28. OKTOBER 1998 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Otaznik nad komunalnymi volbami

V prvom rade sa ospravedlnujeme za chybu v minulom cisle. Urcite ste ju nasli vo vete "Volby by sa mali uskutocnit v piatok 13. oktobra od 14. do 22. hodiny a v sobotu 14. oktobra od 7. do 14. hodiny." Samozrejme, ze tam mal byt 13. a 14. november. Pretoze nad komunalnymi volbami visi otaznik, s predstavovanim kandidatov na post primatora pockame.

Redakcia

Krstili novy CD-nosic

V piatok 23. oktobra v banskobystrickom kine Urpin pokrstili novy CD-nosic telgartskeho rodaka Jana Ambroza s nazvom Na Kralovej holi. Vecer venovali aj 50. narodeninam tohto spevaka, interpreta ludovych piesni iba z okolia jeho rodiska. Za dosiahnuty uspech v predaji titulu Od Telgartu vietor pofukuje prevzal jubilant Zlatu platnu bratislavskeho hudobneho vydavatelstva Akcent. Zname su aj jeho tituly Na Telgarte hraju, Moje najmilsie a Hore tym Telgartom.

Jubilejna medvedia party

Uz po piatykrat sa v polovici oktobra stretli v Bystrej nositelia priezvisk Medved, Medvedova. V hoteli Biela medvedica sa ich zisla takmer stovka z celeho Slovenska, kde okrem skalnych bolo vela novych tvari. Najstarsim ucastnikom bol 72-rocny Jozef Medved z Nemeckej a najmladsou 2-rocna Alzbeta z Bytce. V pestrom programe, ktory pripravil riaditel hotela Rastislav Medved s manzelkou Alenou, nechybal sport, oddych, zabava, humor a ani tradicna sutaz kreslenia medveda na asfalt, kde vitazstvo prisudili 6-rocnej Dominike z Banskej Bystrice, ktora ziskala maskota stretnutia, velkeho plysoveho medveda. Velky kvetinovy kos patril Helene a Marianovi z Bratislavy, ktori tu oslavili 23. vyrocie sobasa. Jubilejnu medvediu party spestrilo kultivovane vystupenie solistu opery Slovenskeho narodneho divadla Ivana Ozvata a solistky spevohry Novej sceny v Bratislave Olgy Bezacinskej.

Zanechali nezabudnutelny zazitok

Mesiac ucty k starsim oslavili v Bystrej ozaj pozoruhodne. Na pozvanie starostu obce Pavla Haasza v nedelu vecer ucinkovala v miestnom kulturnom dome nielen pre starsich francuzska folklorna skupina Le Echassiers i slovensky Fracuz Daniel Compagnon. Plna sala tlieskala a nakoniec i tancovala na stare francuzske melodie spolu takmer s trojmetrovymi postavami. Boli to choduliari, ktori zanechali v Bystrej nezabudnutelny zazitok. Po ukonceni podujatia velku spokojnost vyjadrila i 94-rocna obcianka Bystrej Margita Dobrikova, ktora sa s rezkou pesnickou na perach s Francuzmi rozlucila. Odmenou za vynikajuci vykon choduliarov i Daniela boli dve flase sampanskeho, propagacne materialy obce, navsteva bystrianskej jaskyne a nadherna atmosfera podujatia.

 

Chalupkovci vynikli

V Martine od 15. do 21. oktobra sa v ramci 76. rocnika Scenickej zatvy prezentovalo trinast slovenskych a styri zahranicne ochotnicke divadelne subory. Cielom tejto celoslovenskej prehliady je porovnavat a konfrontovat jednotlive divadelne zanre. Medzi ucastnikmi vynikol divadelny subor Jana Chalupku z Brezna a s dojmami zo Scenickej zatvy sa podelil jeho veduci Dusan Karako:

- Predstavili sme sa s hrou Krcma Pod zelenym stromom. Predstavenie bolo vyvrcholenim usilia suboru v tejto divadelnej sezone. Divaci, odborna aj laicka verejnost v plnom hladisku ho prijali s mimoriadnym ohlasom, o com svedci aj skutocnost, ze sme sa sestkrat museli vratit na klanacku. Obecenstvo povstalo, co nebyva zvykom ani pri predstaveniach profesionalov. Uprimne a milo nas prekvapilo, ked na hodnoteni predstavenia i pri nasom odchode nas vsetci pritomni sprevadzali potleskom."

Chalupkovci sa na domacej pode s uspesnou hrou Krcma Pod zelenym strom urcite predstavia do konca roka. Zacinaju novy projekt Apokalypsa Janka Krala s reziserom Matusom Olhom a premiera by mohla byt na prelome januara a februara buduceho roka. O tom niekedy nabuduce.

Opytali sme sa za vas

riaditela Bytoveho podniku v Brezne Ing. Igora Longauera:

o Ako je pripraveny Bytovy podnik Brezno na vykurovaciu sezonu 1998/99?

- Vykurovanie a dodavku teplej uzitkovej vody zabezpecuje tepelne hospodarstvo Bytoveho podniku mesta Brezna. V letnom obdobi prebehla na tepelnych zdrojoch (sedemnast na plynne palivo, jeden zdroj na pevne palivo na Glianskej ulici) udrzba a prehliadky, ktore uklada Vyhlaska c. 74/1996 Z. z. a technicky su tepelne zdroje pripravene na vykurovacie obdobie. Treba pripomenut, ze tepelne zdroje maju uz desat a viac rokov prevadzky za sebou a v dosledku nedostatku financii sa pristupilo len k realizacii nevyhnutnych udrzbarskych prac. Akutny nedostatok financnych prostriedkov neumoznuje skvalitnit technicky stav rozvodov ustredneho kurenia a teplej uzitkovej vody na Nalepkovej ulici a vo Stvrti L. Novomeskeho.

To je technicky aspekt. Dalsi je ekonomicky. Pretoze Ministerstvo financii SR kratilo uz v druhom polroku 1997 dotacie k regulovanej cene tepla o tridsat percent vznikol vyrobcom tepla financny deficit za rok 1997. Tento bol ciastocne znizeny uvolnenim casti financnych prostriedkov v auguste 1998. Pre rok 1998 bola stanovena maximalna cena tepla Okresnym uradom Brezno, do ktoreho kompetencii presla tato pravomoc z Ministerstva financii SR, ktoru vsak odberatelia nie su schopni platit v plnej vyske z dovodu dalsieho kratenia dotacii k cenam tepla, resp. stanovenim neprekrocitelnych limitov dotacii.

Tento stav priviedol vyrobcov tepla (aj Bytovy podnik Brezno) do velmi zlej financnej situacie a jeho pretrvavanim moze dojst k insolventnosti bytoveho podniku do takej miery, ze nebude schopny platit vstupne energie (plyn, elektrika, voda), co moze mat za nasledok obmedzovanie dodavky teplej uzitkovej vody, pripadne znizenie teploty vykurovacieho media.

Verime, ze k takejto situacii nedojde a Ministerstvo financii SR najde sposob a prostriedky na doriesenie tohto palciveho problemu v ramci celej Slovenskej republiky.

Co zistila "soika"
Statistika styridsiateho druheho tyzdna, v ktorom pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali osemdesiatstyri prevadzkovych jednotiek, znie: patdesiatosem kontrolnych nakupov, z toho styridsattri predrazenych, frekvencia predrazenia 74,1 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov sedemnast korun.

Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v styridsiatich dvoch prevadzkovych jednotkach pri dvestoosmich druhoch za 425 471 korun. Zlikvidovali tovar nevhodny na konzum, resp. suroviny nevhodne na pripravu jedal, a to v dvanastich prevadzkovych jednotkach pri dvadsiatich druhoch za 2196 korun. Na mieste ulozili sestdesiatdevat blokovych pokut za 55 300 korun a spisali dvadsattri oznameni o zacati spravneho konania.

V hostinci Pod hruskou v obci Bravacovo dve konzumacie za 40,60 koruny predrazili o korunu a styridsat halierov. Dovod: nedodrzanie uctovanej miery vodky. Kontrolori zistili aj dalsie nedostatky, suvisiace s porusenim Vyhlasky Ministerstva hospodarstva SR c. 125/95 o kategorizacii pohostinskych a ubytovacich zariadeni. Napriklad v muzskom WC nebola funkcna kabinka, v muzskom a zenskom WC chybali zrkadla, hygienicke potreby, mydlo, uterak, toaletny papier. Steny WC su oblozene len do vysky 125 cm, namiesto pozadovanych 180 cm.

Dve kontrolovane konzumacie za 182,60 koruny v bistre na Razusovej ulici c. 1 v Brezne boli predrazene o 5,90 koruny. V jednej porcii vyprazaneho syra so sunkou nedodrzali hmotnost sunky a opekanych zemiakov..


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT