obyvatelstva. Z tohto dovodu bol v roku 1996 zriadeny Statny fond rozvoja byvania, ktorym sa vytvoril system statnej podpory pre vystavbu rodinnych domov a bytov. V nadvaznosti na tento system boli realizovane statne dotacie pre podporu individualnej vystavby a vystavby najomnych bytov.

V Okresnom urade v Brezne bol odbor bytovej politiky konstituovany v roku 1996. Cielom cinnosti tohto odboru je realne napomahat obciam a okresnemu mestu Breznu v rozvoji bytovej vystavby. Uvedena pomoc ma formu podpory zo Statneho fondu rozvoja byvania a nenavratnych dotacii urcenych na vybudovanie technickej vybavenosti k rodinnym a bytovym domom a na vystavbu najomnych bytov.

Dolezitou oblastou cinnosti odboru je kompletizacia ziadosti o podporu zo Statneho fondu rozvoja byvania (SFRB). Podpora ma formu stavebneho uveru na rozny ucely, (vystavba rodinneho domu, bytu, stavebne upravy, dodatocne zateplenie) a nenavratneho prispevku (vystavba rodinneho domu pre kategoriu obcanov do 35 rokov, dodatocne zateplenie, prispevok na upravu rodinneho domu, resp. bytu na bezbarierovy). Ziadost mozu podavat obcania alebo pravnicke osoby podla miesta stavby, to znamena, ze v odbore bytovej politiky Okresneho uradu v Brezne mozu podat ziadosti obcania, pripadne pravnicke osoby s miestom stavby v okrese Brezno. V roku 1996 bolo odboru bytovej politiky podanych 17 ziadosti obcanov, z toho bolo kladne vybavenych 16. Vyska poskytnuteho stavebneho uveru bola 4,026 miliona korun a nenavratneho prispevku 182 tisic korun. V roku 1997 v nadvaznosti na novelizaciu pravnych predpisov o poskytnuti podpory zo SFRB sa zvysila aj vyska poskytovanej podpory. V tomto obdobi bolo podanych 52 ziadosti, odborom bytovej politiky odoslanych SFRB 51 ziadosti, z toho kladne posudenych 50. Vyska poskytnuteho prispevku bola nasledovna - stavebny uver 18,022 miliona korun a nenavratny prispevok 4,925 miliona korun. V sucasnom obdobi ziadatelia tieto priznane financne prostriedky cerpaju na zaklade predkladanych faktur. V roku 1998 bolo k 30. septembru podanych 31 ziadosti, z toho bola podpora posudena a priznana 11 ziadatelom vo vyske stavebny uver 4,71 miliona korun a nenavratny prispevok 900 tisic korun. V okrese Brezno moznost ziskania podpory zo SFRB doposial nevyuzila ziadna pravnicka osoba. Aj napriek momentalnym financnym problemom fondu ziadosti o podporu v odbore bytovej politiky nadalej prijimame a pracovnikmi SFRB sa nadalej posudzuju. Informacie o moznostiach ziskania podpory zo SFRB mozete ziskat priamo v odbore bytovej politiky Okresneho uradu v Brezne.

Dalsou formou podpory byvania zo strany statu je poskytovanie nenavratnych dotacii. Ziadosti o poskytnutie dotacii predkladalo prislusne sidlo prostrednictvom odboru bytovej politiky Ministerstvu vystavby a verejnych prac SR. Ziadost o poskytnutie nenavratnej dotacie musela okrem ineho obsahovat pravoplatne stavebne povolenie na danu akciu. V pripade, ze rozpoctovane naklady stavby boli vyssie ako poskytnuta dotacia, prislusne sidlo dofinancovalo stavbu z vlastnych financnych prostriedkov. Nasledne uvadzame prehlad sidiel, ktorym bola dotacia poskytnuta s jej vyskou a ucelom. V roku 1997 Brezno dostalo 3,6 miliona korun na nadstavbu na Ulici Frana Krala 3-5 (12 bytovych jednotiek), 2,4 miliona korun na nadstavbu na Ulici Frana Krala 11-13 (8 bytovych jednotiek), 5 milionov korun na byvalu stavbu KBV - nedostavany osemtriedny pavilon ZS Brezno-Mazornikovo, Pohorela 5,673 miliona korun na technicku vybavenost k rodinnym domom, Sumiac 2,2 miliona korun na technicku vybavenost v romskej osade, Zavadka nad Hronom 1,562 miliona korun na technicku vybavenost k 15 bytovym jednotkam. V roku 1998 bola poskytnuta dotacia mestu Breznu vo vyske 5,55 miliona korun na dostavbu osemtriedneho pavilonu ZS Brezno - Mazornikovo (stavba pavilonu bola dokoncena a odovzdana na uzivanie v septembri 1998, ale na dokoncenie celeho komplexu ZS su potrebne dalsie financne prostriedky) a obci Zavadka nad Hronom vo vyske 4,5 miliona korun na vystavbu 15 bytovych jednotiek (najomne byty). Uvedene financne prostriedky su priebezne cerpane a termin docerpania je december 1998. Zabezpecenie byvania je nielen zalezitostou dotacnej a uverovej politiky statu, ktory poskytuje za vyhodnych podmienok financne prostriedky v uvedenych a dalsich formach, napr. vyhodne urocenie a premia k stavebnemu sporeniu. Tymto problemom sa musi zaoberat aj prislusne sidlo, ktore by malo zabezpecit stavebne pozemky a technicku infrastrukturu k tymto pozemkom pre vystavbu rodinnych domov pripadne bytovych domov a pre nizkoprijmove vrstvy obyvatelstva zabezpecit najomne byvanie. Poslednym clankom, ktory sa zucastnuje na rieseni problemu byvania, je aj obcan, ktory si ma obstaravat byvanie za pomoci statu a sidla v zavislosti od vysky svojich prijmov. Zabezpecit dostatok bytov je dlhodoby problem, na rieseni ktoreho sa vsak musi podielat cela spolocnost a ktoreho riesenie zavisi aj od objemu financnych prostriedkov, ktore ma k dispozicii stat, sidlo a individualny zaujemca o byvanie.

Ing. Marie Stubnova,
veduca odboru

Priatelia Chalupkovho Brezna sa opat stretli

V piatok 23. oktobra v priestoroch hotelovej akademie primator Brezna Ing. Vladimir Fasko slavnostne otvoril 31. rocnik Chalupkovho Brezna, prehliadky zaujmovej umeleckej tvorivosti ucitelov. Po prihovore zastupcu Ministerstva skolstva Dr. Lubomira Pajtinku sa Divadlom jedneho herca predstavil Ladislav Simon - tvorca myslienky Chalupkovho Brezna.

h9843f.jpg (5937 bytes) h9843h.jpg (5536 bytes) h9843g.jpg (5095 bytes) h9843i.jpg (6010 bytes) h9843j.jpg (5529 bytes)

Sobota patrila sutaziacim. V jedenastich sutaznych odboroch sa predstavilo vyse stopatdesiat ucitelov a vychovavatelov z celeho Slovenska. Na pozvanie miestneho odboru Matice slovenskej sa prvykrat tohto podujatia zucastnila zahranicna Slovenka - Elena Kmetova, profesorka slovenskeho gymnazia v Nadlaku a podpredsednicka Demokratickeho zvazu Slovakov a Cechov v Rumunsku. Velmi zaujimavym bolo jej rozpravanie o zivote Slovakov v Rumunsku, upevnovani narodneho povedomia uz od skolskych rokov, s ktorym sa podelila s ucastnikmi na besede v Horehronskom muzeu v sobotu popoludni. Vecer patril galaprogramu, na ktorom ceny prebrali laureati a dalsi oceneni. Po vystupeni laureatov dosky javiska patrili nadejnym umelcom z Akademie umeni v Banskej Bystrici.

Vseobecne mozno uz uplynuly rocnik prehliadky hodnotit kladne. Pripomienky sutaziacich, porotcov a hosti podujatia organizacny vybor uplatni pri koncipovani 32. rocnika. Nelahka uloha caka aj Okresny urad, odbor skolstva v Brezne pri ucinnom motivovani ucitelskej verejnosti, aby sa talenty spoza katedry zapojili do sutaznej prehliadky Chalupkovho Brezna.

(ih)

VYSLEDKOVA LISTINA

Laureati 31. rocnika Chalupkovho Brezna - Mgr. Ingrid Zachorecova - umelecky prednes poezie (ZS Martovce), Jaroslav Broz - literarna tvorba - poezia a tvorba pre deti a mladez (Gymnazium Tvrdosin), Mgr. Zuzana Kucharikova - literarna tvorba - proza ( SOU - sluzieb Puchov), Mgr. Michal Dobransky - vytvarna tvorba (ZUS Secovce), Anna Hodulova - skladatelska sutaz (ZUS Detva), SALVO - film - vzdelavacie videoprogramy (Igor Otcenas - Bratislava), Cena Ministerstva skolstva SR - Dr. Helena Cizmarova - umelecky prednes poezie a z tvorby pre deti (ZS Kosice), Cena Ministerstva kultury SR - Dagmar Ziakova - literarna tvorba - poezia (ZS Zemianska Olca), Cena primatora mesta Brezna - Marek Spusta - skladatelska sutaz (ZS Svaty Jur), Cena Chalupkovho Brezna - MS Datelinka (Zlate Moravce), Cena Horehronskeho muzea - Dr. Jana Kababikova - literarna tvorba pre deti a mladez (Gymnazium Humenne), Cena Viery Komzalovej - Lubomir Birka - vytvarna tvorba (Snina), Cena Ivana Plintovica + Cena Matice slovenskej - Elena Kmetova - umelecky prednes poezie (Rumunsko), Cena literarneho a hudobneho muzea B. Bystrica - Jaroslav Broz (Gymnazium Tvrdosin), najlepsi z Breznianskeho okresu - Maria Polakova (ZS Pohorela), bronzove pasmo, literarna tvorba - poezia, Maria Polakova (Pohorela), bronzove pasmo, literarna tvorba - proza, Maria Polakova (Pohorela), bronzove pasmo, literarna tvorba - pre deti a mladez, Dr. Lukas Janoska (ZS Pohorela), bronzove pasmo, interpretacia piesne - ludova, Jana Sedliakova (ZS Dolna Lehota), bronzove pasmo, interpretacia piesne - ludova.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT